Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα"
  • [02] "Αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής"
  • [03] ΟΗΕ: Απόφαση για τα πυρηνικά όπλα

  • [01] "Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα"

    Μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους», απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην Αλεξανδρούπολη.

    Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, «η πολιτική μας -τόνισε- συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη.

    «Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».

    Παράλληλα, μιλώντας για την «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».

    «Οι συμφωνίες αυτές, εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Απευθυνόμενος προς τους πολίτες του Έβρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

    «Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιον σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας Νομό».

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γι' αυτό η στάση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».

    Χαρακτήρισε την Οικονομία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι «η πιο πιεστική, η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το 90% της αύξησης του χρέους οφείλεται στους τόκους και στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν, λοιπόν, αν ψάχνουν για συνένοχους. Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι καταγγελλόμενοι».

    Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου και καθαρών θέσεων και πως μιλάει με υπονοούμενα.

    «Και ένα από τα υπονοούμενα αυτά, είναι σαφές: Αύξηση των φόρων. Ο αρχηγός του εξαγγέλλει "ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα". Είναι μια ξεκάθαρη φορολογική απειλή: Σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Και ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές είναι επιδόματα σε ανέργους, σε πολύτεκνες μητέρες, σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, οι οποίες με τον πληθωρισμό κάτω από το 1%, «σημαίνουν για τους χαμηλόμισθους 8 ευρώ το μήνα. Σημαίνει 100-150 ευρώ το χρόνο. Σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι».

    Και συμπλήρωσε, «εμείς λέμε να μη δώσουμε, για ένα χρόνο, αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Να δώσουμε όμως τριπλάσια απ' όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό δηλαδή που κάναμε και φέτος. Δώσαμε 500 ευρώ, αντί των 150, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

    Μιλώντας ειδικότερα για τη Θράκη είπε ότι «οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Εμπεδώσαμε σύγχρονη πολιτική Ισονομίας και Ισοπολιτείας. Πολιτική, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στη μόρφωση. Στη δουλειά. Στη δημιουργία. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Αποδεικνύουμε στην πράξη την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ολοκλήρωση του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, «που χρειαζόταν πριν λίγα χρόνια 4,5 ώρες, γίνεται σήμερα σε μόλις 2,5 ώρες», τους άξονες, που έγιναν και γίνονται προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου, την αναβάθμιση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου και τη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.

    Για την Παιδεία ανέφερε πως:

    - Δημιουργήθηκε Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στις Σάππες.

    - Δρομολογήθηκε η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων.

    - Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας. Απέκτησε αυξημένη χρηματοδότηση και νέες κτιριακές υποδομές.

    Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σημείωσε ότι:

    - Χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες υποδομές και επιχειρήσεις με 160 εκ. ευρώ.

    - Δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους.

    - Ολοκληρώθηκε το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θράκης και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επισήμανε:

    - Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

    - Το φράγμα του Ιασίου.

    - Τις διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος στον Ίασμο.

    - Τη μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο.

    - Το κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.

    Ακόμη, σημείωσε «την αυξημένη ενίσχυση των δήμων και των κοινοτήτων της Θράκης, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τόνισε «αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι είμαστε κοντά στην Περιφέρεια. Είμαστε δυναμικά παρόντες στη Θράκη».

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μεμψιμοιρία, να αποκρούσουν τη μοιρολατρία».

    «Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Με αγώνα. Με περηφάνια για όσα μας ενώνουν. Σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.

    Τέλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νομού έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα: «Από τον Έβρο, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε σ' ολόκληρη τη χώρα μήνυμα νίκης. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Η μόνη μου δύναμη. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δώσουμε τον αγώνα όπως εμείς ξέρουμε να τον δίνουμε».

    Δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ

    "Είναι σαφής η εικόνα επικράτησης της συγκεκριμένης και υπεύθυνης πρότασης της ΝΔ σε σχέση με την ασάφεια, την παραπλάνηση και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ηταν καταλυτική και αποφασιστική η παρουσία του Κώστα Καραμανλή", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα των δύο τηλεμαχιών.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της εξωτερκής πολιτικής τόνισε πως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και υπευθυνότητα και σημείωσε: "Ποιος ξεκίνησε να βάζει στην προεκλογική αρρένα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που στην πρώτη του συγκέντρωση έβαλε θέμα αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη; Δεν ήταν ο κ. Παπανδρέου που με συνεντεύξεις του κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή για απεμπόληση του βέτο στα ελληνοτουρκικά;"

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού και τις αποδόσεις γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών, απάντησε: "Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να κάνει προπαγάνδα με παράνομους πράκτορες στοιχημάτων είναι δικό του θέμα. Εμείς κάνουμε πολιτική".

