Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητείται στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

  • [01] Συζητείται στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

    Ξεκίνησε το πρωί στη Βουλή, η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στην οποία συζητείται η τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

    Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, που αντιτίθενται στην αναθεώρηση, έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας.

    Σε υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή και συνεπή» στάση που κρατά επί χρόνια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και τονίζοντας πως το ελληνικό Πανεπιστήμιο «έχει ντε φάκτο ιδιωτικοποιηθεί από κλειστές συντεχνίες καθοδηγούμενες από κομματικές γραφειοκρατίες».

    Υπογράμμισε ότι η ΝΔ ζητά από τώρα την συναίνεση της αντιπολίτευσης, εμπιστευόμενη αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου,σε περίπτωση που ο λαός το επανεκλέξει στην εξουσία.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντιπαρέβαλλε τις προσεγγίσεις των δύο κομμάτων εξουσίας σχετικά με την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,υποστηρίζοντας πως το κόμμα του θέλει τα ιδιωτικά «κοινωφελή,μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» να λειτουργούν συμπληρωματικά σε σχέση με τα δημόσια,ενώ η ΝΔ επιθυμεί την συνύπαρξη «δύο παράλληλων κόσμων που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά»: Από τη μία ο κόσμος της δημόσιας εκπαίδευσης με ασφυκτικό τον έλεγχό της από το υπουργείο Παιδείας και από την άλλη ο κόσμος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ελάχιστες εγγυήσεις, είπε.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στηρίζουν την εισαγωγή της λογικής της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πως για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνον, εκθειάζουν στα λόγια το δημόσιο χαρακτήρα της.

    Σύμφωνα με τον κ.Σκυλλάκο, δεν είναι το κρατικό μονοπώλιο που ευθύνεται για την κακή κατάσταση των Πανεπιστημίων,αλλά οι εφαρμοσθείσες πολιτικές - και προέβλεψε πως η εισαγωγή της επιχειρηματικής λογικής θα την επιδεινώσει έτι περαιτέρω.

    Για λογαριασμό του Συνασπισμού,ο κ. Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «θέλουν να καταργήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης - οτιδήποτε άλλο δεν υπηρετεί την αλήθεια και προβάλλεται με εξαιρετικά ψευδώνυμο τρόπο για να αποπροσανατολίσει».

    Ο κ. Κουβέλης κάλεσε ειδικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουν - και τουλάχιστον να αρνηθούν με την ψήφο τους στην παρούσα διαδικασία,να δώσουν τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει το άρθρο 16, με τρόπο που είναι άγνωστος σήμερα.

  • ** "Η τεχνηέντως ανακίνηση του ζητήματος κάποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί. Είναι πλέον βέβαιο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν θα παρέμβει στη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντησή του σύμφωνα με την οποία στη διαδικασία αναθεώρησης μετέχει από την κυβέρνηση μόνον ο αρμόδιος Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και δεν παρεμβαίνουν, κατά τη συζήτηση των άρθρων, οι συναρμόδιοι υπουργοί.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 January 2007 - 13:30:10 UTC