Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση
  • [02] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους
  • [03] "Ανεκόπη η ελεύθερη πτώση"
  • [04] Οι αντίπαλοι στην Ευρώπη

  • [01] Προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα συνεργασία με τον υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση».

    Ο κ. Π. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (δηλαδή στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013)διαμόρφωσε Ειδικό Επιχειρησιακό για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - το οποίο δεν υπήρχε στο Γ΄ ΚΠΣ - ύψους 630 εκατ. ευρώ με τέσσερις άξονες.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πρώτος άξονας αφορά την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών με ένα ύψος 327 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και το ύψος του είναι 213 εκατ. ευρώ, ο τρίτος άξονας αφορά πολιτικές για την ισότητα - οριζόντια τομή στη Δημόσια Διοίκηση - γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ στον τέταρτο άξονα, που αφορά την τεχνική υποστήριξη.

    Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα με το οποίο καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, που αποτελεί τη μάστιγα για τον πολίτη και η καταπολέμηση αυτή αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την άλλη μάστιγα η οποία είναι η διαφθορά.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 9 Απριλίου 2009 είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος κ.Σπίντλα και "θέσαμε το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούμε άμεσα για την εκτέλεση αυτού του πρωτόγνωρου - όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες - προγράμματος. Είχαμε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση του Προγράμματος και αυτό θα συμβεί. Όπως επίσης, είχαμε πει ότι συνολικά θα είχαν συμβασιοποιηθεί έργα περίπου 85 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και την ξεπερνάμε από πλευράς προσδοκιών. Οι προκηρύξεις που έχουν ήδη γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Εικοσιμία προσκλήσεις έχουν ήδη γίνει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%".

    Όλο αυτό, τόνισε, δείχνει ότι στο τέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Ελλάδα θα έχει αξιοποιήσει Κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και σε επίπεδο δομών και διαδικασιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πυλώνα εκείνου που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι όλα αυτά είναι προεκλογικές εξαγγελίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

    "Το ΠΑΣΟΚ είτε δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα, είτε δεν γνωρίζει τι θα πει ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Όταν κατέθεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι εντάσσονται στην ιεραρχία - και το είχα πει αυτό από το 2006, ότι θα το κάνουμε πριν το τέλος του 2009 - είπαν ότι είναι κάτι προεκλογικό. Όταν πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε το Πρόγραμμα «Θησέας 2» τη στιγμή που ο «Θησέας Ι» λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου, είπαν κάποιοι ότι είναι προεκλογική εξαγγελία. Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για προεκλογικές εξαγγελίες όταν απλώς εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας και κοιτάμε μπροστά μας; Και όταν αυτή τη στιγμή σας μιλώ για την εφαρμογή ενός Προγράμματος, για το οποίο με τον αρμόδιο Επίτροπο στις 9 Απριλίου είχαμε πως θα πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι κάτι το προεκλογικό; Εμείς σκεφτόμαστε με τη λογική της ορθής διακυβέρνησης του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ονειρεύεται, τουλάχιστον λειτουργεί ανεύθυνα. Διαχρονικά αυτό ήταν και αυτό αποδεικνύει καθημερινά ότι θα παραμείνει".

  • ** το πρωί, ο κ. Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Γράψα.« Ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο για την τιμή που μου έκανε να με εμπιστευθεί δυο φορές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο του Στρατού Ξηράς, όσο και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Και ο κ. Πρόεδρος ήθελε με την πρόσκληση αυτή να τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Γράψας μετά τη συνάντηση.

    [02] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους

    "Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο".

    Τη διευκρίνιση αυτή κάνει με δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή σημερινά δημοσεύματα ότι οι συμβολαιογράφοι "αρνούνται να μεταβιβάσουν ακίνητα με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και ζητουν γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου".

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σουφλιά έχει ως εξής:

    «Οι διατάξεις του ν.3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσα πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στο νόμο και τη λογική. Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα.

    Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο.

    Κατόπιν αυτών δεν είναι βστον αέρα οι ημιυπαίθριοιβ, αλλά στον αέρα είναι αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες. Προς τι οι αμφιβολίες και η σύγχυση; Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό.

    Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για τους δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη, γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν».

    Υπενθυμίζεται ότι οι συμβολαιογγράφοι, με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ΑΠ, ο οποίος άμεσα αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του νομικού ζητήματος.

    [03] "Ανεκόπη η ελεύθερη πτώση"

    Η "ελεύθερη πτώση" της παγκόσμιας οικονομίας ανεκόπη, αλλά δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας τη "ζώνη της αβεβαιότητας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    "Βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας", αλλά "ξεπεράσαμε την περίοδο της ελεύθερης πτώσης", εκτιμά ο κ. Τρισέ, ο οποίος συνέστησε "σύνεση" και "προνοητικότητα", καθώς θεωρεί ότι "δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας τη ζώνη της αβεβαιότητας στην οποία περιήλθαμε ύστερα από την επιδείνωση της κρίσης στα μέσα Σεπτεμβρίου 2008".

    Χθες, ο κ. Τρισέ, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της τράπεζας του στο ιστορικό επίπεδο του 1%, σημειώνοντας ότι το επίπεδο των βασικών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ είναι αυτό που αρμόζει στην οικονομική κατάσταση.

