Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα η επίτροπος Ντανούτα Χίμπνερ
  • [02] Νέος σεισμός μεταξύ Χίου και Σάμου
  • [03] Το Αιολικό Πάρκο Αργολίδας εγκαινίασε ο Δ.Σιούφας
  • [04] Αντώναρος :"Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού"
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Ν.Χίμπνερ

  • [01] Στην Ελλάδα η επίτροπος Ντανούτα Χίμπνερ

    Εποικοδομητική συζήτηση είχαν στο υπουργείο Οικονομίας, η Επίτροπος, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ κ. Ντανούτα Χίμπνερ και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Μετά τη συνάντηση η Επίτροπος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι λύσεις που προωθούνται για τη δομή των μηχανισμών του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ'ΚΠΣ) αποβλέπουν στο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ απο πλευράς ανάπτυξης.

    Επίσης, χαρακτήρισε καλό το συντονισμό του υπουργείου Οικονομίας. Απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε ότι με την Επίτροπο υπάρχει μία πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία και αντιμετωπίζονται όλα τα μεγάλα προβλήματα που κληροδότησε το παρελθόν. O κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,6% το 2006 και ότι η μείωση θα προέλθει απο περικοπές δαπανών.

    Συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς από τη συνεργασία που είχε το μεσημέρι με την Επίτροπο για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης Ντανούτα Χίμπνερ.

    Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει στενή και ειλικρινής συνεργασία για όλα τα θέματα που αφορούν το ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς μετά τη συνάντηση.

    Ο υπουργός είπε ότι ζήτησε τη βοήθειά της για την επιτάχυνση των διαδικασιών με τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ για τα έργα με τις συμβάσεις παραχώρησης προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες για αυτά.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε ακόμη την κ. Χίμπνερ ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έχουμε απώλεια πόρων και επανέλαβε ότι το υπουργείο ζήτησε αύξηση 300 εκατ. ευρώ από την ανακατανομή του Γ' ΚΠΣ.

    Συζήτησαν επίσης για τα θέματα της διάθεσης των στερεών αποβλήτων. Ευτυχώς, είπε ο υπουργός, είχαμε κάνει τη μελέτη για τους χώρους διάθεσης απορριμμάτων και πρέπει οι περιφέρειες οι οποίες έχουν και την αρμοδιότητα να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες, ενώ για το πρόστιμο για τις χωματερές που μας έχει επιβάλει η ΕΕ επανέλαβε ότι αφορά την κατάσταση που υπήρχε το 1999.

    Ο κ. Σουφλιάς ενημέρωσε την Κοινοτική επίτροπο για την πορεία των έργων της Εγνατίας Οδού όπου έχουμε δημοπρατήσει, όπως είπε, έργα 4,2 δισ. ευρώ και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για έργα 2,2 δισ. ευρώ, αλλά και για την πορεία των υπολοίπων έργων.

    Η κ. Χίμπνερ ενδιαφέρθηκε και για το θέμα της διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Ο υπουργός είπε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα εκδοθούν τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τα επικίνδυνα απόβλητα. Συμφωνήσαμε, πρόσθεσε, να έχουμε μια ειλικρινή σχέση, θα είμαστε συνεπείς προς τους κοινοτικούς κανόνες και την κοινοτική νομοθεσία και αν κάτι μας ξεφύγει είπε στην κα. Χούμπνερ, δεν θα είναι από κάποια πονηριά αλλά από κάποιο λάθος.

    Συνάντηση με τον υφ.Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Ντανούτα Χίμπνερ. Ο κ. Βαληνάκης επιβεβαίωσε την επιθυμία της κυβέρνησης για την εξεύρεση, πριν από το τέλος του έτους, λύσης που να εξασφαλίζει επαρκείς πόρους για την ανάπτυξη όλων των κρατών - μελών.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της Ομάδας των 17 κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των κονδυλίων για τη Συνοχή. Βασικός στόχος της Ομάδας των «Φίλων της Συνοχής» - στη διαμόρφωση και δραστηριοποίηση της οποίας η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο - είναι να περάσει σε όλους το μήνυμα, ότι η πολιτική της Συνοχής είναι κεντρικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Χίμπνερ για απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων

    Η γενική απορρόφηση Κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας, για τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, έφθασε το Σεπτέμβριο το 35%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος.

    Η κ. Χίμπνερ σημείωσε πως το ποσοστό 35% ελπίζεται ότι θα αυξηθεί φέτος και υπογράμμισε ότι συνήθως έρχονται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτήσεις πληρωμών για κοινοτικά προγράμματα ακόμα και στο τέλος του χρόνου. Οπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη έχουν την τάση να συγκεντρώνουν τα προγράμματα τους τελευταίους μήνες του έτους και πρόσθεσε ότι στο τέλος του χρόνου συνήθως οι διοικήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές.

