Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Με τη διεύρυνση της ΕΕ εδραιώνεται η ειρήνη στα Βαλκάνια
  • [02] Στη Βηρυττό ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] "Το ΚΚΕ υπερασπίζει τους εργαζόμενους"
  • [04] Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού
  • [05] Οι ευχές των παιδιών στην πλατεία Κοτζιά

  • [01] Κ. Καραμανλής: Με τη διεύρυνση της ΕΕ εδραιώνεται η ειρήνη στα Βαλκάνια

    Tην ιστορική σημασία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την περιοχή των Βαλκανίων, της προσχώρησης από την 1η Ιανουαρίου του 2007 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    "Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την οποία η Ελλάδα εργάσθηκε επί μακρόν και η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι παράλληλα αποτελεί μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες ότι αν ενσωματώσουν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ υπάρχει και γι'αυτές ευρωπαϊκή προοπτική.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα την πολιτική βούληση της Ελλάδας να ενσωματωθούν σταδιακώς όλες οι βαλκανικές χώρες στην ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Σερβίας, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τάντιτς, στη συνάντησή τους χθες στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα την υποστηρίζει, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη να προωθηθούν ταυτόχρονα και οι διαδικασίες εμβάθυνσης της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές αρχίζει να ωριμάζει στους "25" η πεποίθηση ότι μετά την "ανακοπή" της διαδικασίας για την επικύρωση του Συντάγματος της Ευρώπης η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά πλέον με το ζήτημα της θεσμικής αναθεώρησης.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τα όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Ο στόχος ήταν διττός, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά θέλουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και να υιοθετήσει τις αρχές, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς αλλά και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και όλα τα κριτήρια για να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ανέφερε ότι "δεν υπάρχει λόγος να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, ούτε ισχύει ότι οι σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον Τούρκο ομόλογό του διέρχονται κρίση".

    Πρόσφατα, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, όπως έχει γίνει γνωστό, υπήρξε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, όπου μπορεί να μην υπήρξε σύμπτωση απόψεων, αλλά έγιναν κατανοητές οι θέσεις και τα επιχειρήματα που εκφράζουμε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, σημείωσε ότι 8 κεφάλαια που αφορούν την γείτονα δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ τα υπόλοιπα και να ανοίξουν δεν θα κλείσουν.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του στην Άγκυρα είπε ότι αυτή εκκρεμεί και θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ πολύ σύντομα, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε πριν από λίγες μέρες για καθαρά τεχνικούς λόγους.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ελληνική θέση για την Τουρκία συμπυκνώνεται στο "πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη" και τόνισε ότι η καθαρή κατάληξη αποτελεί κίνητρο για την προσαρμογή της γείτονος, ή και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα 26 κεφάλαια που προβλέπεται ότι μπορεί να ανοίξουν.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας - και ειδικότερα το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, τα οποία απασχόλησαν σήμερα τους "25" - ο Κ. Καραμανλής επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως ήδη από το 2004 είχε προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεργασία για το θέμα αυτό με τους μεσογειακούς εταίρους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "βήμα - βήμα ενισχύεται η συνεργασία των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης".

    Δήλωση πρωθυπουργού για ΟΤΕ

    "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι απο το πρόγραμμά μας, αυτό εφαρμόζεται και με αυτό προωθούμε την κυβερνητική πολιτική και με αυτή την έννοια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος".

    Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - για τον ΟΤΕ και τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κ.κ.Αλογοσκούφη και Σουφλιά, αλλά και για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ο Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι επί του θέματος "ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει κάνει μία πολύ καθαρή δήλωση" και ανέφερε πως "όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό δεν σχολιάζω εσωτερικές εξελίξεις".

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στην Αθήνα σε διαδοχικές ερωτήσεις σχετικώς με την τροπολογία για τον ΟΤΕ και συγκεκριμένα για τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ και την απουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από την ψηφοφορία στην Βουλή, τόνισε ότι "η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία" και σημείωσε πως "σημασία έχει το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας και η προγραμματική δέσμευση που έγινε πράξη".

    Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Γ. Σουφλιά για το θέμα, ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο "για θέμα εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης" και δεν προχώρησε σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου για την τροπολογία για τον ΟΤΕ, ο κ.Αντώναρος τόνισε: "Θα ζητούσα από το ΠΑΣΟΚ να σέβεται κάτι πάρα πολύ απλό.Τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αρχή της πλειοψηφίας". Απαντώντας σε ερώτηση που σχετιζόταν με αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από τη Βουλή όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η ΝΔ πάντα,με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς, λειτούργησε ως κόμμα και στην αντιπολίτευση και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση".

    Δήλωση Π. Ευθυμίου για Σύνοδο ΕΕ και δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή εκτίμησε πως "οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνουν τις έντονες ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του".

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι "το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας, έναντι της ΕΕ, έγινε τελικά, χρονοδιάγραμμα αναβολής, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ. Η συνεχιζόμενη πρακτική της παραπομπής στον μέλλοντα και απροσδιόριστο, ουσιαστικά, χρόνο των υποχρεώσεων της Τουρκίας, θα σωρεύσει νέα αδιέξοδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και θβ αποβεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η απουσία του στις διαπραγματεύσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι «εκκωφαντική». Ας μην επιχαίρει εκ των υστέρων γιβ αυτά που συμφωνούνται στην ΕΕ ερήμην της Ελλάδας. Τα ευχολόγια δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας".

    Καταλήγοντας ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε:

    "Ούτε αρκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να εκφράζει απλά ευχές για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη Σερβία, ενόψει των δύσκολων εξελίξεων που έρχονται το 2007 στην περιοχή μας.

    Σήμερα στην ΕΕ διαμορφώνονται συσχετισμοί και συνεργασίες που θα επηρεάσουν καταλυτικά το ευρωπαϊκό μέλλον και τη θέση των κρατών-μελών. Επισημαίνουμε με ανησυχία ότι και σβ αυτό το κρίσιμο θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα. Στην απουσία εθνικής στρατηγικής για την Τουρκία και το Κυπριακό, προστίθεται και το έλλειμμα ευρωπαϊκής στρατηγικής".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευαγγ. Αντώναρου για τη χθεσινή αποχώρηση του κόμματος από τη Βουλή, υπενθύμθσε ότι "η ΝΔ αποχωρούσε συνεχώς και θορυβωδώς από το Κοινοβούλιο, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ προωθούσε θετικά μέτρα, όπως η εθνική συμφιλίωση με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η διαφάνεια στις προσλήψεις με το ΑΣΕΠ, η αποκέντρωση με την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο «Καποδίστριας» ή το Ασφαλιστικό".

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί τουλάχιστον να σιωπά, μέμφεται το ΠΑΣΟΚ που με την αποχώρησή του από την Βουλή, προστάτευσε το κύρος του Κοινοβουλίου, την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το δημόσιο συμφέρον, που η ΝΔ τραυματίζει καίρια με τις αυταρχικές επιλογές της.Φτάνει πια".

    [02] Στη Βηρυττό ο Γ.Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα, επικεφαλής αντιπροσωπείας κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Λίβανο, κατόπιν προσκλήσεως του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου και του Προέδρου του Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

    Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο λιβανέζος πρωθυπουργός, ενώ θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

    Η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα συναντηθεί με 25 ηγέτες και προσωπικότητες του Κινήματος της 14ης Μαρτίου, το οποίο δημιουργήθηκε στις 14 Μαρτίου 2005, όταν ένα εκατομμύριο πολίτες του Λιβάνου διαδήλωσαν στην Βηρυτό, ζητώντας να βρεθούν οι ένοχοι για την δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Βηρυτό, είναι να εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο Κίνημα της 14ης Μαρτίου και στην κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα, καθώς επίσης και να ανταλλάξει απόψεις με προσωπικότητες του Λιβάνου, ώστε να αναζητηθεί μια κοινή πλατφόρμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα επιτρέψουν να βγει η χώρα από την σημερινή κρίση, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

    [03] "Το ΚΚΕ υπερασπίζει τους εργαζόμενους"

    Περιοδεία στο Λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε χθές το πρωί η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο και μίλησε σε εργαζόμενους και στη συνέχεια συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΥΛΕ στα γραφεία της. Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ του ΟΛΠ.

