Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Χρειάζεται "περισσότερη Ευρώπη"»
  • [02] "Πολιτική προστασίας του εισοδήματος"
  • [03] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

  • [01] «Χρειάζεται "περισσότερη Ευρώπη"»

    Ξεκίνησαν το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί, μετά δε την ολοκλήρωσή τους, ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Στην ατζέντα του Συμβουλίου αναμένεται να βρεθούν η οικονομική κρίση που πλήττει την ΕΕ, θέματα ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, οι Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Σύνοδος του ΕΛΚ

    Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η στήριξη της υποψηφιότητας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ανανέωση της θητείας του και το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει ευρωεκλογών, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου, δήλωσε ότι κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες χρειάζεται "περισσότερη Ευρώπη".

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερο συντονισμό και συνεργασία, καθώς επίσης περισσότερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων.

    "Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από τη διεθνή οικονομική κρίση, εφόσον όλοι δράσουν με αλληλεγγύη, προστατεύοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

    Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [02] "Πολιτική προστασίας του εισοδήματος"

    «Μπροστά στην οικονομική κρίση απαιτείται μια άλλη πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σήμερα στις Βρυξέλλες.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται μια γενναία, προοδευτική πολιτική με αναπτυξιακή προοπτική και τόνωση της πραγματικής οικονομίας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «η αδράνεια δεν μπορεί να οδηγήσει στη επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση». Τόνισε επίσης, την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης, αλλά και προστασίας των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, μέσω της ενεργοποίησης του κράτους προνοίας.

    Αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη τόνωσης της «πράσινης ανάπτυξης», μέσω δημοσίων και κοινοτικών επενδύσεων και κατέληξε, λέγοντας ότι ενώπιον της οικονομικής κρίσης «δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά πράξεις και συγκεκριμένο σχέδιο, που οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές διαθέτουν».

    Στο περιθώριο της σημερινής συνόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πολλούς πρωθυπουργούς και αρχηγούς σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, καθώς και με κοινοτικούς παράγοντες, όπως ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, Ξαβιέ Σολάνα.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    «Ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης και της χρεωκοπίας της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι και προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν ελήφθησαν λόγω της κρίσης αλλά «λόγω της δημοσιονομικής ανικανότητας της κυβέρνησης».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ενισχύει τους ασθενέστερους αυτό γίνεται «με 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ την ημέρα γιατί αυτά αναλογούν στους συνταξιούχους με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου χθες».

    «Γελάμε πικρά όταν μας λένε ότι περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο γιατί αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση για τις προσλήψεις 60000 με stage στο δημόσιο, μετά τις πολλαπλές ανακοινώσεις για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας -που πρέπει να γίνουν- και μετά τις αποκαλύψεις του ΠΑΣΟΚ για πάνω από 700000 εγκρίσεις προσλήψεων στον δημόσιο τομέα από τις 7 Μαρτίου 2004», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά έχει συνολική φορολογική πολιτική εμφορούμενη από "ριζικά διαφορετική φιλοσοφία", το πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνει:

    -Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους και για όλες τις πηγές εισοδήματος.

    -Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους το οποίο θα αυξάνεται με ένα φορολογικό συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται προοδευτικά με το εισόδημα και με αναπροσαρμοζόμενες ετησίως φορολογικές κλίμακες.

    -Μείωση του συντελεστή φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται και γίνονται θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών ως εισόδημα φυσικού προσώπου.

    -Φορολογία των κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές με συνυπολογισμό των ζημιών.

    Ερωτηθείς τι απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια ή ανάλογα μέτρα θα έπαιρνε σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα ελάμβανε παρόμοια μέτρα σε αντίστοιχη κατάσταση γιατί κατ' αρχήν θα είχε φροντίσει να υπάρχει συνολικό σχέδιο με διαφορετική κατανομή δαπανών και άλλη λογική στην φορολογία».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «με ποιες θέσεις, με ποιές συμφωνίες και με ποιες διαπραγματεύσεις, πηγαίνει ο κ.Καραμανλής στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «είναι εκεί με τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες», ενώ η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει τις προόδους για σταθερότητα και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος,το πρόγραμμα ανάκαμψης, την Στρατηγική της Λισσαβόνας και την προετοιμασία για το G - 20.

