Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στις γενικές συνελεύσεις η απόφαση»
  • [02] "Όχι στην ιδιωτικοποίηση λιμανιών"
  • [03] Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Κίνα

  • [01] «Στις γενικές συνελεύσεις η απόφαση»

    Στις γενικές συνελεύσεις της Ομοσπονδίας Βυτιοφορέων θα τεθούν όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις των εκπροσώπων της με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους.

    Στη συνάντηση με τον κ. Μπέζα, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των βυτιοφορέων και μεταφορέων, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιοι δεν δεσμεύτηκαν για οτιδήποτε σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις τους.

    Οι γενικές συνελεύσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν αύριο το πρωϊ.

    Συνάντηση με την Φ. Πετραλιά

    Συνάντηση με τις Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης είχε σήμερα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με θέμα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, που βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία.

    Η κ. Πετραλιά, αν και επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για την απεργία των αυτοκινητιστών, υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του οργανισμού του ΟΑΕΕ, στον οποίο έχει πλέον ενταχθεί και ο κλάδος τους.

    Η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ αυτοκινητιστών και υπουργείου για να τεκμηριώσει τα ζητήματα και να στηρίξει την κατάρτιση μιας νέας αναλογιστικής μελέτης τα συμπεράσματα της οποίας θα δοθούν προς υλοποίηση στο νέο αναδιαρθρωμένο ΟΑΕΕ.

    Στο μεταξύ, άδειασαν από καύσιμα τα πρατήρια λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων. Στα λίγα πρατήρια που είναι ανοιχτά παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων, διαπληκτισμοί και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Οι απεργοί αποφάσισαν να επιτρέψουν σε 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα να προμηθεύσουν με καύσιμα πρατήρια της Αττικής.

    Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων, κ. Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

    Προβλήματα, όμως, αναμένεται να προκύψουν και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γενικότερα, εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπήκαν από τις 5 τα ξημερώματα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

    Θ.Ρουσόπουλος για την απεργία

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικά τα αιτήματα των οδηγών των βυτιοφόρων, δήλωσε πως κάθε κλάδος έχει δικαίωμα να υποβάλλει αιτήματα, αλλά σ' αυτή τη φάση δεν θα ήταν δόκιμο να τα σχολιάσει.

    "Περιμένω αυτές τις ημέρες, ελπίζω σήμερα - αύριο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης να έχουμε αίσια έκβαση", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της επίταξης, είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο για το θέμα.

    Δηλώσεις Κ.Χατζηδάκη

    Ελπίδες να σταματήσει η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους καταναλωτές και μεγάλες παρενέργειες στην αγορά, εξαιτίας τις έλλειψης καυσίμων και της τροφοδοσίας της αγοράς με προϊόντα, δημιουργούν οι δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, μετά την εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου του, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια και ήλθε σε επαφή με τον υπουργό Οικονομίας που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος, αλλά και με την υπουργό Απασχόλησης, για το συνταξιοδοτικό σκέλος των αιτημάτων των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και φορτηγών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει στους απεργούς ότι δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων επί των οποίων υπήρξε μια αρχική προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας.

    Από την πλευρά της η κ. Πετραλιά, η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό θα τους συναντήσει το πρωί για να κουβεντιάσουν τα ζητήματα σε σχέση με τα τελωνεία.

    Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απεργοί θα εκτιμήσουν την καλή θέληση της κυβέρνησης και μέχρι σήμερα να λυθεί η απεργία.

    [02] "Όχι στην ιδιωτικοποίηση λιμανιών"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επανέλαβε την αντίθεσή του στο θέμα του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

    Ερωτηθείς μετά από συνάντηση που είχε με Ομοσπονδία υπαλλήλων στα λιμάνια ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΟΤΕ απάντησε:

    "Δεν είναι οι επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, είναι οι επόμενες κινήσεις των εργαζομένων. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πλατύ μέτωπο για να ακυρωθεί, να μην εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία η οποία είναι κοινωνικά διάτρητη. Για παράδειγμα, όλες αυτές οι εγγυήσεις τις οποίες παρουσιάζει δήθεν η κυβέρνηση , ακόμη και αν έχει ένα ποσοστό πάνω από 5% το δημόσιο στον ΟΤΕ, είναι πολύ γνωστό ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, που δεν έχει δεχθεί τη λογική των χρυσών μετοχών, δεν ισχύουν. Επομένως υπάρχουν και στοιχεία εξαπάτησης στα οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Και, συν τοις άλλοις, εκκρεμούν -και αυτό που είχαμε ζητήσει- η παρουσία και η εξήγηση από όλους τους αρμόδιους υπουργούς, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για τις συνέπειες που θα έχει η πώληση του ΟΤΕ στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

    Για το θέμα των λιμανιών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

    "Μιλήσαμε για τον ΟΤΕ στα γερμανικά. Φαίνεται ότι, όταν μιλάμε για τα λιμάνια, πρέπει να μιλάμε στα κινέζικα. Διότι τα έχει καταφέρει έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε αυτή τη στιγμή μεγάλα συμφέροντα από όλες τις χώρες βουτάνε τα δάχτυλα στην τούρτα, που είναι ο δημόσιος χώρος της πατρίδας μας ο οποίος προσφέρεται προς εκποίηση. Βέβαια κανείς δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα γελοιοποιηθούν τα επιχειρήματα της ΝΔ περί ελεύθερου ανταγωνισμού στα λιμάνια. Αν δει κανείς τις προσφορές που έγιναν για το λιμάνι του Πειραιά προέρχονται από μία μόνο χώρα, με την οποία μάλιστα είχε υπάρξει διακρατική συμφωνία πριν από 2 χρόνια στην πραγματικότητα σε επίπεδο πρωθυπουργού, να δοθεί το λιμάνι σε κινέζικη επιχείρηση. Είχαμε μόνο δύο προσφορές. Αυτός είναι ο φοβερός διεθνής ανταγωνισμός από μια χώρα, ενώ η μία θεωρείται προσφορά-λαγός. Στην πραγματικότητα είναι ένα στημένο παιχνίδι το οποίο πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι σήμερα προκειμένου αυτός ο κερδοφόρος οργανισμός να μείνει στα χέρια του δημοσίου, σε μια στρατηγική που πρέπει να αποβλέπει στο να υπάρξει ένα μέτωπο των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις -ΟΤΕ, Ολυμπιακή, ΕΛΤΑ, Ταχ. Ταμιευτήριο- που σήμερα η Ν.Δ. προσπαθεί να τις πουλήσει".

