Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"

  • [01] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"

    "Αποδίδω ύψιστη σημασία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, και για μας, είναι πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια, η ευνομούμενη πολιτεία", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, πολύ χρήσιμη τη δουλειά του κ. Ρακιντζή για τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία αποτυπώνεται και σε σχετική έκθεση επί της οποίας ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης που είχε από τον κ. Ρακιντζή, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ότι μια κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο οφείλει να χτίζει πάνω σε αυτά που παρέλαβε και όχι να καταστρέφει ,και επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε όσα θετικά παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και τις ανεξάρτητες αρχές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, αυτό που έχει πει και στο παρελθόν, ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της χώρας, εδραιώνουν το αίσθημα της αδικίας, ενώ ξεπερνούν πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, ότι προκειμένου να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, όπως "επανίδρυση", αλλά λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης με σεβασμό στον πολίτη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και επεσήμανε, ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στο έργο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τέλος, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να αποδίδουν ουσιαστικό έργο, πρέπει να είναι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητοι από τα κόμματα και την εκάστοτε εξουσία.

  • **Συνάντηση με τον Γερουσιαστή του Μιζούρι, Κρίστοφερ Μποντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα, πραγματοποίησε το μεσημέρι ο Γ.Παπανδρέου.

    Δήλωση Γ.Ραγκούση

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι "ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, που αποδείχθηκε ότι απέτυχαν σε όλους τους κρίσιμους τομείς, επόμενο είναι να καταφεύγουν στη λασπολογία, αλλά και στην όξυνση, την τεχνητή όξυνση, που κανένα νόημα δεν έχει για την καθημερινή ζωή των πολιτών".

    Και πρόσθεσε ότι "εμείς, όπως και στις Ευρωεκλογές, έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας παρασύρουν σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο. Κοιτάμε μπροστά και μας ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον της χώρας, μόνο το συμφέρον των πολιτών".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Κάθε μέρα που περνά με αυτή την κυβέρνηση, είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας και επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στα οποία αναφέρθηκε,ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας είναι στο -27%, οι παραγγελίες είναι στο -36%, η μείωση στο ΑΕΠ από την πτώση του τουρισμού είναι στο -0,5% και στο 1% είναι οι απώλειες του ΑΕΠ από τις απώλειες του ναυτιλιακού συναλλάγματος.

    "Στην Ελλάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά αρνητικό πρόσημο μετά το '93 κι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει διαρθρωτικά,γιατί δεν μπορεί να συμμαζέψει την κρατική σπατάλη", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι "να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο για την ελληνική οικονομία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κίνημα για την οικονομία και ενόψει ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστεί "οδικός χάρτης" για την ανάταξη της οικονομίας.

    "Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης της οικονομίας, λέμε στους πολίτες, δίνοντάς τους ελπίδα,ότι τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν και όλοι μαζί να χτίσουμε μια οικονομία που να παράγει πλούτο και να τον διανέμει πιο δίκαια", τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ αναδιπλώνεται σε σχέση με τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την οικονομία,ο εκπρόσωπος είπε ότι η κρίση κάνει ακόμα πιο επείγουσες τις "βαθιές τομές", για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα και τις σπατάλες του δημοσίου και πρόσθεσε ότι "εφόσον αυτά επιτευχθούν βεβαίως θα προχωρήσουν οι προτάσεις που έχουμε κάνει π.χ.για την Παιδεία και την Ερευνα ή για την στήριξη του εισοδήματος των χαμηλόμισθων".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως διαρθρωτική αλλαγή την πρόταση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών,που "αν την είχε δεχθεί η κυβέρνηση θα βοηθούσε τους ευάλωτους και θα τους προστάτευε από την κρίση".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προϊδεάζει τους πολίτες για την "καμένη γη" που θα βρει,ώστε να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα βρούμε μπροστά μας και διαβεβαιώ ότι εμείς δεν θα πάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εκθέσουμε την χώρα όπως την εξέθεσε η κυβέρνηση το 2004,με την αθλιότητα για τα δημοσιονομικά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το 2007 ο προϋπολογισμός ήταν "προϋπολογισμός ρουτίνας", δεν υπήρχε κρίση, φέτος είναι εθνικό θέμα ο προϋπολογισμός και χρειάζονται εκλογές το συντομότερο δυνατό για να αλλάξει πορεία η χώρα. Ο προϋπολογισμός είναι βασικό εργαλείο για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας".

