Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποδοχή του Νέου Έτους
  • [02] Αμεση κατάπαυση του πυρός ζητά η ΕΕ
  • [03] Λήγουν σήμερα οι προθεσμίες
  • [04] Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
  • [05] Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός
  • [06] Στο ένα ευρώ το ενιαίο εισιτήριο
  • [07] Η ατζέντα της ημέρας
  • [08] Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια
  • [09] Αλλαγές στα δρομολόγια

  • [01] Υποδοχή του Νέου Έτους

    Εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα για την υποδοχή του Νέου 'Ετους.

    Μέλη συλλόγων και συνδέσμων από όλη την Ελλάδα θα ψάλλουν σήμερα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την παιδική χορωδία Λάμπρου για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

    Στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, θα ψάλλουν τα κάλαντα ο Εξωραϊστικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας Πρέβεζας «Η ΑΜΙΣΟΣ» και ο σύλλογος Κιμωλίων.

    Τα κάλαντα θα ψάλλουν στον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκο Χουντή το Σωματείο Εργαζομένων από τις Φιλιππίνες (ΚΑSAPI).

    Η Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ψάλλει τα κάλαντα στον κ.Γ.Καρατζαφέρη.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) για να παραστεί στην Πρωτοχρονιάτικη Χοροεσπερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, θα τελεστεί αύριο το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών δοξολογία για το Νέο Ετος. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευχές για το Νέο Έτος 2009 από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας.

    [02] Αμεση κατάπαυση του πυρός ζητά η ΕΕ

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

    Οι 27 υπουργοί συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Το κείμενο αυτό θεωρείται ένα θετικό βήμα γιατί η Ευρώπη "μίλησε" με ενιαία φωνή, παρά τις αρχικές αντιθέσεις και απηχεί ακριβώς την ελληνική θέση όπως διατυπώθηκε από την υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη σύνοδο. Η υπουργός, στην παρέμβαση της επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής άμεσης και διαρκούς παύσης του πυρός και στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, αμέσως μόλις πάρει το πράσινο φως ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

    Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν έκκληση για μια "μόνιμη κατάπαυση του πυρός" στη Γάζα, που θα επιτρέψει την "πρόσφαση ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πάσχοντες, δήλωσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, , μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

    "Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα κατάπαυση του πυρός, καθώς και αυτή να είναι μόνιμη, που θα γίνει σεβαστή και θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί τα θύματα είναι πάρα πολλά ", ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Κουσνέρ ανέφερε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "είναι απολύτως ενωμένη" στη θέση αυτή.

    Στο μεταξύ, κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή.

    Σε ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από το πέρας της συνάντησης, αναφέρεται ότι "Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλει, μαζί με τα μέλη του "Κουαρτέτου" και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, στον τερματισμό της βίας και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας".

    "Για το σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να αποσταλεί αμεσότατη κλιμάκιο ευρωπαίων υπουργών στην περιοχή", συνεχίζει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία, τη σύνθεση και το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας.

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την γαλλική πρόταση 48ωρης εκεχειρίας, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

    "Το συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στο Τελ Αβίβ για να εξετάσει τις προτάσεις εκεχειρίας. Στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το Ισραήλ διστάζει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία "για ανθρωπιστικούς λόγους", επισημαίνοντας ότι ήδη ο στρατός έχει επιτρέψει να περάσουν στην Λωρίδα της Γάζας αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία έχει βομβαρδίσει σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Πάνω από 370 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 39 παιδιά έως και 16 ετών και 13 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί ενώ πάνω από 1.700 έχουν τραυματισθεί κατά την επιχείρηση που εξαπολύθηκε το Σάββατο. Οι περίπου 300 ρουκέτες και οβίδες όλμων που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι κι έχουν πλήξει το Ισραήλ έχουν στοιχίσει τέσσερις ζωές: τριών αμάχων κι ενός στρατιώτη.

    Ο ισραηλινός υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ "βλέπει ευνοϊκά" μία πρόταση 48ωρης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η επιχείρηση του Ισραήλ είναι "η πρώτη από τις πολλές φάσεις" που έχει ήδη εγκρίνει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Ολμερτ. Οι αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις αποτελούν "την πρώτη από πολλές άλλες φάσεις που έχει ήδη εγκρίνει το συμβούλιο ασφαλείας" του Ισραήλ, επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

    Ωστόσο, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε προς τον ιταλό ομόλογό του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε το απόγευμα στην Ρώμη από τον ιταλο υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ενώπιον της Ιταλικής Γερουσίας. Ταυτόχρονα επέκρινε την Χαμάς που τερμάτισε την εκεχειρία με το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου χαρακτηρίζοντάς την "απερίσκεπτη".