    Η γγ του ΚΚΕ δήλωσε μετά την περιοδεία της:

    «Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, τουλάχιστον στα ''φιλέτα'' του, συνιστά ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Εχει προετοιμαστεί απο πριν. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι, τουλάχιστον απο την πλευρά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.

    Γίνεται μια προσπάθεια, ιδιαίτερα τώρα απο την κυβέρνηση, να βρεθούν διάφορα άλλοθι. Και όπως πάντα για την ιδιωτικοποίηση φταίνε πάντα οι εργαζόμενοι. Ας πουν την αλήθεια. Η επιλογή είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων μέσα απο διακρατικές και άλλες συνεργασίες.

    Εμείς, τουλάχιστον, θα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση του λαού για το θέμα αυτό και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και αυτών που δουλεύουν σήμερα και αυτών που θα προσληφθούν αύριο με πολύ χειρότερες συνθήκες».

    Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, ασκεί κριτική στο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε η κυβέρνηση για το λεγόμενο «Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Τονίζει ότι συνιστά ένα πρόγραμμα ωμού εκβιασμού και εκμετάλλευσης των ανέργων και όχι προστασίας τους και ότι είναι προς όφελος της μεγάλης εργοδοσίας.

    Μέσα στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, διαφαίνεται καθαρά, επισημαίνει η ανακοίνωση, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί την αγωνία των ανέργων για να προωθήσει και να επιβάλει την ελαστική εργασία και την εργασιακή ανασφάλεια σε βάρος του δικαιώματος της σταθερής δουλειάς.

    [04] Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού

    Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού αναγορεύθηκε χθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στη Ρώμη, στην ιστορική επίσκεψή του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

    Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Ορθόδοξο Ναό των Αγίων Θεοδώρων -όπου τελέστηκε δοξολογία - και το Ναό του Αγίου Κλήμεντος, όπου μάλιστα βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου. Πρόσφερε δε μια εικόνα των Αγίων Μεθόδιου και Κυρίλλου, ενώ απεκαλύφθη ένα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ψηφιδωτό των Αγίων.

    Στο Λατερανό, ο κ. Χριστόδουλος, σε ομιλία του μετά την αναγόρευσή του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "είναι όντως ιδιαίτερης σημασίας η στιγμή αυτή, διότι έπειτα από πολλούς αιώνες που τη σιωπή έσπασαν μόνο αντιδικίες, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ομιλεί από του βήματος του Ποντιφικού του Πανεπιστημίου του Λατερανού. Εύχομαι το γεγονός τούτο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία, να συνιστά βήμα σε μία πορεία αγάπης, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας του Κυρίου μας".

