Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Πολυτεκνικά επιδόματα ΟΓΑ
  • [03] Διαμαρτυρία συμβασιούχων πυροσβεστών
  • [04] Δεν ανήκουν στο Airbus τα συντρίμμια
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον
  • [06] Δεσμεύσεις λογιαριασμών
  • [07] Παραιτήσεις

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά πέντε ποσοστιαίες μόναδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για το τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.

    Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η έρευνα δίνει 37% στο ΠΑΣΟΚ και 32% στη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν από 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6% και ο ΛΑΟΣ 5%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Ιουνίου σε δείγμα 1001 ατόμων.

    Σε έρευνα της MRB για τον Ελεύθερο Τύπου που διενεργήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου, στο σύνολο των ψηφοφόρων η μέτρηση καταγράφει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1% και και ακολουθεί η ΝΔ με 26%. Σε εκείνους, ομως, που δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ φτάνει το 33,7%, η ΝΔ ακολουθεί με 30,1%, το ΚΚΕ με 7%, ο ΛΑ.Ο.Σ με 6,4%, οι Πράσινοι με 5,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

    Σε έρευνα της PALMOS ANALYSIS για τον "Αγγελιοφόρο", η εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ είναι από 32,5% εως 35,5%, για το ΠΑΣΟΚ από 36,5% εως 39,5%, για το ΚΚΕ από 8,5% εως 10,5%, για το ΣΥΡΙΖΑ από 4% εως 6%, για τον ΛΑ.Ο.Σ. από 3,5%-5,5% και για τους Οικολόγους από 4,5% εως 6,5%.

    [02] Πολυτεκνικά επιδόματα ΟΓΑ

    Από σήμερα και τις 16 Ιουνίου, θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε 427.466 οικογένειες τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000β¬ Ν.3454/2006) του Γ΄ Διμήνου 2009.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 132.419.970,40 ευρώ.

    Τα νέα ποσά των πολυτεκνικών επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 01-01-2009 ως εξής:

    ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Γ ΄ΔΙΜΗΝΟΥ 2009

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

    Εφάπαξ Παροχή 2.000 β¬ Ν. 3454/06 3.193

    Επίδομα 3ου παιδιού 174,28 β¬ 56.520

    - Πολυτεκνικό Επίδομα 43,55 β¬(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 79.694

    - Πολυτεκνικό Επίδομα τρίτεκνης Οικογένειας Ν. 3631/08 43,55 β¬(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) 168.614

    Ισόβιες συντάξεις 100,24 β¬ 176.300

    Γενικό Σύνολο Περιπτώσεων 484.321

    Γενικό Σύνολο (ποσό) 132.419.970,40 β¬

    Για τα παραπάνω επιδόματα δεν παρακρατείται φόρος από 1-1-2007.

    - Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα καθώς και στην τρίτεκνη μητέρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό 100,24 ευρώ.

    Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας είναι οι ακόλουθες:

    - Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα αυτό διακόπτεται την 1η του επομένου έτους εκείνου, κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του. Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του παραπάνω επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, καθώς και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το ως άνω επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο τέκνα, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

    -Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

    Το ανωτέρω επίδομα δικαιούνται οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων: Οι Έλληνες πολίτες, οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, οι πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν.389/1968), οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν.139/1975), αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/1999), οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

    Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    - Πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,

    - Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.

    Σε κάθε περίπτωση οι δικαιούχοι του ανωτέρω επιδόματος πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

    [03] Διαμαρτυρία συμβασιούχων πυροσβεστών

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συμβασιούχοι πυροσβέστες, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

    Προερχόμενοι από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό. Σε ένα δε, από αυτά, αναγράφονταν τα ονόματα των συναδέλφων τους, που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια σε κατασβέσεις πυρκαγιών.

    Η πορεία κατέληξε έξω από το κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι πορευθέντες διαδήλωσαν ειρηνικά και διαλύθηκαν.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών, κύρια αιτήματα των περίπου 5.500 απασχολούμενων με συμβάσεις σε πυροσβεστικές υπηρεσίες σ΄ολόκληρη την Ελλάδα είναι η μονιμοποίησή τους και η άμεση υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Παπαντώνης, οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν βρέθηκε λύση.

    [04] Δεν ανήκουν στο Airbus τα συντρίμμια

    Τα συντρίμμια που ανέσυρε την Πέμπτη το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας δεν ανήκουν στο Airbus της Air France, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο στρατός.

    "Μέχρι τώρα κανένα τμήμα του αεροσκάφους δεν έχει ανασυρθεί", δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος ελέγχου του εναέριου χώρου της Βραζιλίας, Ραμόν Καρντόσο.