    Ακόμη, ο Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να υπάξει ένας "τερματισμός της τρομοκρατίας και όχι κατάπαυση του πυρός" με το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

    "Αυτό που επιθυμούμε δεν είναι μία κατάπαυση του πυρός αλλά ένας τερματισμός της τρομοκρατίας", τόνισε ο Πέρες σε επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας στο Τελ Αβίβ.

    "Αυτός ο πόλεμος δεν μοιάζει με κανένα από αυτούς που κάναμε στο παρελθόν.Είναι μία επιχείρηση πολύ δύσκολη εναντίον τρομοκρατών.Κάνω έκκληση προς τον κόσμο να μην υποεκτιμήσει τον εχθρό", τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος.

    Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι η Χαμάς θα ρίξει τις ρουκέτες της πιο βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ αν αυτό συνεχίσει να είναι επιθετικό στην Λωρίδα της Γάζας.

    "Θέλω να πω στους ηγέτες του εχθρού ότι αν συνεχίσουν τις επιθέσεις, οι ρουκέτες μας θα πλήξουν περισσότερες πόλεις εκτός από εκείνες που έχουμε ήδη χτυπήσει", δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γάζα, εκπρόσωπος των ταξιαρχιών της Εζεντίν αλ Κασάμ, την ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

    Δύο αδελφούλες, ηλικίας τεσσάρων και 11 ετών, σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Λαχίγια, στα βόρεια της Πόλης της Γάζας όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε το κάρο που τις μετέφερε, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοάουια Αμπου Χασανέιν.

    Αλλοι επτά παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινό μαχητικό F16 βομβάρδισε το σπίτι ενός διοικητή της Χαμάς στην ίδια πόλη.

    Εφθασε στο λιμάνι της Τύρου το Dignity που εμβολίστηκε από ισραηλινό πολεμικό σκάφος

    Ισραηλινό περιπολικό εμβόλισε, σε διεθνή ύδατα, το σκάφος DIGNITY της οργάνωσης "Ελευθερώστε τη Γάζα" ενώ το Ισραηλινό ναυτικό το παρεμποδίζε να προσεγγίσει τη Γάζα, ή να καταφύγει στο Λίβανο ή στην Αίγυπτο.

    Τελικά, το σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει βράδυ της Δευτέρας από το λιμάνι της Λάρνακας, έδεσε στην Τύρο συνοδευόμενο από λιβανικό πολεμικό πλοίο, ενώ δεκάδες Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι χαιρέτισαν την άφιξή του στο λιμάνι.

    Μέλη μαχητικών οργανώσεων από το κίνημα "Eλεύθερη Γάζα" δήλωσαν προς το Ρόιτερ ότι το σκάφος τους που μεταφέρει τρισίμισι τόνους φαρμακευτικής βοήθειας και 16 άτομα,εμβολίστηκε και δέχθηκε πυρά στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων στα ανοικτά της Γάζας από ένα ισραηλινό πολεμικό σκάφος. Δεν υπήρξαν θύματα.

    Ο Γιγκάλ Πάλμορ, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Dignity δεν απάντησε στις από τον ασύρματο κλήσεις και διέψευσε ότι ερρίφθησαν πυρά.

    Επικεφαλής των διεθνών ακτιβιστών είναι η παιδοχειρουργός και βουλευτής του "Δημοκρατικού Συναγερμού" Ελένη Θεοχάρους η οποία δήλωσε ότι έγιναν όλες οι διευθετήσεις, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε να έχει λόγο για το ύψος και το είδος της βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα.

    Το CNN μετέδωσε ότι το σκάφος DIGNITY, υπό σημαία Γιβραλτάρ, κτυπήθηκε στην πρύμνη γύρω στις 6.45 π.μ. σε διεθνή ύδατα και άρχισε να βάζει νερά.

    Δημοσιογράφος του CNN που βρίσκεται στο σκάφος μετέδωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος βύθισης του σκάφους, το οποίο προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Λίβανο.

    Ο δημοσιογράφος του CNN μετέδωσε ότι το ισραηλινό σκάφος είχε καταδιώξει το DIGNITY για μισή ώρα, προτού το εμβολίσει. Ο κυβερνήτης του ισραηλινού περιπολικού σκάφους σε επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του Dignity, του είπε ότι έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει και πάλι μόνιμα ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα για όσο διάστημα δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής σ' αυτό το μοναδικό σημείο διέλευσης ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

    Την άμεση δράση των ηγετών όλου του κόσμου συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των αραβικών χωρών για την λήξη των βιαιοτήτων στην Γάζα, ζήτησε για άλλη μια φορά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι- Μουν, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή "απαράδεκτη".

