Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις
  • [02] Έως 22/8 η απόσυρση κλιματιστικών
  • [03] Τραυματισμός προσκόπων στην Κρήτη
  • [04] Στη Βόρεια Κορέα ο Μπιλ Κλίντον
  • [05] Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακό διάκοσμο
  • [06] "Έφυγαν" εν ώρα εργασίας
  • [07] Στόχος η ανατροπή

  • [01] Ενισχύσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις

    Ποσό 600 εκατ. ευρώ δίνεται για επενδύσεις στον αγροτικό χώρο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης υπέγραψε αποφάσεις για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" στο μέτρο 123, που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

    Δικαιούχοι είναι εταιρίες κάθε μορφής (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ), επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζόμενους ή έχουν κύκλο εργασιών ως 200 εκατ. ευρώ, συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές και δημοτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους στα νησιά του Αιγαίου.

    Οι επενδύσεις αυτές ενισχύονται ως 50% του προϋπολογισμού (επιλέξιμο κόστος), ενώ για όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός Κρήτης και Εύβοιας, οι ενισχύσεις φτάνουν το 65%.

    Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 100.000 ευρώ ως 15 εκατ. ευρώ.

    Οι διαδικασίες του συγκεκριμένου προγράμματος ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου και οι αιτήσεις - μελέτες μπορούν να υποβάλλονται από τις 25 Αυγούστου και μέχρι κάλυψης του ποσού των 600 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με το νέο πρόγραμμα θα ενισχυθούν οι τομείς: κρέας, γάλα, αυγά, πουλερικά, μέλι, σηροτροφία, ελαιούχα προϊόντα, κρασί, οπωροκηπευτικά, λουλούδια κλπ.

    [02] Έως 22/8 η απόσυρση κλιματιστικών

    Στις 22 Αυγούστου, αντί για τις αρχές Δεκεμβρίου, θα λήξει το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων ενώ ο προϋπολογισμός του σχεδόν τριπλασιάστηκε. Παράλληλα ο μέσος όρος των πωλήσεων νέων συσκευών έχει μειωθεί σημαντικά, σε 1.500 περίπου την ημέρα από 4.000 κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος πράγμα που δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της ζήτησης έχει καλυφθεί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης:

    -Μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

    -Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση που θα φθάσει σε 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 προβλέπεται να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό στόχο 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

    -Η δημόσια δαπάνη για την επιδότηση της απόσυρσης πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια, και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί.

    Ωστόσο δίνεται περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών και όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, να μπορέσουν να το πράξουν.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό", επιδοτεί κατά 35 % την αγορά καινούργιου κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ταυτόχρονα αποξήλωση και ανακύκλωση του παλιού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Αρωγής Χρηστών (Help-Desk), στο τηλέφωνο 801-11-15300 καθώς και στην ιστοσελίδα www.allazoklima.gr την οποία κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος επισκέφθηκαν πάνω από 200.000 άτομα, μεταξύ αυτών και καταναλωτές από 52 ξένες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρο κλπ).

    [03] Τραυματισμός προσκόπων στην Κρήτη

    Τραγικές στιγμές διαδραματίστηκαν, χθες το βράδυ, στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο προσέκρουσε σε στάση λεωφορείου όπου βρίσκονταν ομάδα 15 προσκόπων.

    Αποτέλεσμα της σφοδρότατης σύγκρουσης ήταν να τραυματιστούν 11 παιδιά -με σοβαρότερα τέσσερα από αυτά που μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ηράκλειο- και οι δύο συνοδοί τους.

    Το περιστατικό συνέβη όταν Ι.Χ. που οδηγούσε 20χρονος αλλοδαπός, επιχείρησε να προσπεράσει μοτοσικλέτα με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να πέσουν με δύναμη πάνω στη στάση του λεωφορείου, έξω από το δασάκι του Κουτσουρά, όπου περίμεναν οι πρόσκοποι προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ιεράπετρα.

    Αμέσως κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του ΕΚΑΒ, αλλά και διερχόμενοι οδηγοί που μετέφεραν τα τραυματισμένα παιδιά στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου στο μεταξύ κατέφτασαν οι γονείς και οι συγγενείς τους.

    Γιατροί και από τον Άγιο Νικόλαο κατευθύνθηκαν στην Ιεράπετρα για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συναδέλφων τους και τέθηκαν σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία και στο Ηράκλειο, όπου τελικά μεταφέρθηκαν τα πιο σοβαρά περιστατικά.

    Στην Ιεράπετρα έσπευσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επαφή τόσο με την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, με το διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Ν. Χαριτάκη και το διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και ενημερωνόταν για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών, τους οποίους επισκέφθηκε το βράδυ.