    Ο κ. Χριστόδουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστατα στις αντιλήψεις και τις πρακτικές, που, όπως είπε, επικρατούν σήμερα και οδηγούν "σε μια εκθεμελίωση του πνευματικού κόσμου, τον οποίο οικοδόμησε η εκκλησία. Βλέπουμε δυνάμεις να εργάζονται με ταχύτητα και μεθοδικότητα, προκειμένου να εξώσουν την εκκλησία από τη ζωή του Ευρωπαίου ανθρώπου".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, όπως είπε, εν ονόματι της επιστήμης, για την αποϊεροποίηση της ζωής, με τις μεθόδους παρέμβασης των γονιδίων και με πρόθεση, όπως τόνισε, την καταστροφή της μοναδικότητας του προσώπου.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο χριστιανισμό και στη σχέση του με την Ευρώπη. "Η Εκκλησία", είπε," δεν υπήρξε για την Ευρώπη μόνο σωτηρία ψυχών, αλλά και διδάσκαλος. Δίδαξε πίστη, έσπειρε όλη την Ευρώπη με τη Βίβλο και καθώς είναι ο κληρονόμος της αρχαίας παιδείας, δίδαξε επίσης δίκαιο και κλασσικά γράμματα".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται, όπως είπε, σήμερα η εκκλησία να προσαρμόσει το λόγο της στις απαιτήσεις των δυνάμεων του κόσμου ετούτου. Και αναφέρθηκε στην εμφάνιση του Ισλάμ, καταλήγοντας ότι "τίποτε δεν εμποδίζει την εκκλησία να σταθεί με σεβασμό μπροστά στη ζωή και τις αρχές εκείνων που η πίστη τους διαφέρει από τον χριστιανισμό. Η αποστολή μας στον σύγχρονο κόσμο είναι να προβάλλουμε να διακηρύξουμε την αλήθεια της πίστεώς μας, ότι η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι οπωσδήποτε παγκόσμια αξία, καθόσον αποτελεί πηγή ακένωτων δωρεών της αγάπης του Θεού για όλον τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' είπε ότι "είμεθα και οι δύο κληρονόμοι μίας διαφορετικής λειτουργικής παράδοσης και διαφορετικών εκκλησιαστικών θεσμών. Αισθάνθηκα, όμως, ότι παρά τις μέχρι στιγμής σοβαρές διαφορές μας, ζήσαμε και οι δύο μία ευλογημένη στιγμή, όταν σταθήκαμε μπροστά στο κοινό Ευαγγέλιο και εκφράσαμε τον κοινό πόθο να δούμε την Ευρώπη να οικοδομείται πάνω στις αξίες που απορρέουν από την ταπεινή υποταγή στον Παντοκράτορα Χριστό. Είναι μία ευθύνη που έχουμε αναλάβει ως διάκονοι του Χριστού, να αναδείξουμε τις καλύτερες πλευρές της κληρονομιάς μας και να υπηρετήσουμε έτσι, όσο καλύτερα μπορούμε, την εκκλησία και την ανθρωπότητα".

    Η αναγόρευση έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού, ενώ προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο θεωρούμενο ως σεβασμιότερο Ναός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γιατί είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης και η επίσημη εκκλησιαστική έδρα του Πάπα, όταν αυτός ασκεί την εξουσία του ως επίσκοπος Ρώμης.

    Τον περικαλλή ναό της Σάντα Μαρίας Ματζόρε επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η συνοδεία του και αμέσως μετά τις κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του έψαλλαν δέηση στο ελληνικό παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στις κατακόμβες σε βάθος 13 μέτρων. Στις κατακόμβες βρέθηκαν 40.000 τάφοι μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ανήκαν σε μικρά παιδιά αλλά και σε μάρτυρες και αγίους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στις κατακόμβες όπου βρίσκονται οι αρχαιότερες τοιχογραφίες που υπάρχουν στη χριστιανοσύνη και όπου εξέχουσα θέση κατέχει το ελληνικό παρεκκλήσι με πολύ καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες που αναπαριστούν τους τρεις μάγους που προσφέρουν δώρα στην Παναγία κ.α.

    Δεκάδες είναι οι επιγραφές στα ελληνικά που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χώρο. Επτά πάπες θάφτηκαν σ' αυτή την περιοχή όταν λειτουργούσε ο χώρος ως κοιμητήριο, δηλαδή από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα. Μόλις τον 9ο αιώνα το κοιμητήριο αυτό ανοίχθηκε και οι πάπες της εποχής πήραν τα λείψανα των αγίων.

    Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί το ποντιφικό συμβούλιο για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών και θα επισκεφθεί την βιβλιοθήκη του Βατικανού και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Σχόλια του ιταλικού Τύπου για την επίσκεψη

    Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου που αναφέρονται στη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου με τον Πάπα.