    Με αφορμή το προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, ο κ. Κουτσάκος κατηγόρησε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για μεγάλη επιχείρηση συνειδητής εξαπάτησης των ελλήνων πολιτών.

    Αναφέρθηκε ένα προς ένα στα εφτά σημεία του φυλλαδίου του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα όσα υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ έχουν, ήδη, γίνει πράξη ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

    Ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος:

    Σημείο πρώτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Προστατεύουμε την κύρια κατοικία απαγορεύοντας κατασχέσεις για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει το ακατάσχετο της μοναδικής κατοικίας για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια,καθώς επίσης έχει αυξήσει το όριο του ακατάσχετου της μοναδικής κατοικίας από 10.000 σε 20.000 ευρώ.

    Σημείο δεύτερο: Το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλει ότι "απαγορεύουμε να βγαίνει το ακίνητο σε πλειστηριασμό σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική όσες φορές και αν πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι εμείς έχουμε αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό από το 2008 με το νόμο 3714, ο οποίος ορίζει ότι ως τιμή προσφορά για τον πλειστηριασμό ακινήτων ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό του με αντικειμενικά κριτήρια.

    Σημείο τρίτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Βάζουμε φραγμούς στις απαράδεκτες πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών.

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι εμείς αντιμετωπίσαμε την αυθαιρεσία των εισπρακτικών εταιριών με το νόμο 3758 το 2009.

    Μεταξύ άλλων, είπε, προβλέπει ότι απαγορεύεται ρητά η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις ιδιωτικές εταιρίες, οριοθετούνται αρχές βάσει των οποίων οι εταιρίες αυτές δρουν, απαγορεύεται η όχληση των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες ενώ καταγράφεται και μια ενδεικτική σειρά αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών. Με τον ίδιο νόμο απαγορεύεται η πρόσβαση στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ ή σε άλλα αρχεία για τα στοιχεία του οφειλέτη.

    Σημείο τέταρτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Καταργούμε οριστικά τον ανατοκισμό".

    Η αλήθεια είναι είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των ανατοκισμών και των πανωτοκίων με το νόμο 3259/2004.

    Σημείο πέμπτο: Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει: "Βάζουμε τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις και την παραπλανητική διαφήμιση".

    Η αλήθεια είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με το νόμο 3587/2007 επι τη βάσει του οποίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η αναγραφή γενικών όρων συναλλαγών (ψιλά γράμματα) που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.Σε συμβάσεις που συνάπτουν πιστωτικά ιδρύματα με δανειολήπτες και αφορούν 1. συμβάσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, 2. Συμβάσεις χορήγησης πιστωτικών καρτών και 3. συμβάσεις λογαριασμού καταθέσεως. Πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος ότι παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας πετύχαμε την απόρριψη της προσφυγής τους.

    Το φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ λέει επίσης: "παγώνουμε τις δανειακές υποχρεώσεις ως το τέλος του 2009 και δίνουμε δυνατότητα αναχρηματοδότησης οφειλών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής".

    Η αλήθεια είναι, είπε ο κ. Κουμουτσάκος ότι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης παγώνουν όλοι οι πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της ΝΔ επεσήμανε και μία αντίφαση μεταξύ των όσων λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του φυλλαδίου. Ειδικότερα είπε ότι στην ομιλία του στην ΔΕΘ ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε πει ότι παγώνουν οι δανειακές υποχρεώσεις για έναν χρόνο, ενώ το φυλλάδιο του που μοιράζεται πόρτα- πόρτα σε όλους τους πολίτες μιλάει για πάγωμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Είναι σκοτεινή προπαγάνδα ή μεγάλο ψέμα, ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσύρουν το φυλλάδιο.

    Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια περί διαδοχής στη ΝΔ και περί εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, είπε πως αφορούν τους σεναριογράφους και όσους είναι θεατές αυτών των σεναρίων. "Οι πολίτες δεν παρακολουθούν και δεν επηρεάζονται από αυτά τα σενάρια τα οποία τροφοδοτούν τις συζητήσεις στους καφενέδες", πρόσθεσε.

