Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδουλάκης: Ελεγχόμενη αισιοδοξία
  • [02] Κύπρος: Συνεχίζεται αμείωτη η διακίνηση
  • [03] Προεδρία ΕΕ: Ο `Οδικός χάρτης` σημείο εκκίνησης για επίτευξη ειρήνης
  • [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο
  • [05] Δέσμη μέτρων υπέρ των τουρκοκυπρίων
  • [06] Συνάντηση Β.Παπανδρέου με το Δήμαρχο των Ανω Λιοσίων
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή:«Πράσινο φως για το μετρό Θεσ/κης.
  • [08] Δίκη ''17Ν'':Ληστείες Τραπεζών

  • [01] Χριστοδουλάκης: Ελεγχόμενη αισιοδοξία

    30/04/2003 21:06:11

    Oλοκληρώθηκαν, σήμερα στο Παρίσι, οι εργασίες της διήμερης ετήσιας υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Οι προοπτικές ανάπτυξης, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τα μέτρα διαφάνειας και οι επενδύσεις στον τρίτο κόσμο, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου.

    Μετά το τέλος των εργασιών, στη συνάντησή του με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των συζητήσεων, εκτιμώντας οτι κυριάρχησε μία ''ελεγχόμενη αισιοδοξία''.

    Σε ο,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης -είπε ο υπουργός- οι συζητήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι η περίοδος αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ ξεπεράσθηκε, οι δε προοπτικές χαρακτηρίζονται ως "ευνοϊκές". Στο παρελθόν φαίνεται να ανήκει επίσης και η φάση του έντονου κλονισμού των αγορών λόγω των κακών λογιστικών πρακτικών που εντοπίσθηκαν πέρυσι, όπως επίσης και λόγω των κινδύνων που εγκυμονούσε το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας.

    "Θεωρούμε -είπε ο υπουργός- οτι έχουμε πλέον μπεί στη φάση επανάκαμψης της ανάπτυξης με εντονότερα τα σημάδια το δεύτερο εξάμηνο του 2003".

    [Φώτο-460213]

    [02] Κύπρος: Συνεχίζεται αμείωτη η διακίνηση

    30/04/2003 20:55:28

    Πάνω από 12.500 Ελληνοκύπριοι και 1.920 Τουρκοκύπριοι πέρασαν μέχρι τις τρεις το απόγευμα στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές αντιστοίχως, από τα οδοφράγματα του ''Λήδρα Πάλας'', του Περγάμου και των Στροβιλιών. Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες διακινήθηκαν εκατόν σαράντα χιλιάδες άτομα -εκατόν δέκα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και τριάντα χιλιάδες Τουρκοκύπριοι.

    [Φώτο-580530]

    [03] Προεδρία ΕΕ: Ο `Οδικός χάρτης` σημείο εκκίνησης για επίτευξη ειρήνης

    30/04/2003 20:21:49

    Ο «Οδικός Χάρτης που παρουσίασε το Κουαρτέτο στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί σημείο εκκίνησης και πλαίσιο δράσης και προόδου για την επίτευξη της ειρήνης, τονίζει σε δήλωση της η Προεδρία της ΕΕ. Παράλληλα όμως και προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της υλοποίησης του ''Χάρτη'', η Προεδρία καλεί τα δύο μέρη να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να τροφοδοτήσουν εξτρεμιστική προπαγάνδα και να περιθωριοποιήσουν τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία των κοινωνιών τους

    Ο Οδικός Χάρτης, αναφέρεται στην δήλωση της Προεδρίας, συνετάχθη σε ένα καίριο χρονικό σημείο για την ιστορία της περιοχής και αντιπροσωπεύει τον ορθότερο τρόπο, κατά την κρίση των μελών του Κουαρτέτου, για το πως τα μέρη μπορούν να επιτύχουν την ειρήνη. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ζωτικό στοιχείο των διεθνών προσπαθειών για την προώθηση ολοκληρωμένης ειρήνης σε όλα τα επίπεδα.

    Ο ρυθμός προόδου, όμως, επισημαίνεται, θα εξαρτηθεί από τη δραστηριοποίηση των μερών και την προσήλωση και την καλή πίστη και των δύο πλευρών.

    Η Προεδρία αναμένει ότι «η επίσημη έγκριση του Παλαιστινίου Πρωθυπουργού και της νέας κυβερνήσεώς του, θα συνδράμει ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη. Παράλληλα όμως εκτιμά ότι ''δεν αποκλείεται ότι οι δυνάμεις μίσους και ακροτήτων θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν κάθε πρόοδο''.

