Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Υλοποιούμε το κυβερνητικό έργο"
  • [02] Απομακρύνεται η πιθανότητα εύρεσης ζωής στον Άρη;

  • [01] "Υλοποιούμε το κυβερνητικό έργο"

    Ο Κώστας Καραμανλής θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, δηλώνει σε συνέντευξή του στηνεφημερίδα "Real News" ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Και προσθέτει ότι ο κ. Καραμανλής "αποτελεί πόλο σταθερότητας, όχι μόνο της ΝΔ αλλά ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος". Και προσθέτει ότι "είναι ο πιο κατάλληλος για να χειριστεί τις τύχες του τόπου".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζει ότι η ΝΔ έχει συμπαγή πλειοψηφία 151 εδρών, "την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει και να εξαντλήσει την τετραετία". Ενώ για τον ανασχηματισμό απαντά ότι πρόκειται για αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάρει θέση σε ένα θέμα, για το οποίο αποφασίζει αποκλειστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος επιρρίπτει την ευθύνη για την "εκλογολογία" αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί ότι "αποπροσανατολίζει και δημιουργεί κλίμα αστάθειας". Ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κινούνται σε προεκλογική λογική, διότι, όπως αναφέρει, "αφορούν στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων".

    Στο ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη και για την "προεδρολογία", και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι "χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους, περιφρονεί τους θεσμούς και προσβάλει το Σύνταγμα". Αντίθετα, τονίζει, "η ΝΔ ουδέποτε έχει προτάξει το κομματικό ή πολιτικό της συμφέρον έναντι του δημοσίου συμφέροντος και, ιδίως, έναντι του Συντάγματος".

    Δήλωση Β. Αντώναρου

    Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Βαγγέλη Αντώναρου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά ότι είναι έκθετοι στα μάτια των Ελλήνων γιατί έχουν επιλέξει συνειδητά να λένε όχι σε όλα και επιλέγουν την παραπολιτική.

    «Το ΠΑΣΟΚ κι ο κύριος Παπανδρέου είναι έκθετοι στα μάτια των Ελλήνων γιατί έχουν επιλέξει συνειδητά να λένε ΟΧΙ σε όλα. Είναι έκθετοι γιατί λένε ΟΧΙ σε όλες τις πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος. Είναι έκθετοι γιατί δεν θέλουν να δοθούν λύσεις στα πραγματικά ζητήματα του τόπου. Είναι έκθετοι γιατί επιλέγουν την παραπολιτική για να μεταφέρουν το δημόσιο διάλογο σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις μετά από εξαντλητική συζήτηση. Είναι έκθετοι γιατί με τη στάση τους αποδεικνύουν - για μια ακόμη φορά - περίτρανα την πλήρη πολιτική τους ανευθυνότητα», τονίζει ο κ. Αντώναρος.

    Προχωρά η Διοικητική Μεταρρύθμιση

    Για την πορεία της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο κ. Π. Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (δηλαδή στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) διαμόρφωσε Ειδικό Επιχειρησιακό για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - το οποίο δεν υπήρχε στο Γ΄ ΚΠΣ - ύψους 630 εκατ. ευρώ με τέσσερις άξονες.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πρώτος άξονας αφορά την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών με ένα ύψος 327 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και το ύψος του είναι 213 εκατ. ευρώ, ο τρίτος άξονας αφορά πολιτικές για την ισότητα - οριζόντια τομή στη Δημόσια Διοίκηση - γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ στον τέταρτο άξονα, που αφορά την τεχνική υποστήριξη.

    Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα με το οποίο καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, που αποτελεί τη μάστιγα για τον πολίτη και η καταπολέμηση αυτή αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την άλλη μάστιγα η οποία είναι η διαφθορά.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στις 9 Απριλίου 2009 είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος κ.Σπίντλα και "θέσαμε το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούμε άμεσα για την εκτέλεση αυτού του πρωτόγνωρου - όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες - προγράμματος. Είχαμε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση του Προγράμματος και αυτό θα συμβεί. Όπως επίσης, είχαμε πει ότι συνολικά θα είχαν συμβασιοποιηθεί έργα περίπου 85 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και την ξεπερνάμε από πλευράς προσδοκιών. Οι προκηρύξεις που έχουν ήδη γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Εικοσιμία προσκλήσεις έχουν ήδη γίνει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%".

