Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ
  • [02] Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [03] Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ο Αλαβάνος
  • [04] Κακοκαιρία αναμένεται σε όλη τη χώρα
  • [05] Συνέντευξη κατά της εμπορίας ανθρώπων
  • [06] «Προτεραιότητα στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών»
  • [07] Διαβαλκανική Σύνοδος στο Ζάππειο

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο την Συνταγματική Αναθεώρηση και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Στο μεταξύ, ο κ.Καραμανλής, ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία και τόνισε πως σε όλες τις επαφές του υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις και σχέδια, για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ εκτίμησε πως άμεσα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Στη Σανγκάη, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο, απηύθυνε πρόσκληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και για επενδύσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι "χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και συνέχεια, ώστε ελληνικά αγροτικά προϊοντα όπως το λάδι να "κατακτήσουν" τον κινέζικο λαό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ο ανασχηματισμός θα γίνει ως στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ.Καραμανλής είπε: "δεν δίνω ημερομηνίες", ενώ όταν οι δημοσιογράφοι επανήλθαν ξέκοψε τη συζήτηση, λέγοντας "μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη".

    Στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο, με τον πρόεδρο της χώρας Χου Ζιντάο και με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    Ο κ.Καραμανλής υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας, η οποία -όπως δήλωσε- αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Υπέγραψαν, επίσης, μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum και τη συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ συμφώνησαν για θέματα ναυτιλίας, τουρισμού, για τον πολιτισμό και για τον αγροτικό τομέα.

    Στη Σανγκάη, τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσημης επίσκεψης, ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και για επενδύσεις, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Η επίσκεψή μου αυτή είναι η κατακλείδα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και καιρό η οικονομική μας διπλωματία, αλλά και η απαρχή μιας συνεργασίας που πιστεύουμε ότι θα φέρει σημαντικά και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και στις δύο πλευρές. Γιβ αυτό και πλαισιώνομαι όχι μόνο από επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά, αλλά και από θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας από τους τομείς του εμπορίου - επενδύσεων, του τουρισμού, της ναυτιλίας - μεταφορών, των λιμανιών και των μελετών - κατασκευών. Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, η αύξηση των εξαγωγών μας σε προϊόντα ή υπηρεσίες, η ενθάρρυνση των ελληνοκινεζικών συνεργασιών και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μου, που αποτελεί το κέντρο μιας μεγάλης αγοράς μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της μεταολυμπιακής Ελλάδας, το σταθερό περιβάλλον, τις υποδομές, την φορολογική μεταρρύθμιση και τον νέο επενδυτικό νόμο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    O πρωθυπουργός ανέφερε ως τομείς συνεργασίας τη ναυτιλία σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοίων στην Κίνα και «διεκδικεί να προτιμάται ο ελληνικός εμπορικός στόλος για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων στη διεθνή αγορά». Υπογράμμισε ακόμη πως στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας λέγοντας: «Η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων διεθνών έργων καθιστούν την χώρα μου ενεργειακό κόμβο και ανοίγουν το δρόμο για αυξημένες ευκαιρίες σε Κινέζους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

    Στον τομέα του τουρισμού, στόχος μας είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος σημαντικού αριθμού Κινέζων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η ραγδαίως αναπτυσσόμενη ταξιδιωτική διάθεση των Κινέζων πολιτών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το 2005 επισκέφθηκαν την Ευρώπη 22 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες. Επιθυμία μας είναι να καλωσορίσουμε αρκετούς από τους Κινέζους φίλους μας στην Ελλάδα».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τονίζοντας: «Η Ελλάδα διαθέτει φημισμένα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Προϊόντα που είναι συνώνυμα της ευζωίας, όπως το κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, πάνω απβ όλα, το ασυναγώνιστης ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο. Η υπεροχή των διεθνώς βραβευμένων ελληνικών γεωργικών προϊόντων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σε Κινέζους εισαγωγείς».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο Πεκίνο και για τις δυνατότητες ελληνικών εταιρειών μελετητών και κατασκευαστών για νέες αναπτυξιακές ζώνες, νέους οικισμούς και έργα βιολογικού καθαρισμού.

