Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 99-05-14

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: Antenna <www.antenna.gr/> - email: webmaster@antenna.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] Ξεδιπλώνονται οι χάρτες για χερσαία επέμβαση

[Β] Πολιτική - Ελλάδα

  • [01] Χαρίζουν στην Τουρκία το FIR Αθηνών
  • [02] Ο Σημίτης δίνει τη λίστα
  • [03] Ο Καραμανλής επιτίθεται
  • [04] Δεν αίρεται η ασυλία
  • [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

  • [05] Eνστολη διαμαρτυρία
  • [06] Αστυνομικό Δελτίο
  • [Δ] Πολιτική - Διεθνή

  • [07] Γερμανία:Οι "Πράσινοι".. κοκκίνισαν
  • [08] Δεν ξέρουν τι φταίει
  • [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

  • [09] Ουράνιο στα Σκόπια
  • [10] ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Αλβανία
  • [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

  • [11] Πλαφόν 2,5% στα δίδακτρα των Ιδιωτών
  • [12] Οχι ακριβότερα τηλέφωνα
  • [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση


    [Α] Ξεδιπλώνονται οι χάρτες για χερσαία επέμβαση

    14/05/99

    Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι τα σενάρια για χερσαία επέμβαση ΝΑΤΟϊκων στρατευμάτων στο Κόσσοβο τον Ιούνιο ενώ συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας.

    Χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, η Νις και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Χτυπήθηκαν με βόμβες γραφίτη εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπληξαν επίσης, γέφυρα και κτίρια στο Βρμπάς όπου σύμφωνα με το Τανγιούνγκ τραυματίσθηκαν πολλοί άμαχοι.

    Οι βομβαρδισμοί θα συνεχισθούν έως ότου ο Μιλόσεβιτς αποδεχθεί τους όρους του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο Μπιλ Κλίντον. Η Συμμαχία, εξάλλου, δεν παραδέχεται τη μερική αποχώρηση των Σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο.

    Δεν θα υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο, αν δεν σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σεργκέι Λάβρωφ

    Στο Ελσίνσκι , ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Γιουγκοσλαβία, Βίκτορ Τσερνομίρντιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Φιλανδίας, Μαρτί Αχτισαάρι, που αναμένεται να τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στη Γιουγκοσλαβία

    Αποφάσισαν να επισκεφθούν μαζί το Βελιγράδι, αφού ολοκληρώσουν τις επαφές τους με τον αμερικανό Υφυπουργο Εξωτερικων Στρόουμπ Τάλμποτ και δυτικούς διπλωμάτες.

    Η ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς μετά την Τρίτη. Ο Τσερνομίρντιν επιστρέφει σήμερα στη Μόσχα.

    Επόμενος σταθμός του Στρόουμπ Τάλμποτ είναι η Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Στη Βρετανία, βρίσκεται σήμερα ο ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα και στα Σκόπια η Χίλαρι Κλίντον.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να καταλήξει στη σύνταξη μίας επίσημης απάντησης για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και θα επιχειρήσει εκ νεου σήμερα να βρει λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει.

    Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιάνγκ Ζεμίν συμφώνησε να συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον για το θέμα του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στην Γιουγκοσλαβία, μετά από συνάντηση με τον διπλωματικό εκπρόσωπο του Πεκίνου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ήρε την ταξιδιωτική οδηγία κατά της Κίνας, θεωρώντας ότι η ασιατική χώρα είναι και πάλι ασφαλής για αμερικανούς επισκέπτες, μετά τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

    Το ζήτημα ωστόσο έχει επισκιάσει όλες τις άλλες αποφάσεις ή τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι Κινέζοι τονίζουν ότι μία ανακοίνωση για τα όσα έγιναν στην πρεσβεία τους είναι θέμα προτεραιότητας.

    Ο Μιλοσεβιτς δηλωνει ετοιμος να δεχθεί οπλισμενη ειρηνευτική δυναμη του ΟΗΕ στο Κοσοβο θετοντας ως ορους το απαραβίαστο των συνορων της χωρας του και την προσωπική του ασυλία γραφει η εφημερίδα LE MONT.