    "Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι το Ισραήλ ενεργεί για την υπεράσπιση των εδαφών του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου, υπερασπιζόμενος τις επιδρομές των Ισραηλινών καθώς τις θεωρεί απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς.

    Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ και να αποδεχθεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "αποφασισμένος" να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο στενός σύμβουλός του Ντέιβιντ ¶ξελροντ.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα έκανε σήμερα έκκληση για μία "άμεση κατάπαυση του πυρός"μεταξύ Ισραήλ και παλαιστίνιων ισλαμιστών της Χαμάς και για "άνοιγμα των περασμάτων" μεταξύ Αιγύπτου, Γάζας και Ισραήλ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και πάλι τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και ζήτησε να ληφθούν "επείγοντα μέτρα" για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί σε "άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών εχθροπραξιών που έχουν πολύ βαριές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας". Καλεί επίσης σταθερά "να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν στόχο ισραηλινούς αμάχους".

    "Σε άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας" προσκάλεσαν οι υπουργοί των Εξωτερικών των μελών του "Κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, βέβαια, ένας αντιπρόσωπος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ επέκρινε την "σκληρή επίθεση του Ισραήλ" στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε ότι "τα αιματοβαμμένα χέρια" των Ισραηλινών προκαλούν την αγανάκτηση των Αράβων.

    Ωστόσο ο Μουμπάρακ, που έχει δεχτεί επικρίσεις ότι η Αίγυπτος βοηθά τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, κάτι που θεωρείται ότι οδήγησε και στον τερματισμό της εξάμηνης εκεχειρίας, επέρριψε ευθύνες και την Χαμάς για τη νέα έξαρση της βίας.

    "Εμείς λέμε στους (Ισραηλινούς) ηγέτες: φέρετε την ευθύνη για την σκληρή επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα. Και τους λέμε: τα αιματοβαμμένα χέρια σας προκαλούν αισθήματα ιδιαίτερης οργής".

    Ωστόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες και στη Χαμάς: "Σας προειδοποιήσαμε κατ΄επανάληψη ότι η απόρριψη της εκεχειρίας θα ωθήσει το Ισραήλ στο να επιτεθεί εναντίον της Γάζας. Το δικαίωμα στην αντίσταση εναντίον της κατοχής είναι διαρκές και νόμιμο, αλλά η αντίσταση πρέπει να αναφέρεται στο λαό της, ο οποίος αποφασίζει υπέρ ή κατά (της αντίστασης), με βάση πόσο όφελος επιτυγχάνεται ή πόσα ερείπια, καταστροφές και σπατάλη ζωών μαρτύρων επιφέρει", δήλωσε ο Μουμπάρακ.

    Σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών.

    Υπέρ των βομβαρδισμών η Τσεχία

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε σήμερα υπέρ των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η ΕΕ έχει απευθύνει έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 350 παλαιστίνιοι.

    Ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας.

    "Ας συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: η Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πλέον ανεπίτρεπτο", αναφέρει ο Σβάρτσενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes.

    Καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα καταδίκασε την αιματουχία στη Γάζα.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα προς τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επαφές Γ.Παπανδρέου

    Σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΣΔ για τις δραματικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.

    Χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχεκέρ Μοτακί.

    Επικοινώνησε, επίσης, με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Μ. Ανατολή κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, καθώς και με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της ΣΔ για την Μ. Ανατολή, Γιόνας Γκάρ Στόρε, υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, και Πιέρο Φασίνο.

    Ο κ. Παπανδρέου και οι συνομιλητές του διερεύνησαν διεξοδικά τόσο τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης εκ μέρους της ΣΔ στην κρίση ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, όσο και τις αντίστοιχες δυνατότητες παρέμβασης προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό διάλογο.

    Οι επαφές του κ. Παπανδρέου με παράγοντες της διεθνούς κοινότητας θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ¶μρ Μούσσα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου του Συνδέσμου.

    Η Αλ.Παπαρήγα τη Δευτέρα στη Ραμάλα

    Πενταμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Ραμάλα, προκειμένου να εκδηλώσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό.

    Οπως δήλωσε η κ. Παπαρήγα "δεν πρέπει να περάσει ούτε μια μέρα, ούτε ένα λεπτό χωρίς να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται μια βάρβαρη ισραηλινή επίθεση".

