Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σωτηροπούλου: Διέκοψε την απεργία
  • [02] ''17Ν'': Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών
  • [03] 175 βουλευτές έχουν παραιτηθεί από την επαγγελματική τους ιδιότητα
  • [04] Σταδιακή κατάργηση διάτρησης στοιχείων
  • [05] Ταξί Αττικής: Νέα απεργία 8 και 9 Ιανουαρίου
  • [06] Σύντομα η ανακοίνωση για τα ''λαϊκά'' έντοκα γραμμάτια
  • [07] Ντενκτάς για δηλώσεις Ερντογάν
  • [08] Δήλωση Κληρίδη για εκλογές-κυπριακό
  • [09] Κλειστή για τέσσερις μέρες η διασταύρωση Κηφισού-Πειραιώς

  • [01] Σωτηροπούλου: Διέκοψε την απεργία

    02/01/2003 19:54:45

    "Τέρμα" στην απεργία πείνας έβαλε από σήμερα η Αγγελική Σωτηροπούλου μετά την υπόσχεση του εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού Αριστείδη Φραγκιαδάκη να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά της.

    Ο εποπτεύων εισαγγελέας των φυλακών επισκέφθηκε σήμερα στα κελιά τους την Σωτηροπούλου και το σύζυγό της Δημ. Κουφοντίνα και συζήτησε μαζί τους τα αιτήματα της Σωτηροπούλου.

    Αφού τα άκουσε προσεκτικά ο κ. Φραγκιαδάκης δεσμεύθηκε ότι η πόρτα του κελιού της θα παραμένει ανοιχτή κατά τη διάρκεια του προαυλισμού της, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες κρατούμενες, ενώ θα διευθετηθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας της.

    Επίσης, ο εισαγγελέας των φυλακών υποσχέθηκε στην Σωτηροπούλου να εξετασθούν τα υπόλοιπα αιτήματα της από το συμβούλιο των φυλακών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φραγκιαδάκης δήλωσε στην Σωτηροπούλου-Κουφοντίνα ότι λίαν συντόμως και σταδιακά θα αποκατασταθούν οι συνθήκες κράτησης όλων των κρατουμένων για την υπόθεση της "17Ν", ανάλογα με τις συνθήκες κράτησης των υπολοίπων κρατουμένων των φυλακών.

    Ηδη, από σήμερα το μεσημέρι η Αγγελική Σωτηροπούλου ακολουθεί διατροφικά ειδικό διαιτολόγιο υπό την παρακολούθηση των γιατρών της φυλακής.

    [Φώτο-489458]

    [02] ''17Ν'': Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών

    02/01/2003 19:43:41

    "Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου" χαρακτηρίζονται τα μέλη της "17Ν" με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου αποφαίνονται ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος περί "πολιτικού εγκλήματος" καθώς, όπως αναφέρουν, τρομοκρατικές ενέργειες που έπληξαν αθώα θύματα και προκάλεσαν κίνδυνο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους συνδυαζόμενες με ληστείες, κλοπές και άλλες πράξεις, δεν αποτελούν πολιτικά εγκλήματα, αλλά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

    Με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικαστές επίσης κρίνουν ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής αδικημάτων, καθώς όπως αναφέρουν η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι αδίκημα διαρκές.

    Με το βούλευμα οι εφέτες αναφέρονται σε ολόκληρη την πορεία της "17Ν" από την ίδρυσή της έως την εξάρθρωσή της που ξεκίνησε μετά από κατασκευαστικό λάθος, όπως αναφέρεται, που προκάλεσε την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στον Πειραιά.

    Με το βούλευμα οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ιδρυτική ομάδα της "17Ν" ήταν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Γιάννης και Παύλος Σερίφης, καθώς και η αγνώστων λοιπών στοιχείων γυναίκα που είχε το όνομα ή το ψευδώνυμο "Αννα".

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καθόλη τη διάρκεια της δράσης της οργάνωσης, κατείχε ηγετικό ρόλο. Οι δικαστές, επίσης, τονίζουν ότι εκτός από την "Αννα" στην οργάνωση πρέπει να υπήρχε και κάποια άλλη γυναίκα, η οποία έλαβε μέρος στην επιχείρηση σε βάρος του Γιάννη Παλαιοκρασά.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, ο γενετικός τύπος τρίχας που βρέθηκε σε γιάφκα της οργάνωσης και ανήκει σε γυναίκα, δεν ταυτίζεται με αυτόν της Αγγελικής Σωτηροπούλου, γεγονός, που σύμφωνα με το βούλευμα, αποτελεί ένδειξη συμμετοχής στην οργάνωση και κάποιας άλλης γυναίκας.

