Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων
  • [02] Χίλιοι νεκροί στη Νατζάφ
  • [03] Καρατζάς: Το τραπεζικό σύστημα θα βγεί αλώβητο από την κρίση
  • [04] Χριστοδουλάκης: Αρχιτέκτονες του γκρίζου
  • [05] Ομιλία Σημίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • [01] Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

    26/03/2003 20:23:07

    "Το ζήτημα της επιστροφής στην Ακρόπολη και επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα που προβλήθηκε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους πιστεύουμε ότι μας αφορά όλους μας, αφού ο Παρθενώνας ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά`` αναφέρουν μεταξύ άλλων, στη διακήρυξή τους 32 Ρώσοι ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες υποστηρίζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού για έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από κοινού με το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    [02] Χίλιοι νεκροί στη Νατζάφ

    26/03/2003 19:38:06

    Τα αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν 1000 ιρακινούς μαχητές στη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην περιοχή της Νατζάφ, στο κέντρο του Ιράκ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός αξιωματικός.

    Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή είχε δηλώσει οτι 650 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες γύρω απο την Νατζάφ "τις τελευταίες 24 ώρες".

    "Επιπλέον, 250 μαχητές σκοτώθηκαν σε δυο ξεχωριστά επεισόδια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, και 100 άλλοι πάνω σε μια γέφυρα", δήλωσε ο διοικητής της τρίτης μεραχίας πεζικού.

    [Φώτο-566871]

    [03] Καρατζάς: Το τραπεζικό σύστημα θα βγεί αλώβητο από την κρίση

    26/03/2003 18:19:41

    Την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εξέφρασε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της ΕΕΤ, Θεόδωρος Καρατζάς, σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

    "Το τραπεζικό σύστημα αγωνίζεται να εξέλθει υγιές και αλώβητο από τη σημερινή αβεβαιότητα, πιστεύω ακράδαντα ότι θα το επιτύχει και η επιτυχία αυτή θα είναι προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας και της προόδου της", τόνισε.

    Ο κ. Καρατζάς αναφέρθηκε και στους επικριτές του τραπεζικού συστήματος. Οι γενικές, αόριστες και απλουστευμένες -αν όχι απλοϊκές-αιτιάσεις που κατά καιρούς διατυπώνονται δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία, όπως είπε. Απλώς αποπροσανατολίζουν το κοινό και συντηρούν ξεπερασμένες πρακτικές και νοοτροπίες, που δημιουργήθηκαν πριν αρκετές δεκαετίες, όταν η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος συγχεόταν με εκείνη των εταιρίων κοινής οφελείας, ανέφερε ο κ. Καρατζάς.

    Αναφερόμενος στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, ο κ.Καρατζάς επισήμανε ότι "τα πραγματικά επιτόκια προκύπτουν από το ύψος του πληθωρισμού, τον οποίο φυσικά οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν". Και πρόσθεσε: "Εξάλλου η γενικευμένη μείωση των επιτοκίων μπορεί να μειώνει την ανταμοιβή των παραδοσιακών μορφών αποταμίευσης, παράλληλα όμως ευνοεί και τους δανειολήπτες, με προφανείς ευνοϊκές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και τα εισοδήματα".

    [Φώτο-444144]

    [04] Χριστοδουλάκης: Αρχιτέκτονες του γκρίζου

    26/03/2003 18:06:14

    Δριμύτατη κριτική κατά των επικριτών των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας άσκησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ''εποχή πολιτικής αγοράς μιζέριας'', για ''αρχιτέκτονες του γκρίζου'', καθώς και για ''εργολάβους της καταστροφολογίας'' που υποβαθμίζουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και της σημαντικής επιτυχίας της μείωσης της ανεργίας, και οι οποίοι βλέπουν σκάνδαλα σε κάθε έργο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή του Δημοσίου. Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι πρέπει να δούμε της πραγματικές διαστάσεις της οικονομίας χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και χωρίς κακοποιήσεις και φανατισμένες υπερβολές.

    Απευθυνόμενος προς τα ανώτατα διοικητικά στελέχη ελληνικών και ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες καλούνται μεταξύ άλλων να προχωρήσουν και να κλείσουν τις ρυθμίσεις με τα πανωτόκια, καθώς δεν θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά και να προσφέρουν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης κάλεσε τις τράπεζες να προσφέρουν στο νοικοκυριά νέα ελκυστικά προϊόντα, τα οποία να μπορούν να υποκαταστήσουν τις φθίνουσες αποδόσεις των αποταμιεύσεων και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έκδοσης λαϊκών ομολόγων θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματισθεί.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών παραμένει μικρό συγκριτικά με αυτό των τραπεζών των χωρών μελών της ΕΕ. Η πραγματοποίηση συγχωνεύσεων και η διεύρυνση των συνεργασιών με άλλα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύουν τις οικονομίες κλίμακας, την πιστωτική αξιοπιστία και την πρόσβαση σε κεφάλαια, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση επτά ελληνικών τραπεζών να αποκτήσουν με διαδικασία εξαγοράς και αναδοχή (underwriting) τις μετοχές της ΕΧΑΕ (Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ) που σήμερα κατέχει σε ποσοστό 33,4% το Ελληνικό Δημόσιο. Οι συνεργαζόμενοι τραπεζικοί όμιλοι θα αγοράσουν οι ίδιοι το 14% και θα προσφέρουν με ιδιωτική τοποθέτηση το 19% σε όλους τους νυν μετόχους, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν την αναδοχή της κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό αποκρατικοποιείται πλήρως το Χρηματιστήριο Αθηνών.΄

    [Φώτο-460213]

    [05] Ομιλία Σημίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    26/03/2003 17:51:05

    H Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έδειξε ότι παρά τις διαφωνίες, η Ευρώπη αποτελεί πάντα για μας την πιο σημαντική δυνατότητα να αποφύγουμε έναν μονοπολικό κόσμο όπου μια υπερδύναμη έχει την αποκλειστική ευθύνη της κοινωνίας και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σημίτης είπε ότι η δυνατότητα της Ευρώπης να συμμετέχει και να επηρεάζει ένα πολυπολικό κόσμο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, με πρωτοβουλίες, συνεργασία και πεποίθηση για το κοινό μας μέλλον.

    Ο κ. Σημίτης έκανε επίσης έναν απολογισμό των εργασιών της Συνόδου κορυφής στο θέμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ. Είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι υπαρκτές προοπτικές ανάκαμψης, πρόσθεσε, σκιάζονται από τον πόλεμο, τους παγκόσμιους πολιτικούς κινδύνους και τις οικονομικές αβεβαιότητες.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο κ. Σημίτης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτίμησε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου, έχουν δημιουργηθεί πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 500.000 μέσα στο 2002, παρά το δυσμενέστερο οικονομικό κλίμα, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά δύο εκατομμύρια.

    [Φώτο-567110]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 2003 - 21:30:13 UTC