    Την ευθύνη για την επίθεση η κ. Παπαρήγα έριξε εξίσου στην κυβέρνηση του Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που όπως είπε, "δεν δείχνει ουδετερότητα η έλλειψη ικανότητας παρέμβασης αλλά είναι συνήγορος σε αυτή την επίθεση, είτε μοιράζοντας τις ευθύνες, είτε με το τελευταίο ψήφισμα, με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε ότι μια είναι η λύση αυτή ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

    "Τώρα είναι η ώρα,με καθαρές τοποθετήσεις και χωρίς μισόλογα,να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας,να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και άμεσα να μπει στο τραπέζι η επίλυση του Παλαιστινιακού,ενός προβλήματος που εκκρεμεί 60 χρόνια, για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους,κανονικού κράτους και όχι μισοκράτους, όπως σκέφτονται οι ΗΠΑ και άλλοι, ενός κράτους που θα είναι στα εδάφη του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ", τόνισε η κα. Παπαρήγα.

    Σημείωσε ότι "κανέναν, κανένα κράτος, κανένα γειτονικό λαό δεν απειλούν οι Παλαιστίνιοι.Αντίθετα, χρόνια τώρα, ζουν κάτω από απειλές, από φτώχεια, από αποκλεισμό,εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής.Και είναι πραγματικά το μοναδικό κράτος που βρίσκεται υπό κατοχή και δεν έχει αναγνωριστεί ως κράτος. Ακόμα και το Ιράκ αναγνωρίζεται ότι έχει κρατική υπόσταση".

    "Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με όλους τους τρόπους και τα μέσα. Πραγματικά,δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ότι γιορτάζει το πέρασμα στο 2009 και η Γάζα να δέχεται μία τέτοια φρικιαστική επίθεση", πρόσθεσε.

    [03] Λήγουν σήμερα οι προθεσμίες

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Από την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009, όσοι αγοράσουν το σήμα τελών κυκλοφορίας θα πληρώνουν το διπλάσιο.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Σχετικά με το ειδικό απογραφικό περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το 2000 έως 2006, μαζί με αυτό, πρέπει να καταβάλλεται το 20% του συνολικού ποσού για το κλείσιμο των υποθέσεων, το δε ελάχιστο ποσό για κλείσιμο ανά χρήση, κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων που τηρεί ο φορολογούμενος.

    Σήμερα πρέπει να εξοφληθεί η δόση ή κατά περίπτωση το σύνολο της οφειλής φόρου εισοδήματος προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση με τις προσαυξήσεις.

    Εκπνέει, επίσης, και η προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για όσους φυσικά έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο.

    Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να κλείσουν φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν από την περίοδο 2000-2006.

    Στην ίδια διαδικασία, δηλαδή της άμεσης τακτοποίησης κάθε οφειλής υπάγονται όλοι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και εκείνοι που εμπίπτουν στις περιπτώσεις γονικής παροχής ή δωρεάς χρημάτων.

    [04] Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

    Τον Oliver Zammit, πατέρα του νεαρού Αυστραλού τουρίστα Doujon Zammit, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι στη Μύκονο, βράβευσε φέτος η Ακαδημία Αθηνών, για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του. Όπως επίσης και τον πατέρα Αντώνιο της ΜΚΟ ``Κιβωτός του Κόσμου``, στον Κολωνό, για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

    Όσο για το βραβείο ποίησης, η Ακαδημία το απένειμε στον Τίτο Πατρίκιο, για το σύνολο του έργου του. Και στον Μένη Κουμανταρέα, το βραβείο πεζογραφίας, επίσης για το σύνολο του έργου του.

    Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών 2008 απονεμήθηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πανηγυρικής συνεδρίας της Ακαδημίας παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Δηλώσεις:

    ``Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές και ακριβώς γι΄αυτό χρειάζεται η ποίηση. Και όσο λιγότερο ποιητικές είναι τόσο πιο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις``, δήλωσε ο Τίτος Πατρίκιος. Προβληματισμένος για τις ταραγμένες μέρες που βίωσε η Ελλάδα , δήλωσε ότι προσπαθεί να κατανοήσει τα γεγονότα ``χωρίς έτοιμες ιδέες και χωρίς να θέλει να ταυτιστεί με τους νέους, παριστάνοντας τον δεκαεξάρι``.