    «Σας προσκαλώ λοιπόν να επικεντρώσετε το επενδυτικό ενδιαφέρον σας στην ελληνική αγορά, όπου μπορούν εύκολα να βρεθούν κατάλληλοι τοπικοί συνεργάτες και να δημιουργηθούν έτσι κερδοφόρες επιχειρηματικές συμπράξεις» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Τη σκληρότερη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε από τη Λιβαδειά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μια επίθεση την οποία, αυτή τη φορά, συνδύασε με άνοιγμα προς την αριστερά.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επίσης για το Σύνταγμα, τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη αλλά και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.

    Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό δίνοντας αφειδώς προεκλογικές υποσχέσεις. Τη λέξη εξαπάτηση ο κ. Παπανδρέου την χρησιμοποίησε αρκετές φορές για να χαρακτηρίσει την οικονομική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, την πολιτική για τους αγρότες, για την ανεργία, τους συνταξιούχους κλπ. για να καταλήξει τονίζοντας ότι " σήμερα δύο χρόνια μετά τις εκλογές πρέπει να το πούμε καθαρά. Η κυβέρνηση Καραμανλή εξαπάτησε τον ελληνικό λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί και σήμερα να ψεύδεται συστηματικά και την κατηγόρησε ότι χτίζει νέα τείχη και νέες διακρίσεις, ενώ αντί να ενώνει χωρίζει τους Έλληνες.

    Αναφερόμενος στην επιστροφή του κ.Καραμανλή από το ταξίδι του στην Κίνα υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το σινικό τείχος της Κίνας στο κυνικό τείχος του ψευδούς. Σε δεύτερη αναφορά του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής ίσως να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο φθηνή σε προϊόντα από την Κίνα. Και αναρωτήθηκε αν πράγματι το πιστεύει αυτό ο πρωθυπουργός αλλά και ποιον κοροϊδεύει με αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση στο πρόβλημα της οικονομίας τόνισε, δεν είναι η καθήλωση των μισθών στα 600 ευρώ αλλά η επένδυση στην ποιότητα και την ασφάλεια του εργαζόμενου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επανειλημμένα λόγο για κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα και η οποία όπως τόνισε δεν σταματά με τον ανασχηματισμό αλλά με εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και με μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση ανασχηματίζεται κάθε εβδομάδα με την αποχώρηση στελεχών της που μπλέκονται σε σκάνδαλα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαιρεί τους Έλληνες σε εκείνους που μπορούν να καταπατούν νόμους, να αμφισβητούν τη δικαιοσύνη και να ηρωοποιούνται για την αμφισβήτηση αυτή από την παράταξή τους επειδή αυθαιρετούν με το δημόσιο χρήμα. Κι από την άλλη η κυβέρνηση τοποθετεί τους πληβείους οι οποίοι πρέπει να σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην εξουσία και την αδικία.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο, επίσης, στην υπόθεση των Πακιστανών τονίζοντας ότι από αυτήν αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τη διαφάνεια ούτε την αλήθεια ούτε την ασφάλεια των πολιτών.

    Σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τη στιγμή που επέλεξε ο πρωθυπουργός να ανακινήσει το θέμα, όταν δηλαδή ψηφιζόταν ο νέος προϋπολογισμός και χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως επίδειξη υποκρισίας και σκοπιμότητας. Δεν τους φταίει το σύνταγμα που δεν μπορούν και κυβερνήσουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι δεν είναι το σύνταγμα που φταίει για την ανεργία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την πολιτική υπέρ των ολίγων, την μη απορρόφηση των κονδυλίων, τη μείωση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.

