Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Υγείας
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Ελλειψη οποιουδήποτε σχεδίου"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Περιοδεία στη Σάμο
  • [05] "Σε απόγνωση οι πολίτες"
  • [06] 'Εντονες αντιδράσεις

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει ενημέρωση Τύπου από τον υπουργό.

    Ο Κώστας Καραμανλής θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Και προσθέτει ότι ο κ. Καραμανλής "αποτελεί πόλο σταθερότητας, όχι μόνο της ΝΔ αλλά ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος". Και προσθέτει ότι "είναι ο πιο κατάλληλος για να χειριστεί τις τύχες του τόπου".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών, τονίζει ότι η ΝΔ έχει συμπαγή πλειοψηφία 151 εδρών, "την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει και να εξαντλήσει την τετραετία". Ενώ για τον ανασχηματισμό απαντά ότι πρόκειται για αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάρει θέση σε ένα θέμα, για το οποίο αποφασίζει αποκλειστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος επιρρίπτει την ευθύνη για την "εκλογολογία" αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί ότι "αποπροσανατολίζει και δημιουργεί κλίμα αστάθειας". Ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κινούνται σε προεκλογική λογική, διότι, όπως αναφέρει, "αφορούν στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων".

    Στο ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη και για την "προεδρολογία", και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι "χρησιμοποιεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους, περιφρονεί τους θεσμούς και προσβάλει το Σύνταγμα". Αντίθετα, τονίζει, "η ΝΔ ουδέποτε έχει προτάξει το κομματικό ή πολιτικό της συμφέρον έναντι του δημοσίου συμφέροντος και, ιδίως, έναντι του Συντάγματος".

    Δήλωση Β. Αντώναρου

    Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Βαγγέλη Αντώναρου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά ότι είναι έκθετοι στα μάτια των Ελλήνων γιατί έχουν επιλέξει συνειδητά να λένε όχι σε όλα και επιλέγουν την παραπολιτική.

    «Το ΠΑΣΟΚ κι ο κύριος Παπανδρέου είναι έκθετοι στα μάτια των Ελλήνων γιατί έχουν επιλέξει συνειδητά να λένε ΟΧΙ σε όλα. Είναι έκθετοι γιατί λένε ΟΧΙ σε όλες τις πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος. Είναι έκθετοι γιατί δεν θέλουν να δοθούν λύσεις στα πραγματικά ζητήματα του τόπου. Είναι έκθετοι γιατί επιλέγουν την παραπολιτική για να μεταφέρουν το δημόσιο διάλογο σε θέματα στα οποία έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις μετά από εξαντλητική συζήτηση. Είναι έκθετοι γιατί με τη στάση τους αποδεικνύουν - για μια ακόμη φορά - περίτρανα την πλήρη πολιτική τους ανευθυνότητα», τονίζει ο κ. Αντώναρος.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Ελλειψη οποιουδήποτε σχεδίου"

    Και στο θέμα της μετανάστευσης η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει σχέδιο. Κάνει κινήσεις σπασμωδικές οι οποίες εκθέτουν την ίδια και ακόμη περισσότερο εκθέτουν και τη χώρα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρακλιούμη.

    Ανέφερε, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την έμπρακτη και κυρίως, νομικά, δεσμευτική επίδειξη της αλληλεγγύης των Ευρωπαϊκών κρατών» και ότι «με τις κινήσεις της, τις τελευταίες ημέρες, έχει οδηγήσει έναν άνθρωπο σε αυτοκτονία, έχει οδηγήσει ακόμη και οικογένειες στα κρατητήρια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες μεταναστών σε απεργία πείνας».

    Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει οκτώ σημεία με προτεραιότητα "αυστηρά μέτρα φρούρησης και ελέγχου των συνόρων, τα οποία όμως πρέπει να συνδυάζονται και με δομές υποδοχής. Υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας".

    "Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με γκετοποίηση ούτε με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι καθήκον όλων των δυνάμεων και κυρίως των προοδευτικών να προωθήσουμε πολιτικές που θα συμβάλλουν και στην ομαλή ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία", κατέληξε.