    Σε δηλώσεις του για το θέμα της ακρίβειας ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε πως "ασφαλώς για την ακρίβεια έχουν ευθύνη οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά έχει ευθύνη και το δημόσιο".

    "Μην ξεχνάμε ότι είχαμε αύξηση 100%, για παράδειγμα, στο απλό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ποιοι εργαζόμενοι πήραν αύξηση 100%, όταν βλέπουμε το κόστος ζωής να αυξάνεται με τέτοιον τρόπο; Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι και η συμφωνία που έκαναν οι δύο παρατάξεις της ΓΣΕΕ οι προσκείμενες στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι άχρηστη, είναι αρνητική για τους εργαζόμενους και δεν έχει αντοχή ούτε για δυο εβδομάδες. Εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα, όπως κοστολογικοί έλεγχοι και οροφή όταν χρειάζεται στις τιμές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιβίωσης που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας», πρόσθεσε.

    Τέλος για το θέμα της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε:

    «Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ασφαλώς κατανοεί κανείς ότι άλλαξαν τα δεδομένα για τους κλάδους αυτούς των εργαζομένων πολλά από τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια και ήδη έπρεπε να είχε γίνει διάλογος και να μην είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση πανικού που βλέπουμε να επικρατεί από άκρου εις άκρον της χώρας μας. Γρήγορος, ταχύτατος, αποτελεσματικός διάλογος, μέσα στις επόμενες ώρες ώστε να λυθεί το ζήτημα».

    [03] Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Κίνα

    Τουλάχιστον 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική Κίνα από το σφοδρό σεισμό που έπληξε σήμερα την επαρχία Σιτσουάν, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Στο μεταξύ, άγνωστος αριθμός μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα ερείπια πέντε σχολικών κτιρίων της περιοχής, , μεταδίδει η κρατική τηλεόραση.

    Νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 900 μαθητές στοιχειώδους εκπαίδευσης ετάφησαν κάτω από τα ερείπια του σχολείου τους στην κωμόπολη Τζουγιουάν, στην περιοχή Τσονγκίνγκ, επίσης στην επαρχία Σιτσουάν, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Ηδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τεσσάρων από τους μαθητές αυτούς.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο χαρακτήρισε "συμφορά" το πλήγμα του Εγκέλαδου και, εν πτήσει προς την περιοχή του επίκεντρου κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει "ψυχραιμία" και "κουράγιο".

    Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις την κινεζική πρωτεύουσα δεν υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό.

    "Είναι αντισεισμικές σε αρκετά μεγάλο βαθμό και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή ζημιά", είπε ο εκπρόσωπος.

    Στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λουί Μισέλ δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.

    Ο σφοδρός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε επίσης και τις επαρχίες Γκανσού και Γιουνάν, προκαλώντας και τεράστιες υλικές καταστροφές.

    Πάντως όπως ανακονώθηκε από αρμόδια πηγή, το γιγάντιο φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ της κεντρικής Κϊνας, δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό, αν και αυτός έγινε αισθητός στην περιοχή όπου βρίσκεται το τσιμεντένιο αυτό τείχος, ύψους 185 μέτρων, το οποίο συγκρατεί 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι αρχές προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε απομακρυσμένες περοχές, οι οποίες έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο λόγω διακοπής των τηλεπικοινωνιών και αποκλεισμού των δρόμων που οδηγούν σε αυτές.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:28 μμ (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στην Ταϊβάν, στο Πεκίνο, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόγκ, καθώς και στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ Ανόι, και κυρίως σε όσους βρίσκονταν σε ψηλά κτίρια.

    Οι αρχές της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν, αποφάσισαν να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

    Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο ζήτησε από τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα του σεισμού στην επαρχία Σιτσουάν και ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή του σεισμού.

    Την ίδια στιγμή ο στρατός αναπτύσσεται στις περιοχές που επλήγησαν, κυρίως στην Γουεντσουάν για να βοηθήσει την τοπική κυβέρνηση και να εκτιμήσει τις ζημιές.

    Στη συνοικία του Πεκίνου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα γραφεία τους και βγήκαν στους δρόμους χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν αναφορές για ζημιές στα κτίρια. Επίσης δεν επηρεάστηκε το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου.

    Το ψηλότερο κτίριο της Κίνας, ο Πύργος Γινμάο, καθώς και άλλα ψηλά κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάϊ, εκκενώθηκαν προληπτικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Στο μεταξύ, οιι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων σεισμών στο Πεκίνο, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα "Λαϊκή Ημερησία", επικαλούμενη την Εθνική Σεισμολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να σημειωθούν στην κινεζική πρωτεύουσα ανάμεσα στις δέκα το βράδυ και τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. "Ελπίζουμε πως όλοι θα πάρουν τα μέτρα τους", επισημαίνει η εφημερίδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 May 2008 - 14:30:48 UTC