Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Ι.Τζεμ- Ιράκ.
  • [02] Δήλωση Γ. Παπαντωνίου για Ιράκ.
  • [03] Παγκόσμια ανησυχία απο άτυπη πνευμονία
  • [04] Σοβαρά προβλήματα και ζημιές απο τους θυελλώδεις ανέμους

  • [01] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Ι.Τζεμ- Ιράκ.

    17/03/2003 13:33:54

    Συνάντηση με τον πρώην ομόλογό του της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε μαζί του για τις εξελίξεις στο Ιράκ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οπως και για το Κυπριακό.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Παπανδρεου αναφερόμενος στο Ιράκ επανέλαβε οτι η Ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και ανακοίνωσε οτι το τελευταίο 24ωρο είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του της ΕΕ, οπως και με τον επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ Χανς Μπλίξ.

    «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τις τελευταίες μέρες και ώρες για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ.Παπανδρέου ο οποίος αναχωρεί το μεσημέρι για τις Βρυξέλλες οπου θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων της ΕΕ.

    Απο την πλευρά του ο κ.Τζέμ ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο που οργανώνεται απο τη Βουλή υπογράμμισε οτι

    «ο πόλεμος θα βοηθήσει εκείνους που θέλουν τη σύγκρουση πολιτισμών και θα προκαλέσει νέο κύμα τρομοκρατίας. «Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί οτι ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος στον πρώην ομόλογό του είπε οτι η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε μια προσωπική φιλία και υπενθύμισε τη συμβολή του κ.Τζέμ στην ελληνοτουρκική προσέγγιση για την οποία, οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, συνεχίζει να εργάζεται.

    [02] Δήλωση Γ. Παπαντωνίου για Ιράκ.

    17/03/2003 13:28:26

    Τα σύννεφα του πολέμου μπορεί να πυκνώνουν περισσότερο αλλά όσο το παράθυρο της διπλωματίας δεν έχει κλείσει τελείως θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, ρεαλιστικά όμως ο πόλεμος παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο.

    Το σχόλιο αυτό έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας που συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ με θέμα: «Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης στις Ενοπλες Δυνάμεις.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ μονομερώς ο κ.Παπαντωνίου επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα του ΟΗΕ και ότι σε περίπτωση μονομερούς επέμβασης, η Ελλάδα θα συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει.

    Τέλος διευκρίνισε ότι η πρόσφατη αναγνώριση ελληνικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας από αμερικανικά αεροσκάφη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλα τα συμμαχικά αεροσκάφη που πετούν κοντά σε ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

    [03] Παγκόσμια ανησυχία απο άτυπη πνευμονία

    17/03/2003 13:27:31

    Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες λόγω των κρουσμάτων του συνδρόμου άτυπης πνευμονίας σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που έως τώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε 9 άτομα και έχει προσβάλει περισσότερα απο 100.

    Το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικό και ανακοίνωσε οτι η μέχρι σήμερα επιδημιολογική επιτήρηση του φαινομένου δείχνει πως δεν υπάρχει στη χώρα μας κανένα ύποπτο περιστατικό. Συνιστάται δε η αναβολή των μη αναγκαίων ταξιδιών στις ενδυμικές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων εξέδωσε οδηγίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων του συνδρόμου άτυπης πνευμονίας. Τα πρώιμα συμπτώματα είναι πυρετός, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ξηρός βήχας, ταχύπνοια και δύσπνοια.

    Στο μεταξύ αεροδρόμια και νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, για τυχόν κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας.

    Η Νότια Κορέα είναι η τελευταία χώρα που προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ όπου έχουν αναφερεθί τα περισσότερα κρούσματα. Η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν εξέδωσαν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες την Παρασκευή.

    Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ Γέο Ενγκ-Κιονγκ αποκάλυψε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της ''ατυπης πνευμονίας'' διπλασιάσθηκε και έφθασε τα 83. Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ μέχρι χθες ήταν 43. Δώδεκα ακόμα άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

    Ορισμένοι από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ φορούν μάσκες όπως και πολλοί οδηγοί λεωφορείων.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγεία (ΠΟΥ) εξέδωσε ασυνήθιστη ταξιδιωτική οδηγία τονίζοντας ότι η σοβαρή αυτή μορφή πνευμονίας (SARS) αποτελεί ''παγκόσμια απειλή''.

    Η ασθένεια αυτή αρχίζει με υψηλό πυρετό, ρίγη, βήχα και αναπνευστικές δυσκολίες και μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε πνευμονία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα νέο ιό.

    Οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να αναγνωρίσουν και να απομονώσουν τον ιό, ο οποίος σύμφωνα με την ΠΟΥ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο στην Κίνα.

    [Φώτο-562236]

    [04] Σοβαρά προβλήματα και ζημιές απο τους θυελλώδεις ανέμους

    17/03/2003 11:27:16

    Σοβαρά προβλήματα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει οι θυελλώδεις άνεμοι.

    Στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ρεύμα προς Πειραιά, στο Δέλτα του Φαλήρου, έπεσαν τα προστατευτικά κυγκλιδώματα των έργων, που γίνονται στο σημείο και έκλεισαν το δρόμο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται απο μία λωρίδα κυκλοφορίας.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έως τις 10.30 το πρωί, είχε δεχθεί περίπου 120 κλήσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στα νότια προάστια (Βούλα, Γλυφάδα, Ανω Γλυφάδα, Φάληρο).

    Το πιο έντονο πρόβλημα στην περιοχή δημιουργήθηκε στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Βούλα, απο δέντρα, που έπεσαν στη στάση ΠΙΚΠΑ.

    Επίσης, ένα δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στην οδό Βεϊκου 4, στο Γαλάτσι, μια τζαμαρία έσπασε στην οδό Αθηνάς 45 στο κέντρο, ενώ ανατράπηκε ένα τροχόσπιτο στη διασταύρωση Αμμοχώστου και Αιγαίου στη Γλυφάδα.

    Πελοπόννησο

    Απο πτώσεις δένδρων έχει διακοπεί επίσης η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους της Καλαμάτας, της Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, στους Μολάους και στο Μελιγαλά, καθώς και στην εθνική Πύργου-Πάτρας στο ύψος Καλιρόη.

    Λόγω χιονοπτώσεων στην εθνικό οδό Τρίπολης-Σπάρτης η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Η εθνική Καλαμάτας-Σπάρτης είναι κλειστή λόγω χιονιού.

    Η επαρχιακή οδός Τρίπολης-Αστρους παραμένει κλειστή εως τις 9 σήμερα το πρωί και στη συνέχεια θα γίνεται διέλευση οχημάτων που θα είναι ελεγχόμενη,αφού συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του οδοστρώματος.

    Στην Καλαμάτα έχουμε συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνων.

    Στην Αρκαδία υπάρχει διακοπή ρεύματος απο χθες το βράδυ, στα μισά χωριά του δήμου Τεγέας, στην γραμμή απο Τρίπολη προς Αγιο Πέτρο,σε πολλά χωριά του δήμου Βαλτετσίου και σε 30 χωριά της επαρχίας Γορτυνίας αφού το μεγάλο δίκτυο η ''γραμμή 38'' της ΔΕΗ έχει ''βγει εκτός'' λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Πάτρα

    Εξαιτίας των δυνατών ανέμων έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές όπως ο δήμος Τριταίας, του Λάππα , τα Σαγέϊκα, η περιοχή του Ρίου και της Πανεπιστημιούπολης, καθώς επίσης η περιοχή της Εγλυκάδας Πατρών.

    Οι διακοπές οφείλονται σε πτώση δέντρων πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

    Ζημιές έχουν προκληθεί σε κεραίες τηλεοράσεων, διαφημιστικές πινακίδες, τις οποίες έχει πετάξει στο έδαφος ο άνεμος. Εξάλλου, παραμένει κλειστή από χθες λόγω θαλασσοταραχής η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

    Ιωάννινα

    Σφοδρότατοι άνεμοι πνέουν συνεχώς από χθες το πρωί στο νομό Ιωαννίνων δημιουργώντας ζημιές από πτώσεις δέντρων, αρπαγή στεγών , ενώ πολλά καταστήματα και σπίτια στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων πλημμύρισαν από τα κύματα της λίμνης, που βγήκαν στη στεριά.

    Με απόφαση του Νομάρχη όλα τα σχολεία στο νομό Ιωαννίνων σήμερα δεν λειτούργησαν. Στα ορεινά συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις και η συγκοινωνία από το 70ο έως το 90ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων - Τρικάλων γίνεται δύσκολα και μόνο με αλυσίδες.

    Εχει διακοπεί η συγκοινωνία στον εθνικό δρόμο από κόμβο Μετσόβου, προς Μηλιά , Γρεβενά , Εγνατία οδό λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που συνεχίζονται σε αυτή την περιοχή.

    [Φώτο-386959]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2003 - 12:30:13 UTC