    Ετσι απευθυνόμενη στις δύο πλευρές αλλά και στις γειτονικές με το Ισραήλ χώρες τονίζει ότι ''μια τέτοια λύση δύο κρατών της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσα από τον τερματισμό της βίας και τρομοκρατίας, την σαφή αποδοχή και από τα δύο μέρη του σκοπού της διαπραγματευθείσας λύσης και μέσα από τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ καθώς και για την ομαλοποίηση της ζωής των Παλαιστινίων και εγκαθίδρυση ενός ειρηνικού και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους βάσει των Αποφάσεων ΣΑΗΕ 224, 338 και 1397. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ενεργές προσπάθειες των γειτόνων του Ισραήλ για την υποστήριξη και συνδρομή αμφοτέρων των μερών προς επίτευξη αυτών των στόχων είναι υψίστης σημασίας''.

    [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο

    30/04/2003 19:27:31

    Τη διαπίστωση ότι "το 2002 η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόδο στη μάχη κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας" κάνει η φετινή ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία. "Για πρώτη φορά οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν υπόπτους για συμμετοχή στην "Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη" αναφέρει η έκθεση η οποία χαρακτηρίζει την "17Ν" ως "μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Ευρώπη" τα τελευταία τριάντα χρόνια. Eπισημαίνει επίσης την παραπομπή σε δίκη 18 ατόμων.

    [05] Δέσμη μέτρων υπέρ των τουρκοκυπρίων

    30/04/2003 19:05:55

    Η κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε το απόγευμα τη δέσμη μέτρων για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα σε πολύωρη συνεδρίαση.Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανακοινώνοντας τα μέτρα, ανέφερε ότι περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τα εξής:-Διευκόλυνση της διακίνησης αγαθών που παράγονται στο νησί, προς και από τα κατεχόμενα και της εξαγωγής αγαθών που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές προς την ΕΕ και τρίτες χώρες, υπό την αίρεση της αποδοχής των διευθετήσεων από την ΕΕ.-Διευκόλυνση της διακίνησης ατόμων και οχημάτων, ατόμων που είναι νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση για διέλευση οχημάτων θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Μαίου, εφ όσον εγκριθεί νομοθεσία από τη Βουλή.-Χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των τουριστών στα κατεχόμενα, ειδικά όσον αφορά τον χρόνο διαμονής τους.-Απασχόληση τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, με τους όρους που ισχύουν για τους ελληνοκύπριους εργαζόμενους.Απασχόληση αποφοίτων πανεπιστημίων των κατεχομένων με βάση τα πραγματικά τους προσόντα, ενθάρρυνση τους για συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και παροχή υποτροφιών για φοίτηση σε ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Κύπρου.-Εισαγωγή της εκμάθησης της Τουρκικής γλώσσας στα σχολεία Μέσης Παιδείας με εργοδότηση Τουρκοκυπρίων καθηγητών.-Δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές και φοιτητές των κατεχομένων, και διευκόλυνση τουρκοκυπρίων αθλητών για συμμετοχή σε εθνικές κυπριακές ομάδες. Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία.-Τα μέτρα προνοούν επίσης συμμετοχή τουρκοκυπρίων σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό, υπό την προσωπική τους ιδιότητα, και αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής σύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία.Επίσης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα ενθαρρυνθεί η Αρχή τηλεπικοινωνιών να συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στα κατεχόμενα.- Ιδρύεται επίσης Γραφείο Τουρκοκυπριακών υποθέσεων, που θα έχει την γενική εποπτεία της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων, και θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Επίσης, τα μέτρα προνοούν διευκόλυνση της διαδικασίας εξασφάλισης από τους τουρκοκυπρίους εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ιατρικής περίθαλψης προς αυτούς.-Συστήνεται επίσης Ιδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έμφαση τη συντήρηση των μνημείων, θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων των δύο κοινοτήτων.- Αναβαθμίζονται οι εκπομπές του ΡΙΚ, με υποτιτλισμούς προγραμμάτων, και την παραγωγή νέας εκπομπής για τους Τουρκοκυπρίους.-Εξομοίωση των συγγενών Τουρκοκυπρίων φονευθέντων αμάχων και αγνοουμένων και παροχή σ΄αυτούς των ωφελημάτων που παρέχονται στους Ελληνοκυπρίους συγγενείς.

    [Φώτο-580832]

    [06] Συνάντηση Β.Παπανδρέου με το Δήμαρχο των Ανω Λιοσίων

    30/04/2003 15:38:21

    Συνάντηση με το δήμαρχο Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα είχε το μεσημέρι η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από προχθές μετά την απόφαση του δήμου να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων που γίνονται δεκτά στη χωματερή, επειδή όπως υποστηρίζει δεν έχει μεγαλύτερες δυνατότητες επεξεργασίας και υγιεινομικής ταφής.