    Στη Βόννη , στο παρά πέντε αποσοβήθηκε κυβερνητική κρίση, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και της στάσης των Πρασίνων. Το συνέδριο του Κόμματος τους, με οριακη πλειοψηφία αποδεχθηκε την συμβιβαστικη πλατφορμα του Γιοσκα Φισερ με σύσταση προς την κυβέρνηση να εργασθεί για την αναστολή των βομβαρδισμών.

    Δεν έλειψαν και οι εντονες αποδοκιμασίες και αντιδρασεις απο συνεδρους της φιλειρηνικη πτερυγας ενας απο τους οποίους μπουγελωσε τον Φίσερ με κοκκινη μπογια.

    Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον καταδίκασε τις εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά εξέφρασε και την ανησυχία της για τα "πάρα πολλά λάθη" που εχουν γινει με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

    Χθες ο μεγιστάνας των αμερικανικών ΜΜΕ Τεντ Τέρνερ κάλεσε το ΝΑΤΟ να τερματίσει τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι η συνέχισή τους μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο με την Κίνα και την Ρωσία.

    [Β] Πολιτική - Ελλάδα

    [01] Χαρίζουν στην Τουρκία το FIR Αθηνών

    13/05/1999

    Δώρο στην Τουρκία κάνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το FIR Αθηνών, σύμφωνα με τις εφημερίδες ΑΥΓΗ και ΕΘΝΟΣ.

    Σ'υμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανοί και Συμμαχία αναγνωρίζουν το de facto δικαίωμα στην Αγκυρα να παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο σε αντάλλαγμα για τη χρήση των αεροδρομίων της.

    Την είδηση διαψεύσε όμως κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης.

    [02] Ο Σημίτης δίνει τη λίστα

    14/05/1999

    Σε γενικευμένο πόλεμο στα Βαλκάνια θα οδηγούσε τυχόν αλλαγή των συνόρων προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα ανακοινώνει το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Ο Καραμανλής επιτίθεται

    14/05/1999

    Δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων οτι με όσα λέει ο κ.Σημίτης, δικαιώνει τις θέσεις της Ν.Δ

    Παράλληλα προέβλεψε και πάλι νίκη της Ν.Δ στις Ευρωεκλογές.

    [04] Δεν αίρεται η ασυλία

    13/05/1999

    Απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εισαγγελικές αιτήσεις για τον βουλευτή Κώστα Μπαντουβά που αφορούσε την εμπλοκή του στην υπόθεση Οτσαλάν, καθώς και του Βαρσάμη Γιοβανούδα για την υπόθεση με την Μαρία Καταβάτη.

    [Γ] Γεγονότα - Eλλάδα

    [05] Eνστολη διαμαρτυρία

    14/05/1999

    Ενστολοι αστυνομικοί προγραμμάτισαν διαμαρτυρία κατά του πολέμου, στις 19.00 το απόγευμα έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.

    [06] Αστυνομικό Δελτίο

    14/05/1999

    Ενοπλη ληστεία το πρωί στην Αγροτική Τράπεζα στο Κουκάκι 7,5 εκατομμύρια δραχμές η λεία των δύο δραστών.

    Αγριο έγκλημα, τη νύχτα, στον Ταύρο.

    Δολοφονημένος με πολλαπλά τραύματα στην κοιλιακή χώρα από αιχμηρό αντικείμενο, βρέθηκε μέσα στο σπίτι του ο 50χρονος ιδιωτικός υπαλλήλος Σάββας Τσιριγονίδης.

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, 20χρονη από το Κουρδιστάν που αυτοπυρπολήθηκε το βράδυ έξω από το πολιτιστικό κέντρο Λαυρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    [Δ] Πολιτική - Διεθνή

    [07] Γερμανία:Οι "Πράσινοι".. κοκκίνισαν

    14/05/1999

    Δίχασαν τους Πράσινους της Γερμανίας οι βομβαρδισμοί.

    Το συνέδριο του Κόμματος των Πρασίνων, με οριακή πλειοψηφία αποδέχθηκε την συμβιβαστική πλατφόρμα του Γιόσκα Φίσερ με σύσταση προς την κυβέρνηση να εργασθεί για την αναστολή των βομβαρδισμών.