    Για την υπόθεση Siemens

    "Ό,τι και να πει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση,στην οποία είχε περιέλθει εδώ και καιρό γιατί άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει. Bρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί υπήρξε αυτή η αναστολή της έκδοσης γύρω από την οποία είχε ετοιμαστεί επικοινωνιακή φιέστα για "επιστροφή με χειροπέδες" και βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει στα ίδια της τα στελέχη γιατί δεν "σήκωσε το γάντι",όπως το ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει στοιχεία",δήλωσε αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    "Η ΝΔ δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να σύρει όλο το πολιτικό σύστημα στον βούρκο, αρκεί να μην αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες δικών της στελεχών. Eμείς λέμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι όμηρος, γι' αυτό και ζητάμε στοιχεία", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και τόνισε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει κάτι πάρα πολύ απλό: Ας φύγουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να διασύρουν όλο το πολιτικό σύστημα".

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για "συνομιλία του ΠΑΣΟΚ με υπόδικους", αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά στοιχεία για τον κ. Θ. Τσουκάτο,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου έχουν ερωτηθεί για οποιαδήποτε εμβάσματα αφορούν το ΠΑΣΟΚ",χαρακτήρισε "αστείο εφεύρημα" τα περί συνομιλιών με υποδίκους και διερωτήθηκε: "Τί έχει να κρύψει η ΝΔ και τί φοβάται από την αποκάλυψη".

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γραμματέας του ΣΥΝ για απόπειρα του ΠΑΣΟΚ "να βάλει στο κάδρο όλο το πολιτικό σύστημα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "κάνει λάθος" και αποποιήθηκε "κάθε τέτοια λογική από το ΠΑΣΟΚ".

    "Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ιστορία με τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την στάση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις,το δε δεύτερο που είπε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Κοροβέση θα πρέπει να λειτουργήσει ως "καμπανάκι" στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν γενικόλογες αναφορές",τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την συμμετοχή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ του ΟΤΕ, είπε ότι "οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι: το δοκίμασαν στις ευρωεκλογές (και) δεν τους βγήκε, γιατί ήταν μια συζήτηση κενή περιεχομένου, το άκουσα και από τον κ. Ζαγορίτη για τον οποίο αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδό του, καθώς είναι ο γραμματέας που οδήγησε στην ΝΔ στην μεγαλύτερη ήττα από το 1981.Ας λύσει τα προσωπικά του αδιέξοδα μόνος του και ας μην προσπαθεί να βρει αλλού σανίδα σωτηρίας".

    Οι εκλογές και η προεδρική εκλογή

    "Περσυνά ξινά σταφύλια",χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τα λεχθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για "ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ" να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο, εφόσον συμφωνεί με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξηγήσει στους πολίτες πως η χώρα θέλει αλλαγή πορείας και "θέλει από αυτούς να αποφασίσουν αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται όπως σήμερα, ή αν θα δώσουν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα".

    "Είναι απλό ερώτημα. Στα απλά ερωτήματα δίνονται απλές απαντήσεις και αυτές τις δίνει ο λαός",κατέληξε

  • **Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει τις δημοσιευθείσες απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου για συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ,αφού χαρακτήρισε τον κ. Κύρκο ως "εμβληματική μορφή της αριστεράς, με ιστορική διαδρομή που σεβόμαστε όλοι και με νηφαλιότητα λόγου", τόνισε δε ότι "είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις και σε ενδεχόμενες συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο".

    "Χαιρόμαστε που υπάρχουν νηφάλιες φωνές στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο,που μιλούν στην ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς, ακόμη αυτές οι νηφάλιες φωνές δεν είναι πολλές και δεν κυριαρχούν στην ηγεσία κομμάτων",κατέληξε.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι αναμένεται ένας ανασχηματισμός, καθώς "δεν διανοούμαστε ότι ο πρωθυπουργός αν δεν πάει σε εκλογές, που θα ήταν καλό, όπως έχουμε πει, θα συνεχίσει έτσι".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ενδεχόμενη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, για αλλαγές στο υπερσυγκεντρωτικό υπουργείο Εσωτερικών, για ενδεχόμενο ορισμό αντιπροέδρων και για αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου και γραμματέα της ΝΔ. Σημείωσε δε ότι είναι "γνωστή η παρομία με τον Μανωλιό και τα ρούχα του" και υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση και όχι τα πρόσωπα. Και οι πολιτικές δεν αλλάζουν όσο πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Κ. Καραμανλής".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά με την σημερινή συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη, την έλευση στην Αθήνα του Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τις αποκαλύψεις για την εκτέλεση των πέντε, μέχρι πρότινος αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο,τόνισε ότι "η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη σε οτιδήποτε, ειδικά ενόψει των συζητήσεων του Δεκεμβρίου".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 August 2009 - 14:30:18 UTC