    Δεν μπορούν να ρίξουν με αυτο τον τρόπο στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συμβάλλει στην αναθεώρηση του συντάγματος έχοντας όμως ως πρώτη προτεραιότητα τα προβλήματα του λαού της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε με δριμύτητα την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την απορρόφηση των πόρων από το Γ΄ΚΠΣ κατηγορώντας την ότι "τρώει από τα έτοιμα", καθώς όπως υποστήριξε η κυβέρνηση επανεντάσσει στο Γ΄ΚΠΣ έργα που έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να εισπράξει κοινοτικούς πόρους για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού του κ. Αλογοσκούφη.

    Εμείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να καταγγείλουμε την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες γιατί δεν παίζουμε με τα συμφέροντα της χώρας. Την καταγγελούμε όμως τόνισε στον ελληνικό λαό.

    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, εν ήδη απαίτησης, να μην κάνει χρήση της δυνατότητας μείωσης της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει διάθεση λιγότερων πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρέπει πρόσθεσε η εθνική συμμετοχή να είναι ίση με την κοινοτική.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στην Αριστερά θυμίζοντας ότι η Βοιωτία είναι μια από τις περιοχές στην οποία η εθνική αντίσταση είχε μεγάλη δράση και ότι έπρεπε να περιμένει τη δικαίωση της μέχρι το 1981.

    Τέλος, ζήτησε από τις ηγεσίες της παραδοσιακής Αριστεράς να μην ξεχνούν την ιστορία, τους αγώνες του λαού καθώς επίσης κι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό κομμάτι του λαϊκού κινήματος το οποίο έσπασε τα τείχη, την απομόνωση τη λογική της διαιρεμένης Ελλάδας της Δεξιάς η οποία ήθελε να χωρίζει τους έλληνες σε καλούς και σε κακούς.

    [03] Στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ο Αλαβάνος

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος αναχωρεί σήμερα για το Καράκας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.Στο περιθώριο των εργασιών, αντιπροσωπεία της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, τον Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρο της Γερμανικής Αριστεράς και τον Γκασπάρ Γιαμασάρες, πρόεδρο της Ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς, θα συναντηθεί με τους ηγέτες αριστερών κομμάτων της Λ. Αμερικής.

    Στο μεταξύ, έληξαν χθες το βράδυ, οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η οποία συνεδρίασε με την παρουσία των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος.

    Η ΚΠΕ ενέκρινε με ευρύτατη πλειοψηφία το Πρόγραμμα Δράσης και την Πολιτική Εισήγηση που είχε επεξεργαστεί η Π.Γ. του κόμματος και παρουσίασαν ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος, και ο Γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής.

    Επίσης, εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, ως πρόταση προς την Νομαρχιακή Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και προς τις συνεργαζόμενες με το κόμμα δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστερας στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, η εισήγηση για να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για τη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ο Γ. Πανούσης και ως υποψήφιος Νομάρχης Αθηνών ο Σπ. Λυκούδης και αντιστοίχως για τον Πειραιά η Ε. Καρακώστα.

    [04] Κακοκαιρία αναμένεται σε όλη τη χώρα

    Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένουν οι μετεωρολόγοι, με τσουχτερό κρύο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και έντονες χιονοπτώσεις. Τα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν σήμερα και αύριο, ενώ αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από την Τετάρτη. Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν.

    Σήμερα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιόνια σε όλη τη χώρα, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, τσουχτερό κρύο, καθώς το θερμόμετρο θα πέσει 10 με 12 βαθμούς Κελσίου, και θυελλώδεις βόρειους ανέμους.

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν από το κύμα κακοκαιρίας. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πραγματοποιήθηκε, χθες, σύσκεψη υπό τον υπουργό, Γιώργο Βουλγαράκη και με την συμμετοχή του αρχηγού της Αστυνομίας, Γιώργου Αγγελάκου και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Χρήστου Σμέτη.

    Ο κ.Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, είπε πως προτεταιότητα είναι να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και προέτρεψε τους πολίτες να μην μετακινούνται αναίτια. Επισήμανε ότι όσοι πρόκειται να ταξιδεύσουν θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και επαρκή καύσιμα και τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις. Υπογράμμισε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του αεροδρομίου Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Επίσης, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα.