    [02] Νέος σεισμός μεταξύ Χίου και Σάμου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00.40 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, με επίκεντρο στον ίδιο εστιακό χώρο που είχε προκαλέσει το σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός προήλθε από τον κόλπο του Σιβρί Χισάρ στα παράλια της Τουρκίας.

    Οι κάτοικοι της Σάμου παρά την ένταση και τη διάρκεια της δόνησης, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ημερών, παρέμεναν ψύχραιμοι στα σπίτια τους. Το πρωί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν ρωγμές σε τέσσερα δημοτικά σχολεία, ένα νηπιαγωγείο και ένα γυμνάσιο. Κλιμάκιο της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επισκέφθηκε τα εν λόγω κτίρια και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ρωγμές που προκλήθηκαν από άλλη αιτία και όχι από το σεισμό. Το μοναδικό κτίριο που υπέστη ζημιά ήταν στον οικισμό Παναγιά του δήμου Αγίου Κηρύκου, όπου ύστερα από απόφαση του νομάρχη το σχολείο θα παραμείνει κλειστό και θα μεταφερθούν αίθουσες προκάτ που υπάρχουν στον Αγιο Κήρυκο για να στεγαστούν οι μαθητές τις επόμενες ημέρες.

    Κλιμάκιο προσεισμικού ελέγχου

    Το πρωί, οι νομάρχες Λέσβου Παύλος Bογιατζής, Σάμου Eμμανουήλ Kάρλας και Xίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης με κοινή επιστολή τους προς τα υπουργεία Eσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και προς την περιφέρεια Bορείου Aιγαίου ζήτησαν την άμεση αποστολή κλιμακίων προκειμένου να γίνει προσεισμικός έλεγχος στους νομούς του Bορείου Aιγαίου.

    Aναλυτικά το κείμενο της επιστολής τους αναφέρεται: «Mε την από 18μήνου παρούσα σεισμική υπερδιέγερση στην περιοχή μας και την έξαρση του φαινομένου την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καταπόνησης των κτηρίων, δημοσίων και ιδιωτικών τα οποία στεγάζουν σχολεία, δραστηριότητες υγείας, ενέργειας υπηρεσιών, εστίασης, αναψυχής κλπ. Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή στους Nομούς μας κλιμακίων προσεισμικού ελέγχου, καθώς και ειδικών που θα μας βοηθήσουν να συμπληρώσουμε και να ολοκληρώσουμε τις δράσεις αντισεισμικής προστασίας, ώστε με κάθε δυνατή ασφάλεια να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις».

    Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, δήλωσε πως από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι χθες βράδυ που σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ έχουμε σεισμική διέγερση με επίκεντρο ένα σύστημα ζώνης που εκτείνεται από τα τουρκικά παράλια και δυτικά στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε, «για να δούμε εάν μετατοπίζεται δυτικά ή ανατολικά». Ο μεγαλύτερος μετασεισμός του τελευταίου σεισμού ήταν 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε 4 λεπτά μετά τον αρχικό, ενώ υπήρξαν άλλες 15 δονήσεις από 3,5 μέχρι 4,1 Ρίχτερ. Συμπλήρωσε δε πως οι μετασεισμοί στο Ιόνιο παρουσιάζουν μείωση.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Β. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει από τη μετατόπιση του ρήγματος στην ίδια περιοχή ένας ισχυρός μετασεισμός στη στεριά. Σημείωσε ότι υπάρχει σεισμική έξαρση στη συγκεκριμένη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου όχι όμως γενική έξαρση σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. «Η Πολιτεία», πρόσθεσε, «οφείλει να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και οι πολίτες να μη διαμένουν σε σπίτια με ρωγμές».

    Τέλος, ο Μάκης Χουλιάρας, καθηγητής σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανέφερε ότι ο χθεσινός σεισμός επιβεβαιώνει πως υπάρχει σεισμική έξαρση στον ελλαδικό χώρο. "Δεν θα έλεγα ότι είναι μετασεισμός, θα έλεγα ότι είναι ένας διπλός σεισμός. Εάν γίνουν δύο σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, είναι αδύνατον να συμβεί κάτι μεγαλύτερο".