  • ** Συζήτηση-διάλογο έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με πολίτες του Αιγάλεω και της ευρύτερης περιοχής, στο Πολιτισιτικό Κέντρο Γ. Ρίτσος.

    [02] "Αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής"

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, αναχωρεί απόψε (μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από χθες το απόγευμα, όπου προήδρευσε της συνεδρίασης του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα με τις εργασίες της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

    Στη συνεδρίαση του Προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προήδρευσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην οποία προήδρευσαν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής και ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγος και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    Επίσης, συζητήθηκαν: α) το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, β) οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη παγκόσμια οικονομική κρίση και γ) οι προτεραιότητες των σοσιαλιστών σε σχέση με την Συνάντηση Κορυφής των G20. Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε ψήφισμα που θα αποσταλεί στους G20 και το οποίο θα μεταφέρει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομαβία.

    Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του Προεδρείου, αλλά και με αρκετούς προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και προσωπικότητες διαφόρων χωρών που προσκλήθηκαν για να παραστούν στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    «Θεωρώ επιτυχία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι πια όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι «η Επιτροπή Στίγκλιτζ για την οικονομική κρίση καταθέτει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G20».

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Ο εφησυχασμός είναι εκείνος που μας φοβίζει", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε ότι είναι ένα πράγμα η δημοσκοπική υπεροχή, αλλά το σημαντικό είναι η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου.

    "Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία",πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς που αποδίδει τις φήμες ότι μπορεί τον Μάρτιο να διεξαχθούν πάλι εκλογές είπε ότι "πιθανόν στην ανάγκη να εφευρεθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες οποιοδήποτε σωσίβιο μπορεί να υπάρξει ως επιχείρημα για να πείσει ένα σκληρό πυρήνα της ΝΔ να την ξαναψηφίσει".

    Στο μεταξύ,επιχείρηση εκφοβισμού του κόσμου με τους φόρους, τα εισοδήματά του και τα εθνικά θέματα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ασχολείται μόνο με το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού "μάχη οπισθοφυλακής".

    Ακόμη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις αναφορές του πρωθυπουργού για επιβολή φόρων από το ΠΑΣΟΚ αν το τελευταίο γίνει κυβέρνηση, αναγιγνώσκοντας εν συνεχεία σειρά φόρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε: "Αυτή η κυβέρνηση έρχεται και μιλά για φόρους;".

    Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο πρωθυπουργός "ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "πάντως μεσαίο εισόδημα δεν είναι η περίπτωση κάποιου που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, διαθέτει σπίτι 1 εκ. ευρώ και έχει 100.000 ευρώ μερίσματα".

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της μεσαίας οικογένειας", προσθέτοντας ωστόσο ότι "οι πολίτες γνωρίζουν, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ξεκάθαρο στο ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά".

    "Θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, των μεγαλομετόχων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος στη συνέχεια έθεσε πέντε ερωτήματα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με πρώτο "γιατί η ΝΔ δεν λέει καθαρά ότι η πολιτική της απέτυχε;".

    "Γιατί η ΝΔ δεν λέει ποιους ευνόησε η πολιτική της, ότι το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση έχει ήδη χρεοκοπήσει, ότι τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι τα επιδόματα αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γιατί δεν λέει ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα, αν ποτέ ήταν κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να στηρίξει τα χρεωμένα νοικοκυριά, να προστατεύσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η φορολογική δικαιοσύνη και η ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι επενδύσεις", ήταν τα επόμενα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να απαντήσει",πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να εξειδικεύσει περαιτέρω την πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: "πόσο πιο συγκεκριμένο να γίνει όταν λέμε πχ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής λέει πάγωμα μισθών;".

    Επεσήμανε ότι με βάση τα πέντε νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου.

    Το επιχείρημα της ΝΔ για το "συγκεκριμένο" εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως "φύλλο συκής της ΝΔ για να ξεχάσει ο κόσμος αυτά που έχει κάνει".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξέρει τι θα "παραλάβει" ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "η τόνωση της οικονομίας θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου περί "αθλιότητας των stage" αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις, μία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όπου, από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage εκ των οποίων "σχεδόν οι μισοί μετά τις 4/9" και η άλλη στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο Αγρίνιο όπου υπηρετούν 7 και εκπαιδεύονται 27 με stage, με τους 22 "μετά τις 4/9".