    Οι δικαστές κρίνουν ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρχές, προκύπτουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα για περισσότερες από 200 κατηγορίες.

    Με το βούλευμα γίνεται σαφές ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, θεωρούνται ενεργά μέλη μέχρι και την ημέρα συλλήψεώς τους, καθώς δεν έκαναν όπως αναφέρεται στο βούλευμα καμία ενέργεια που να δηλώνει σαφή και σταθερή βούλησή τους για αποχώρηση.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σερίφη οι εφέτες αποφαίνονται ότι δεν προκύπτει συμμετοχή του στην οργάνωση μετά το 1983 σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό της τομέα. Ωστόσο, στο βούλευμα τονίζεται ότι το γεγονός πως ως τώρα δεν προκύπτουν εμφανή στοιχεία συμμετοχής του σε μεταγενέστερη τρομοκρατική ενέργεια δεν μπορεί να δηλώνει και αποχώρηση από την "17Ν".

    [Φώτο-474956]

    [03] 175 βουλευτές έχουν παραιτηθεί από την επαγγελματική τους ιδιότητα

    02/01/2003 19:20:06

    Εκατόν εβδομήντα πέντε βουλευτές έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής της επαγγελματικής τους ιδιότητας, επιλέγοντας να διατηρήσουν τη βουλευτική αντίστοιχη, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνταγματικές επιταγές περί του «ασυμβίβαστου.

    Οι βουλευτές έχουν κοινοποιήσει τις αποφάσεις τους αυτές, με επιστολές τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Πάντως, ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνονται οι κ.κ. Ασκητής και Λυκουρέζος, οι οποίοι υπήρξαν από τους πλέον ενάντιους στη συγκεκριμένη ρύθμιση και δεν έχουν κοινοποιήσει μέχρι στιγμής την τελική τους απόφαση.

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που θα διευκρινίζει ποιες δραστηριότητες θα εξαιρούνται του «ασυμβίβαστου, θα κατατεθεί την προσεχή Τρίτη και αναμένεται να συζητηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

    [04] Σταδιακή κατάργηση διάτρησης στοιχείων

    02/01/2003 19:06:23

    Σταδιακά μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2003 θα εφαρμοσθεί στις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που εκδίδουν μηχανογραφικά τιμολόγια και αποδείξεις, η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης (διάτρησης) των φορολογικών τους στοιχείων και εφαρμογής των ειδικών ασφαλών φορολογικών μηχανισμών σήμανσης στοιχείων.

    Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις προθεσμίες για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, οι οποίες είναι:

    - Για τις ανώνυμες εταιρίες: Μέχρι 30 Ιουνίου 2003 για τους υπόχρεους με ΑΦΜ που λήγει στο 1,2,3. Μέχρι τις 10 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 4,5,6. Μέχρι 21 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με ΑΦΜ που λήγει στο 7,8,9 και μέχρι 31 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με ΑΦΜ που λήγει στο 0.

    - Για τα λοιπά νομικά πρόσωπα (ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) μέχρι 31 Ιουλίου 2003.

    - Για φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2003.

    - Για τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα από 2.934.702 ευρώ και μέσο όρο προσωπικού 50 άτομα και άνω, μέχρι την 31ή Οκτωβρίου 2003.

    [05] Ταξί Αττικής: Νέα απεργία 8 και 9 Ιανουαρίου

    02/01/2003 18:45:37

    Νέο κύκλο απεργιακών -και όχι μόνο- κινητοποιήσεων εξήγγειλαν οι ιδιοκτήτες ταξί, διευρύνοντας το πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 8 και 9 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες θα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ταξί.

    Το ΣΑΤΑ, σε ανακοίνωσή του, απορρίπτει το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είχε παρουσιαστεί πριν από καιρό και μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπων του κλάδου.

    Ειδικότερα το ΣΑΤΑ αντιδρά στο ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετων αδειών επταθέσιων οχημάτων σε Νομικά Πρόσωπα, ενώ διαφωνεί και με την πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι ο κλάδος οδηγείται στο μαρασμό και στην ανεργία. Επίσης επαναλαμβάνεται το πάγιο αίτημα να επιτραπεί στα ταξί να κυκλοφορούν στις λεωφορειολωρίδες.

    Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών, που προβλέπει το νομοσχέδιο, το Συνδικάτο προειδοποιεί τους αυτοκινητιστές να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί κρύβει μεγάλες παγίδες.

    Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και πορείες προς τη Βουλή. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, στις 14 ή 15 του μηνός.

    [06] Σύντομα η ανακοίνωση για τα ''λαϊκά'' έντοκα γραμμάτια

    02/01/2003 18:02:59

    Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών οι εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που θα προσφέρουν στους αποταμιευτές υψηλότερες αποδόσεις από τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου των τραπεζών.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, αν και δεν προσδιόρισε το χρόνο των ανακοινώσεων, τόνισε ότι αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος ήδη έχει καταλήξει στο γενικό πλαίσιο των εκδόσεων αυτών.

    Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι εξετάζεται να εκδοθούν έντοκα τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα έβλεπε θετικά και την έκδοση ομολόγων τριετούς, πενταετούς ή και δεκαετούς διάρκειας. Συμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο για το επιτόκιο που θα έχουν τα ''λαϊκά'' έντοκα γραμμάτια, προβλέπουν ετήσια ονομαστική απόδοση από μισή έως μία μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό.

    Σημειώνεται ότι τα ονομαστικά επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 0%-2%, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταθέσεις αυτές προσφέρουν πραγματικές αρνητικές αποδόσεις, αφού το επιτόκιο είναι κάτω του πληθωρισμού.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα, που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των καταθετών, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο (ΝΕΤ) ότι ''δεν είναι λογικό οι τράπεζες να σφυρίζουν αδιάφορα'' απέναντι στην πραγματικότητα αυτή. Γι αυτό και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών, με την έκδοση των ''λαϊκών'' εντόκων γραμματίων, επιχειρεί να προσφέρει εναλλακτικές μορφές υψηλότερων αποδόσεων για τους αποταμιευτές, λαμβάνοντας υπόψη του και τη σχετική εμπειρία των σκανδιναβικών χωρών που έχουν εκδώσει ανάλογους τίτλους.

    Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τις εγχώριες εμπορικές τράπεζες ώστε να εκδώσουν και αυτές τα δικά τους καταθετικά-επενδυτικά προϊόντα που θα εγγυώνται θετικές αποδόσεις για τους καταθέτες, όπως κάνουν οι τράπεζες άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

    [07] Ντενκτάς για δηλώσεις Ερντογάν

    02/01/2003 17:37:57

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά την ''ψυχρολουσία'' που δέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση του. Είπε ότι ενεργεί με βάση τα ψηφίσματα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και της ψευδοβουλής για το Κυπριακό και ότι κακώς διαδίδεται ότι οι ενέργειες που γίνονται είναι δικές του αποφάσεις.

    Μιλώντας ύστερα από τη σημερινή συνάντησή του με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων και αναφερόμενος ειδικά στη δήλωση Ερντογάν ότι το Κυπριακό δεν είναι προσωπική υπόθεση του Ντενκτάς και ότι πρέπει να εισακουσθούν οι επιθυμίες του λαού, ο κατοχικός ηγέτης διερωτήθηκε ''τι είναι αυτό που θέλει ο λαός'', λέγοντας πως γι αυτό το λόγο συναντάται με τα τουρκοκυπριακά κόμματα.

    Διερωτήθηκε, εξάλλου, αν οι Τουρκοκύπριοι έχουν παραιτηθεί από την κυριαρχία και την πολιτική ισότητα και αν το έχουν πάρει απόφαση ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ζουν ανάμεσά τους.

    [08] Δήλωση Κληρίδη για εκλογές-κυπριακό

    02/01/2003 16:23:10

    Προκηρύσσονται αύριο επίσημα στην Κύπρο οι προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου. Ο δεύτερος γύρος, αν παραστεί ανάγκη, θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου.Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 17 Ιανουαρίου.

    Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόϋτερ, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Η απόφασή του, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από διάφορα θέματα, περιλαμβανομένου του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σύντομο χρονικό διάστημα

    Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος, ο πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

    [09] Κλειστή για τέσσερις μέρες η διασταύρωση Κηφισού-Πειραιώς

    02/01/2003 15:27:00

    Κλείνει από αύριο στις 7 το πρωί και για τέσσερις ημέρες η διασταύρωση Κηφισού και Περαιώς στην περιοχή του Ρέντη προκειμένου να γκρεμιστεί η υπάρχουσα γέφυρα και να τοποθετηθούν δυο προσωρινές γέφυρες τύπου Μπέλεϊ οι οποίες θα λειτουργήσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας οριστικής γέφυρας.

    Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των διερχομένων από το σημείο και έχουν ήδη τοποθετηθεί 80 προειδοποιητικές πινακίδες.

    Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Παναγιώτης Βασιλείου ο κόμβος Πειραιώς και Κηφισού αποτέλεσε μια από τις κύριες αιτίες για τις πρόσφατες πλημμύρες και η τοποθέτηση των δυο μεταλλικών γεφυρών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυξάνοντας την παροχετευτικότητα του Κηφισού από 300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο που είναι σήμερα λόγω της παλιάς γέφυρας σε 500 κυβικά μέτρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 January 2003 - 21:30:20 UTC