    Ο Φίσερ, εισέπραξε, έντονες αποδοκιμασίες και αντιδράσεις από συνέδρους της φιλειρηνικής πτέρυγας ένας από τους οποίους τον περιέλουσε με κόκκινη μπογιά.

    [08] Δεν ξέρουν τι φταίει

    14/05/1999

    Απέτυχε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήξει στη σύνταξη επίσημης απάντησης για το φονικό χτύπημα στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγραδι. Αιτία η θέση της Κίνας ότι έχει ήδη κάνει αρκετούς συμβιβασμούς. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ' νέου σήμερα.

    Ο πρόεδρο της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, αποδέχθηκε να συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον, οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

    Η Ουάσινγκτον, εξαλλου, ανακοίνωσε την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας κατά της Κίνας.

    [Ε] Γεγονότα - Διεθνή

    [09] Ουράνιο στα Σκόπια

    14/05/1999

    Επιβεβαιώνονται τα ανησυχητικά αποτελέσματα των ερευνών στα Σκόπια για το ουράνιο.

    Σύμφωνα με τον Δημόκριτο, είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται εξασθενημένο ουράνιο σε περίοδο πολέμου.

    [10] ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Αλβανία

    14/05/1999

    Ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν για πρώτη φορά σήμερα οι μονάδες του αμερικανικού πυροβολικού που υποστηρίζουν τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι",στην Αλβανία,ανακοίνωσαν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Η ενέργεια αυτή φέρνει πιο κοντά την ανάληψη δράσης των 24 ελικοπτέρων Απάτσι στο Κοσσυφοπέδιο,ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ρίνας των Τιράνων,όπου σταθμεύουν τα "Απάτσι". Στις ασκήσεις του αμερικανικού πυροβολικού μετείχαν 100 άνδρες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

    Στη διάρκεια των ασκήσεων ερίφθησαν εντός του αλβανικού εδάφους δεκάδες οβίδες από πυροβόλα Howitzer των 105 χιλιοστών.

    [ΣΤ] Οικονομία - Ειδήσεις

    [11] Πλαφόν 2,5% στα δίδακτρα των Ιδιωτών

    14/05/1999

    Εντονες αντιδράσεις υπήρξαν από ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων, για το πλαφόν ύψους 2,5% που προτίθεται να βάλλει στα δίδακτρα το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    [12] Οχι ακριβότερα τηλέφωνα

    14/05/1999

    Παγώνουν έως το τέλος του έτους τα τιμολόγια του ΟΤΕ, όπως διαβεβαίωσε η διοίκηση του οργανισμού με αφορμή φήμες για νέες αυξήσεις.

    [Ζ] Καιρός - Σήμερα

    Μικρή άνοδο θα σημειώσει και σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη την χώρα.

    Καλός ο καιρός σε όλη την χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

    Αίθριος ο καιρός στην Αθήνα με θερμοκρασία στους 32 βαθμούς κελσίου.

    Ιδιες καιρικές συνθήκες και στην Θεσσαλονίκη με θερμοκρασία στους 30 βαθμούς κελσίου.

    [Η] Καιρός - Πρόγνωση

    Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί τις επόμενες ημερες η θερμοκρασία, σημειώνοντας και νέα μικρή άνοδο, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι μέχρι το μεσον της ερχόμενης εβδομάδας.

    Αναλυτικότερα λοιπόν, αίθριος προβλέπεται γενικά το Σαββατοκύριακο ο καιρός και μόνο στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει τοπικά και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα Βόρεια, που όμως την Κυριακή θα περιοριστούν σε πολύ ορεινές περιοχές. Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί ασθενείς και στα πελαγη έως μέτριοι, με ένταση 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια απο 13 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 έως 34 και στα νησιά απο 17 έως 30 βαθμους Κελσίου.

    Τη Δευτέρα, οπως και την Τρίτη, ο καιρος παραμένει αίθριος, εκτός από τα Δυτικά όπου θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Τις πρωϊνές ώρες δεν θα λείψουν οι τοπικές ομίχλες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο νότιοι έως μετριοι, εντάσεως 4 έως 5 μποφώρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 30 στα νησιά.

    (c) Antenna 1999


    Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ant1gr2html v1.01 run on Monday, 17 May 1999 - 7:50:03 UTC