Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τελειώνει το θρίλερ με την πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.
- Επιστολή προς 14 ομολογούς του της ΕΕ απέστειλε ο πρωθυπουργός.
- Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο Πετσάλνικος για το θέμα Οτσαλάν.
- Συνεδρίασε στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
- Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
- Χωρίς τη ΓΣΕΕ άρχισε ο κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό.
- Δημοψήφισμα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Κ.Καραμανλής.
- Από τις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου δραπέτευσαν 21 ξένοι κρατούμενοι.
- Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στην Οττάβα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τελειώνει το θρίλερ με την πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Εντός ολίγων ωρών αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το αεροπλάνο που μεταφέρει από το Ναϊρόμπι τις τρεις συνεργάτιδες του Οτσαλάν και τον αξιωματούχο της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη. Τους τέσσερις συνοδεύουν ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Παύλος Αποστολίδης και ο πρέσβης στην Κένυα, Γιώργος Κωστούλας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε ανθρωπιστική πράξη την ασφαλή αναχώρηση των 4 από την Κένυα, ευχαριστώντας το Βέλγιο και τη Σουηδία για τη συνδρομή τους.

Επιστολή προς 14 ομολογούς του της ΕΕ απέστειλε ο πρωθυπουργός.

Επιστολή προς τους 14 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κουρδικό ζήτημα, απέστειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανεχώρησε για τη Βόνη ενόψει της αυριανής συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ύστερα από σιωπή ημερών, σήμερα χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα τις συνέπειες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, συνέστησε όμως ψύχραιμη και υπεύθυνη αντιμετώπιση, προκειμένου να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής.

Στον εισαγγελέα κατέθεσε ο Πετσάλνικος για το θέμα Οτσαλάν.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κατέθεσαν ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος και η Βούλα Δαμιανάκου που φιλεξένησε στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη τον Οτσαλάν. Στον εισαγγελέα αναμένεται να καταθέσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, για τις συνθήκες εισόδου και εξόδου του κούρδου ηγέτη από τη χώρα μας, καθώς και για τις δηλώσεις του για τις φήμες που αφορούν τον αξιωματούχο της ΕΥΠ Καλεντερίδη. Οξεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η ΝΔ και ο Συνασπισμός.

Συνεδρίασε στην Τουρκία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Στην Τουρκία, συνεδρίασε η γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται οτι "καμμία χώρα και λαός δεν πρέπει να στηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ, που με τις ενέργειές της έχει αποδείξει ότι είναι μία αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση". Σήμερα για πρώτη ημέρα αφότου ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε στην Τουρκία, τον επισκέφθηκαν στις φυλακές που κρατείται, στο νησί Ιμραλι, δύο συνήγοροί του, ύστερα από εντολή που έδωσε το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Η "Ατζέντα 2000, αλλά και οι παρενέργειες από την υπόθεση Οτσαλάν, απασχόλησαν την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος του εξέθεσε την άποψη οτι στο συνέδριο πρέπει να αποφασισθεί αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ, άποψη που ο κ. Σημίτης δεν φάνηκε να απορρίπτει.

Χωρίς τη ΓΣΕΕ άρχισε ο κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό.

Με την απουσία της ΓΣΕΕ άρχισε ο κοινωνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Στην τελετή έναρξης παρέστη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι 38 φορέων. Ο υπουργός παρουσίασε φάκελλο με 19 προτάσεις, οι οποίες όπως είπε, στοχεύουν στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Ανάμεσα σε αυτές είναι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού και οι αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές.

Δημοψήφισμα χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο Κ.Καραμανλής.

Ορόσημο για την πορεία του κυβερνητικού έργου, έκρινε ο πρόεδρος της ΝΔ τις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε ως δημοψήφισμα και προθάλαμο για τις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η κυβερνητική δυναμική της ΝΔ και να αναδειχθεί το κόμμα του κυρίαρχη δύναμη. Τις δηλώσεις έκανε στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός όπου μεταξύ άλλων, υποστήριξε οτι η πρόταση της ΝΔ για φορολογικές ελαφρύνσεις, αποτελεί δομικό κομμάτι της συνολικής πρότασής της για εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Από τις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου δραπέτευσαν 21 ξένοι κρατούμενοι.

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη σύλληψη ενός Ρουμάνου και 20 Αλβανών κρατουμένων, οι οποίοι απέδρασαν από τις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου. Οι κρατούμενοι, που έμεναν σε διάδρομο, ο οποίος είχε μετατραπεί σε κελί των φυλακών, έκοψαν με λάμα τα κάγκελα και εξαφανίστηκαν. Η ΝΔ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να περιφέρεται από σταθμό σε σταθμό και να αποφαίνεται επί παντός του επιστητού, να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου του.

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στην Οττάβα.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός κινητού Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας που θα διέτρεχε τον Καναδά για να διαφωτίσει τους ενδιαφερόμενους περί του Ελληνικού πολιτισμού, φαίνεται να ανατρέπεται απο την ευκαιρία της εγκατάστασης ενός μόνιμου Μουσείου στην καναδική πρωτεύουσα. Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Γ.Θωμόγλου αρχιτέκτονας της ιδέας του Κινητού Μουσείου, ανακοίνωσε πρόσφατα οτι Ελληνας ομογενής διαθέτει το ποσόν των 400.000 δολαρίων, προκειμένου να κτισθεί ενα Μουσείο στην Οττάβα, το οποίο θα στεγάσει με αντικείμενα και οπτικοακουστικά μέσα στην περιήγηση στον Ελληνικό Πολιτισμό. Πρόκειται για ένα έργο που θα αποτελέσει ορόσημο της συνολικής προσφοράς της μεγάλης ομογένειας του Καναδά, κατέληξε ο πρέσβης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τρίμηνη έκπτωση από το εταιρικό αξίωμά του και πρόστιμο 500.000 δραχμών τιμωρήθηκε ο παράγοντας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, για το σοβαρό επεισόδιο που είχε με υπάλληλο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ακόμη, με 1 εκατομμύριο δραχμές τιμωρήθηκε και η ΑΕΚ, ως συνυπεύθυνη. Στο μεταξύ, ο Μπατίστα τέθηκε στη διάθεση του Μπλαχίν για το παιχνίδι της Δευτέρας με τη Βέροια. Αντιθέτως, αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Κασάπη, Νικολαϊδη και Γκρέταρσον που δεν είναι έτοιμοι και δεν ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης.