    "Αυτή η αθλιότητα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, να βγούν και να διαψεύσουν τα στοιχεία, να απολογηθούν και να σταματήσουν" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί απολύτως την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, "ότι κατά 90% οι πόροι των stage είναι από εθνικά κονδύλια" και επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών.

    Οι "άγονες γραμμές" είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των υποχρεώσεών μας στους συμπολίτες μας και στο πλαίσιο της ΕΕ,είπε ερωτηθείς για τα προβλήματα των αερομεταφορών.

    "Η θέση μας ήταν αντίθετη με την συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης, είμαστε υπέρ του να υπάρχει ένας δημόσιος χαρακτήρας, άρα με αυτή την λογική θέλουμε να ξαναδούμε αυτές τις συμφωνίες για να ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή λιμενεργατών του ΟΛΠ που ζητούν το "πάγωμα" της εγκατάστασης της Cosco.

    Ερωτηθείς αν στην επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει υπόψη του ότι η Κίνα είναι μια από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη, είπε: "νομίζω ότι έχουμε μάλλον καλή αντίληψη των εξελίξεων στον κόσμο, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει αυτό επανειλλημμένα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι θέση θα έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αν το Κίνημα θα αναθεωρήσει την απόφασή του 2002 για πώληση των Ναυπηγείων, είπε ότι "παρακολουθούμε τις κινήσεις που γίνονται με μεγάλη ανησυχία, έχουμε μια συνολική λογική για την ανάγκη στήριξης όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και μέσα σε αυτή εντάσσεται και η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα πόλο σε ένα πολύ σημαντικό κλάδο για τη χώρα και ο οποίος συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια".

    Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας δήλωσε ότι "παρακολουθούμε όλοι μας με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις έρευνες της αστυνομίας γύρω από τις εγκληματικές ενέργειες των τελευταίων ημερών".

    Και πρόσθεσε:

    "Ελπίζουμε ότι οι έρευνες αυτές θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πράγματα και περιμένουμε τα πορίσματα. Μέχρι τότε, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω στο ζήτημα αυτό".

  • ** "Έχετε ακούσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στην ανάγκη όλα τα στελέχη μας να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, μακρυά από οποιαδήποτε αλαζονεία ή διάθεση σύγχυσης της προσφοράς τους στον τόπο με την προσωπική τους διαδρομή", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις διατυπωθείσες ανησυχίες για "αλαζονεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ" εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου.

  • ** Για τεράστιο ηθικό ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή του προέδρου του ΟΕΚ σε δανειολήπτη σχετικά με την δυνατότητα που έχει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου του,κατόπιν παρέμβασης της κ. Πετραλιά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατήρησε τις επιφυλάξεις του καθώς όπως είπε δεν έχει υπόψη του την επιστολή,προσθέτοντας ότι αν οι ημερομηνίες στην επιστολή είναι όπως αναφέρθηκαν τότε και αυτό "εντάσσεται στις καταγγελίες που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό".

  • ** Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς με αφορμή σχετική τοποθέτηση του κ. Μ. Χρυσοχοίδη με την οποία "εμμένει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "μηδενική ανοχή" στους μετανάστες "χωρίς χαρτιά"", είπε ότι "η θέση μας είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία".

  • ** Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξανασκέφτεται την στάση του στο θέμα ανάρτησης "γιγαντοαφισών", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "είναι θέση αρχής και δεν θα την αλλάξουμε".

    [03] ΟΗΕ: Απόφαση για τα πυρηνικά όπλα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα απόφαση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

    Η απόφαση 1887, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου να γίνει παγκόσμια.

    Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό, στην οποία προεδρεύει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας "Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο".

    Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να λαμβάνει μέτρα γι' αυτούς που παραβιάζουν τις πυρηνικές τους υποχρεώσεις αν οι ενέργειές τους κριθεί ότι συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

    Το ερχόμενο έτος θεωρείται κρίσιμο για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ομπάμα, λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής.

    "Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιτυχείς", δήλωσε προς το Συμβούλιο.

    Είναι η πέμπτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντάται σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή του το 1946 και η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος προεδρεύει συνόδου του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 18:30:30 UTC