Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων»
  • [02] Περιοδεία Παπαρήγα σε Κοζάνη και Θεσσαλία
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  • [01] «Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων»

    Συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις 12.00, θα δεχθεί τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Επιστήμης και Ερευνας Janez Potocnik. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Ι. Τσουκαλάς, ο αναπληρωτής διευθυντής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρέσβυς Δ. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δ. Νανόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθηνά κ. Ι. Παπαδόπουλος.

    Το βράδυ,ο κ. Κ.Καραμανλης θα μιλήσει σε επίσημο δείπνο στο πλαίσιο της εαρινής συνάντησης των μελών του ιδρύματος Institute of International Finance στο Ζάππειο.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με ομοσπονδία συνταξιούχων

    Αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, παράλληλα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που εξετάζει για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των Ομοπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΟΤΑ.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση - στο πλαίσια και των οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν και του προϋπολογισμού - «έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε».

    Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί,υπενθύμισε ότι και οι αυξήσεις στις συντάξεις ήταν όλα τα χρόνια - ακόμη και τα πιο δύσκολα, όπως το 2005 - πάνω από τον πληθωρισμό και πάνω από τις αυξήσεις των μισθών. Και η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, όμως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ήταν μια σημαντική ενίσχυση η οποία μαζί με τα αναδρομικά ξεπέρασε τα 650 εκατομμύρια ευρώ.

    «Έχουμε σημαντικές αυξήσεις και στο ΕΚΑΣ,35 ευρώ το μήνα αυτή τη χρονιά και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου του 2008. Έχουμε σημαντική ενίσχυση των αυξήσεων του ΟΓΑ, 50 ευρώ το μήνα αυτή τη χρονιά κι άλλα 50 ευρώ ώστε να φτάσει τα 330 ευρώ το μήνα, όπως είχαμε δεσμευτεί»,είπε επιπροσθέτως και ανακοίνωσε ότι «ασφαλώς εξετάζουμε και όποιες άλλες πρωτοβουλίες χρειάζονται προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων».

    «Μία από αυτές - και η οποία δεν πρέπει να υποβαθμίζεται - είναι οι μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, η αύξηση του αφορολογήτου από τα 10.000 στα 12.000 ευρώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στους εκπροσώπους των συνταξιούχων πως «έγινε ήδη μια μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ποιότητας ζωής των συνταξιούχων (δοθέντων των προβλημάτων που κληρονόμησε αυτή η κυβέρνηση, με το τεράστιο έλλειμμα) στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος και τώρα γίνονται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο κ. Ρουσόπουλος, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ειδικότερα, σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός των συνταξιούχων δεν υπόκειται σε φορολογία, μετά από την αύξηση του αφορολογήτου, αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΛΑΦΚΑ, ύψους 655 εκατ.ευρω, και την αύξηση του α΄κλιμακίου του ΕΚΑΣ, καθώς και στην αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ.

    Επίσης, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναχορηγήθηκε σύνταξη από το ΙΚΑ σε χήρες που είναι κάτω των 40 ετών, εφ όσον δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη από ασφαλιστικό οργανισμό, δόθηκε η δυνατότητα σε εργαζομένους που τους έλειπαν μέχρι 150 μέρες ασφάλισης, να τις εξαγοράσουν και να πάρουν σύνταξη μετά από τη συμπλήρωση του 65ου έτους (για τους άντρες) και του 60ου έτους (για τις γυναίκες).

    Ως προς τους συνταξιούχους του δημοσίου, ο κ.Ρουσόπουλος ανάφρερε ότι ενσωματώνονται σταδιακά από 1/7/2007- 1/7/2010 στο συντάξιμο μισθό των πολιτικών υπαλλήλων ποσό 140,8 ευρω, οφελώντας άμεσα 200.000 συνταξιούχους υπαλλήλους και σταδιακά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα εξέρχονται της υπηρεσίας από 1/7/2007 και εφεξής.

    Οι συνταξιούχοι είχαν κατοχυρώσει στο παρελθόν το δικαίωμα ενσωμάτωσης 176 ευρω στον συντάξιμο μισθό τους - κατεβλήθη όμως για ένα έτος το 1/5 του ποσού και στη συνέχεια καταργήθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε και τόνισε:

    «Η ΝΔ θεραπεύει αυτή την αδικία και με νόμο ενσωματώνει στον συντάξιμο μισθό και το υπόλοιπο ποσό των 140,8 ευρω σταδιακά από 1/7/2007. Αυξήθηκε το κατώτατο όριο των πολεμικών συντάξεων από 370 σε 423 ευρω - η αύξηση χορηγείται πέραν της εθνικής εισοδηματικής πολιτικής και περιλαμβάνει τους αναπήρους Εθνικής Αντίστασης, τους αναπήρους Εμφυλίου Πολέμου, τους αναπήρους αμάχου πληθυσμού, τους στρατιώτες που κατέστησαν ανάπηροι σε καιρό ειρήνης από τραύμα ή νόσημα οφειλόμενο στην υπηρεσία τους, τις οικογένειες όσων από τους προαναφερθέντες έχουν φονευθεί από πολεμικά ή άλλα γεγονότα και περιστάσεις. Ενισχύθηκαν συνταξιοδοτικά ορισμένες ευπαθείς κατηγορίες υπαλλήλων και στρατιωτικών που αποκτούν πλήρη σύνταξη με 15ετή υπηρεσία. Ενισχύθηκαν σημαντικά οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι (περίπου 90.000) με την επέκταση των μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία στρατιωτικών και σε εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν κατά το παρελθόν,ενσωματώθηκε στον συντάξιμο μισθό των στρατιωτικών το επίδομα υψηλής ευθύνης για τους στρατιωτικούς με βαθμό ταξιάρχου και άνω, ενώ για όσους φέρουν τον βαθμό μέχρι του συνταγματάρχη λαμβάνουν ποσό 176 ευρω. Αναπροσαρμόστηκε το μέρισμα 172.000 συνταξιούχων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων με μέση αύξηση 13,5% για τα έτη 2005 και 2006".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιούχων και πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου δήλωσε πως τα αιτήματα προς τον πρωθυπουργό ήταν για αύξηση των κατώτερων συντάξεων στα 1.050 ευρώ, καθορισμό της σύνταξης στο 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, θέσπιση αφορολόγητου 15.000 ευρώ, πάταξη της ακρίβειας, βελτίωση της περίθαλψης. Ο κ. Μαυροδόγλου είπε πως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων δεν δεσμεύτηκε για τίποτε συγκεκριμένο.

    Δήλωση Π. Ευθυμίου

    Για επανάληψη των προεκλογικών υποσχέσεων του 2004 προς τους συνταξιούχους επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι «οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στο κέντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους» και χαρακτηρίζοντας τις «προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες μειωτικές για κάθε πολίτη».

    Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας «στον εκτεταμένο προεκλογικό απολογισμό» των «υποτιθέμενων κοινωνικών παροχών της ΝΔ προς τους συνταξιούχους που παρουσίασε ο κ. Ρουσόπουλος» είπε ότι «αυτά τα 3 χρόνια υπήρξε η πιο εκτεταμένη στην ιστορία της μεταπολίτευσης φοροαφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων».

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    "Είναι τουλάχιστον ειρωνικό, ο κ. Ευθυμίου, εκπρόσωπος ενός κόμματος που ως Κυβέρνηση έδερνε συνταξιούχους, να προσπαθεί σήμερα να τους κοροϊδέψει, λες και ούτε μνήμη, ούτε κρίση έχουν", ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Α.Γκουρία: "Η Ελλάδα προχωρά με μεγάλη ταχύτητα"

    Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Κ.Καραμανλής δέχθηκε τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ενώ το μεσημέρι οι κκ Αλογοσκούφης και Γκουρία παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία.

    Τόσο ο κ. Γκουρία όσο και ο κ. Αλογοσκούφης συμφώνησαν ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντική. Μάλιστα ο κ. Γκουρία είπε ότι η Ελλάδα προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μεγαλύτερη απ' ό,τι οι άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, σύστησε βελτιώσεις στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και περιορισμό των κρατικών δαπανών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ευχαρίστησε το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στον Οργανισμό, χαρακτήρισε την έκθεση πάρα πολύ χρήσιμη, διότι παρουσιάζει, όπως είπε, μία αντικειμενική πλευρά του πως κινείται η ελληνική οικονομία και υπενθύμισε την κατάσταση, η οποία επικρατούσε το 2004.

    Επίσης, είπε, ότι εφαρμόστηκε ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής, η οποία στηριζόταν σε δύο πυλώνες: στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δώσαμε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και, παράλληλα, πήραμε μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Ηταν μία συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία απέδωσε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και ότι "βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου".

    Τέλος, είπε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και πως τονίζει ότι "είμαστε στη μέση του δρόμου".

    Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, είναι η πρόκληση των συντάξεων, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του Οργανισμού και είπε ότι χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, διότι διαφορετικά το πρόβλημα θα συμπιέσει άλλες μεταρρυθμίσεις. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, πρόσθεσε, προσφέρει πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ θα έπρεπε να μην προσφέρει τόσα πολλά κίνητρα.