    Όλο αυτό, τόνισε, δείχνει ότι στο τέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Ελλάδα θα έχει αξιοποιήσει Κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και σε επίπεδο δομών και διαδικασιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πυλώνα εκείνου που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για προεκλογικές εξαγγελίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε:

    "Το ΠΑΣΟΚ είτε δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα, είτε δεν γνωρίζει τι θα πει ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Όταν κατέθεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι οποίοι εντάσσονται στην ιεραρχία - και το είχα πει αυτό από το 2006, ότι θα το κάνουμε πριν το τέλος του 2009 - είπαν ότι είναι κάτι προεκλογικό. Όταν πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε το Πρόγραμμα «Θησέας 2» τη στιγμή που ο «Θησέας Ι» λήγει στο τέλος αυτού του χρόνου, είπαν κάποιοι ότι είναι προεκλογική εξαγγελία. Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για προεκλογικές εξαγγελίες όταν απλώς εφαρμόζουμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας και κοιτάμε μπροστά μας; Και όταν αυτή τη στιγμή σας μιλώ για την εφαρμογή ενός Προγράμματος, για το οποίο με τον αρμόδιο Επίτροπο στις 9 Απριλίου είχαμε πως θα πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι κάτι το προεκλογικό; Εμείς σκεφτόμαστε με τη λογική της ορθής διακυβέρνησης του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ, αν δεν ονειρεύεται, τουλάχιστον λειτουργεί ανεύθυνα. Διαχρονικά αυτό ήταν και αυτό αποδεικνύει καθημερινά ότι θα παραμείνει".

    [02] Απομακρύνεται η πιθανότητα εύρεσης ζωής στον Άρη;

    Πάνω που οι επιστήμονες άρχισαν να ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρουν ίχνη ζωής στον Άρη, μια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη απομακρύνει ξανά αυτή την πιθανότητα, καθώς ανακάλυψε ότι το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του "κόκκινου πλανήτη" (μια από τις κυριότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικές διαδικασίες σε εξέλιξη) συμπεριφέρεται απολύτως μυστηριωδώς και με τρόπο που δεν ευνοεί την ύπαρξη ζωής - τώρα ή στο παρελθόν.

    Συγκεκριμένα, το μεθάνιο στον Άρη, για άγνωστους λόγους, παράγεται και καταστρέφεται με τρομερά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Γη. Αυτό που καταστρέφει το μεθάνιο (το απλούστερο οργανικό μόριο, που παράγεται κυρίως από ζωντανούς οργανισμούς), πιθανότατα εξαφανίζει και κάθε άλλο οργανικό μόριο, άρα και την πιθανότητα ζωής.

    Το μυστήριο μεγαλώνει, επειδή το αέριο αυτό -που για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στον Άρη το 2003- κατανέμεται ανομοιόμορφα στην αρειανή ατμόσφαιρα και μεταβάλλεται με τις εποχές. Κανονικά, θα έπρεπε τα ρεύματα της ατμόσφαιρας να διαχέουν ομοιόμορφα το μεθάνιο σε όλο τον πλανήτη, σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών.

    Η μελέτη του μεθανίου έγινε από τους χημικούς Φρανκ Λεφέβρ και Φρανσουά Φορζέ του πανεπιστημίου "Πιέρ & Μαρί Κιουρί" του Παρισιού και η σχετική επιστημονική εργασία, που χρησιμοποίησε κλιματολογικές προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να αναλύσει στοιχεία παρατηρήσεων τηλεσκοπίων από τη Γη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

    Η παρουσία του μεθανίου έχει αποδοθεί είτε σε γεωλογική (κυρίως ηφαιστειακή) δραστηριότητα, είτε σε παρουσία ζωής, είτε και στα δύο.

