Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες
  • [02] Απονομή βραβείου "Ε. Βλάχου"
  • [03] Παρουσίαση της νέας Ολυμπιακής
  • [04] Κίνα: Αποτυχία περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας αυτοκινήτων
  • [05] Ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών στους ωκεανούς της Γης
  • [06] Πρωτοπόρος ο "Δημόκριτος"
  • [07] Νέα προσέγγιση

  • [01] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες

    Οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    "Καταλήγουμε μάλλον σε μία τηλεμαχία, αν και θα προτιμούσαμε περισσότερες και βρισκόμαστε στη φάση συζήτησης των λεπτομερειών του ντιμπέιτ", δήλωσε ο κ. Αντώναρος, ενώ από την πλευρά του, ο κ. ΠΑαπακωνσταντίνου είπε ότι "ζητάμε μία απ' ευθείας συζήτηση μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη λιγότερη δυνατή διαμεσολάβηση, με ανταπαντήσεις και ουσιαστικό διάλογο".

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν στη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα έχει τις εξής έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική.

    Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας και οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε τρεις κύκλους.

    Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

    Για "παρωδία και γελοιοποίηση του διαλόγου" έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ.Μαϊλης και τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην τηλεμαχία «μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές».

    Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο συνδυασμός κατέθεσε «μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε ο διάλογος να καταστεί πιο ουσιαστικός» οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, ωστόσο «έστω και με τα όποια προβλήματα είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του».

    Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απέστειλε προς τον κ. Αντώναρο επιστολή, με την πρόταση του Κινήματος για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

    «Η συζήτηση να διαρκέσει 75 λεπτά και να δομηθεί σε πέντε 15λεπτες ενότητες με την εξής σειρά: Εξωτερική πολιτική, Οικονομία & Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον, Κράτος & Δημόσια διοίκηση.

    Σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη. Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής 3λεπτης τοποθέτησης και στην συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις 2΄ λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό»

    Επίσης προτείνει «οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο-συντονιστή την κα Χούκλη».

    [02] Απονομή βραβείου "Ε. Βλάχου"

    «Ποια είναι τα ατομικά γνωρίσματα που συνθέτουν τον καλό δημοσιογράφο; Το ήθος βέβαια, η ευφυΐα, η μόρφωση, οι καλοί τρόποι, η γενναιότης... Ξέχασα την εντιμότητα, την απαραίτητη αρχή που χωρίς αυτήν χάνεται η προσωπικότητα... Θα υπάρχουν και άλλα απαραίτητα, λεπτομέρειες ίσως όπως το χιούμορ, η καλή μνήμη, το κέφι, η φιλοξενία»...

    Με αυτά τα λόγια της Ελένης Βλάχου ξεκίνησε ο σύμβουλος Προέδρου-Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ/ΜΠΕ κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τη βράβευση της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Νικολάου με το Ελληνογερμανικό Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου». Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.

    Εργαζόμενη σε τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής η κ. Νικολάου, έλαβε φέτος το εκλεκτό βραβείο που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής πρεσβείας σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε δημοσιογράφο των ελληνικών ΜΜΕ για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

    Η κ. Νικολάου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 1996 από την εφημερίδα «Θρακική Αγορά» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Δίαυλος Ροδόπης», ενώ την επόμενη χρονιά άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΑ Κομοτηνής. Εργάσθηκε ως ανταποκρίτρια στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Μακεδονία της Κυριακής», «Θεσσαλονίκη» και στην ΕΤ3. Παράλληλα, εργαζόταν στις περιφερειακές εφημερίδες «Γνώμη» και «Παρατηρητής της Θράκης» και σε πολλά περιοδικά. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Ηλεκτρονικού Τύπου του ΑΠΕ/ΜΠΕ και το 2007 πήρε το βραβείο για το καλύτερο άρθρο ή ρεπορτάζ σε περιφερειακή εφημερίδα που είχε προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

    «Τιμούμε σήμερα και τη δημοσιογραφία και την Ελένη Βλάχου, την ψυχή της εφημερίδας βΚαθημερινήβ για δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, στο χαιρετισμό του.