    Για τον Μένη Κουμανταρέα, τα βραβεία ``θα έπρεπε να τα παίρνουμε νέοι, να μας δίνουν αυτοπεποίθηση, λεφτά και κουράγιο. Θυμάμαι όμως, λέει ο Μένης Κουμανταρέας, "μολονότι βραβευμένο το δεύτερο βιβλίο μου, ``Το αρμένισμα``, δικάστηκε επί χούντας τέσσερις φορές και παραλίγο να καεί. Το τελευταίο , ``Το σόου είναι των Ελλήνων``, σκεπάζεται τώρα από τους καπνούς των δακρυγόνων και τα δάκρυα για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου αλλά και από τον φριχτό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οπωσδήποτε είναι μελαγχολικό να σε βραβεύουν για το σύνολο του έργου σου. Σημαίνει ότι όπου να΄ναι σημαίνουν κι οι καμπάνες``.

    ``Για έναν ορθόδοξο ιερέα είναι χρέος και καθήκον του να βοηθά ανθρώπους άστεγους,ανύπαντρες μητέρες με παιδιά, έναν κόσμο απελπισμένο. Αυτή τη στιγμή το εθελοντικό έργο της Κιβωτού, αγκαλιάζει 200 παιδιά,σε εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

    Δημιουργήσαμε πρόσφατα και συσσίτιο για 420 άστεγους.Οι ανάγκες είναι μεγάλες και η αναγνώριση του έργου μας βοηθά στην προσέλκυση εθελοντών``, είπε ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου.

    Η Ακαδημία Αθηνών στην καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρία της απένειμε τα εξής βραβεία:

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας ορυκτολογικού περιεχομένου, στους κ.κ. Ιωάννη Μπαζιώτη και Ευριπίδη Μπόσκο για την εργασία τους «Petrogenesis of ultramafic rocks from the ultrahigh-pressure metamorphic Kimi complex in Eastern Rhodope (N.E. Greece)».

    2. Bραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου, στον κ. Θεόδωρο Στάμου για την εργασία του «Υποθαλάσσια Γεωφυσική έρευνα αρχαίου ναυαγίου πλησίον του ακρωτηρίου του Μαραθώνα».

    3. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στην κυρία Ελευθερία Κοροπούλη.

    4. Τέσσερα (4) Βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007, στους :

    α. κ. Χριστίνα Σταλιά, απόφοιτο της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

    β. κ. Αναστάσιο Γκοτζαμάνη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

    γ. κ. Γεώργιο Ζιώγα, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

    δ. κ. Νικόλαο Βλασταρά, απόφοιτο του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης.

    5. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Χριστόφορο Κωτσάκη για την εργασία του «Least-squares collocation with covariance-matching constraints».

    6. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στην Μεταλλειολογία - Μεταλλευτική, στον κ. Ηλία Σταμπολιάδη για την εργασία του «The evolution of a mineral liberation model by the repetition of a simple random breakage pattern».

    7. Τέσσερα (4) Βραβεία Εμμανουήλ Μπενάκη , με χρηματικό έπαθλο 4.500 ευρώ το καθένα, για τη βράβευση πρωτοτύπων ερευνητικών εργασιών στα ακόλουθα θέματα: α) τη συστηματική εντόμων της Ελλάδας που αποτελούν αντικείμενα οικολογικού ενδιαφέροντος και δείκτη βιοποικιλότητας β) την ιστορική προέλευση αρτιγόνων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA γ) τη συστηματική αρθροπόδων της Ελλάδας σε ομάδα με γεωργικό ενδιαφέρον και δ) την αξιολόγηση καλλιεργημένων ποικιλιών φυτών στην Ελλάδα, στους:

    α) κ. Ιωάννη Κούτση για την εργασία του: «Revision of the Turanana endymion species-group (Lycaenidae)»

    β) κ. Νικόλαο Πουλακάκη για την εργασία του: «Ancient DNA forces reconsideration of evolutionary history of Mediterranean pygmy elephantids».

    γ) κ. Γεώργιο Θ. Παπαδούλη για την εργασία του: «Phytoseiidae of Greece and Cyprus (acari: mesostigmata)» και

    δ) κ. κ. Ανδρέα Ι. Καραμάνο, Γαρυφαλλιά Οικονόμου και Ανδρέα Παπασταύρου για το βιβλίο τους: «Evaluating Yield Responses to Water Stress and Drought Resistance Mechanisms of 20 Local Bread and Durum Wheat Landraces».

    8. Βραβείο Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας ιατρικού περιεχομένου, στον Ιωάννη Χατζηζήση για την εργασία του: «Localization of High - Risk Coronary Atherosclerotic Plaques on the basis of a Low Endothelial Shear Stress: An Intravascular Ultrasound And Histopathology Natural History Study».

    9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Μιχάλη Καρανδεινό, για το βιβλίο του «Ποσοτικές Οικολογικές Μέθοδοι - Από την Θεωρία στην Πράξη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλεια 2007).

