Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέκτασης του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά

  • [01] Επέκτασης του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά

    Ξεκίνησε σήμερα η δημοπράτηση της επέκτασης του Μετρό της Αθήνας από το Χαϊδάρι στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά , που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του δικτύου. Η επέκταση αυτή μήκους 8,2 χιλιομέτρων με 7 νέους σταθμούς θα εξυπηρετεί τόσο τα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου- Αγία Βαρβάρα, Νίκαια Κορυδαλλό- όσο και τον Πειραιά ο οποίος θα διαθέτει πλέον 4 νέους σύγχρονους σταθμούς - Ταμπούρια, Πειραιά, Δημοτικό θέατρο και Ευαγγελίστρια.

    Οπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα γραφεία της Αττικό Μετρό, το έργο αυτό θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των περιοχών αυτών, που σήμερα έχουν σημαντική δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 160 χιλιάδες επιβάτες οι οποίοι επιπλέον θα έχουν άμεση και καλύτερη πρόσβαση στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Σημαντικά επίσης θα είναι και τα οφέλη και για την εξυπηρέτη του πανεπιστημίου Πειραιά. Οπως είπε ο κ Σουφλιάς με την επέκταση της γραμμής 3 το Μετρό θα έχει συνολικό μήκος 49 χλμ από τα οποία τα 28,5 υπόγεια.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 570 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδόση αναμένεται να εξασφαλισθεί σε πρώτη φάση από το Γ ΚΠΣ, από κονδύλια που δέν έχουν απορροφηθεί σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα.

    Η ανάδειξη του αναδόχου και η έναρξη των εργασιών προσδιορίζονται για τις αρχές του 2007 εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές από τις γνωστές ενστάσεις των εργολάβων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός..

    Η σήραγγα θα κατασκευασθεί με ΤΒΜ για να μειωθεί στο ελάχιστο η όχληση της πόλης. Επίσης θα εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης και δεύτερου ΤΒΜ για να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής του έργου ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 62 μήνες..

    Ο κ Σουφλιάς υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Αττικό Μετρό έχουν ξεκινήσει το μεγαλύτερο μέτωπο έργων Μετρό που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ύψους πάνω από 2 δις ευρώ με 26 νέους σταθμούς και 22,5 χλμ υπόγειας σηραγγας.Δήλωσε υπερήφανος για αυτό και συνεχάρη τα στελέχη και τη διοίκηση της Αττικό Μετρό.

    ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Για το Μετρό Θεσσαλονίκης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουνίου - αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προεργασίες-αναμένεται να εγκατασταθούν τα πρώτα πέντε εργοτάξια. Το κεντρικό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τα υπόλοιπα στην πλ. Δημοκρατίας, στη Βενιζέλου, στην Αγία Σοφία και το Σιντριβάνι με μεγάλη πιθανότητα αρχαιολογικών ευρημάτων. Επίσης μέσα στον Ιούνιο θα εγκατασταθεί και η Διευθύνουσα Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη και θα ξεκινήσει η στελέχωση της με μηχανικούς από τη Θεσσαλονίκη. Δήλωσε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και διάφορες μελέτες για τις πρώτες επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη με σκοπό να ενταχθούν στοΔ ΚΠΣ.

    ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Σε ότι αφορά τις ήδη δρομολογημένες επεκτάσεις στην Αθήνα ο κ. Σουφλιάς είπε ότι στην επέκταση προς Ελληνικό ξεκίνησε η εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου στο Ελληνικό αλλά και των υπολοίπων σε Ηλιούπολη, Αλιμο, Αργυρούπολη. Στην επέκταση από Αιγάλεω προς Χαϊδάρι έχουν ήδη εγκατασταθεί και τα τέσσερα εργοτάξια. Για την επέκταση προς Ανθούπολη εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο, ενώ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τους τρεις υπολειπόμενους σταθμούς της γραμμής 3 στο Χολαργό, το Νομισματοκοπείο και την Αγία Παρασκευή. Επίσης προχωρούν εντατικά τα έργα στη γραμμή από Μοναστηράκι προς Αιγάλεω ώστε να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2007 με βάσει το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    H ΓΡΑΜΜΗ 4

    Σε ότι αφορά τη νέα γραμμή 4 που σχεδιάζει το υπουργείο και θα πηγαίνει Βεϊκου-Πανεπιστήμιο- Κατεχάκη- Μαρούσι , ο υπουργός το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο που θα έχει γίνει στην Αθήνα μιας και θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 400.000 Αθηναίους και θα περνά κάτω από πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Η γραμμή θα έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και θα υπάρχουν 20 σταθμοί. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ακουμπήσει τα 2 δις ευρώ . Για τη χρηματοδότησή του υπάρχουν σκέψεις να γίνει είτε από την 4η προγραμματική περίοδο κοινοτικής χρηματοδότησης (το λεγόμενο 4ο ΚΠΣ) ή από τα κέρδη των διοδίων της Αττικής οδού. Για τη δεύτερη περίπτωση ο Γιώργος Σουφλιάς διευκρίνισε πως ουσιαστικά θα ζητηθεί δάνειο από την εταιρία λειτουργίας της Αττικής Οδού , το οποίο θα εξοφληθεί μέσω της παραχώρησης της είσπραξης των διοδίων για επιπλέον χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

    Σημειώνεται πως η αρχική σύμβαση προβλέπει εκμετάλλευση από τον ιδιώτη μέχρι να γίνει απόσβεση και να υπάρξουν κέρδη σε ποσοστό 11,5% του κεφαλαίου που δαπανήθηκε για την κατασκευή της. Ο υπουργός εκτιμά , πως αυτό θα γίνει σε πολύ συντομότερο χρόνο από αυτόν που είχε προβλεφθεί , αφού καθημερινά περνούν από τα διόδια 250.000 οχήματα αντί των 180.000 που υπολογιζόταν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 June 2006 - 14:30:14 UTC