    Στην Τουρκία

    Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Είκοσι άτομα τραυματίσθηκαν και ένα πέθανε. Ο κυβερνήτης της Σμύρνης, Ογκούζ Καγκάν Γκοκσάλ, δήλωσε στο κανάλι CNN Turk ότι 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, άλλοι με καρδιακά προβλήματα κι άλλοι διότι πήδησαν πανικόβλητοι από τα παράθυρα των σπιτιών τους. Καταστράφηκαν οι στέγες πέντε κτηρίων, από τα οποία τα τρία ήταν άδεια.

    Εξαιτίας του πανικού, οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης επέλεξαν να διανυκτερεύσουν σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος τους κάλεσε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

    [03] Το Αιολικό Πάρκο Αργολίδας εγκαινίασε ο Δ.Σιούφας

    Εγκαινιάστηκε σήμερα το Αιολικό Πάρκο της Αργολίδας, στην περιοχή Διδύμων της επαρχίας Ερμιονίδας. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Αιολικό Πάρκο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    Χρειάστηκαν περίπου δεκαοκτώ μήνες για την κατασκευή του και αποτελείται απο δώδεκα ανεμογεννήτριες. Το Αιολικό Πάρκο έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο μέσω της ΔΕΗ.

    Τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

    "Δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 4ο ΚΠΣ να δοθεί για την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας. Αυτό είναι το 2ο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα σε δύναμη και θα παράγει 70 εκατομμύρια κιλοβατόρες.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των βιοκαυσίμων και στόχος είναι από αυτές τις πηγές να εξασφαλιστεί το 20% των αναγκών ενέργειας που θα λύσει σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής Περιφέρειας έως το 2010".

    Στην τελετή των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου της Αργολίδας, παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης, οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι φορέων της Αργολίδας.

    [04] Αντώναρος :"Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού"

    "Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού", είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Στο ερώτημα εξάλλου περί του απολογισμού της κυβέρνησης από τη "διαχείριση της κρίσης της γαλοπούλας", ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν ως ώφειλαν, όλα τα στοιχεία που είχαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ - όλα έγιναν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες".

    Σε ερώτηση, επίσης, περί της βλάβης που υφίσταται ο κλάδος της πτηνοτροφίας, ο κ.Αντώναρος παρατήρησε ότι "με τα ευρήματα που υπάρχουν, είναι σαφές ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών θα επανέλθει στο προηγούμενό της πλαίσιο".

    "Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα" τόνισε τέλος ο κ.Αντώναρος, απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύει η πληροφορία πως ο αρμόδιος υπουργός κ.Μπασιάκος αποφεύγει από χθες τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, μετά από σχετική υπόδειξη του πρωθυπουργού.

    Απάντηση Αθανασάκη

    Την κυβέρνηση κατηγόρησε εκ νέου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης για τους χειρισμούς της στο θέμα της νόσου των πτηνών. Στην κυβέρνηση "χάσανε τα αυγά, χάσανε τα πασχάλια, χάσανε τα πουλιά" και "στο τέλος εξαφανίστηκε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μπασιάκος", είπε.

    Ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα του πλήγματος που δέχθηκε η πτηνοτροφία στη χώρα, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη του αρμόδιου υπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ συνολικά η οποία, όπως τόνισε, "διαχειρίστηκε και αυτό το θέμα με μια απίθανη ανικανότητα και αδιεξιότητα".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι η Ηπειρος, η Εύβοια και τα Μέγαρα, περιοχές στις οποίες είναι συγκεντρωμένο το 90% της πτηνοτροφίας κινδυνεύουν με τρομακτικές οικονομικές απώλειες.

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου με Ν.Χίμπνερ

    "Ζήτησα από την επίτροπο να κάνει ότι μπορεί - παρά τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα - ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, να απορροφήσουμε όσα κονδύλια έχουν ορισθεί για τη χώρα μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, Ντανούτα Χίμπνερ.

    "Ζήτησα να βοηθήσει στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το Δ' ΚΠΣ, ώστε να έχει η Ελλάδα αυτό που της ανήκει", είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "έχω πει και λέω δημοσίως ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια".

    "Από την άλλη, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, να ξέρει ο πολίτης ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει και ευκαιρίες και πολλά κονδύλια και φοβάμαι ότι συνεχίζει σε αυτό το δρόμο", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα

    Mε τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργο Γεωργή, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο Κύπριος πρέσβης ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Γεωργή για τη δική του επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Κύπριος πρέσβης προσέφερε στον κ. Παπανδρέου δύο βιβλία του, εκ των οποίων το ένα έχει τον τίτλο "Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη" και το άλλο "Η πρώτη ελληνοτουρκική διένεξη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 22:40:29 UTC