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    1. Αργυρό μετάλλιο , μετά θάνατον, στον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Ζ. Σοφιανό, για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς.

    2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Γεώργιο Βέη για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Λεπτομέρειες κόσμων» (Ύψιλον/ βιβλία, 2006).

    3. Βραβείο εις μνήμην Γιάννη Παπαϊωάννου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα συνθέτη ο οποίος έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της σοβαρής ελληνικής μουσικής, στον κ. Φίλιππο Τσαλαχούρη.

    4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στην κυρία Κριστίν-¶νη Τοκατλιάν.

    5. Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, στον κ. Παναγιώτη Φ. Χριστόπουλο για το βιβλίο του με τίτλο «Νικολάου Σπηλιάδου ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων» (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαρίλαος Τρικούπης, Αθήνα 2007).

    6. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για εκδεδομένο έργο που αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Νικόλαο Μπακουνάκη για το βιβλίο του «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2008).

    7. Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας πενταετίας, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, στην κα Μαρίνα Δετοράκη, για το βιβλίο της «Le martyre de Saint Arethas et de ses compagnons» (BHG 166). Edition critique, etude et annotation. College de France - CNRS. Centre de Recherche dβ histoire et civilisation de Byzance. (Paris 2007).

    8. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για την βράβευση έργου αναφερομένου σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στον κ. Παντελή Νίγδελη για το βιβλίο του: «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια» (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, Θεσσαλονίκη, 2006).

    9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση του καλυτέρου έργου κλασσικής φιλολογίας -ελληνικής ή λατινικής - δημοσιευμένου εντός της τελευταίας πενταετίας, στον κ. Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, για το βιβλίο του «Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens and the World» (Walter de Gruyter, Berlin 2007).

    10. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη με θέμα από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, οίκοθεν, στην κα Χαρά Κωνσταντινίδη για το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι - διάκονοι μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό» (Βυζαντινά Μνημεία 14, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εκδόσεις Π. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008).

    11. Βραβείο του Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Ηλία Σαρ. Κατσίχτη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή ανέκδοτης, με θέμα από την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, στον κ. Μιλτιάδη Μιχαλόπουλο για την μελέτη του: «Εις το όνομα του Λυκούργου. Η άνοδος και η πτώση του επαναστατικού σπαρτιατικού κινήματος (243-146 π.Χ.)».

    12. Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού -Αναγνωστοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την βράβευση ανεκδότου έργου αρχαιολόγου-συγγραφέα, ηλικίας έως 40 ετών, στην κυρία Βασιλική Γ. Σταματοπούλου, για την μελέτη της με τίτλο: «Όπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

    13. Δύο (2) Βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ το καθένα, στους Δημήτριο Ι. Τσιουρή, Σταυρούλα Δ. Τσιουρή και Αθανασία Δ. Τσιουρή, για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Η γλώσσα της Δρακότρυπας Αγράφων. Γραμματική - Λεξιλόγιο» και Χρήστο Κολλερό για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Λημνιακό γλωσσικό ιδίωμα».

    14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στην κυρία Jacqueline Καραγιώργη για το βιβλίο της «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες» (Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Λευκωσία 2007).

    15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Χριστόδουλο Γκαλτέμη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

    16. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο - χαράκτη κ. Τάκη Κατσουλίδη, για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

    17. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Κωνσταντίνο Κοτσίλη, για την προσφορά σημαντικότατης νομισματικής συλλογής στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.

    18. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Χάρη Καραμπαρμπούνη για το βιβλίο του «Δια της Διπλωματικής οδού. Το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2007).

    ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

    1. Βραβείο μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Δήμητρα Κολλιάκου για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου».

    ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

    1. Βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Διονύσιο Μαγκλιβέρα , για το βιβλίο του «Η ζωή ως διαδρομή».

    2. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Πυλιώτου, για το βιβλίο της «Μβ αγαπάς; Σβ αγαπώ!!!».

    3. Βραβείο ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Τίτο Πατρίκιο, για το σύνολο του ποιητικού του έργου και

    4. Βραβείο πεζογραφίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Μένη Κουμανταρέα, για το σύνολο του έργου του.

