Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ
  • [02] «Ελληνικό» χωριό στη Ρωσία

  • [01] Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ

    Η Deutsche Telekom δεν θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων, καθώς θα υπάρχει βέτο του ελληνικού δημοσίου στην τιμολογιακή πολιτική, στον διευθύνοντα σύμβουλο, σε όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας και διαβούλευση για τα εργασιακά. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι ο στόχος για τον ΟΤΕ δεν είναι εισπρακτικός αλλά για να διατηρηθεί ισχυρός και ανοιχτός στον ανταγωνισμός.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α., λέγοντας πως θα ήταν "καθαρή τρέλα" μια τέτοια κίνηση σε περίοδο αύξησης του πληθωρισμού, όσο και της επιβολής νέων μέτρων μετά την έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με τα 41 μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο Χρήστος Φώλιας. Πρόσθεσε επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αύξηση του πληθωρισμού που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    [02] «Ελληνικό» χωριό στη Ρωσία

    Ένα ορεινό «ελληνικό» χωριό της Ρωσίας θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Πρόκειται για το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο) που θα αποτελεί τη βάση των Αγώνων στο θέρετρο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

    «Για πρώτη φορά η Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζάντιου» - αφηγείται στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο 82χρονος δάσκαλος ιστορίας και διευθυντής του Ιστορικού- Λαογραφικού Μουσείου του «Κράσναγια Πολίανα» - Μπορίς Ντμίτριεβιτς Τσχομάρια.

    Το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» επονομάζεται «ελληνικό» γιατί ιδρύθηκε το 1878 από τους δύο Πόντιους Έλληνες τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ.

    «Οι δύο αυτοί Έλληνες είχαν έρθει από την περιοχή Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας περνώντας την μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρόνια έφεραν στο «Κόκκινο Ξέφωτο» όλους τους συγγενείς τους και φίλους τους. Από τότε το χωριό, παρόλο που κατοικείται και απβ άλλες 22 εθνότητες διατηρεί έντονα το ελληνικό στοιχείο. Σήμερα στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής.

    Όπως υπενθυμίζει ο Μπορίς Τσχομάρια, η παρουσία του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο και στο Σότσι - Κράσναγια Πολιάνα ανάγεται στα μυθικά χρόνια και συνδέεται με τα ονόματα του Προμηθέα, του Φρίξου, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και άλλων μυθικών ηρώων. «Περισσότερες από 75 Ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν σε όλο τον Εύξεινο Πόντο από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ αιώνα και συμμετείχαν ουσιαστικά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής: Ιστρο, Κωσταντιανά, Κάλλατιδα, Σινώπη, Ηράκλεια, Δυοσκουριάδα, Ολβία, είναι μερικές μόνο από αυτές», - λέει.

    Είναι γνωστό ότι στην ιστορία του τόπου πάντα παίζουν μεγάλο ρόλο κάποιες προσωπικότητες. Στο Κράσναγια Πολίανα είναι η Αλεξάνδρα Τσχομάρια, επί εξήντα χρόνια διευθύντρια του σχολείου μέσης εκπαίδευσης και ο αδελφός της Μπορίς Τσχομάρια που κατέγραψε την ιστορία του χωριού τους και φέτος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κράσναγια Πολιάνα».

    «Ο τόπος μας λόγω του καλού του κλίματος ανέκαθεν ήταν το αγαπημένο ορεινό θέρετρο των τσάρων της Ρωσίας. Ο Νικόλαος Ββ είχε στο Κράσναγια Πολιάνα το εξοχικό του. Εδώ ερχόταν για το κυνήγι. Το σπίτι του ακόμα σώζεται και θα γίνει μικρός ξενώνας και εστιατόριο.

    Το 1899 το Κράσναγια Πολιάνα συνδέθηκε οδικώς με το Άντλερ και το Σότσι και έγινε ακόμα ένας προσφιλής προορισμός για τουρίστες. Μετά ήρθε η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο εμφύλιος πόλεμος.

    Τη δεκαετία του β30 το Κράσναγια Πολιάνα άρχισε πάλι να δέχεται ως «τουρίστες» τους ανθρώπους της εξουσίας. Εκεί περνούσαν τις διακοπές τους ο Στάλιν ( 1935), τα μέλη της κυβέρνησης ο Καλίνιν, Βοροσίλοβ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, που από την μεριά τους συμβάλανε και στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο Σότσι και το Κράσναγια Πολιάνα κατά τη δεκαετία του β40 κατασκευάστηκαν πολλά κτίρια - σανατόρια - νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ την περίοδο του β50 άρχισε να κατασκευάζεται χιονοδρομική πίστα που σήμερα έχει φτάσει στα 5,1 χιλιόμετρα.

    Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το μέτωπο του Καυκάσου έφτασε σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το Κράσναγια Πολιάνα. Στο ιστορικό Μουσείο του χωριού υπάρχει μια αίθουσα αφιερωμένη στη συμμετοχή των Κρασνοπολιατών στο Ββ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε αυτούς θυσίασαν τις ζωές τους στον αγώνα κατά του φασισμού.

    «Στην λίστα με τα ονόματα είναι - 156 κάτοικοι - στρατιώτες που δεν γύρισαν πίσω? και το αξιοσημείωτο είναι ότι 48 απβ αυτούς ήταν Έλληνες.

    Ο άλλοτε υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ Αντρέϊ Αντόνοβιτς Γκρέτσκο (1903-1976) αγάπησε πολύ το θέρετρο και ερχόταν επί τριάντα χρόνια εδώ. «Ο στρατηγός και υπουργός άμυνας της ΕΣΣΔ (1968-1976) Αντρεϊ Γκρέτσκο ίσως είχε και ελληνικές ρίζες. Το επίθετό του «γκρέτσκο» μεταφράζεται από τα ουκρανικά «έλληνας» ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Ουκρανία σε ένα χωριό της περιοχής Ταγκανρόγκ, όπου υπήρχε έντονο ελληνικό στοιχείο. Αλλά δεν το ψάξαμε ποτέ. Έτσι και αλλιώς με μας - τους Έλληνες διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις, και βοήθησε με κονδύλια του υπουργείου του στην οικοδόμηση του νέου κτιρίου του σχολείου μας»? - συνεχίζει ο Μπορίς Τσχομάρια

    Σήμερα στο σύγχρονο σχολείο της Κράσναγια Πολιάνα φοιτούν πάνω από 550 παιδιά και 140 απβ αυτούς είναι ελληνικής καταγωγής.

    «Το ελληνικό στοιχείο σήμερα δεν κυριαρχεί στα μέρη μας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο. Οι Έλληνες είναι η δεύτερη πληθυσμιακή ομάδα μετά τους Ρώσους. Η εκκλησία του Άγιου Χαραλάμπους ονομάζεται ακόμα «ελληνική» γιατί κτίσθηκε από τους Έλληνες το 1878 και ο πρώτος ιερέας - της εκκλησίας - ήταν ο Ιάκωβος Τριανταφυλλίδης».

    Μαζί με τον Έλληνα Ιάκωβο Βλόντη που ήρθε από την μητροπολιτική Ελλάδα ιδρύσανε στο χωριό και το Ελληνικό Σχολείο που λειτουργούσε μέχρι το 1937 - την χρόνια που έκλεισαν όλα τα μειονοτικά σχολεία στην ΕΣΣΔ.

    300 απόγονοι του ιδρυτή του Κράσναγια Πολιάνα

    Οι ρίζες του μεγαλοεπιχειρηματία στο Σότσι, Γεωργίου Ξανθόπουλου ανάγονται στον ιδρυτή του χωριού Κράσναγια Πολιάνα - τον Μουράτ Ξανθόπουλο.

    «Όταν το 1878 ο προ-προπάππους μου ξεκίνησε από την περιοχή Σταυρούπολη να βρει ένα καινούριο μέρος για να εγκατασταθούν, είδαν από ψηλά ένα ξέφωτο που κοκκίνιζε από τις τσουκνίδες που είχαν πάρει αυτό το χρώμα, έτσι δώσανε όνομα στο μέρος - Κόκκινο Ξέφωτο»- εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 60χρονος Γιώργος Ξανθόπουλος, - ενθουσιάστηκαν πολύ από την ομορφιά του τόπου και έμειναν.

    Το οικογενειακό δέντρο των Ξανθόπουλων μέχρι σήμερα αποτελείται από περισσότερα από 300 άτομα και πολλοί απβ αυτούς συνέβαλαν αισθητά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    Η οικοδομική επιχείρηση του Γ. Ξανθόποθλου είναι μια από τις μεγαλύτερες στο Σότσι και ο ίδιος είναι ένας από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας της πόλης που αριθμεί περισσότερους από 6.000 χιλιάδες Έλληνες.