    Στην Ιεράπετρα επίσης έσπευσαν ο νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, οι δήμαρχοι Ιεράπετρας Μανόλης Μαστοράκης και Μακρύ Γιαλού Θεοδόσης Καλατζάκης.

    Ο δήμαρχος Μακρύ Γιαλού Θεοδόσης Καλατζάκης, που επισκέφθηκε το σημείο του ατυχήματος, έκανε λόγο για τραγικές εικόνες και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους πολλά από τα παιδιά».

    Ο 20χρονος οδηγός του ΙΧ, αλβανικής υπηκοότητας, συνελήφθη από την Αστυνομία.

    [04] Στη Βόρεια Κορέα ο Μπιλ Κλίντον

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, έφτασε σήμερα στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA.

    Ο Κλίντον έφτασε αεροπορικώς και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και τον υφυπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής των διαπραγματευτών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κοράς, Κιμ Κίε-Γκουάν.

    Η αποστολή του πρώην προέδρου στη Βόρεια Κορέα έχει ως στόχο την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων δημοσιογράφων που έχουν καταδικαστεί για "σοβαρά εγκλήματα".

    [05] Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακό διάκοσμο

    Επιβλητικός τόπος η Μάνη, όλοι την ξέρουν για την άγρια ομορφιά του βουνού και τις πεντακάθαρες θάλασσες. Λιγότεροι γνωρίζουν πως οι μεγαλύτερες ομορφιές κρύβονται στα έγκατα της γης: στις σπηλιές τούτης της γης.

    Η περιοχή του Δυρού είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της λακωνικής γης. Ιδιαίτερα το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στον κόσμο και όχι άδικα.

    Η Βλυχάδα ή Γλυφάδα, είναι το ένα από τα τρία σπήλαια που κρύβονται στα σπλάχνα της Λακωνίας. Άρχισε να το εξερευνεί το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου το 1949.

    Οι σπηλαιολόγοι εκτιμούν ότι η συνολική έκταση του σπηλαίου είναι πάνω από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου το κατακλύζουν τα νερά του ποταμού Γλυφάδα, στον οποίον οφείλεται και ο σχηματισμός της σπηλιάς.

    Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σχηματίζουν εντυπωσιακές και επιβλητικές κολόνες, στοές και θαλάμους, αιώνες τώρα, σταγόνα τη σταγόνα. Χρώματα που μαγεύουν τον επισκέπτη, διάκοσμος που μήτε ο πιο ευφάνταστος καλλιτέχνης στον κόσμο δεν θα μπορούσε να τον δημιουργήσει.

    Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στο ύψος της θάλασσας, αλλά για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανοίχτηκε τεχνητή είσοδος.

    Λίγο πάνω από τα 3.000 χιλιόμετρα του σπηλαίου έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και από αυτά μόνο τα 300 μέτρα είναι χερσαία διαδρομή. Ύστερα από περίπου 40 λεπτά διαδρομής δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε: την σάλα με τον μανδύα του Ποσειδώνα, το Σταυροδρόμι με τις Νηριήδες, το λευκό αρκουδάκι, τη λίμνη των Ωκεανίδων, το πέτρινο δάσος, τον επισκοπικό θρόνο, τον πέτρινο κρίνο, τα ροζ και λευκά διαμερίσματα, το παρεκκλήσιβ¦

    Όταν ανοίγεται μπροστά μας η θάλασσα των Ναυαγίων νοιώθουμε δέος για την ομορφιά της φύσηςβ¦ Στον Μεγάλο Ωκεανό, που έχει μήκος 160 μέτρων και ύψος 30, δεν ξέρουμε τι να φωτογραφήσουμε β¦ τα κρόσσια που κρέμονται από την οροφή, ή τα επιβλητικά γαλήνια νεράβ¦

    Στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου, που είναι το τελευταίο της διαδρομής, βλέπουμε το μνημείο του Άγνωστου Ναύτη, τα ανάκτορα του Πλούτωνα, το πέτρινο δάσος και τα νούφαρα.

    Κάτω από την είσοδο της σπηλιάς ανοίγεται ο όρμος του Δυρού, με τα κρυστάλλινα νερά και τις κατάλευκες κροκάλες.

    Όταν ολοκληρώνουμε τη βόλτα στη Βλυχάδα, μας υποδέχεται μια ριπή θαλασσινού αγέρα από τον όρμο. Γυρνούμε ασυναίσθητα το βλέμμα στο βουνό. Τίποτα δεν μαρτυρά πως στα σπλάχνα του κρύβει τέτοια ομορφιά. Και δεν είναι η μόνη.

