Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Αυξήθηκε η "μαύρη εργασία"»
  • [02] Θ.Ρουσόπουλος: «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η αξία του ανθρωπισμού»

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Αυξήθηκε η "μαύρη εργασία"»

    «Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας, αλλά εγώ που γυρνάω στην Ελλάδα δεν βλέπω να υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

    Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη διόγκωση των προσλήψεων, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες (2.000 τον τελευταίο χρόνο) και στα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αυξήθηκε στο 30% η ''μαύρη εργασία'', πράγμα που σημαίνει ότι 1.000.000 άτομα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, σε συνεργασία με γραφεία υπουργών, "γαλάζιων" δημάρχων και παραγόντων της Ν.Δ. και το ρουσφέτι λέγεται "εξατομικευμένη παρέμβαση". Μίλησε για «εκμαυλισμό συνειδήσεων» και είπε χαρακτηριστικά ότι «Ζητούν από τους νέους να σκύψουν το κεφάλι, να πουλήσουν την ψυχή τους και το δικαίωμα της ψήφου για ένα κομμάτι ψωμί», προσθέτοντας πως «είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για να δίνεται σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και δεν μπορείς να δίνεις όνειρα στον νέο όταν του ζητάς να σκύψει το κεφάλι».

    Σε παρατήρηση ότι υπήρξε και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ρουσφετολογική δραστηριότητα του ΟΑΕΔ (το 2000 είχαν προκηρυχθεί 8.000 θέσεις σε προγράμματα, αλλά πήραν 42.750 είπε κάποιος από τους εκπαιδευτές) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Είμαι υπερήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν με δεσμεύει αυτό που έγινε το 2000. Με δεσμεύει το μέλλον». Είπε ότι είναι καταδικαστέα αν συνέβησαν τέτοια πράγματα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ να παίρνει τα χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών για να κάνει ρουσφέτια». Δεσμεύτηκε πως με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο ΟΑΕΔ δεν θα λειτουργεί ρουσφετολογικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με εκπαιδευτές του ΟΑΕΔ οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι ωρομίσθιοι, διότι δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία 10 και 15 χρόνων και εκατοντάδες θα μείνουν άνεργοι τον Σεπτέμβριο λόγω του περιορισμού της διδασκαλίας γενικών μαθημάτων.

    Εκπρόσωποι γονέων είπαν ότι υπάρχει ισοπέδωση και υποβάθμιση πτυχίων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τις σχολές του ΟΑΕΔ τεχνίτες δεύτερης κατηγορίας.

    Ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στην Κεντρική Μακεδονία Δημήτρης Καραμπέρης τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου και δημόσιου ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος των εκπαιδευτών Θανάσης Σίσκος είπε ότι έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως το σπάσιμο του ΟΑΕΔ σε τρεις εταιρίες και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι μεθοδεύει τη διάλυση του.

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αναφέρθηκε στις προτάσεις για αλλαγή του υπουργείου Απασχόλησης σε ένα επιτελικό υπουργείο, τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη, την περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ.

    Σε επίπεδο νομοθεσίας είπε ότι υπάρχει υπερπροστατευτισμός των εργαζομένων, αλλά στην πράξη επικρατεί αυθαιρεσία. Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία να γίνουν, τόνισε, αλλά αυτή πρέπει να τηρηθεί και να λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου.

    Ο βασικός κορμός στην Παιδεία και την Υγεία πρέπει να είναι δημόσιος, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ εξήγησε πως η περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει και κατακερματισμό του.

    Η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης του να μειωθεί η ανεργία κάτω από το μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους εκπαιδευτές παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης και κομματικά στελέχη.

    Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει "πορεία από το Ιόνιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη", όπως δήλωσε ο ίδιος χθες κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στο νομό Πέλλας. "Εδω στη Μακεδονία, αλλά και στην Ηπειρο, στη Θράκη, στη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και πολλές θετικές προοπτικές", είπε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δίνω ιδιαίτερη βάση στη Βόρεια Ελλάδα και στην προοπτική της ανάπτυξης για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρα τα Βαλκάνια. Γι αυτό στο έλος της εβδομάδας ξεκινώ μια πορεία από το Ιόνιο μέχρι τη Θράκη, την Αλεξανδρούπολη, για να συζητήσω με τον πολίτη, να μεταφέρω το πρόγραμμα μας και να ανοίξουμε ένα δρόμο για μια νέα ελπίδα για το αύριο, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

    [02] Θ.Ρουσόπουλος: «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η αξία του ανθρωπισμού»

    «H υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την Αναπηρία είναι υπόθεση όλων μας, είναι στόχος που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας ενός τόπου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ", που πραγματοποιείται στο κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Ενημέρωσης.