    Η σύσκεψη έγινε υπό τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, μετά τη σύσκεψη, έγινε μια τελική αποτίμηση της ετοιμότητας της κρατικής μηχανής. "Η πολιτεία, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, λειτουργεί με βάση την πρόληψη της ΕΜΥ και είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τα μέτρα που επιβάλλονται, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα. Σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν πλήρως οι προβλέψεις της ΕΜΥ, υπογράμμισε ο υπουργός, κάποιοι θα θεωρήσουν ότι υπερβάλαμε. Όμως είναι καλύτερα να υπάρχει ετοιμότητα και εμείς ακολουθούμε την τακτική του Προμηθέα και όχι του Επιμηθέα".

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως έχει οργανωθεί η κρατική μηχανή και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έχουν δημιουργηθεί σε όλη την έκταση της ΠΑΘΕ έξι Κέντρα Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμου, στην Τρίπολη, την Πάτρα, την Αττική, τη Λαμία, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να υποδεχθούν τον κόσμο εάν χρειασθεί, αλλά και οχήματα για τη διευκόλυνσή τους. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι υποσταθμοί σε 19 σημεία, όπου βρίσκονται αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και εκχιονιστικά μηχανήματα.

    Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων είναι αρμοδιότητας του νομάρχη.

    Ο κ. Παυλόπουλος συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις όταν θα ενσκήψει η κακοκαιρία, ενώ στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αλυσίδες στους χιονισμένους δρόμους.

    Ο κ. Φούρλας στη συνέχεια δήλωσε πως ο στόχος του συντονιστικού οργάνου είναι να μην κλείσει η ΠΑΘΕ, αλλά και στην περίπτωση που κλείσει αυτό να γίνει προγραμματισμένα, ώστε να καθαριστεί και να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

    Υπάρχουν σχέδια, δεν αιφνιδιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός και θα παραμείνουμε σε ετοιμότητα για 3-4 ημέρες ή για όσο χρειαστεί, τόνισε ο κ. Φούρλας.

    [05] Συνέντευξη κατά της εμπορίας ανθρώπων

    Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Στρογγυλού Τραπεζιού "Η επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων", διοργανώνει σήμερα η "Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak".

    Θα μιλήσουν, η πρόεδρος Σούζαν Μουμπάρακ και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μέλος του ΔΣ της Κίνησης.

    [06] «Προτεραιότητα στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών»

    Τη στρατηγική της ΝΔ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, περιέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Επιδιώκουμε την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις οικονομικές της δυνατότητες.

    Εξείδικευσε δε λέγοντας ότι αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πόροι που είχαν παρακρατηθεί στο παρελθόν και ρυθμίζονται τα χρέη της.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως σημαντική τομή την ανάδειξη δημάρχων και νομαρχών απο την πρώτη Κυριακή με 42%.

    Αναφερόμενος στην στρατηγική της ΝΔ για την εκλογική μάχη, είπε ότι είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου,που σημαίνει εμπιστοσύνη στους πολίτες και άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και γιαυτό τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές είναι υπόθεση πολιτική, αυτό, όμως, δεν σημαίνει κομματικοποίησή τους.

    Είπε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα στηρίξει αποκλειστικά κομματικούς υποψηφίους.

    Ανέφερε ότι αυτά είναι σαφεις πολιτικές επιλογές, απολύτως συνεπείς με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα των δημοτικών εκλογών είναι επίκαιρο και ώριμο και η συζήτησή του, που ξεκίνησε σήμερα, θα συνεχιστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ την επόμενη Κυριακή.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για την επίσκεψή του στην Κίνα, λέγοντας ότι ήταν ένα αποδοτικό ταξίδι, ότι έγινε καλή δουλειά προετοιμασίας και ότι η Κίνα είναι έτοιμη για υψηλή συνεργασία με άμεσα αποτελέσματα.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη Συνταγματική Αναθέωρηση, λέγοντας ότι στόχος είναι να τηρηθεί το συμβόλαιο με τους πολίτες για ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

    Οι πολίτες μας ζητούν να αλλάξουμε πράγματα και αυτό θα κάνουμε ανυποχώρητα, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποδοτικό και φιλικό για τους πολίτες.