Ο Πανσερραϊκός σε εξ αναβολής αγώνα για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Αγ. Νικόλαο. Ετσι τώρα ο Αγ. Νικόλαος με 32 βαθμούς μοιράζεται την 6η θέση με τον Πιερικό, ενώ ο Πανσερραϊκός με 31 βαθμούς είναι στην 8η θέση μαζί με τη Λάρισα και προηγούνται Καλλιθέα, Τρίκαλα και Καλαμάτα με 39 βαθμούς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ Βασιλακόπουλος, επιτέθηκε με δηλώσεις του κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, ο οποίος είχε αναφερθεί χθες στα κέρδη που είχε η ΕΟΚ από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς και την κατάληξη των χρημάτων. Ο κ Βασιλακόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε κέρδος από τη διοργάνωση, το οποίο θα διατεθεί στις αυξημένες ανάγκες της ομοσπονδίας, λόγω της καθηλωμένης από την Πολιτεία οικονομικής επιχορήγηση.

Στην Αθήνα βρίσκεται το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Προοδευτικής, ο Βραζιλιάνος Ντο Σάντος Ουίλιαμς Μπαρτολομέο. Ο 27χρονος επιθετικός που αποκτήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα, θα προπονηθεί, εκτός απροόπτου, αύριο για πρώτη φορά με τους νέους του συμπαίκτες και αν έλθει έγκαιρα η μπλε κάρτα θα ενισχύσει τους βυσσινί στο Κυριακάτικο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο.

Το δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη παίρνει ο Πανόπουλος. Ο νεαρός άσος που ανήκει στον Αρη και δόθηκε δανεικός στην Νταντί Γιουνάϊτεντ, δεν πρόλαβε καλά, καλά να εγκλιματισθεί στην Σκωτία και επιστρέφει άρδην, αφού η διοίκηση του βρετανικού συλλόγου, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Χωρίς προβλήματα συνεχίσθηκε σήμερα η προετοιμασία του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ, που θα γίνει στο ΟΑΚΑ για την 21η ημέρα του πρωταθλήματος. Κανονικά γυμνάσθηκαν ο Σέζαρ και ο Ασάνοβιτς που είναι στην διάθεση του Δανιήλ για τον αγώνα της Κυριακής, ενώ ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Κωνσταντινίδης, ο οποίος και θα απουσιάσει από το ντέρμπι, αφού είναι τιμωρημένος. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ ζήτησε και πήρε 1.000 εισιτήρια των 1.500 δραχμών για τις ανάγκες των οπαδών του.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων, στο δεύτερο φιλικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο των Τρικάλων, νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Τσεχίας. Και τα δύο τέρματα του εθνικού μας συγκροτήματος πέτυχε ο Χαριστέας (16', 45'). Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι που έγινε την Τρίτη στο γήπεδο των Σοφάδων οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 296,77 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,44, γαλλικό φράγκο προς 49,92, λίρα Αγγλίας προς 475,83, ελβετικό φράγκο προς 205,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,91, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,16, τη λίρα Κύπρου προς 563,24 και το ευρώ προς 327,49 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε για δεύτερη ημέρα η αγορά του Χρηματιστηρίου με τις τιμές των μετοχών να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3369,43 μονάδες, ενισχυμένος κατά 99,38 μονάδες ή σε ποσοστό 3,04%. Εντονη αγοραστική διάθεση χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών στο άνοιγμα της αγοράς ενώ υψηλή προτίμηση υπήρξε για μετοχές των τραπεζών και κυρίως για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η τιμή της οποίας άνοιξε με κέρδη 8%. Ο μεγάλος αριθμός εντολών που υπήρξε στο άνοιγμα της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών τα οποία ξεπεράστηκαν. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε απο τις τράπεζες και στις υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών με το δείκτη να κινείται σε σταθερή ανοδική τροχιά για να καταγράψει ανώτερη τιμή, στις 3.391,68 μονάδες (+3,72%), εξήντα λεπτά πριν το τέλος των συναλλαγών. Στα επίπεδα αυτά η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε σημάδια "κοπώσεως", με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει κατά 22 μονάδες χαμηλότερα απο τα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα απο χθες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε στο χώρο των τραπεζών, με τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς να παρουσιάζουν έντονη κίνηση. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε με σημαντικά κέρδη 7,3%, στις 21.435 δρχ. Απο σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της "Αγροτικής Ασφαλιστικής" στην κύρια του Χρηματιστηρίου, με τιμή εισαγωγής 3.500 δρχ. Εκλεισε στις 6.470 δρχ., καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 84,9% ενώ "άλλαξαν χέρια" 882.000 μετοχές της εταιρίας.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί που σταδιακά θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 14 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 16 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πρόσκαιρη βροχή, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 5 με 13 και 3 με 8 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 25 February 1999 - 20:00:11 UTC