    Ο κ.Ρουσόπουλος ευχήθηκε «η συνάντηση να είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, παραγωγική από την περσινή. Να μας βοηθήσει όλους να φτάσουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής» και τόνισε ότι «στην προσπάθεια - για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, θετική δράση - τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι κύριοι διαμεσολαβητές του δημόσιου διαλόγου στις δημοκρατίες μας, έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο».

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι στο 1ο Συνέδριο συμφωνήθηκαν «συγκεκριμένες δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στο ζήτημα της αναπηρίας, για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, για τη διεύρυνση της προσβασιμότητας» τονίζοντας πως «με ικανοποίηση δηλώνω ότι οι πράξεις αυτές, οι δράσεις αυτές στις οποίες καταλήξαμε έγιναν ήδη πράξη» ανάφερε συγκεκριμένα:

    - Η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, στο εξής θα περιλαμβάνει και το κινηματογραφικό φεστιβάλ «e-motion Pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία». Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε, ήδη, με πολλές συμμετοχές από όλα τα μέρη του κόσμου, το Σάββατο στο Μουσείο Μπενάκη.

    - Η έκδοση του δημοσιογραφικού οδηγού για τον ορθό χειρισμό των ζητημάτων της Αναπηρίας από τα ΜΜΕ στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός ευρέως αποδεκτού λεξιλογίου.

    - Η διεξαγωγή ετήσιας έρευνας κοινής γνώμης από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα ΜΜΕ.

    - Η δημιουργία του ειδικού ιστότοπου www.ameamedia.gr για τη θεματική που καλύπτει το Συνέδριο αυτό και η μετατροπή του ιστότοπου των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης σε ομιλούντα ιστότοπο για χρήση από τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης.

    - Η έκδοση σε μορφή Braille του αλμανάκ «2006-Πολιτικά Γεγονότα», ενός αλμανάκ που η έκδοσή του θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε μορφή Braille, καθώς και η έκδοση και αποστολή στους ενδιαφερόμενους φορείς - φορείς του δημοσίου, δημοσιογραφικούς φορείς, ατόμων με αναπηρία - των πρακτικών της περσινής ημερίδας.

    Ο κ.Ρουσόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη λειτουργία του ψηφιακού καναλιού Πρίσμα+ από την ΕΡΤ, του πρώτου πανευρωπαϊκά ψηφιακού καναλιού με πρόγραμμα αποκλειστικά για άτομα με Αναπηρία. Οπως είπε ο υπουργός, οι σχετικοί αποκωδικοποιητές διανέμονται σε όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Υπάρχει, ήδη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έχουν αγοράσει αποκωδικοποιητές. Σύμφωνα με τα όσα θα μας πει -φαντάζομαι- και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή διαθέτουν αποκωδικοποιητή για να έχουν πρόσβαση στα τρία προγράμματα ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, ένα εκ των οποίων είναι το Πρίσμα+.

    «Είμαι βέβαιος ότι από τη φετινή μας συνάντηση θα προκύψει ένας ακόμη πιο ευρύς, ακόμη πιο φιλόδοξος κατάλογος συγκεκριμένων δράσεων« σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος και τόνισε: «Πολύ περισσότερο, όμως, ελπίζω και εύχομαι κάθε χρονιά να μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας: Στην έμπρακτη εξασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες με αναπηρία ή μη. Στη συνειδητοποίηση από όλους ότι η αναπηρία και γενικότερα η διαφορετικότητα ή η ποικιλομορφία -όπως άκουσα τον Πρόεδρο κ. Βαρδακαστάνη να αναφέρει, προχθές, στην έναρξη του Φεστιβάλ- δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στίγμα, αλλά ως ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι σε ένα υψηλότερο επίπεδο, τονίζοντας όλα αυτά που - παρά τις επιμέρους διαφορές - μας ενώνουν.

    Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η αξία του ανθρωπισμού: Η ιδέα ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Σε μια εποχή που διψά για αξίες και ιδανικά που θα οδηγήσουν τις κοινωνίες μας στη νέα παγκοσμιότητα, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια ο ανθρωπισμός να ξαναέλθει στο προσκήνιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 June 2007 - 10:30:22 UTC