    Το δημοσιογραφικό όργανο των Ιταλών Καθολικών Επισκόπων "Avvenire" σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ του (πλαισιούμενο και από φωτογραφία εναγκαλισμού των δύο εκκλησιαστικών ηγετών), επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Επιτέλους στη Ρώμη και τον Πάπα. Αφού είχε υποχρεωθεί να αναβάλει για ορισμένο χρονικό διάστημα το ταξίδι του, κυρίως για να μη δυσαρεστήσει την πιο συντηρητική πτέρυγα της Συνόδου του, ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος συνάντησε χθες τον Βενέδικτο XVI, όπως άλλωστε είχε εκφράσει την επιθυμία αυτή απο το 2001. Δηλαδή, από τότε, που ο Ιωάννης Παύλος ο Β' μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του προσκυνήματός του στα χνάρια του Παύλου. Η χθεσινή συνάντηση υπήρξε εξαιρετικά εγκάρδια, κορυφωθείσα από ανταλλαγή δώρων και με την υπογραφή κοινής δήλωσης. Βεβαρημένη η χθεσινή ημέρα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος το απόγευμα πραγματοποίησε μιαν άλλη επιθυμία του: Να λάβει από την Εκκλησία της Ρώμης δύο κρίκους της αλυσίδας με την οποία ήταν δεμένος ο Παύλος στη διάρκεια της φυλάκισής του και η οποία φυλάσσεται στην Πατριαρχική Βασιλική του Αποστόλου Παύλου εκτός των τειχών. Μάλιστα, για να ανταποκριθεί σ' αυτό ακριβώς το αίτημά του, ο Πάπας Βοϊτίλα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2001, προσκάλεσε τον Χριστόδουλο να έρθει στη Ρώμη. Η χθεσινή ημέρα αποτελεί πράγματι σημαντικό σταθμό στις αναζωογονηθείσες σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και την Αθήνα".

    Η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα της κοινής δήλωσης που υπεγράφη από τους δύο Προκαθήμενους και καταλήγει με την ενημέρωση που παρέσχε στους Ιταλούς δημοσιογράφους για τη συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, πρόεδρος του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών: "Βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση του οικουμενισμού, μεστή απο γεγονότα, και επομένως δεν μιλάμε πια για στασιμότητα", δήλωσε χθες ο Βάλτερ Κάσπερ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας τους "πόσο σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Βατικανό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου". Η Εκκλησία της Ελλάδος - πρόσθεσε- είναι αρχαιότατη, ιδρυθείσα από τον Απόστολο Παύλο και με δέκα εκατομμύρια πιστούς είναι η δεύτερη σημαντική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Βάλτερ Κάσπερ "επαίνεσε" στη συνέχεια το "ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με τους νέους στη θεολογική έρευνα", υπογραμμίζοντας τις καλές σχέσεις με τη Ρώμη. Μίλησε, επίσης, για τις επισκέψεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ομάδων ιερωμένων, καθώς και για την "καρποφόρα πολυεπίπεδη συνεργασία εδραιωθείσα μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος και της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού".

    Ο καρδινάλιος Κάσπερ είπε συγκεκριμένα: "Βρισκόμαστε σε μία φάση, κατά την οποία διαφαίνεται, πλέον, κατά τρόπο ευδιάκριτο, ένα οικουμενικό άνοιγμα, προερχόμενο τόσο από την επίσκεψη του Ιωάννου Παύλου του Β' στην Αθήνα το 2001, όσο και από την προσωπική προώθηση του Αρχιεπισκόπου". O Βάλτερ Κάσπερ αναφέρθηκε και στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Εκκλησιών: Το ρόλο της Ευρώπης, τις χριστιανικές ρίζες της, το ποιμαντικό έργο για την αντιμετώπιση της ολοένα και διευρυνόμενης εκκοσμίκευσης, την εκ νέου ανακάλυψη και εμβάθυνση της παράδοσης. "Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών -διευκρίνισε ο καρδινάλιος Kάσπερ- σημειώνει ότι οι Χριστιανοί έχουν το καθήκον να αντιμετωπίσουν ενωμένοι και από κοινού τις προκλήσεις που απορρέουν απο την εκκοσμίκευση και την παρουσία του Ισλάμ. Σ' αυτό να προσθέσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς που τείνει να υπερβεί τις προκαταλήψεις του παρελθόντος".