    Τρία σπήλαια συγκροτούν τον δαίδαλο που κρύβει η λακωνική γη. Εκτός από την επισκέψιμη Βλυχάδα, ή Γλυφάδα, υπάρχει η Αλεπότρυπα και το Καταφύγι, που δεν είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες.

    Ειδικά για την Αλεπότρυπα είναι έντονο και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτό το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1958 και στις στοές βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν πως εκεί διέμεναν άνθρωποι κατά την προϊστορική περίοδο. Έχει συνολικό μήκος στοών 600 μέτρα, από τα οποία τα τελευταία 40 καλύπτονται από μικρή λίμνη, πλάτους 25 μέτρων και βάθους 5 έως 9 μέτρων.

    Οι έρευνες των αρχαιολόγων έφεραν στο φως λίθινα και οστέινα εργαλεία, όπλα, αγγεία και ανθρώπινους σκελετούς. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βραχογραφίες. Κάποια από τα ευρήματα βρίσκονται στο Μουσείο της Σπάρτης και λίγα στο νεολιθικό Μουσείο του Δυρού.

    Το τρίτο σπήλαιο, το Καταφύγι, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρμου του Δυρού και είναι διόροφο, με θαυμάσιο διάκοσμο, πολλούς θαλάμους και στοές. Το στολίζουν σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, μικρές λιμνούλες και επίσης παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει τείχος με πολεμίστρες, καθώς στη διάρκεια της τουρκοκρατίας είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από τους ντόπιους.

    Κείμενο: Χρίστος Καλουντζόγλου

    [06] "Έφυγαν" εν ώρα εργασίας

    Τουλάχιστον 46 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους, σε 21 χώρες στον κόσμο φέτος, με τη Σομαλία και το Μεξικό να κρατούν τα πρωτεία ως οι πλέον επικίνδυνες χώρες για τους εκπροσώπους του Τύπου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

    Το εδρεύον στις Βρυξέλλες Διεθνές Ινστιτούτο που μετρά ετησίως τις απώλειες των δημοσιογράφων ανέφερε ότι στο Ιράκ οι δολοφονίες και οι θάνατοι των δημοσιογράφων μειώθηκαν αισθητά.

    Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έξη Σομαλοί δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές έχασαν τη ζωή τους ενώ δύο ακόμα παραμένουν όμηροι από το 2008.

    "Η κατάσταση όμως στο Μεξικό προκαλεί πολλές ανησυχίες με τρεις δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί και τρεις άλλους να ανακρίνονται", αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου. Τρεις ακόμα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, άλλοι τρεις στο Ιράκ, τρεις στις Φιλιππίνες ενώ στη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους 34 εκπρόσωποι του Τύπου από το 2004 έως σήμερα.

    Ωστόσο οι 46 φετινές απώλειες είναι σαφώς λιγότερες από τις 109 σε 36 χώρες που είχαν καταγραφεί πέρσι από την ίδια πηγή.

    [07] Στόχος η ανατροπή

    Με στόχο να ανατρέψει το 3-1 του πρώτου αγώνα, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία του προς τους ομίλους του τσάμπιονς λιγκ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα στο ΟΑΚΑ την Σπάρτα Πράγας. Ο Χενκ Τεν Κάτε αναμένεται να χρησιμοποιήσει στην αρχική 11αδα τους Λέτο και Κατσουράνη, ενώ ο Τζιμπρίλ Σισέ θα ηγηθεί της «γραμμής κρούσης». Ο Αργεντινός θα παίξει μπροστά από τον Σπυρόπουλο, ενώ ο έμπειρος μέσος θα αναλάβει μαζί με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα την ανασταλτική λειτουργία και την οργάνωση των «πρασίνων». Από την πλευρά τους, οι Τσέχοι θα παραταχθούν με αμυντικούς προσανατολισμούς, έτσι ώστε να διαφυλάξουν τα κεκτημένα.

    Την Τετάρτη ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας, σε έναν αγώνα που, μετά το 2-0 στην Σλοβακία, απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην κλήρωση της Παρασκευής, οπότε και θα μάθουν τον προσεχή αντίπαλο τους, τελευταίο «εμπόδιο» πριν τους ομίλους.

    Από τα υπόλοιπα «ζευγάρια» ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Ντιναμό Ζάγκρεμπ του Δημήτρη Παπαδόπουλου με την Σάλτσμπουργκ, του ΑΠΟΕΛ με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, της Σαχτάρ Ντόνετσκ με την Τιμισοάρα, της Ντιναμό Μόσχας με την Σέλτικ και της Τβέντε με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2009 - 6:30:28 UTC