Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Ακολουθούν τακτική όξυνσης»
  • [02] Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Ακολουθούν τακτική όξυνσης»

    Τακτική όξυνσης και διχασμού καταλόγισε στην κυβέρνηση και τη ΝΔ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου αποδίδοντας την τακτική αυτή στην έλλειψη πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Ο Π. Ευθυμίου ανέφερε ότι επικεφαλής αυτής της τακτικής είναι ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι από το 1997 που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ μέχρι το 2004 επέλεξε την τακτική αυτή διότι εστερείτο πολιτικών προτάσεων ως αντιπολίτευση.

    Από το 2004 μέχρι σήμερα έχει επιλέξει την ίδια τακτική διότι εφαρμόζει αρνητικές πολιτικές τις οποίες προσπαθεί να καλύψει με αυτό τον τρόπο, είπε.

    Η συκοφαντία και οι ύβρεις είναι παραδοσιακή τακτική της δεξιάς, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει σε αυτή την τακτική.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πέτρος Ευθυμίου απέρριψε συγκεκριμένες εκφράσεις που αποδίδονται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν χρησιμοποίησε ποτέ τέτοιους χαρακτηρισμούς.

    Δέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε την έκφραση "αποτέλεσμα δράσης σπείρας", προσθέτοντας, όμως, ότι η έκφραση αυτή είναι ηπιότερη από την έκφραση που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας κ. Κολιοκώστας που κάνει λόγο "για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης".

    Ο Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη κοροϊδια από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Οι 250.000 συμβασιούχοι, πρόσθεσε, θυμούνται τις προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Κ. Καραμανλή πριν τις εκλογές το 2004, όταν υποσχόταν λήξη της ομηρίας και αποκατάσταση όλων των συμβασιούχων.

    Το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ, συνέχισε ο κ. Ευθυμίου, είναι ότι τα προεδρικά διατάγματα του κ. Π. Παυλόπουλου κάλυψαν μόνο 32.000 συμβασιούχους και όλοι οι άλλοι είδαν να θρυματίζονται οι δεσμεύσεις και τα ταξίματα του κ. Καραμανλή.

    Και τόνισε ότι η κυβέρνηση στο θέμα αυτό δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από δικαστικές αποφάσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων και τη στάση της JP Morgan, ο Π.Ευθυμίου απάντησε ότι η τράπεζα είναι ενεχόμενη και ελεγχόμενη στην υπόθεση αυτή. Ανέφερε, επίσης, ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Ελληνες πολίτες και ο μόνος που διαφωνεί είναι η κυβέρνηση.

    Ανέφερε ότι η JP Morgan είναι σταθερός εταίρος της κυβέρνησης και των οικονομικών υπουργών. Υπήρξε, πρόσθεσε, προνομιακός συνομιλητής και ανάδοχος στο "γιγαντιαίο δάνειο" του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ αγόρασε το σύνολο των οφειλών των δανειακών αποθεμάτων του Μετοχικού Ταμείου. Ετσι, πρόσθεσε, εξηγείται η επίμονη προσπάθεια των κ.κ. Αλογοσκούφη και Ρουσόπουλου που μιλούν για ομόλογο επωφελές για το Δημόσιο, ώστε όσοι προσέλθουν στη Δικαιοσύνη να έχουν λάβει, εκ των προτέρων, συγχωροχάρτι από την κυβέρνηση.

    Το πρωϊ συνεδρίασε στη Βουλή υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα με εισηγήτρια τη Μαρία Δαμανάκη.

    Σε δηλώσεις της η κα Δαμανάκη τόνισε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό εργατικό κόστος και υπάρχει ένα σκοτεινό κλίμα στην αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

    Οι Ελληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι προτελευταίοι, από πλευράς αμοιβών, στην κατάταξη στην ευρωζώνη, πριν τους Πορτογάλους. Ακόμη χειρότερη, πρόσθεσε,είναι η κατάσταση για τους νέους.

    Η κα Δαμανάκη ανέφερε επίσης ότι η κερδοφορία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τα δεδομένα στην ευρωζώνη. Εκανε δε λόγο για μέση αύξηση κερδών στο 32% , όταν η αύξηση των μισθών κινείται κάτω από τον πληθωρισμό.

    Αναφερόμενη στο θέμα της ανεργίας, η κα Δαμανάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά της καταγεγραμμένης ανεργίας.

    Πρόσθεσε ότι η αύξηση της απασχόλησης επι ΝΔ είναι ελάχιστη και ανέφερε χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2005 η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ήταν μόνο κατά 2.093 θέσεις.

    Αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα της κινητοποίησης ενάντια στην παιδική εργασία και σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία της "Γιουνισεφ" στους ελληνικούς δρόμους εργάζονται 5.800 παιδιά κάτω των 15 ετών τα οποία δίνουν κέρδος τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σημείωσε δε ότι κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Με εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών συναντήθηκε ο Γ.Παπανδρέου

    Αξιοπρεπές μισθολόγιο και αύξηση της χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 1% του ΑΕΠ υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά στη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών και των νοσοκομειακών γιατρών.

    Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και του ΟΕΝΓΕ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε.

    Επιλέγει η κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, να προσλαμβάνει αγροφύλακες αντί προσωπικό στα νοσοκομεία. Αγροφύλακες - κομματάρχες στην επαρχία. Ετσι διαχειρίζεται τα λεφτά του ελληνικού λαού ως κομματική υπόθεση, είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεσμεύεται το κόμμα του για το νέο εκσυγχρονισμένο ΕΣΥ και εγγυάται την αναβάθμισή του. Ακόμη δεσμεύτηκε για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών ετησίως, πέραν των συνταξιοδοτήσεων και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αξιολόγηση για να μπει τέλος στην αδιαφάνεια των προμηθειών.

    [02] Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

    Τουλάχιστον 132 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε αγροκτήματα και φυτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

    Η παιδική εργασία στον αγροτικό τομέα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν περιορίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Αφρική υπολογίζεται πως 56 με 72 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε αγροκτήματα.

    Ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην γεωργία είναι σχεδόν δεκαπλάσιος από εκείνο των παιδιών που εργάζονται στα εργοστάσια, τη βιομηχανία ενδυμάτων, την ύφανση χαλιών ή το ράψιμο μπαλών ποδοσφαίρου. Ο αριθμός κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, όμως εκτιμάται πως τουλάχιστον το 90% των οικονομικά ενεργών παιδιών σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται στην γεωργία.

    Η γεωργία είναι ένας από τους τρεις περισσότερο επικίνδυνους τομείς, μαζί με τα ορυχεία και τις οικοδομές, για να εργάζεται κάποιος. Τα παιδιά που εργάζονται στη γεωργία συχνά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές και κινδύνους που περιλαμβάνουν την ανάμειξη, το χειρισμό και τη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων, τη χρήση επικίνδυνων κοπτικών εργαλείων, την εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες και το χειρισμό ισχυρών και βαριών μηχανημάτων και οχημάτων.

    Τα παιδιά ξεκινούν την εργασία σε πολύ μικρή ηλικία στις αγροτικές κοινότητες. Παρά το ότι οι περισσότερες στατιστικές καλύπτουν παιδιά που εργάζονται ηλικίας 10 ετών και άνω, πολλά παιδιά ξεκινούν να εργάζονται σε μικρότερη ηλικία. Σε μερικές χώρες, παιδιά κάτω των 10 ετών υπολογίζεται πως αναλογούν στο 20% της παιδικής εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

    Στην Αίγυπτο, εθνικής κλίμακας έρευνα του 1998 διαπίστωσε πως υπήρχαν περίπου 1,47 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κυρίως στη γεωργία. Από τα εργαζόμενα παιδιά, στην ηλικιακή ομάδα των 6 με 11 ετών, το 41,9% ήταν στη γεωργία και στην ηλικιακή ομάδα των 12 με 14 ετών το 58,1%. Μαζί, αυτές οι δύο ηλικιακές ομάδες αποτελούν το 77,8% του συνολικού αριθμού των παιδιών που εργάζονται.

    Στην Τουρκία, υπολογίζεται πως το 35%-40% ενός αριθμού 800.000 με 1,2 εκατομμυρίων μεταναστών εργαζόμενων στη γεωργία είναι παιδιά 5-17 ετών. Τα περισσότερα από αυτά αφήνουν τη μόνιμη κατοικία τους ένα μέρος του έτους ώστε να συνοδεύσουν τις οικογένειές τους σε εποχικές εργασίες σε αγροτικές επιχειρήσεις τρίτων.

    Στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα παιδιά μέχρι και 6 ετών βοηθούν τους γονείς τους κατά τη σπορά και τη συγκομιδή του καφέ. Στη Μαλαισία το 60% των παιδιών που εργάζονται στις φυτείες φοινικέλαιου είναι 6-10 ετών.

    Υπάρχει πρόοδος. Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως έπεσε από 246 εκατομμύρια το 2000 σε 218 εκατομμύρια το 2004, μείωση 11%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 June 2007 - 16:30:22 UTC