    «Είναι τιμή για μας η φιλοξενία της Ολυμπιάδας του 2014. Σίγουρα η πόλη μας θα πάρει μια γοργή ανάπτυξη αλλά, πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, ανοίγοντας θέσεις εργασίας για τους νέους πρέπει να σκεφτόμαστε τι μέλλον τους επιφυλάσσουμε» τονίζει ο κ Ξανθόπουλος.

    Οι νέοι δεν φεύγουν από εδω

    Η 29χρονη Σοφία Ζέπος, κόρη του γνωστού Έλληνα του Σότσι Γιάννη Ζέπου, σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο «Μακεδονία» στην Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έμεινε στην Ελλάδα. «Επέστρεψα για να διευθύνω την επιχείρηση του πατέρα μου που είναι μια ελληνική ταβέρνα» - λέει. Εδώ πρέπει να μείνουμε εμείς οι έλληνες- στα μέρη μας. Σήμερα, λόγω της Ολυμπιάδας, η περιοχή παρουσιάζει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Οι Έλληνες δεν πρέπει να λείπουν ούτε από τα κέντα εξουσίας ούτε από την επιχειρηματική δραστηριότητα, - δηλώνει η Σοφία Ζέπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο 25χρονος εγγονός του κ. Τσχομάρια - συνονόματος του - Μπορίς και αυτός, βλέπει το μέλλον του στο Κράσναγια Πολιάνα. «Πήγα στο Ροστόβ, σπούδασα, και θέλω να μείνω εδώ». Ο Μπορίς εργάζεται στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους ως επίτροπος. Για την Ολυμπιάδα 2014 δεν μιλάει τόσο αισιόδοξα όσο οι περισσότεροι νέοι που βρίσκουν πολύ εντυπωσιακό το γεγονός αυτό: «Οι εγκαταστάσεις για τους αγώνες θα αλλάξουν το περιβάλλον, το Κράσναγια Πολιάνα πλέον ποτέ δεν θα είναι όπως το ξέρουμε? και ίσως θα μετανιώσουμε πολύ για όλα αυτά που μας συμβαίνουν », - δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Το χαρακτηριστικό είναι ότι, την περίοδο που οι Έλληνες μετανάστευαν μαζικά προς την Ελλάδα, από το Κράσναγια Πολιάνα έφυγαν πολύ λίγοι. Και αυτοί που έφυγαν σκέφτονται να επιστρέψουν πίσω» - λέει ο κ. Τσχομάρια. Μεταξύ τους είναι και η 50χρονη καθηγήτρια της αγγλικής φιλολογίας η Σοφία Ιωσηφίδου, που εδώ και 10 χρόνια ζει με την οικογένειά της ως μετανάστρια στις ΗΠΑ.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει ότι δεν μπορεί να ξεχάσει το αγαπημένο της χωριό, και παρόλο που η κόρη της παντρεύτηκε και ο γιος της και ο σύζυγος έχουν σταθερή δουλειά, και η ίδια έχει ένα παιδικό σταθμό για τα ρωσόφωνα παιδιά των μεταναστών, θέλει να επιστρέψει πίσω: «Φέτος επισκέφτηκα το Κράσταγια Πολιάνα, - διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συναντήθηκα με τους συνάδελφους μου - καθηγητές του σχολείου και με τους μαθητές και σιγουρεύτηκα ότι η απόφαση να επιστρέψουμε είναι πολύ σωστή», και διευκρινίζει - «Το Κράσναγια Πολιάνα» είναι ένα μέρος ευλογημένο, μια φορά θα βρεθείς εδώ και πάντα θέλεις να επιστρέψεις?».

    Ο γνωστός φωτογράφος της πόλης Γεώργιος Αναστασιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε σ βαυτό το χωριό. Διατέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου του Σότσι «Η Ένωση».

    «Στην περιοχή μπορεί να μην είμαστε παρά πολλοί Έλληνες, αλλά τα έργα μας και η παρουσία μας είναι αισθητή» - λέει ο κ. Αναστασιάδης, και υπενθυμίζει ότι φέτος τον Μάρτιο στο κέντρο του Σότσι εγκαινιάστηκε με πρωτοβουλία ομογενών και του Δήμου της πόλης Μνημείο του Χρυσόμαλλου Δέρατος των Αργοναυτών. Η πρωτοβουλία για την κατασκευή του μνημείου ανήκει στην ελληνική κοινότητα του Σότσι. «Η Ελλάδα, το Σότσι και η Ολυμπιάδα συνδέονται άρρηκτα» τονίζει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 May 2008 - 16:30:31 UTC