    [05] Οι ευχές των παιδιών στην πλατεία Κοτζιά

    Τη "Γειτονιά των Ευχών" θα εγκαινιάσει το μεσημέρι στις 13.00, στην πλατεία Κοτζιά ο δήμαρχος Αθηναίων Θόδωρος Μπεχράκης.

    Η πλατεία Κοτζιά θα φιλοξενήσει φέτος τη "Γειτονιά των Ευχών" και το "Εργαστήρι των Ευχών", όπου τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις κάρτες τους, να πάρουν ένα ειδικά τυπωμένο γιορτινό γραμματόσημο και να στείλουν τις ευχές τους μέσω του "Ταχυδρομείου των ευχών".

    Επίσης, στην πλατεία Κοτζιά επιστρέφει η αγορά με τα όμορφα ξύλινα σπιτάκια, μαζί με τις εκπλήξεις για δώρα, νόστιμες λιχουδιές και καλό κρασί, σχηματίζοντας μία ολόκληρη γιορτινή πολιτεία. Θα υπάρχει και ένα καινούργιο "baby carrousel" για τα παιδιά, ενώ μια μικρή μουσική σκηνή, που θα βρίσκεται μπροστά από ένα πράσινο δέντρο, ύψους 11 μέτρων, θα φιλοξενεί κάθε βράδυ συγκροτήματα για όλα τα μουσικά γούστα.

    Τα "γιορτινά" της φόρεσε και η Πλατεία Συντάγματος

    Προχθές το απόγευμα, ο δήμαρχος Αθηναίων άναψε τα φώτα του μεγάλου χριστουγεννιάτικου δένδρου, στην πλατεία Συντάγματος, δίνοντας ταυτόχρονα το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

    Ο Αϊ Βασίλης έρχεται ξανά στην Αθήνα και γίνεται ο πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται "επίσημα" η γειτονιά του. Το εορταστικό σκηνικό συμπληρώνεται από το καθιερωμένο carrousel και τη «ζαχαρένια πόλη» που προσφέρει τη "γλύκα" της και τα ... γλυκά της σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

    Φέτος, ο Αϊ Βασίλης προσκαλεί όλα τα παιδιά στο "Εργαστήρι του". Μέσα σε ένα πρωτότυπο σπιτάκι ο Αϊ Βασίλης υποδέχεται τα παιδιά. Στα δωμάτια του σπιτιού, τα παιδιά βλέπουν τους βοηθούς του, τα μικρά ξωτικά, να φτιάχνουν παιχνίδια, καθώς και την αποθήκη των παιχνιδιών, γεμάτη πολύχρωμα παιχνίδια.

    Τη «Γειτονιά του Αϊ Βασίλη» θα στολίζει φέτος ένα διαφορετικό carrousel. Ένα μεγαλύτερο carrousel-αντίκα του 1886, που προσθέτει χρώμα και δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, σκορπίζει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους. Το carrousel 80 θέσεων, που αποτελείται από μικρά αλογάκια και παραμυθένιες άμαξες, θα ταξιδεύει καθημερινά τους μικρούς Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας, σε μια άλλη εποχή.

    Η γνωστή από άλλες χρονιές «ζαχαρένια πόλη» βρίσκεται και πάλι στη θέση της με τα 15 ξύλινα πολύχρωμα σπιτάκια που φιλοξενούν ζαχαροπλαστεία της πόλης, προσφέροντας στους επισκέπτες χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα βρίσκεται στο site: www.christmasinathens.gr http://www.christmasinathens.gr/


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 December 2006 - 7:30:30 UTC