    Σε συνέντευξη τύπου στην Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η τράπεζα, ο κ. Τρισέ εκτίμησε επίσης ότι "η ταχύτητα συρρίκνωσης της οικονομίας, μειώνεται "σαφώς", ενώ υπολογίζει σε μια ασθενή γενική οικονομική κατάσταση για τους επόμενους μήνες.

    Ο Τρισέ συνεχίζει πάντως να υπολογίζει στην ανάκαμψη των τριμηνιαίων ποσοστών ανάπτυξης την προσεχή χρονιά, όμως σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες δεν διευκρίνισε την χρονική περίοδο--ενωρίτερα είχε πάντως αναφερθεί στα μέσα του 2010.

    Σε ότι αφορά τη μείωση κατά 0,6% των τιμών κατανάλωσης τον Ιούλιο, έκρινε ότι ήταν "αναμενόμενη" και συνδέεται κυρίως με την με την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών το καλοκαίρι του 2008. Η μείωση των τιμών είναι "προσωρινή", υπογράμμισε, ενώ ο φόβος ενός αποπληθωρισμού έχει πρόσφατα αναβιώσει.

    [04] Οι αντίπαλοι στην Ευρώπη

    Την Σερίφ Τιρασπόλ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Παπανθηναϊκός θα αναμετρηθεί με την την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας. Οι πρώτοι αγώνες των πλέι οφ θα γίνουν στις 18-19 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 25-26 Αυγούστου.

    Οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν τον πρώτο αγώνα στις 18 Αυγούστου στη Μολδαβία, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί στο «Καραϊσκάκη» στις 26 του μηνός. Οι «πράσινοι» υποδεχτούν την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ στις 19 Αυγούστου, ενώ θα αναμετρηθούν με την ισπανική ομάδα στο «Βιθέντε Καλντερόν» στις 25 του μήνα.

    Η κλήρωση του Γιουρόπα Λιγκ

    Τη Χέρενφεν θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα δώσει τον πρώτο αγώνα στην Τούμπα στις 20 Αυγούστου, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα στην Ολλανδία.

    Τη ρουμανική Βασλούι θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ. Η Ενωση θα δώσει τον πρώτο αγώνα στη Ρουμανία στις 20 Αυγούστου, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα στο ΟΑΚΑ.

    Το προφιλ των αντιπάλων στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Ενας «άγνωστος Χ» είναι το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός, προκειμένου να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ... μόνιμη πρωταθλήτρια Μολδαβίας, Σερίφ Τιρασπόλ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της φτάνει τόσο κοντά στην είσοδο στους ομίλους, έχει ιστορία μόλις 13 χρόνων, καθώς ιδρύθηκε το 1996 με το όνομα Τιράς, μετέχοντας στη δεύτερη κατηγορία του μολδαβικού πρωταθλήματος. Μετά από λίγους μήνες, η εταιρεία Σερίφ ανέλαβε τη χορηγία του συλλόγου, ο οποίος μετονομάστηκε σε Σερίφ Τιρασπόλ. Την επόμενη χρονιά η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και από κει και πέρα αρχίζει η κυριαρχία της στο εσωτερικό μέτωπο: κυπελλούχος το 1999, δεύτερη στο πρωτάθλημα το 2000 και από το 2001 και μετά «μόνιμη» πρωταθλήτρια της χώρας. Εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα και πέντε νταμπλ κοσμούν την τροπαιοθήκη της Σερίφ, η οποία έχει φυσικά και συνεχή παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με ίδια πάντα κατάληξη: πρόκριση από τον πρώτο γύρο, αποκλεισμός στο δεύτερο. Παράλληλα, η μολδαβική ομάδα έχει κατακτήσει δύο φορές και το Κύπελλο της Κοινοπολιτείας, στο οποίος συμμετέχουν ομάδες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Τη φετινή χρονιά, η Σερίφ ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της από τον Β΄ προκριματικό γύρο, όπου απέκλεισε με δύο νίκες (αμφότερες με 1-0) την πρωταθλήτρια Φινλανδίας, Ιντερ Τούρκου. Στον Γ΄ γύρο έκανε την έκπληξη απέναντι στη Σλάβια Πράγας, την οποία απέκλεισε με 0-0 στη Μολδαβία και 1-1 στην Τσεχία. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, έχει δώσει δύο αγώνες και έχει σημειώσει ισάριθμες εύκολες νίκες.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ομάδα από τη Μολδαβία θα τεθεί αντιμέτωπη με ελληνική στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2003-04, όταν ο Αρης απέκλεισε δύσκολα τη Ζίμπρου Κισινάου (1-1 εκτός, 2-1 στη Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου UEFA.

    Μια «επικίνδυνη αποστολή» περιμένει τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Ατλέτικο Μαδρίτης, προκειμένου να δώσει το «παρών» στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης. Οι «ροχιμπλάνκος» είναι γνώριμοι στους «πράσινους», καθώς οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου UEFA. Σε ένα αδιάφορο παιχνίδι, αφού αμφότερες οι ομάδες είχαν προκριθεί, η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε τη νίκη 2-1 στις καθυστερήσεις με γκολ του Σιμάο και κατέκτησε την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο.

    Πέρυσι η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να πάρει το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» με δύο ήττες από την -μετέπειτα τροπαιούχο- Μπαρτσελόνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε μέχρι τους «16», όπου αποκλείστηκε από την Πόρτο.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 August 2009 - 12:30:33 UTC