    "Τιμούμε τη δημοσιογραφία ως θεμελιώδη κοινωνική και δημοκρατική διαδικασία. Γιατί χωρίς την υπεύθυνη, πλήρη, ανεξάρτητη και διεισδυτική δημοσιογραφία, δεν μπορεί μια κοινωνία να αντιληφθεί τα προβλήματα της, να αναζητήσει τις λύσεις τους και να διατηρήσει την απαιτούμενη συνοχή", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

    "Η σύγχρονη εποχή ευτυχώς παρέχει στη δημοσιογραφία και την κοινωνία περισσότερες δυνατότητες αναζήτησης, ανάδειξης, πρόσβασης και επικοινωνίας. Η Ελένη Βλάχου στην εποχή της πρέσβευε όλες αυτές τις αρχές. Πίστευε στην παράδοση και την πρόοδο της δημοσιογραφίας. Πίστευε στο δημοκρατικό ρόλο της δημοσιογραφίας, προασπίστηκε τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, αγωνίστηκε και διώχθηκε γιβ αυτά. Άφησε σπουδαία κληρονομιά δημοσιογραφικού και επαγγελματικού ήθους".

    Ο πρέσβης της Γερμανίας δρ. Βόλφγκανγκ Σουλτχάις επαίνεσε τη συμβολή της κ. Νικολάου στην «καλή και διεξοδική ενημέρωση για τα διεθνή θέματα εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων». «Και αυτή ακριβώς», τόνισε, «είναι η επιτυχία της κυρίας Νικολάου». Οπως σημείωσε, «σε μια Ευρώπη που ενώνεται όλο και περισσότερο, τα όρια μεταξύ εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Αυτή η έντονη δικτύωση αποτελεί μια πρόκληση για τα Μέσα Ενημέρωσης που καλούνται να εντάξουν στη θεματολογία τους πολύπλοκα ζητήματα και έννοιες της εξωτερικής πολιτικής, να τα παρουσιάσουν με σαφή και κατανοητό τρόπο και να μεταφέρουν στην κοινή γνώμη μια πιστή εικόνα του κόσμου, στον οποίο ζούμε».

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χρήστος Παναγόπουλος, η Γ.Γ. Ενημέρωσης Επικοινωνίας κ. Μαργαρίτα Παπαδά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος.

    [03] Παρουσίαση της νέας Ολυμπιακής

    Έτοιμη να αρχίσει κανονικά από την πρώτη Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, το πτητικό της έργο, είναι η Νέα Ολυμπιακή και συγκεκριμένα η Olympic Air, η οποία όπως επισήμανε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, θα διαθέτει το νεότερο στόλο αεροσκαφών από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρία στον κόσμο.

    Παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά σχέδια της Olympic Air, η οποία θα απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζόμενους, ο κ. Βγενόπουλος, αφού ευχαρίστησε την ομάδα που ανέλαβε το "στήσιμο" της νέας εταιρίας, σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η MIG επένδυσε 1,1 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε αγορά νέων αεροσκαφών. Συγκεκριμένα θα διαθέτει συνολικά 36 αεροσκάφη, αλλά από την 1-η Οκτωβρίου θα έχει στη διάθεση της 21 υπερσύγχρονα αεροσκάφη, 16 Airbus 319 και 320, 10 Bombardier Q400, 5 Bombardier Dash 100 και ένα ATR-42.

    Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Delta Ailines, για την εξυπηρέτηση των επιβατών προς Νέα Υόρκη, την Air France για Παρίσι και Μόντρεαλ του Καναδά, την KLM για Άμστερνταμ και Τορόντο, την Etihad για Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ, Νοτιοανατολική Ασία, Κίνα και Ιαπωνία και τη Ciprus. Ακόμη, γίνονται προσπάθειες για την ένταξη της Olympic Air στη συμμαχία της Skyteam, την παγκόσμια αεροπορική συμμαχία που απαριθμεί στις τάξεις της 14 μέλη από 4 ηπείρους. Κατά τον κ. Βγεγνόπουλο ο σχεδιασμός του προγράμματος των πτήσεων, αλλά και γενικότερα της νέας εταιρίας, είναι επωφελής για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της MIG ανακοίνωσε ότι η νέα εταιρία θα έχει συνεργασία με όλα τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχει ήδη αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα της Olympic Air, καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για να μπορεί κάποιος να κλείνει εισιτήριο και μέσω τηλεφώνου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Βγενόπουλος στη βροχή των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους εκπροσώπους του τύπου.

    Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της MIG στο θέμα της γραμμής προς την Κωνσταντινούπολη. Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της γραμμής στην Aegean είπε: " Τα ερωτήματα παραμένουν. Σε ποιες άλλες διακρατικές συμφωνίες είχε αναμιχθεί η Aegean με πρόσωπα του ΥΠΕΞ της ΥΠΑ ή και των δύο, εις βάρος της τότε κρατικής Ολυμπιακής, χωρίς να ενημερωθεί ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών;"

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της MIG άφησε σαφείς αιχμές κατά του κυριότερου ανταγωνιστή, της Aegean Airlines, τόσο για το πως χειρίστηκε το θέμα της προσφοράς για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όσο και για το ενδιαφέρον της για τις άγονες γραμμές και τα δρομολόγια προς Κωνσταντινούπολη. " Αυτοί που ήθελαν να κλείσει η Ολυμπιακή, έδειξαν όψιμο ενδιαφέρον στο παρά πέντε και ενώ η MIG είχε ήδη καταθέσει προσφορά" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σχετικά με την άδεια που δόθηκε στην Aegean για τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης. Ευθύνες για το θέμα αυτό έριξε στον τότε διοικητή της ΥΠΑ, που στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ο οποίος εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εξέδωσε την άδεια, με βάση ένα μνημόνιο κάποιων επιτροπών Ελλάδος και Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τις άγονες γραμμές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΥΠΑ δεν πριμοδοτεί τα νέα αεροσκάφη, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, λόγω των εκλογών, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική της. Στο σημείο αυτό είπε πως δεδομένου ότι την πρώτη Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση για τις άγονες γραμμές, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με όλους τους ενδιαφερόμενους για να μην μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση οι κάτοικοι των άγονων γραμμών. Αλλά και για το θέμα αυτό ο κ. Βγενόπουλος άφησε νέες αιχμές κατά της Aegean, κάνοντας λόγο για περίεργες προσφορές και παλιά αεροσκάφη και έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση της Aegean λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " Μέχρι τώρα πέρασε καλά γιατί είχε απέναντί της μια Ολυμπιακή στην κατάσταση που ήταν. Το πάρτι τελείωσε".

    Σε ερώτηση τι θα γίνει αν στις εκλογές αλλάξει η κυβέρνηση και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ένα μικτό σχήμα στην Ολυμπιακή, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως όταν κατέθεσε την προσφορά συνάντησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο ενημέρωσε και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά άλλη συζήτηση. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδιοίκησης στην Ολυμπιακή και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως αν η νέα κυβέρνηση θέλει να επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή, θα πρέπει να το κάνει εντός τριών μηνών. Δεν απέκλεισε όμως την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο να συμμετάσχει στο νέο σχήμα με κάποιο μειοψηφικό πακέτο.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου, δήλωσε:

    - Η λειτουργία της παλιάς Ολυμπιακής ήταν το ακριβότερο σπόρ των ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν.

    - Μίλησε για ένα κατεστημένο που έφερε την παλιά Ολυμπιακή στην καταστροφή.

    - Τόνισε ότι το όνομα "Ολυμπιακή" δεν ανήκει στη MIG, αλλά σε όλους τους έλληνες.

    - Δεσμεύτηκε ότι άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας.

    - Η εταιρία θα είναι άκρως ανταγωνιστική, ώς προς τα εισιτήρια. Ο ανταγωνισμός είναι η χαρά της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είπε χαρακτηριστικά.

    - Ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, θα έχουν τα προνόμια που είχαν και στην παλιά εταιρία ( εκπτώσεις στα εισιτήρια κ.α).

    Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Α. Βγενόπουλος έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Στις 5 Φεβρουαρίου ανταποκριθήκαμε στην έκκληση της Κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο διαγωνισμός για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που κινδύνευε να κηρυχθεί άγονος και να συνεχίσει να λειτουργεί μια νέα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στα πλαίσια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού. Είχαμε πει τότε ότι η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της ζωής μας και θέλουμε να υπάρχει και να μας ξανακάνει υπερήφανους.

    Σήμερα έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία και σε λιγότερο από δυο εβδομάδες η επιδίωξή μας αυτή, που είναι και όνειρο της πλειοψηφίας των Ελλήνων, θα γίνει πραγματικότητα.

    Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους 5.000 εργαζόμενους που ήλθαν κοντά μας με εμπιστοσύνη αλλά και πίστη στο όραμα. Πολλοί απ΄αυτούς αρνήθηκαν αργομισθίες στο Δημόσιο και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν καριέρες σε κατεστημένες ανταγωνιστικές εταιρείες για να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που όλοι μας την θεωρούμε σαν εθνική υπόθεση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέτυχαν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, μοναδικό στον χώρο των διεθνών αερομεταφορών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι απέδειξαν ότι υπάρχει μια Ελλάδα με υγιή χαρακτηριστικά, μια Ελλάδα που μπορεί να πάει ψηλά⦻.

    [04] Κίνα: Αποτυχία περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας αυτοκινήτων

    Απέτυχαν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο Πεκίνο, που ελήφθησαν με στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily, καθημερινά, τον τελευταίο μήνα, βγαίνουν στους δρόμους περίπου 2.000 αυτοκίνητα επιπλέον από εκείνα που επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

    Τον Αύγουστο αγοράστηκαν στο Πεκίνο 60.100 νέα οχήματα, αριθμός που αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ για τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Από αυτά, το 86% αγοράστηκε από ιδιώτες και τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις ή από διάφορες διοικητικές υπηρεσίες.

    Με δεδομένο αυτόν τον ρυθμό αύξησης των αγορών αυτοκινήτων στους προσεχείς μήνες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην κινεζική πρωτεύουσα μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορούν περίπου 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ασιατική μεγαλούπολη.

    Με πληθυσμό 17 εκατομμυρίων ατόμων, που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους, οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής είναι εφιαλτικές για το Πεκίνο, που ειναι μία από τις πιο επιβαρυμένες από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης πόλεις στον κόσμο, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    [05] Ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών στους ωκεανούς της Γης

    Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009 οι θερμοκρασίες επιφανείας στους ωκεανούς του πλανήτη μας ήσαν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Παράλληλα, μια νέα δανική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας κινδυνεύουν με ταχύτερο λιώσιμο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών διαμορφώθηκε σχεδόν στους 17 βαθμούς Κελσίου, κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2009, περίπου 0,58 βαθμοί υψηλότερα από το κανονικό επίπεδο θερμοκρασίας γι' αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

    Τον Αύγουστο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεάνιων υδάτων ήταν περίπου 16,89 βαθμοί, σχεδόν 0,57 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι συνήθως. Ο Αύγουστος του 2009 καταγράφηκε ως ο θερμότερος Αύγουστος στην ιστορία (τουλάχιστον μέχρι το 1880 που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία) για τους ωκεανούς.

    Η συνδυασμένη θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες παγκοσμίως φέτος το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, ήταν περίπου 16,2 βαθμοί, η οποία αποτελεί το τρίτο θερμότερο τρίμηνο που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη. Τον Αύγουστο του 2009 η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία ήταν περίπου 14,6 βαθμοί, γεγονός που κατατάσσει τον φετινό Αύγουστο ως τον τέταρτο θερμότερο στην καταγραμμένη ιστορία του γήινου κλίματος.

    Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σταδιακά, αλλά σταθερά, την μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τα δέκα θερμότερα έτη στη Γη έχουν καταγραφεί μετά το 1997.