    Για τις προσλήψεις

    Για το θέμα των προσλήψεων σε ΔΕΗ, Σώματα Ασφαλείας και Στρατό, η κ. Καρακλιούμη υποστήριξε ότι "παρακάμπτουν τον ΑΣΕΠ και εντάσσουν τους νέους ανθρώπους σε καθεστώς ομηρίας, θέλουν για άλλη μια φορά να τους εγκλωβίσουν και να εμπορευτούν την ελπίδα τους".

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα το οποίο έφερε την αξιοκρατία στις προσλήψεις ιδρύοντας το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Έχουμε μιλήσει για αξιοκρατία και έχουμε μιλήσει για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες και βέβαια στους καλύτερους που, όπως αξιολογεί και το ΑΣΕΠ, οι καλύτεροι και οι πιο ικανοί να είναι εκείνοι που να δικαιούνται προσλήψεων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά, εξάλλου, με τα τεκταινόμενα στον ΟΣΕ, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, αντί να έχει σχέδιο εξυγείανσης του Οργανισμού, συνεχίζει τους πειραματισμούς της, αλλάζοντας κάθε χρόνο τη διοίκηση του ΟΣΕ» και πρόσθεσε ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κακοδιαχείριση να συνεχίζεται, να καταρρακώνεται πλήρως η αξιοπιστία του Οργανισμού και η ποιότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων να μειώνεται διαρκώς».

    Για δηλώσεις Πούτιν

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Β. Πούτιν για δύο κράτη στην Κύπρο, η κ. Καρακλιούμη μίλησε για «έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου από την κυβέρνηση τα τελευταία 5,5 χρόνια» και επίσης αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός «μεγάλου κενού στη διεθνή παρουσία της χώρας», καθώς και στην «άμεση γειτονιά μας», τα Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή και τον Καύκασο, κενό το οποίο -όπως είπε- καλύπτει η Τουρκία.

    Για Siemens

    Σε ερώτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εγείρονται, μετά και την τελευταία εξέλιξη στη Γερμανία, κάποια ερωτήματα: Αν οι πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν στον κ. Χριστοφοράκο αποτελούν εμπόδιο για την έκδοσή του στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό είναι αυτό το εμπόδιο. Επίσης, αν οι δικαστικές εξελίξεις στη Γερμανία επιτρέπουν τη διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη της περιόδου 2004-2007».

    Αναρωτήθηκε τέλος, «ποιος ευθύνεται γι αυτό το νομικό κενό της χρονικής περιόδου 2004-2007, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν οι δικαστικές εξελίξεις στη Γερμανία, αν αναζητήθηκαν, επιτέλους, ευθύνες για τη δυνατότητα που παρασχέθηκε στους υπόπτους να αποδράσουν από την Ελλάδα και αν από το 2004 ως το 2007 ήταν κυβέρνηση, ή όχι, η Νέα Δημοκρατία».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Σύσκεψη του αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κοζάνης με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Νομού ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου (10:30:00, Κοζάνη/Ν.Α. Κοζάνης)

  • Επίσκεψη υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ (10:30:00, Κρυονέρι /Ασκληπιού 22)

  • Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπ. Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο και αμέσως μετά ενημέρωση του Τύπου από τον υπουργό (11:30:00, Αθήνα)

  • Επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Σάμο

  • Συνέντευξη Τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σχετικά με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, στα γραφεία της ομοσπονδίας (Λ.Νίκης 1, παραλία, 1ος όροφος) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Λ. Νίκης 1 )

  • Τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΣ (19:00:00, Βάρη/Σχολή Ευελπίδων)

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο νεανίδων (Α΄ όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Καναδάς (13:40:00, Κάντι-Μανσίσκ)

  • Μπάσκετ-Εθνική Ανδρών (Φιλικό): Ελλάδα-Ρουμανία - 19:00:00, ΟΑΚΑ (κεκλεισμένων των θυρών)

    [04] Περιοδεία στη Σάμο

    Περιοδεία στη Σάμο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας. Θα παραστεί σε σύσκεψη με τουριστικούς φορείς του νησιού και θα επισκεφθεί το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων στο νησί.

    "Αδικα και αναποτελεσματικά" χαρακτηρίζει τα σχεδιαζόμενα νέα φορολογικά μέτρα ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος του Γραφείου Τύπου και της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    "Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα μέσω ενός κοινωνικά άδικου φορολογικού συστήματος που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα και συμπιέζει του εργαζόμενους και τους αδύνατους. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια πλήρης αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής. Έχουμε μια αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και αποσπασματική φορολογική πολιτική. Η αναγκαιότητα για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με βαθιά κοινωνικά κριτήρια αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα", τονίζει.