    Υπάρχει μία κατάσταση στον τομέα αυτό, που απασχολεί όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να επεξεργαστούν λύσεις. Η πρόκληση είναι οξύτατη, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αναπροσαρμόζουν τις συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο όριο ζωής.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και είπε ότι είτε θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα κίνητρα που παρέχονται για την πρόωρη συνταξιοδότηση ή θα πρέπει να προσφέρονται περισσότερα κίνητρα για την παραμονή στην αγορά εργασίας.

    Για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική και ότι η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει για το εύρος των αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστούν και οι αδικίες. Υπάρχει, πρόσθεσε, πληθώρα ταμείων και υπενθύμισε ότι το ασφαλιστικό θα κληθεί να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση και ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν ευρύτατο διάλογο για το θέμα αυτό.

    Για την αγορά εργασίας ο κ. Γκουρία είπε ότι στο φάσμα ηλικίας από 25 έως 54 ετών υπάρχει έντονη απασχόληση στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στο ανωτέρω φάσμα ηλικίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καταγράφεται στην Ελλάδα.

    Είπε επίσης ότι οι γυναίκες, οι οποίες αποχωρούν για ένα διάστημα από την εργασία (πχ λόγω τοκετού και γέννας), είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπούν αργότερα στην αγορά εργασίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων και ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο βαθμό που θα συνεχιστούν, θα λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες αντοχής της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Τέλος, για το εκπαιδευτικό ζήτημα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν γίνει έως τώρα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, απαντώντας σε ερωτήσεις, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν και άλλες.

    Για παράδειγμα, είπε ότι η σωστή αξιολόγηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατανομή των πόρων είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τις μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για εισαγωγή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σημασία έχει, πρόσθεσε, να υπάρξει συζήτηση γι' αυτό το θέμα, η οποία μπορεί να είναι έντονη, αλλά θα πρέπει να γίνει. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ εξετάζουν τις δυνατότητες καταβολής διδάκτρων ανάλογα τις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών. Υπάρχουν λύσεις, πρόσθεσε, όπως, για παράδειγμα, να ορίζεται το ποιος θα πληρώνει δίδακτρα ανάλογα με τις δυνατότητές του, ενώ όσοι δεν έχουν δυνατότητες, να υποστηρίζονται.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης, για το θέμα αυτό, είπε ότι οι απόψεις του ΟΟΣΑ είναι σεβαστές και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ ορισμένες αλλαγές (πχ για τα δίδακτρα) απαγορεύονται από το Σύνταγμα. Η εισαγωγή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, πρόσθεσε, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    "Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία συνιστά ένα «αντικοινωνικό μανιφέστο» που περιέχει δέσμη προτάσεων για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή εντονότερων ταξικών διακρίσεων και καθιέρωση διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ.

    "Η κυβέρνηση, δια του κ. Αλογοσκούφη, όχι μόνο δεν απέρριψε τις αντικοινωνικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά επί της ουσίας συμφώνησε με το πνεύμα τους, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται «στη μέση του δρόμου» για την υλοποίησή τους", πρόσθεσε.

    Ο κ.Λαφαζάνης ασκεί κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ βρήκε την ευκαιρία, μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, να επικρίνει γενικά την κυβέρνηση, δεν βρήκε ούτε ένα λόγο αποδοκιμασίας των αντικοινωνικών προτάσεων της Έκθεσης ΟΟΣΑ".

    [02] Περιοδεία Παπαρήγα σε Κοζάνη και Θεσσαλία

    Περιοδεία στο νομό Κοζάνης και στους τέσσερεις νομούς της Θεσσαλίας πραγματοποιεί η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από σήμερα έως και την Κυριακή. Σήμερα, θα επισκεφθεί το ορυχείο και τον ΑΗΣ Αμυνταίου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

    Σχόλιο του ΚΚΕ για κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

    Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτουν ότι οι αντεργατικές θέσεις του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό (αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, κατάργησης πρόωρων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ) δεν είναι μόνο δικές του. Αποτελούν και στόχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ και οι δυο προσπαθούν να το κρύψουν αυτό προεκλογικά, έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είναι αδύνατο να το πετύχουν.

    Ο υπουργός οικονομίας, όχι μόνο δεν απέκλεισε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά άφησε ανοιχτό μόνο το «εύρος αυτών των αλλαγών», συσχετίζοντας το με τον περιβόητο «κοινωνικό διάλογο». Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι «το ασφαλιστικό θα κληθεί να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση».

    Αποκαλυπτικός με τη σιωπή του ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη κατά των προκλητικών προτάσεων του ΟΟΣΑ.