    Η απειλή της Γροιλανδίας

    Σε μια άλλη δανική επιστημονική μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας, κατά τα τελευταία 10.000 έτη, λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι νόμιζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Η έρευνα, υπό τον Μπο Βίνθερ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Προειδοποιεί ότι ακόμα και μια μέσου επιπέδου αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στη διάρκεια του 21ού αιώνα, είναι αρκετή για να οδηγήσει στο σταδιακό λιώσιμο μιας τεράστιας έκτασης πάγων της Γροιλανδίας, μεγέθους ολόκληρης ηπείρου, με συνέπεια να προκληθεί άνοδος της στάθμης των ωκεανών ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν μέχρι τώρα.

    Η Γροιλανδία περιέχει αρκετό νερό σε μορφή πάγων για να αυξήσει το επίπεδο των θαλασσών κατά επτά μέτρα, αν όλοι αυτοί οι πάγοι της κάποτε λιώσουν.Ακόμα όμως και ένα μερικό λιώσιμο μπορεί να απειλήσει πολλές παράκτιες πόλεις του πλανήτη μας και να οδηγήσει σε μαζικές μεταναστεύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Σύνδεσμοι: www.noaa.gov και http://www.nature.com/nature/journal/v461/n7262/abs/nature08355.html

    [06] Πρωτοπόρος ο "Δημόκριτος"

    Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", μέλος της διεθνούς κοινοπραξίας για τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web Consortium -W3C), συμμετείχε στους ιδρυτικούς φορείς της ομάδας εργασίας, που ανέπτυξε το πρωτόκολλο POWDER (Protocol for Web Description Resources), το οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 αποτελεί νέο πρότυπο για το διαδίκτυο.

    Το POWDER ορίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιγραφεί ένα σύνολο διαδικτυακών πηγών (π.χ. ιστοσελίδες, έγγραφα, εικόνες, πολυμεσικό περιεχόμενο) χρησιμοποιώντας μεταδεδομένα, τα οποία μπορούν να αναγνώσουν και να επεξεργαστούν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα.

    Το νέο πρότυπο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση του διαδικτύου, καθώς επιτρέπει την επισύναψη και αυτόματη επεξεργασία πληροφορίας, που ορίζει την καταλληλότητα του περιεχομένου και την ακριβή θεματολογία του. Το POWDER δημιουργεί τις βάσεις για την οικοδόμηση ενός "διαδικτύου εμπιστοσύνης" (Web of Trust), όπου ο χρήστης λαμβάνει το επιθυμητό γι' αυτόν περιεχόμενο, ενώ αποφεύγει την περιττή ή επικίνδυνη πληροφορία.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του "Δημόκριτου", το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών συνετέλεσε καθοριστικά στον ορισμό και την εξέλιξη του POWDER, όπως και στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού, που αποδεικνύουν τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του προτύπου.

    "Μελετήσαμε και εξακολουθούμε να μελετούμε τις εφαρμογές του POWDER", δήλωσε ο δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Διευθυντής Έρευνας, "στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων έρευνας & ανάπτυξης για θέματα χαρακτηρισμού περιεχομένου στο διαδίκτυο, Quatro Plus και MedIEQ, τα οποία συντονίζει το Ινστιτούτο".

    [07] Νέα προσέγγιση

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δ'ηλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση για την αντιπυραυλική άμυνα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα το οποίο θα αντιμετωπίζει καλύτερα τις απειλές από το Ιράν.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η νέα προσέγγιση θα αναπτύξει τεχνολογίες που είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές.

    Νωρίτερα, οι ηγέτες στην ανατολική Ευρώπη δήλωσαν ότι ο Ομπάμα τους είπε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία και την Τσεχία.

    Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι κάποιο παζάρεμα με τη Ρωσία προκάλεσε την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη υπέρ μιας "νέας προσέγγισης".

    "Απολύτως όχι", δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκίμπς, και τόνισε "'όχι δεν πρόκειται για την Ρωσία εδώ".

    "Πρόκειται για την προστασία της πατρίδας, για την προστασία των στρατιωτών μας που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό...και πρόκειται για την εξασφάλιση της άμυνας των ευρωπαίων εταίρων μας και το ΝΑΤΟ", δήλωσε στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 6:30:32 UTC