    Σχετικά με τα νέα εμπόδια στην έκδοση του κ. Χριστοφοράκου, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, έκανε την εξής δήλωση:

    "Ο κ. Χριστοφοράκος πρέπει να εκδοθεί και να δικαστεί στην Ελλάδα. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι η υπόθεση της Siemens αποτελεί το κορυφαίο σκάνδαλο διαφθοράς του δικομματικού πολιτικού συστήματος. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

    Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πιέσει τη γερμανική πλευρά, πέρα της νομικής οδού, για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου".

    [05] "Σε απόγνωση οι πολίτες"

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την οικονομία, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., δήλωσε:

    "Ο κακοήθης όγκος της αγοράς και των νοικοκυριών είναι οι πιστωτικές κάρτες και η ασυδοσία που υπάρχει τόσο στη χρήση, όσο και στα επιτόκια. Η Κυβέρνηση φοβάται να παρέμβει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά οδηγούνται στην απόγνωση και τελικά στην πτώχευση".

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκλογολογία τόνισε ότι "η ΝΔ θυμίζει σήμεραβ¦ "εκκλησία με πολλούς ψάλτες, αλλά χωρίς παπά." Όσο και να ψέλνουν οι "ψαλτάδες", η "λειτουργία" δεν γίνεται.

    Ή θα συνεφέρουν τον "παπά", ή θα αλλάξουν "παπά", αλλά σίγουρα δεν μπορούν να παίζουν τον "παπά" στον ελληνικό λαό".

    Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις για τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., δήλωσε τα εξής:

    «Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο διάβα των αιώνων παραμένει η ίδια: το μαρτυράει η ιστορία της, οι πράξεις της, τα εγκλήματά της.

    Τέτοιες στιγμές ανασύρεται στη μνήμη μας, η γενοκτονία των Ποντίων, Των Μικρασιατών, των Αρμενίων, καθώς και οι άνανδρες δολοφονίες του Αττίλα.

    Κατά τα άλλα, επιβάλλεται να τους βάλουμε στην Ε.Ε., όπως επιθυμεί η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Καραμανλής⦻

    [06] 'Εντονες αντιδράσεις

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

    «Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    »Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

    Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

    "Να ανοίξει τα αρχεία η Τουρκία"

    Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων δήλωσε από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

    Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

    Δηλώσεις:

    « Η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων.

    Επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.

    Η Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε όλα τα κοινοβούλια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με στόχο να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως έστω και μετά από 35 χρόνια σε ό,τι αφορά την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι το ελάχιστο χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τις οικογένειες που βιώνουν ακόμη το απερίγραπτο αυτό δράμα».

    «Ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων υποψιαζόμασταν ότι είχαν συμβεί», χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

    Όπως ανέφερε η κ. Καρακλιούμη, πρόκειται για την «επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα και της θηριωδίας που είχε συντελεστεί». Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την όψη «η Τουρκία, όχι μόνο δεν θέλει να αφήσει στο παρελθόν, αλλά τη θεμελιώνει και για το μέλλον της».

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει την ανάγκη «να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου και να επανατοποθετηθεί σε νέες βάσεις το Κυπριακό».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ερωτά την κυβέρνηση εάν σκοπεύει, πρώτον, να συμβάλλει ώστε το κυπριακό να επανατοποθετηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής και όχι απλώς ως δικοινοτικό πρόβλημα και επομένως να τεθούν σε αυτή τη νέα βάση οι αρχές για την επίλυσή του και, δεύτερον, να ανοίξει εδώ και τώρα το φάκελο της Κύπρου ώστε πρώτη η Ελλάδα να συμβάλλει για να χυθεί πλήρες φως στην κυπριακή τραγωδία.

    "Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφορήσαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής. Η δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και η δίκαιη λύση δεν θα έρθουν με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά από την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ενήμερες από το 1995 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Όλες όμως προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενεςβ¦) «καλές» σχέσεις με την Τουρκία. Η πολιτική "Chamberlain" δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό μας για τις σχέσεις με τον κακό γείτονα", αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 August 2009 - 4:30:28 UTC