    Ο κ. Παπαδήμας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο δήμος Ανω Λιοσίων σε συνεδρίαση του ΔΣ το απόγευμα θα σταθμίσει τη σοβαρότητα των αποφάσεων της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε σχέση με τη χωροθέτηση νέων χωματερών στην Αττική και συνεκτιμώντας το πρόβλημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση θα είναι υπέρ του ανοίγματος της χωματερής.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα απορρίμματα είναι ευθύνη όλων μας, έχουμε ευθύνη όλοι για τις καθυστερήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πολιτεία και δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των πολιτών αλλά και με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

    Γι'αυτό είναι απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και κάλεσα πρόσθεσε και το δήμαρχο των Νέων Λιοσίων να λειτουργήσει το χώρο υγιειονομικής ταφής και ταυτόχρονα τον διαβεβαίωσα ότι θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για την Αττική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Καταλαβαίνω την αγωνία των πολιτών των Ανω Λιοσίων, όμως κανείς δεν μπορεί να κρατά ομήρους τους πολιτες της Αττικής όσο και αν υπάρχει επιβάρυνση στη συγκεκριμένη περιοχή (Ανω Λιόσια).

    Η κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα γι'αυτούς που αντιδρούν στη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και υπογράμμισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στο αίσχος των παράνομων χωματερών σε όλη την Ελλάδα.

    Είναι μια κατάσταση που δεν μας τιμά ούτε ως πολίτες, ούτε ως χώρα, είπε. Επανέλαβε δε ότι μέσα στο Μάϊο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στην Αττική όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μιλώντας ειδικότερα για την Αττική είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός ολοκληρωμένος, έχουν επιλεγεί οι χώροι οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και κέντρα διαλογής. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο θα εφαρμοστεί και το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις, κατέληξε η κ. Παπανδρέου.

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή:«Πράσινο φως για το μετρό Θεσ/κης.

    30/04/2003 15:38:13

    To «πράσινο φως για το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης άναψε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα έρευνάς της, έκρινε πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σύμβαση για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

    Η έρευνα της Επιτροπής διενεργήθηκε μετά από καταγγελία της κοινοπραξίας «Μακεδονικό Μετρό κατά της επιλογής αναδόχου του έργου. Στην απόφασή της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η σύμβαση που κατακυρώθηκε το 1999 στην κοινοπραξία ''Μετρό Θεσσαλονίκης'', δεν παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, δεν παραβιάζει τις διαδικασίες δημοπράτησης και αποτελεί νόμιμη σύμβαση παραχώρησης.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων δεν παραβιάζεται από τη σύμβαση. Οπως σημειώνει, οποιοσδήποτε επιλεγείς διαγωνιζόμενος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την τελική σύμβαση με παρόμοιους όρους χωρίς αυτό να είναι ασύμβατο με τα τεύχη δημοπράτησης, που άφηναν μεγάλα ερμηνευτικά περιθώρια ως προς το τι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων από τον επιλεγέντα διαγωνιζόμενο.

    Η Επιτροπή έκρινε ακόμη ότι η κοινοπραξία ''Μετρό της Θεσσαλονίκης'', στην οποία παραχωρήθηκε το έργο, αναλαμβάνει μέρος του επενδυτικού ρίσκου, δηλαδή ότι τα κέρδη από το έργο παραμένουν αβέβαια, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να θεωρεί ότι η σύμβαση αποτελεί σύμβαση παραχώρησης και όχι σύμβαση δημοσίων έργων, οπότε τα κέρδη θα είχαν υποβληθεί σε αυστηρότερες διατάξεις.

    Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, το γεγονός ότι στην τελική σύμβαση το καθοριζόμενο βάθος των σηράγγων μπορεί να είναι διαφορετικό από το καθοριζόμενο στα τεύχη δημοπράτησης, δεν συνιστά απαράδεκτη τροποποίηση, δεδομένου ότι τα τεύχη δημοπράτησης προέβλεπαν ρητά τη δυνατότητα τέτοιων τροποποιήσεων.

    Εξάλλου, μετά από επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή έκρινε ότι οι οικονομικές εγγυήσεις που υποβλήθηκαν από την κοινοπραξία ''Μετρό της Θεσσαλονίκης'' ήταν σύμφωνες με τις κοινοτικές διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.

    Το συνολικό κόστους του έργου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν προβλέπονται για το έργο κρατικές ενισχύσεις ανεπίτρεπτες από τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης.

