Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tάιμ:Η Αλ Κάιντα δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει κτυπήματα
  • [02] Με σύμμαχο τον καλό καιρό τα κούλουμα σε όλη τη χώρα
  • [03] Τη Δαμασκό επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς
  • [05] Αθώος δήλωσε στο ΔΠΔ ο Ραμούς Χαραντινάι
  • [06] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
  • [07] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Βαληνάκης για συνομιλίες

  • [01] Tάιμ:Η Αλ Κάιντα δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει κτυπήματα

    Ο επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουϊ σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον «εύκολων στόχων», όπως «κινηματογράφους, εστιατόρια και σχολεία» στο έδαφος των ΗΠΑ, όπως προειδοποιεί στη σημερινή του έκδοση το περιοδικό Τάιμ.

    «Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα δεν έχει αποποιηθεί τις φιλοδοξίες της να επιτεθεί σε στόχους στις ΗΠΑ», τονίζει σχετικά ο αμερικανός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ, ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία.

    Ο Χάντλεϊ εξηγεί πάντως σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι προς ώρας «δεν έχουμε ενδείξεις για κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση της οργάνωσης του Ζαρκάουϊ κατά τέτοιου στόχων είδους», μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ΕFE.

    Σύμφωνα με το Τάιμ, ο Ζαρκάουϊ είναι πεπεισμένος πως για να εισέλθει νόμιμα στο έδαφος των ΗΠΑ χρειάζεται αρκετά χρήματα. Το περιοδικό επικαλείται πηγές της αντικατασκοπείας, οι οποίες ανέκριναν ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης και τοποτηρητή του Ζαρκάουϊ, που συνελήφθη το περασμένο έτος, καθώς και μία εσωτερική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σε πολλές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

    Στην εγκύκλιο τονίζεται, σύμφωνα με το περιοδικό, πως ο τρομοκράτης θεωρεί ότι «εάν κάποιος έχει αρκετά χρήματα, μπορεί να δωροδοκεί έως ότου καταφέρει να εισέλθει στις ΗΠΑ», κυρίως «αποκτώντας μία βίζα στην Ονδούρα» και κατόπιν ταξιδεύοντας στο Μεξικό έως τα αμερικανικά σύνορα.

    Ο Ζαρκάουϊ, τονίζει το περιδικό, παραπονείται που δεν υπάρχουν «μάρτυρες» διατεθειμένοι να δώσουν τη ζωή τους, διότι κατά τον ίδιον «εάν κάποιος είναι έτοιμος να πεθάνει, δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που μπορεί να τον σταματήσει να το κάνει», ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ.

    Πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπίας τονίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν διεισδύσει στοιχεία της οργάνωσης του Ζαρκάουϊ στις ΗΠΑ, όμως οι αρχές παραμένουν προσεκτικές, καθώς την περασμένη εβδομάδα το FBI διένειμε προειδοποιητικά σήματα για πιθανές επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τις ακριβείς τοποθεσίες, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Ντιτρόιτ και στο Λος Άντζελες.

    [02] Με σύμμαχο τον καλό καιρό τα κούλουμα σε όλη τη χώρα

    Με μουσικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού και με σύμμαχο τον καλό καιρό, γιορτάζεται και φέτος η Καθαρή Δευτέρα.

    Στην Αθήνα, οργανώθηκαν διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και δρώμενα στους τρεις λόφους της πόλης - Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ. Ο δήμος Αθηναίων προσέφερε δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και λαγάνες. Χιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν στο λόφο του Φιλοπάππου για το πέταγμα του αετού, αλλά και για να παρακολουθήσουν τις μουσικές, χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες οργάνωσε ο Δήμος. Στις εκδηλώσεις παρέστη και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη είναι το δάσος του Σεϊχ Σου, ενώ πολλές περιοχές της χώρας αναβιώνουν και πατροπαράδοτα έθιμα. Στο Γαλαξίδι υπάρχει το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Πρόκειται για μία καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση όπου λάτρεις του καρναβαλιού δεν παίζουν με τις σερπαντίνες και το χαρτοπόλεμο αλλά επιδίδονται σε "αλευροπόλεμο" . Στη Θήβα δεσπόζει ο παραδοσιακός βλάχικο γάμος, ενώ στις Σέρρες οι αναστενάρηδες χορεύουν ξυπόλητοι επάνω σε κάρβουνα κρατώντας εικόνες της Παναγίας .

    Η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς από το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας.

    [03] Τη Δαμασκό επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών χθες στο Λίβανο.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Φαρούκ αλ Σάρα, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις διαθέσεις της Συρίας αναφορικά με τα επόμενα βήματα στα οποία προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο.

    Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι.

    Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του και εξερχόμενος του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Είχα την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να βρεθώ στο Λίβανο και τη Συρία με αντιπροσωπεία κατ'αρχήν στο Λίβανο των Σοσιαλιστών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη δική τους υποστήριξη να δω τον υπουργό Εξωτερικών ώστε να συζητήσουμε τις εξελίξεις αυτές. Η κρίση αυτή πρέπει να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο, να υπάρξει νέα ουσιαστική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, βασισμένη σε αποφάσεις του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι αποφασισμένη να αποσύρει τις δυνάμεις της σύμφωνα με το άρθρο 1559 σε μια πρώτη φάση όπου ήδη έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, και σε δεύτερη φάση σε στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το Λίβανο για υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος που δεν θα καθυστερήσει και θα είναι σίγουρο.

    Είναι απόλυτη η βούλησή τους (σ.σ. εννοεί τη Συρία) και προς το συμφέρον τους. Αυτό, βεβαίως, θα συμβάλλει και στην οριστική αποκλιμάκωση της κρίσης".

    Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε για πολλοστή φορά τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Τερς Ρεντ-Λάρσεν, τον οποίο και ενημέρωσε για τον κύκλο των επαφών του σε Λίβανο και Συρία.

    [04] Αυξημένη η κίνηση στις εθνικές οδούς

    Αυξημένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, καθώς οι εκδρομείς του τριήμερου επιστρέφουν στα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται στις εισόδους της Αθήνας, ενώ μια καραμπόλα αυτοκινήτων που σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου προκάλεσε επιπλέον δυσχέρειες στην κίνηση. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα και βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων. Μέχρι τις 11.00 το βράδυ απαγορεύεται στο εθνικό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου.

    Κούλουμα με σύμμαχο τον καλό καιρό

    Με μουσικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού και με σύμμαχο τον καλό καιρό, γιορτάστηκε και φέτος η Καθαρή Δευτέρα.

    Στην Αθήνα, οργανώθηκαν διάφορες μουσικές εκδηλώσεις και δρώμενα στους τρεις λόφους της πόλης - Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ. Ο δήμος Αθηναίων προσέφερε δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και λαγάνες. Χιλιάδες Αθηναίοι βρέθηκαν στο λόφο του Φιλοπάππου για το πέταγμα του αετού, αλλά και για να παρακολουθήσουν τις μουσικές, χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες οργάνωσε ο Δήμος. Στις εκδηλώσεις παρέστη και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη ήταν το δάσος του Σεϊχ Σου, ενώ πολλές περιοχές της χώρας αναβίωσαν και πατροπαράδοτα έθιμα. Στο Γαλαξίδι υπάρχει το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Πρόκειται για μία καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση όπου λάτρεις του καρναβαλιού δεν παίζουν με τις σερπαντίνες και το χαρτοπόλεμο αλλά επιδίδονται σε "αλευροπόλεμο" . Στη Θήβα δεσπόζει ο παραδοσιακός βλάχικο γάμος, ενώ στις Σέρρες οι αναστενάρηδες χορεύουν ξυπόλητοι επάνω σε κάρβουνα κρατώντας εικόνες της Παναγίας .

    [05] Αθώος δήλωσε στο ΔΠΔ ο Ραμούς Χαραντινάι

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, υπερασπίστηκε την αθωότητά του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μη αποδεχόμενος την ενοχή του για τις 37 κατηγορίες που τον βαρύνουν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Σε όλες τις κατηγορίες , για διώξεις, δολοφονίες, βάναυση μεταχείριση και βιασμούς, ο 35χρονος Χαραντινάι απάντησε "αθώος".

    Ο πρώην πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε την περασμένη Τρίτη προκειμένου να δικαστεί στη Χάγη, εμφανίστηκε συγκεντρωμένος και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κράτησε πολλές σημειώσεις.

    Ο Χαραντινάι κατηγορείται κυρίως για διώξεις σε βάρος Σέρβων, Αλβανών και τσιγγάνων πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου (1998-99), την εποχή που ήταν ένας από τους κυριότερους ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

    Οι δύο συγκατηγορούμενοι του, Ιντρίζ Μπαλάι και Λάχι Μπραχιμάι, που βαρύνονται με 35 κατηγορίες, δήλωσαν επίσης αθώοι.

    [06] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

    Τριήμερο εκδηλώσεων προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 15, 16 και 17 Μαρτίου 2005 με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή", η οποία έχει καθιερωθεί για τις 15 Μαρτίου κάθε έτους.

    Αύριο, Τρίτη, η Γενική Γραμματεία οργανώνει εκδήλωση για τον Καταναλωτή στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ.Παπαθανασίου και τον γγ Καταναλωτή, Α.Σκορδά. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί έρευνα για το προφίλ του Έλληνα Καταναλωτή, τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τις καταναλωτικές επιλογές του, καθώς και βιβλίο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τίτλο «Οδηγός του Καταναλωτή». Στο βιβλίο αναλύονται τα δικαιώματα του Καταναλωτή και τι πρέπει να προσέχει και να διεκδικεί όταν αγοράζει τρόφιμα, τουριστικά πακέτα και ταξίδια, τι να ζητά από τις εγγυήσεις προϊόντων, τι να προσέχει όταν ψωνίζει στις λαϊκές αγορές, όταν συνάπτει συμβάσεις δανείων ασφαλίσεων κ.λ.π. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα μοιράσει στους διερχόμενους προωθητικό υλικό για τη λειτουργία του 1520, δηλαδή της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του υπ. Ανάπτυξης με τους καταναλωτές.

    Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Διαφήμιση και Καταναλωτής", η οποία περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: "Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή", "Ο Ρόλος της Διαφήμισης στη Διαμόρφωση της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή", και "Ιστορία, Εξέλιξη και Αναγκαιότητα Κανόνων Δεοντολογίας".

    Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, με την ευκαιρία της παρουσίας του αρμοδίου για θέματα Καταναλωτή Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μ.Κυπριανού, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς τόσο των καταναλωτών όσο και της Αγοράς.

    [07] Στην Ουάσιγκτον ο Γ.Βαληνάκης για συνομιλίες

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Βαληνάκης θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον διευθυντή για θέματα Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Ντάνιελ Φριντ ο οποίος θα αναλάβει σύντομα βοηθός υπ. Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις και στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Γουίλιαμ Μπερνς που εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις.

    Ο κ. Βαληνάκης έφτασε στην Ουάσιγκτον προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη όπου είχε συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίο εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2005 - 22:22:45 UTC