    Σημείωσε, δε, ότι ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει υιοθετήσει σχέδιο ανάκαμψης των οικονομιών, που περιλαμβάνει ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, άμεσες ενέργειες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρήση της στήριξης στις Τράπεζες ώστε να εξασφαλιστεί ότι αυτές «επιστρέφουν» στην πιστωτική τους λειτουργία και ότι τα κεντρικά επιτόκια επιστρέφουν στους δανειολήπτες, λήψη δημοσιονομικών μέτρων με δημόσιες επενδύσεις, προσωρινές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων, «η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει κάνει τίποτα απβ όλα αυτά».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κρίνοντας τα δύο βασικά κείμενα που έχει καταθέσει η χώρα μας, δηλαδή το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει απορρίψει και τα δύο ως ανεπαρκή και έχει ζητήσει μέτρα εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να κάνει τα προφανή και να μπορέσει να βγάλει την χώρα από την κρίση».

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν το κλίμα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν ξέρω τι περιμένει να εισπράξει με αυτά τα μέτρα, εγώ τονίζω ότι η Επιτροπή ζήτησε μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα και αυτά (της κυβέρνησης) είναι έκτακτα και βεβαίως δεν διορθώνουν διαρθρωτικές αδυναμίες».

    Για δημόσια τάξη και ασφάλεια

    "Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ασφάλεια, σε ποιό ακριβώς κλίμα θα υλοποιηθούν και τί κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να προωθήσουν την ασφάλεια του πολίτη", διερωτήθηκε κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγάγει σε ζήτημα εκείνο του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας ότι "παίζοντας με τις εντυπώσεις, ούτε πολιτική γίνεται στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη, ούτε τα προβλήματα λύνονται".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου καταδίκασε την ενέργεια της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ζήτησε δε απάντηση από την κυβέρνηση έρευνα για τις συνθήκες υπο τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος κρατουμένης κατά την μεταφορά της από την Κρήτη στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης καμερών, όπως -σύμφωνα με την διατυπωθείσα ερώτηση - άφησε "ανοιχτό" ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μένουμε στην χρήση καμερών, όπως έχει ζητήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων".

    [03] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να καταδικάσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την οικονομική κρίση ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες υποστηρίζονται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από τα τρία τέταρτα των Γάλλων και αναμένεται να προσελκύσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αντανακλούν την όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση του κόσμου από τον Σαρκοζί όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μεταρρύθμιση.

    Η οικονομική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων σε πάνω από 2 εκατομμύρια και οδήγησε σε δεινή κατάσταση πολλούς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το υψηλό κόστος ζωής.

    Μεγάλη προσέλευση αναμένεται να έχει η κύρια πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, η οποία θα άρχιζε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

    Μεγάλη προσέλευση είχαν επίσης εν γένει οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τις διαδηλώσεις σήμερα το πρωί, οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από αυτούς στις 29 Ιανουαρίου, καθώς επίσης έγιναν και περισσότερες απεργίες στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT.

    Στις 29 Ιανουαρίου έως και 2,5 εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατέβει στους δρόμους.

    Στη Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία, 40.000 ως 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στη Χάβρη 35.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Ωστόσο η αστυνομία υπολογίζει σε μόνον 10.000 τους διαδηλωτές στη Χάβρη.

    Επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έκοψαν κατά 10.000 μεγαβάτ την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CGT.

    Τα συνδικάτα παρουσίασαν έναν μακρύ κατάλογο με αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ενίσχυση των χαμηλόμισθων, περισσότερα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, φορολογικές αυξήσεις για τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα και διακοπή της σχεδιαζόμενης περικοπής θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2009 - 17:33:42 UTC