    [08] Δίκη ''17Ν'':Ληστείες Τραπεζών

    30/04/2003 15:22:19

    Με καταθέσεις μαρτύρων για τη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας όπου δικάζονται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη ''17Ν''.

    Ο υπάλληλος της Τράπεζας κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναγνώρισε το Χριστόδουλο Ξηρό ως έναν απο τους δράστες της ληστείας.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή με εξέταση μαρτύρων οι οποίοι δεν είχαν εμφανιστεί χθες να καταθέσουν για τις ληστείες στην Τράπεζα Εργασίας στην Πατησίων και στο Περιστέρι, τη ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, την έκρηξη στα γραφεία της ΕΟΚ και άλλες υποθέσεις εκρήξεων.

    Τις πράξεις των ληστειών, όπως αυτές περιγράφονται στο κατηγορητήριο, αρνήθηκε νωρίτερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος επανέλαβε οτι η ''17Ν'' δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για καμία ληστεία. Ωστόσο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την πρακτική των ληστειών, η οποία, όπως είπε χρησιμοποιείται απο όλες τις ένοπλες οργανώσεις. ''Ολα τα επαναστατικά κινήματα στον κόσμο δεν μπορούν να εκδώσουν κουπόνια, ούτε να δανειοδοτηθούν απο το κράτος, ούτε να χρηματοδοτηθούν απο πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες. Δεν έχουν παροχές απο μυστικές υπηρεσίες και δάνεια απο τράπεζες. Η πρακτική τους είναι να παίρνουν τα μέσα που τους είναι απαραίτητα απο τον αντίπαλο''. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δανείστηκε και μια φράση του Μπρέχτ υποστηρίζοντας οτι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα που εισβάλει ένοπλος σε τράπεζα και των ιδιοκτητών της, όπως χαρακτηριστικά είπε. ''Ο εισβολέας πηγαίνει και δηλώνει τις προθέσεις του. Οι ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω απο τα φινετσάτα γραφεία τους και το αποτέλεσμα είναι απείρως ληστρικότερο και καταστροφικότερο''.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος οταν κλήθηκε απο τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου να πεί αν συμμετείχε στις ληστείες υποστήριξε οτι μέχρι στιγμής δεν εχει προκύψει κανένα στοιχείο εναντίον του. ''Ολη η Ελλάδα γελάει με τους ψευδομάρτυρες. Και σεις επιμένετε να με ρωτάτε. Φέρτε μου τα στοιχεία που να τα τεκμηριώνουν''.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κ. Κώστας Χρυσικόπουλος είπε οτι είναι ''στα όρια'' της υποβολής αιτήματος εξαίρεσης του εισαγγελέα'' για τον τρόπο που θέτει τις ερωτήσεις. ''Ο κ. εισαγγελέας έχει ήδη αποφασίσει για την ενοχή του Γιωτόπουλου και δεν περιμένει την αποδεικτική διαδικασία'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσικόπουλος.

    Ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατηγόρησε τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου οτι συμπεριφέρεται με αβρότητα στους ψευδομάρτυρες. ''Θα φύγουμε απο αυτή την αίθουσα πεινώντας και διψώντας για δικαιοσύνη'', είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Αναφέρθηκε επίσης στον εισαγγελέα κ. Κυριάκο Καρούτσο ο οποίος επόπτευε των ανακρίσεων, υποστηρίζοντας οτι υπηρέτησε τη χούντα και έχει φωτογραφηθεί με τη σύζυγο του Θεοφιλογιαννάκου. Νωρίτερα ο Σάββας Ξηρός επανέλαβε τις καταγγελίες του για τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων. ''Μένουμε σε κελιά τουαλέτες. Αν αυτή η τουαλέτα ήταν σε καφενείο θα είχε κλείσει για υγειονομικούς λόγους. Μάς ρωτάτε πού πήγαν 700 εκ. σε είκοσι χρονια δράσης. Και γώ σας ρωτώ απο ποιανού τσέπες βγήκαν τα 4,2 δισ. δρχ. που χρειάστηκαν για το δικαστήριο και τα 32 κελιά;''ανέφερε ο Σάββας Ξηρός.

    Στο δικαστήριο εξετάστηκαν στη συνέχεια μάρτυρες για την υπόθεση της ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας στην οδό Πατησίων στις 29 Ιουνίου του 1989. Ο προϊστάμενος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Νιάβης αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα το Σάββα Ξηρό, ενώ δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για τον Κώστα Τέλιο. Ο διευθυντής της τράπεζας κ. Βασίλης Καλλιακμάνης υποστήριξε οτι τα χαρακτηριστικά ενός απο τους δράστες μοιάζουν με αυτά του Δημήτρη Κουφοντίνα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 April 2003 - 20:30:29 UTC