    Ο εμπαιγμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων στο ασφαλιστικό είναι τόσο μεγάλος, όσο αρνητικά και επώδυνα είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, και αυτοί σχεδιάζουν να εφαρμόσουν μετά τις εκλογές.

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους αποδυναμώνοντας και τους δυο με την ψήφο και την πάλη τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    Ειδική Ημερίδα διοργανώνει σήμερα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία, στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Θα μιλήσει ο κ. Δ.Αβραμόπουλος

    Κάθε χρόνο, στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό και πολλές άλλες νόσους που συνδέονται με το κάπνισμα, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

    Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν διχασμένοι για το αν πρέπει να ποινικοποιηθεί πλήρως η χρήση του καπνού σε ορισμένα σημεία. Πιο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι λύση η ποινικοποίηση και το πρόστιμο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά όσων προάγουν το κάπνισμα, καθώς όπως εξήγησε, το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους χρήστες του τσιγάρου, αλλά και τους γύρω τους.

    Τα νεότερα στοιχεία στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκαν από τους επιστήμονες, δείχνουν ότι σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τη γειτονική μας Ιταλία όπου καταγράφεται σημαντική μείωση καπνιστών μετά τα απαγορευτικά μέτρα, στην Ελλάδα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι που αρχίζουν το κάπνισμα και κυρίως οι γυναίκες.

    Η εμπειρία από την απαγόρευση του καπνίσματος στην Αμερική αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διδάσκει, λένε οι επιστήμονες, ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων αλλά και των εθισμένων καπνιστών, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα την τελευταία δεκαετία.

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το κάπνισμα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε τις καπνοβιομηχανίες ότι διαδίδουν ψεύδη που αφορούν το παθητικό κάπνισμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των τοποθεσιών όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν επανειλημμένα παραπλανήσει και δώσει λάθος πληροφορίες στον κόσμο για τους κινδύνους στην υγεία από το παθητικό κάπνισμα και για την οικονομική ζημία από την απαγόρευση του καπνίσματος.

    "Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα σκοτώνει", είπε ο Σιγκέρου 'Ομι, διευθυντής του ΠΟΥ στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που εδρεύει στη Μανίλα ενόψει της 31ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς καπνό.

    "Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ουδέποτε κάπνισαν στη ζωή τους πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα καπνιστών. Η λύση είναι απλή: 100% περιβάλλον χωρίς καπνό. Αυτό που δεν είναι τόσο απλό είναι να ξεπεράσουμε τα ψεύδη των καπνοβιομηχανιών που αφορούν την πολιτική που προωθεί τους χώρους χωρίς κάπνισμα", πρόσθεσε.

    Με "Περιβάλλον χωρίς καπνό" όπως είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο 'Ομι κάλεσε τους ηγέτες των χωρών να προστατεύσουν τον κόσμο από το παθητικό κάπνισμα με τη θέσπιση και ενίσχυση νομοθεσιών για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς και στους δημόσιους χώρους. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, οξεία και χρόνια καρδιοπάθεια και ότι έχει σχέση με τη βρογχίτιδα, την πνευμονία και το άσθμα. Στα παιδιά το παθητικό κάπνισμα έχει σχέση με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του μέσου ωτός και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.

    Ο ΠΟΥ επικαλέστηκε μελέτη του 2004 στην οποία διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες στην Κίνα πέθαναν από το παθητικό κάπνισμα, σαν να ήταν οι ίδιες καπνίστριες. 'Ερευνα έχει επίσης δείξει ότι η πολιτική για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό, είναι προσοδοφόρα για τις επιχειρήσεις, στοιχίζει ελάχιστα για να υλοποιηθεί, ενώ αποτρέπει τον κόσμο από το κάπνισμα.

    "Παρά τα στοιχεία αυτά, οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να διαιωνίζουν μύθους ότι συστήματα εξαερισμού μπορεί να προστατεύουν τους μη καπνίζοντες από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ότι η πολιτική που προωθεί ένα περιβάλλον χωρίς καπνό βλάπτει τον επιχειρηματικό τομέα και ότι οι απαγορεύσεις αυτές καταπατούν τα δικαιώματα των καπνιστών και την ελευθερία της επιλογής", επισημαίνει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

    Ο Σιγκέρου 'Ομι τόνισε πως ούτε μία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος επιφέρει ζημία στην οικονομία. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος, ο ΠΟΥ θα τιμήσει φέτος πρόσωπα και οργανώσεις τα οποία με την έρευνα και την πολιτική τους συνέβαλαν στη δημιουργία και την καθιέρωση χώρων χωρίς καπνό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 6:30:19 UTC