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Χρυσό Μετάλλιο στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων αξιολογότατης εθνικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

    2 Βραβείο του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ. Σεπεντζή, εις μνήμην του καθηγητού ΠανεπιστημίουΧαρ. Γ. Σεπεντζή, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για την καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας διετίας, επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη , στον κ. Πρόδρομο - Ιωάννη Προδρομίδη, για την εργασία του «A regional analysis of declared incomes in Greece». (Centre of Planning and Economic Research, Studies 63, 2006 σελ. 118)

    3. Βραβείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης», εις μνήμην Κων. Καψάσκη, με χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, που αφορά στην καλύτερη δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας τριετίας, εργασία με θέμα το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία, στον κ. Χρήστο Δεσύλλα για το βιβλίο του: «Η τράπεζα των φτωχών, το Monte di Pieta της Κέρκυρας (1630-1864)» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2006).

    4. Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον κ. Στρατή Δ. Ταρίνα για το βιβλίο του «Ο Ελληνικός Τύπος της Πόλης, Α΄ μέρος - Εφημερίδες» (Εκδόσεις ΗΧΩ, Πόλη 2007).

    5. Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ για μελέτη με θέμα «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος», στον κ. Χρήστο Μπαλόγλου για την ανέκδοτη μελέτη του «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος».

    6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» για την μακρόχρονη κοινωνική του προσφορά.

    7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Ελβετό οδοντίατρο κ. Julien Grivel και έπαινο στον επίσης Ελβετό συνάδελφό του κ. Alain Morgantini για το ανθρωπιστικό τους έργο και την πολυετή προσφορά τους σε πάσχοντες από τη νόσο Hansen συμπολίτες μας.

    8. Έπαινο, οίκοθεν, στο επιστημονικό περιοδικό «Νομοθεσία Ι.Κ.Α.».

    9. Έπαινο, οίκοθεν, στον κ. Μιχάλη Τσιρώνη, για το βιβλίο του «Η Ολυμπιακή έκδοση 1906».

    10. Έπαινο, οίκοθεν, στον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννη Διώτη, για την εκδοτική και δημοσιογραφική του προσφορά και ιδιαίτερα για την επανέκδοση του ιστορικού έργου του J.P. Migne «Ελληνική Πατρολογία».

    11. Έπαινο, οίκοθεν, στην κοινωνική λειτουργό κυρία Αναστασία Τσιακάλου, για την πολυετή ανθρωπιστική της δραστηριότητα και προσφορά.

    12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, για να τιμηθούν όλοι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και αγωνίζονται σε παραολυμπιακούς αγώνες, με πίστη στις ανθρώπινες αξίες, υπερνικώντας τα σωματικά εμπόδια.

    13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον δημοσιογράφο και βουλευτή κ. ¶ρη Σταθάκη, για τη μακρόχρονη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού στα ευαίσθητα θέματα της σωστής οδικής συμπεριφοράς και οδικής ασφάλειας.

    14. Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιερέα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κολωνό και ιδρυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», για το εξαιρετικό εθελοντικό του έργο που επιτελεί για τα άπορα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

    15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Oliver Zammit, πατέρα του δολοφονηθέντος νεαρού Αυστραλού Doujon Zammit το καλοκαίρι στη Μύκονο, για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του.

    [05] Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός

    Χαμηλές θερμοκρασίες, ασθενείς χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένονται και σήμερα στο μεγαλύτερη μέρος της χώρας. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Αύριο, Πρωτοχρονιά, ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα πέσουν στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωϊνές ώρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι και πάλι ισχυρός.

    Την Παρασκευή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και νωρίς το πρωί και σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

    [06] Στο ένα ευρώ το ενιαίο εισιτήριο

    Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, αλλά και μειώσεις στις πάσης φύσεως κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2009. Πρόκειται για αυξήσεις, η απόφαση για τις οποίες είχε ληφθεί τον περασμένο Μάϊο.

    Συγκεκριμένα, το ενιαίο εισιτήριο το οποίο ισχύει για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έχει διάρκεια μιάμιση ώρα από 80 λεπτά που είναι σήμερα πηγαίνει στο ένα ευρώ.

    Η μηνιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και Τράμ που σήμερα κοστίζει 17,5 ευρώ μειώνεται στα 15 ευρώ. Η μηνιαία κάρτα για τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα κοστίζει 25 ευρώ, και για το Μετρό 30 ευρώ. Οι δύο αυτές τελευταίες κάρτες είναι νέα προϊόντα. Η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει 35 ευρώ από 38 που είναι σήμερα.

    Οι ετήσιες κάρτες για λεωφορεία, τράμ και Τρόλεϊ που τώρα κοστίζουν 175 ευρώ, μειώνονται στα 150 ευρώ, ενώ η ετήσια κάρτα για όλα τα μέσα θα κοστίζει πλέον 350 ευρώ από 380 που είναι σήμερα.