    Ο μετασχηματισμός του κράτους, υπογράμμισε, βοηθά την οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορίζει τις δημοσιονομικές ανισομέρειες και ενισχύει την προσέλκυση επενδύσεων.

    Χρέος μας είναι ένα ευρύ, τολμηρό, πρόγραμμα αναθεώρησης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι ανοίγουμε τον ευρύτερο δυνατό διάλογο και επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση.

    Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με κόμματα, φορείς, την επιστημονική κοινότητα και όλους τους πολίτες, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλεται, αλλά και γιατί οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν ωφελούν κανέναν, αλλά αντίθετα ζημιώνουν τον τόπο και τους πολίτες.

    Είμαστε ανοιχτοί σε θέσεις και ιδέες απ' όπου και αν προέρχονται, δεν αποκλείουμε καμμία τεκμηριωμένη άποψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Εν συνεχεία, ανέπτυξε τους επτά άξονες της μεταρρυθμιστικής πρότασης της κυβέρνησης.

    Πρώτος η ίδρυση μη Κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, όπως και παραρτημάτων ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το λέμε 20 χρόνια, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν έγινε δεκτό στην προηγούμενη αναθεώρηση, πρέπει να γίνει τώρα.

    Δεύτερον. Εμπέδωση και περαιτέρω διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της. Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει αλλαγή στην διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου με αρμοδιότητα τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, τα οικονομικά των κομμάτων και το "πόθεν έσχες" των βουλευτών.

    Τρίτον. Ενίσχυση της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος.

    Τέταρτον. Αλλαγές που αφορούν τους βουλευτές και προσαρμογή των κωλυμάτων στις σύγχρονες συνθήκες. Εξειδίκευσε λέγοντας ότι αυτό σημαίνει μερικό ασυμβίβαστο και όχι απόλυτο, καθώς επίσης οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας ώστε να προστατεύει τους βουλευτές μόνο κατά την άσκηση πολιτικής. Στον ίδιο τομέα εντάσσεται και η αύξηση των βουλευτών επικρατείας.

    Πέμπτον. Αλλαγές στο δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, είπε ο κ. Καραμανλής, η κοινωνία είναι υπερώριμη και εμείς προτείνουμε την κάλυψη οργανικών θέσεων πάντα μέσω ΑΣΕΠ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα απο εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Εκτον. Ρύθμιση που να αποτρέπει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων με αναδρομική ισχύ.

    Εβδομον. Η χώρα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, χρειάζεται επειγόντως χωροταξικό σχεδιασμό και πρόσθεσε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωρά γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, απαιτείται σύνδεση της χρήσης δασικών εκτάσεων με το σχέδιο αυτό και συνταγματική αλλαγή της ρύθμισης αυτής.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στο θέμα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, λέγοντας ότι έγινε συζήτηση και στην διαδικασία της προηγούμενης αναθεώρησης και η αλλαγή του σχετικού άρθρου απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

    Πολιτεία και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους και η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων μπορεί να γίνει με νομοθετικό τρόπο, είπε.

    Στην τοποθέτησή του, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με σημαντικές επιτυχίες, όπως η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών και η μάχη του προϋπολογισμού. Πήραμε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση το Συντάγματος, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης με διάθεση συναίνεσης και όχι ρήξης. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και οφείλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Το κόμμα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, θα καταθέσει συγκροτημένη άποψη.

    Αναφέρθηκε επίσης στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι το κυβερνητικό έργο προσμετράται στις προθέσεις των πολιτών, γι'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε και τόνισε πως οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συμμετέχουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης, Μ. Γιαννάκου, Ν. Κακλαμάνης, Ντ. Μπακογιάννη, Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Π. Πετραλιά, Δ. Τσιγκούνης, Φ. Πατριανάκου, Αλ. Κοντός, Κώστας Κωστούλας, Αγγ. Μοσχονάς.