    Το πρωί της Πέμπτης ο στρατηγός Καρντόσο είχε ανακοινώσει ότι το ναυτικό ανέσυρε ένα κομμάτι του χώρου αποσκευών του Airbus το οποίο συνετρίβη στον Ατλαντικό τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς την Δευτέρα ενώ κατευθυνόταν από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον

    Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο "Κλείστε τη Συμφωνία" ("Seal the Deal": www.sealthedeal2009.org)

    Στόχος της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

    "Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να "κλείσουν τη συμφωνία" για το κλίμα", υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Η πρωτοβουλία του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) "CoolPlanet2009" (www.coolplanet2009.org) αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα της εκστρατείας "Κλείστε τη Συμφωνία". Στόχο έχει τόσο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, όσο και τη συμμετοχή του σε δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Στο CoolPlanet2009 συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες, όπως ο Γιαν Αρτίς Μπερτράν και η οργάνωσή του Good Planet, η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιοργκ, οι τρεις πρόεδροι τού "Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη" Μάργκοτ Βάλστρομ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας.

    Μήνυμα Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

    "Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο", παροτρύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    "Η οικονομική και χρηματοπιστωτική θύελλα που σαρώνει τον κόσμο, μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αλλάξουμε τον παλαιό τρόπο ανάπτυξης και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, μιας πιο πράσινης και καθαρής ανάπτυξης. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ``Ο πλανήτης σε χρειάζεται``, έχει στόχο να μας εμπνεύσει προκειμένου να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί", αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αν και όλες οι χώρες θα πληγούν, οι φτωχότερες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών. Μας παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, θα συζητηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να ``κλείσουν τη συμφωνία`` για το κλίμα.

    Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία ``Νέα Πράσινη Συμφωνία`` που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Αν επενδύσουμε ακόμη και ένα μέρος των ποσών που διατίθεται για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση σε αυριανή βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, οι χώρες που υιοθετούν το μοντέλο ``χαμηλού άνθρακα`` δεν θα αποκομίσουν μόνο σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά θα είναι σε θέση να μοιραστούν με άλλους τη νέα τους τεχνολογία".

    Η δράση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων δεν αρκεί, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι "ο πλανήτης μας χρειάζεται τον κάθε ένα από μας" και ότι όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό, τότε μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

    [06] Δεσμεύσεις λογιαριασμών

    Σε δεσμεύσεις κοινών λογαριασμών του φυγόδικου κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens κ.Χρ.Καραβέλα με τα παιδιά του προχώρησε ο 4ος Ειδικός Ανακριτής κ.Ν.Ζαγοριανός. Η κίνηση αυτή του ανακριτή περιλαμβάνει και το μικρότερο μέλος της οικογένειας Καραβέλα, τον γιο του πρώην στελέχους της Siemens.

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Φ.Γιουνγκ

    Ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή, ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδος και στέλεχος της μητρικής εταιρίας Φόλκερ Γιουνγκ.

    Ο κ. Γιουνγκ, που απολογήθηκε με τη βοήθεια μεταφραστή, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περίπου έξι ώρες.

    Νωρίτερα προσφυγές στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κατέθεσαν δια των συνηγόρων τους κ.κ. Γιάννη Μαρκουλάκου και Σάκη Κεχαγιόγλου, η σύζυγος και οι τρεις κόρες του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα.

    Η σύζυγος και η 25χρονη μεγαλύτερη κόρη του κ.Καραβέλα ζητούν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής τους με περιοριστικούς όρους, χωρίς, όπως ζητούν, την επιβολή χρηματικής εγγύησης, ή άλλως ιδιαιτέρως χαμηλής.

    Στις αιτήσεις, το ένταλμα προσωρινής κράτησης χαρακτηρίζεται άδικο, αυθαίρετο και παράνομο, ενώ στην προσφυγή της μητέρας χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "σας ζητώ να μην καταδικάσετε εμένα και τα παιδιά μου σε ψυχικό θάνατο επειδή ο πατέρας τους επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και να διαφύγει στο εξωτερικό. Δεν φταίμε εμείς για ό,τι έκανε αυτός, δώστε μας πίσω την ελευθερία μας, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις ζωές μας".

    Στις αιτήσεις τους η 23χρονη και 24χρονη κόρες του κ.Καραβέλα ζητούν την εξάλειψη της συνολικής χρηματικής εγγύησης των δύο εκατομμυρίων ευρώ που τους επιβλήθηκε, χρήματα τα οποία πρέπει να καταβάλλουν έως την Τρίτη, 9 Ιουνίου και την άρση των υπολοίπων περιοριστικών όρων που τους επιβλήθηκαν.

    Οι δύο κόρες του κ.Καραβέλα επισημαίνουν ότι οι λογαριασμοί της οικογένειας έχουν δεσμευτεί και δεν έχουν δυνατότητα να αναζητήσουν ούτε το όλον, ούτε μέρος των χρημάτων.

    Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του κ. Καραβέλα, κ. Γιάννης Μαρκουλάκος, είπε μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια του εντολέα του κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος, ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Καραβέλας θα έρθει σε επαφή μέσω δικηγορικού γραφείου της Γερμανίας με την εισαγγελία του Μονάχου.

    Προφυλακίστηκαν οι Γ.Σκαρπέλης και Η.Γεωργίου

    Ένταλμα προσωρινής κράτησης του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, εξέδωσε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής κ. Νίκο Ζαγοριανό, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens.

    Ανακριτής και εισαγγελέας μετέβησαν στο Νοσοκομείο προκειμένου να ολοκληρωθεί εκεί η απολογία του κ. Σκαρπέλη, ο οποίος είχε αισθανθεί στο ανακριτικό γραφείο αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο καθώς εμφάνισε υψηλή πίεση.

    Στο Νοσοκομείο οι γιατροί έκριναν ότι για 48 ώρες ο κατηγορούμενος δεν δύναται να προβεί σε καμία ενέργεια καθώς βρίσκεται σε βυθιότητα, ενώ θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ώστε να εντοπιστεί αν ευρήματα εγκεφαλικού που έδειξε η αξονική στην οποία υπεβλήθη, είναι παλαιότερα ή τωρινά.

    Προφυλακιστέος, επίσης, κρίθηκε μετά την τυπική απολογία που έδωσε στον τέταρτο ειδικό ανακριτή και ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου.

    Ο κ. Γεωργίου, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απολογήθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφού ο συνήγορός του κ. Άγγελος Πάρσαλης αρνήθηκε να παραστεί, καθώς νωρίτερα το πρωί υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης και μήνυση σε βάρος του ανακριτή, αναφέροντας ότι δεν τους έχει παρασχεθεί ακόμη ολόκληρη η δικογραφία.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πάρσαλη, σε κάθε ερώτηση του ανακριτή απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει εάν δεν του χορηγηθεί η δικογραφία και ότι επιθυμεί να απολογηθεί με τον δικηγόρο του. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Γεωργίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ανακριτής ζήτησε να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας που έσπευσε και εξέτασε τον κατηγορούμενο έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο.

    Έτσι ο κ. Γεωργίου μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.

    [07] Παραιτήσεις

    Για την πολιτική του επιβίωση μάχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν μετά την παραίτηση και πέμπτου μέλους της κυβέρνησής του, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί για να αποφύγει το Εργατικό Κόμμα μία βέβαιη εκλογική ήττα.

    Η παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Τζέιμς Πούρνελ, που έγινε γνωστή με επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times, ήταν μία ευθεία βολή στην ηγεσία του Μπράουν.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις όμως και από τα πρώτα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες, και δείχνουν σημαντικές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα.

    Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών του Εργατικού Κόμματος που ανοιχτά καλούν τον Μπράουν να αποχωρήσει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κάλπες μπορεί να δώσουν τη χαριστική βολή στον πρωθυπουργό. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, που θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

    Ο αναλυτής Σάιμον Λι, του Πανεπιστημίου Χουλ δήλωσε ότι οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στον Μπράουν. "Ακόμα και αν από σήμερα έως την Κυριακή δεν ακολουθήσει άλλος υπουργός το παράδειγμα του Πούρνελ, εάν τα αποτελέσματα είναι άσχημα, φαίνεται πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μπράουν να επιβιώσει", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Σάιμον Λι.

    Παράλληλα το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, που προηγείται του κυβερνώντος κόμματος κατά 20 μονάδες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κλιμακώνει τις πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπράουν έχει παραλύσει.

    Ορισμένοι αναλυτές υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μπράουν είναι ανάλογη εκείνης στην οποία βρέθηκε η συντηρητική πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί το 1990, όταν παραιτήθηκε ένα σημαντικό μέλος της κυβέρνησης.

    Ο Τζέιμς Προύνελ που παραιτήθηκε χθες θεωρείται ανερχόμενος αστέρας στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος και εξέφρασε την άποψη ότι εάν παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ο Μπράουν είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν οι συντηρητικοί τις εθνικές εκλογές που εκτός απροόπτου πρόκειται να γίνουν τον επόμενο χρόνο.

    "Γι αυτό σας καλώ να μείνετε στην άκρη και να δώσετε στο κόμμα μας μία ευκαιρία να κερδίσει", αναφέρει στην επιστολή του Προύνελ, απευθυνόμενος στον Γκόρντον Μπράουν. Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά η παραίτησή του μπορεί να διευκολύνει την ανάδειξη κάποιου άλλου υποψηφίου για την ηγεσία των Εργατικών.

    Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι 75 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος, είναι έτοιμοι να υπογράψουν επιστολή ζητώντας από τον Μπράουν να παραιτηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 June 2009 - 6:30:26 UTC