    Τέλος, υπάρχουν και δύο νέες ετήσιες κάρτες για τον Ηλεκτρικό που θα κοστίζει 250 ευρώ και για το μετρό που θα κοστίζει 300 ευρώ.

    Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, είναι να γίνει πιο προσιτό το εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιβραβεύοντας τους επιβάτες εκείνους που κάνουν μεγάλη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.

    Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επιβάτες, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στην εξυγίανση των δημόσιων συγκοινωνιών, όσο και στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας από τα αυτοκίνητα και κατ΄επέκταση στην προστασία του περιβάλλοντος από τη μείωση των ρύπων.

    [07] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο (10:00)

  • Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή θα ψάλλει η παιδική χορωδία "Σπύρου Λάμπρου" (10:30:00, Αθήνα/Μαξίμου)

  • Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου (11:00:00, Αθήνα/Χαρ. Τρικούπη 50) από τον Εξωραϊστικό Εκπαιδευτικό Σύλλογο Ν. Σαμψούντας Πρέβεζας «Η ΑΜΙΣΟΣ» και τον Σύλλογο Κιμωλίων.

  • Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκο Χουντή θα ψάλλουν το Σωματείο Εργαζομένων από τις Φιλιππίνες (ΚΑSAPI) (11:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΣΥΝ)

  • Τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρη , θα ψάλλει η Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (11:00:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52)

  • Κλήρωση πρωτοχρονιάτικου λαχείου (17:00:00)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) για να παραστεί στην Πρωτοχρονιάτικη Χοροεσπερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων - (22:30)

    [08] Δεν αυξάνονται τα τιμολόγια

    Αναστέλλεται για ένα χρόνο η εφαρμοφή της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και επομένως δεν θα υπάρξει αύξηση κατά 5% στα τιμολόγια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υποβάλει γνωμοδότηση σχετικά με την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμου επί των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για το 2009. Όπως είναι γνωστό, με υπουργική Απόφαση της 30.11.2007 θεσπίσθηκε μηχανισμός διαχείρισης (ρήτρα) των μεταβολών των διεθνών τιμών καυσίμων με έναρξη ισχύος από 1ης Ιανουαρίου 2009.

    Σκοπός της εισαγωγής της ρήτρας είναι ο περιορισμός του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται η ΔΕΗ λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των καυσίμων, του μαζούτ χαμηλού θείου και του φυσικού αερίου, οι οποίες όταν ανέλθουν σε επίπεδα πέραν των αναμενομένων, επιδρούν σημαντικά στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το οποίο δεν ανακτάται από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια. Διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου αναστέλλεται για την 1/1/2010.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή της ρήτρας καυσίμου για το 2009 δήλωσε : «Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η ώρα της κρίσης είναι και ώρα ευθύνης, ώρα μέριμνας για τις ανάγκες της κοινωνίας. Με αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε την αναστολή για ένα έτος, για όλο το 2009 δηλαδή, της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνσή τους. Έτσι, στηρίζουμε έμπρακτα τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των ενεργειακών τους αναγκών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτης και εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να σταθούμε πλάι του».

    [09] Αλλαγές στα δρομολόγια

    Αλλαγές στα δρομολόγια του Μετρό θα ισχύσουν την παραμονή και ανήμερα της πρωτοχρονιάς καθώς και την ημέρα των Θεοφανίων.

    Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως ανακοινώθηκε από την ΑΜΕΛ, η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 5 λεπτά από τις 6:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και ανά 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας.

    Η ώρα αναχώρησης των τελευταίων συρμών διαμορφώνεται ως εξής: Από Σύνταγμα προς όλους τους τερματικούς σταθμούς 23.00.

    Από Σύνταγμα προς Αεροδρόμιο στις 21:30, από Αγ. Αντώνιο προς Αγ. Δημήτριο στις 22:46, από Αγ. Δημήτριο προς Αγ. Αντώνιο στις 22:45, από Αιγάλεω προς Δουκίσσης Πλακεντίας στις 22:46, από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αιγάλεω στις 22:36, από Αιγάλεω προς Αεροδρόμιο στις 21:22 και από Αεροδρόμιο προς Αιγάλεω στις 22:00.

    Την Πέμπτη 1/1/2009 η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10 λεπτά καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και την Παρασκευή 2/1/2009 ανά 5 λεπτά από 06:30 έως 18:30 και 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας. Το νυχτερινό ωράριο θα εφαρμοστεί κανονικά.

    Τέλος, την Τρίτη 6/1/2009 θα εφαρμοστεί πρόγραμμα με χρονοαποστάσεις 7 λεπτών από 09:00 έως 17:00 και 10 λεπτών τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 December 2008 - 7:30:49 UTC