    Συμμετείχαν επίσης, αν και δεν είναι μέλη, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σημαιοφορίδης, οι επικεφαλής των γραμματειών του κόμματος Ι. Τζαμτζής, Κ. Ζωντανός, Νίκος Καραχάλιος, καθώς επίσης ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Ρηγίλλης Νίκος Ελευθερόγλου.

    [07] Διαβαλκανική Σύνοδος στο Ζάππειο

    Με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αρχίζει αύριο τις εργασίες της η υπουργική συνάντηση της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (πρώην Διαβαλκανική) στο Ζάππειο.

    Στην συνάντηση θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της Συνεργασίας, ενώ θα εκπροσωπηθεί η αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Συμβούλιο Σταθερότητας.

    Εκτός από την Τουρκία (η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Μεχμέτ Αϊντίν) και την Ρουμανία, οι υπόλοιπες χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών.

    Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής, η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, το έργο του Συμφώνου Σταθερότητας, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Διαβαλκανικής και ο διορισμός συνδέσμου μεταξύ των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι τρέχουσες εξελίξεις κυρίως στο Κόσοβο.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ελλάδα "αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω σχήμα συνεργασίας και θεωρεί ότι δίνει δυνατότητες συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους και συμβάλλει στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν στο περιθώριο των εργασιών της Διαβαλκανικής θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του κ.Π.Μολυβιάτη με την υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ιλίνκα Μίτρεβα, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι στην διάρκεια του γεύματος θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων.

    "Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητείται στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Νέα Υόρκη και οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και σαφείς", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Επίσκεψη Στρο στην Αθήνα

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

    Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνεργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν υπάρχει κάποια αντίφαση καθώς κατά την επίσκεψή του προηγουμένως στην Λευκωσία ο κ. Στρο δεν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι "η επικοινωνία και η συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας για όλα τα θέματα είναι συνεχής και δεδομένη".

    Κληθείς να σχολιάσει την εμμονή του κ.Στρο να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο "προεδρικό" γραφείο στα Κατεχόμενα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: "Η επίσκεψη Στρό στην Κύπρο, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, γίνεται με κύριο σκοπό την προώθηση των διμερών σχέσεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο ώστε να επιτύχει τον διακηρυγμένο -κυρίως από την αγγλική πλευρά- στόχο. Θα πρέπει πραγματικά να αποδειχθεί ότι είναι μια επίσκεψη η οποία βελτιώνει τις σχέσεις και δεν δημιουργεί νέα προβλήματα εκεί όπου δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν".

    Σε ό,τι αφορά στις ενστάσεις που εξέφρασε σχετικώς η κυπριακή κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε: "Διατυπώθηκαν έντονα και ορθώς οι ιδιαίτερες κυπριακές ευαισθησίες για πτυχές της επισκέψεως, τις οποίες συμμεριζόμαστε απολύτως. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του κ. Στρο". Και υπενθύμισε την διακηρυγμένη και από την Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην Λευκωσία θέση ότι η βρετανική πολιτική παραμένει σταθερή και αμετάβλητη υπέρ της αναγνώρισης μίας κυβέρνησης στην Κύπρο, αυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Στο μεταξύ, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", σύμφωνα με το οποίο η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    "Οι πληροφορίες που έχουμε και που παρακολουθούμε στενά και με ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι η τουρκική πλευρά θα καταθέσει αύριο μια σειρά σκέψεων που έχουν να κάνουν με την επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Κυπριακό. Πρόκειται πάντως για μονομερή ενέργεια",δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ωστόσο,διευκρίνισε ότι "οποιαδήποτε σκέψη, πιθανότητα ή πρόταση για λύση στο Κυπριακό δεν συνδέεται με την υποχρέωση που έχει αναλάβει - σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η υποψήφια προς ένταξη Τουρκία" να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης με την Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 January 2006 - 13:46:20 UTC