    Η ανακάλυψη, το 1996, ενός αρειανού μετεωρίτη στην Ανταρκτική, ο οποίος περιείχε ίχνη μικροβίων, έδωσε ελπίδες για εύρεση ζωής στον πλανήτη. Πιο πρόσφατα οι ελπίδες αυτές ενισχύθηκαν από την ανακάλυψη ότι υγρό νερό κυλούσε κάποτε στην επιφάνεια του Άρη. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι υπήρξε ποτέ ή υπάρχει σήμερα κάποιος ζωντανός οργανισμός πάνω στον "κόκκινο πλανήτη".

    Σύμφωνα με τους γάλλους ερευνητές, η χημεία της αρειανής ατμόσφαιρας παραμένει γενικότερα ένα μυστήριο. Ειδικά για το μεθάνιο, επισημαίνουν ότι "κάτι συμβαίνει που μειώνει τη διάρκεια ζωής αυτού του αερίου μέχρι και 600 φορές (σε σχέση με τη Γη). Αν οι μετρήσεις μας είναι σωστές, κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στον Άρη που δεν έχουμε καταλάβει". Στη Γη, ο ήλιος καταστρέφει το μεθάνιο σε περίπου 330 χρόνια, ενώ στον Άρη αυτό εκτιμάται ότι συμβαίνει σε περίπου 200 γήινες μέρες (χωρίς να αποκλείεται να καταστρέφεται και μέσα σε μόλις μια ώρα!).

    Τα πρωτογενή στοιχεία που ανέλυσαν οι γάλλοι επιστήμονες, είχαν δημοσιευτεί φέτος τον Ιανουάριο στο περιοδικό "Science" και προέρχονταν από παρατηρήσεις αμερικανών επιστημόνων (με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μούμα, διευθυντή του Κέντρου Αστροβιολογίας Γκόνταρντ της NASA), με χρήση της τεχνικής της υπέρυθρης φασματοσκοπίας, από τρία διαφορετικά επίγεια τηλεσκόπια που κάλυψαν το 90% περίπου της επιφάνειας του Άρη.

    Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γάλλοι επιστήμονες, δεν αποκλείουν το μυστήριο της γρήγορης παραγωγής και εξαφάνισης του μεθανίου να έχει βιολογικές ή γεωλογικές αιτίες. Το Δεκέμβριο η ομάδα του Μούμα θα κάνει νέες παρατηρήσεις του Άρη χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στην Χιλή, για να ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα.

    Σύμφωνα με τον δρα Λεφέβρ, αν επιβεβαιωθούν οι γαλλικές μετρήσεις για το μεθάνιο, αυτό θα σημαίνει ότι η επιφάνεια του Άρη είναι -και πιθανότατα πάντα ήταν- πολύ εχθρική προς τις οργανικές-βιολογικές διαδικασίες, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιες μορφές ζωής να έχουν καταφύγει βαθιά κάτω από το έδαφος, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ίσως είναι πιο ευνοϊκές.

    Η NASA σχεδιάζει να στείλει στον Άρη, το 2011, ένα όχημα τύπου "ρόβερ", τροφοδοτούμενο με πυρηνική ενέργεια και ειδικό για επιστημονικές μελέτες (θα λέγεται Mars Science Laboratory). Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, από κοινού η NASA και η ευρωπαϊκή ESA θα στείλουν ένα ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το 2016, για να μελετήσει τις πηγές προέλευσης του μεθανίου. Θα ακολουθήσει, πιθανότατα το 2018, το ευρωπαϊκό όχημα τύπου "ρόβερ" European ExoMars, το οποίο θα ψάξει επί τόπου για τις πηγές του μεθανίου με βάση τις παρατηρήσεις του σκάφους σε τροχιά, οι οποίες θα έχουν προηγηθεί.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v460/n7256/abs/nature08228.html

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 August 2009 - 6:30:23 UTC