Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Κυπριακό"
  • [02] Συνάντηση Α.Διαμαντοπούλου με τη ΔΟΕ
  • [03] Συμπλοκή οπαδών ΠΑΟ - Ολυμπιακού

  • [01] "Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Κυπριακό"

    Πλήρης σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε στις σημερινές συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Αυτή η ταύτιση απόψεων εκφράστηκε από τις δηλώσεις των κ.κ. Δημ. Χριστόφια και Γ. Παπανδρέου μετά την κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχαν νωρίς το μεσημέρι, αλλά και την διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε στην οποία πήραν μέρος υπουργοί και συνεργάτες των δύο κυβερνήσεων.

    Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον Γ. Α. Παπανδρέου για την αναλήψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για την επίλυση του Κυπριακού και η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού σύντομα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και ενεργειών που έχουμε αναλάβει, που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όχι απλά θέλουμε λύση, αλλά ότι επειγόμαστε για λύση, αφού η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τελελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στη συζήτησή του με τον κ. Παπανδρέου "επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας". Και επαναβεβαιώσαμε ότι η ομοσπονδία θα προνοεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, διότι το κράτος της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μία μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή η λύση στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σημείωσε ότι εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρεαλισμό, που στηρίζεται σε αρχές, να εργαζόμαστε για να φθάσουμε στη λύση του Κυπριακού και το ίδιο αναμένουμε και προσδοκούμε να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο Δημ. Χριστόφιας επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι όπως για κάθε υποψήφιο κράτος έτσι και για την Τουρκία, η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

    "Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζήτησαν "για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές".

    Από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης χθες βράδυ συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όπως εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό, έτσι και τώρα θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋποθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά. Και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοχή και τόνισε ότι ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μας ενώσει, ή θα μας καθηλώσει διαιρεμένο. Επανέλαβε κι αυτός ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ενόψει του Δεκεμβρίου αλλά και μετά.

    Ερωτηθείς ο Ελληνας πρωθυπουργός τί σκέφτεται σχετικά με τον Οδικό Χάρτη για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι δεν χρειάζεται πολλή φιλολογία γύρω από τους όρους, καθώς οι στόχοι είναι πολύ καθαροί.

    "Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση συζητήσαμε σήμερα να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Ερωτηθείς ο Ελληνας πρωθυπουργός εάν αυτό που επέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο ως υπουργό Εξωτερικών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα το πετύχει και τώρα ώστε να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην ΕΕ, είπε ότι είχαμε θέσει ως βασικό στόχο να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς να είναι όμηρος του Κυπριακού καθώς υπήρχαν τέτοιες απόψεις σε αρκετά κράτη - μέλη την εποχή εκείνη. Και αυτό πετύχαμε να το αντιστρέψουμε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε αυτή καθ΄ εαυτή την ερώτηση, ο κ.Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της ΕΕ με όλη της την επικράτεια. Και είπε ότι με την επίλυση θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια ανεμπόδιστα.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τόνισε ότι εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει ηΤουρκία και απειλεί με αυτά αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις ως τον Απρίλιο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, θα εξαπολύσουμε διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα να λογικευτεί η Τουρκία και να αντιληφθεί ότι η εφαρμογή των υποχρεώσεών της συμφέρει και την ίδια και τον τουρκικό λαό, ενώ ευχήθηκε το μήνυμα να φθάσει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Προσθέτοντας, όμως, ότι "δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά όχι ανεμπόδιστα".

    Από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικά σχέδια, με καλύπτουν πλήρως αυτά που είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ερώτηση για το τί πρωτοβουλίες υπάρχει πρόθεση να εκδηλωθούν σε σχέση με το στρατό κατοχής και τους εποίκους, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι όταν θέτουμε το Κυπριακό στα διεθνή φόρα το πρώτο πράγμα που τονίζουμε δεν είναι οι διαφορές μας με τους Τουρκοκύπριους, που είναι υπαρκτές και πρέπει να γεφυρωθούν. Αλλά το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι η κατοχή που συνιστά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου : Απότοκος των ξένων επεμβάσεων διαχρονικά, που καταλήξαμε με το πράξικόπημα της χούντας και την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Είναι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώεες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, είπε ο κ.Χριστόφιας, τονίζοντας πως υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν.

    "Να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες "έχω θέσει θέμα απογραφής πριν την εφαρμογή της λύσης για το ποιοι είναι οι ένθεν και ένθεν".

    Εγώ σας λέω ότι απο εδώ δεν υπάρχουν. Η κυπριακή δημοκρατία από το 1960 έχει εκδώσει 24.000 υπηκότητες εκ των οποίων οι περισσότερες δεν αφορούν Ελλαδίτες. Εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά. Ιδού η Ρόδος, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ αφαιρεί από τηνΤουρκια κάθε αιτιολογία - γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει - για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

    Ενταξη σημαίνει ειρηνική συμβίωση, προστασία δικαιωμάτων και ευνομούμενο κράτος. Και η προοπτική αυτή είναι η βάση και η ευκαιρία για βιώσιμη λύση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

    "Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά κι εμείς δεν ξεχνάμε ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. προσθέτοντας στο κείμενό του ότι "είμαστε έτοιμοι και θα συνεργαστούμε στενά με την ηγεσία της Κύπρου και τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και σε συμφωνία και αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Νωρίς το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

    Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

    Στις 11:30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Κύπρο.

    «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει ο Κύπριος Πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση

    Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης, επί των προγραμματικών δηλώσεών της. Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, οι 160 βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν ΝΑΙ και οι 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισαν ΟΧΙ.

    Απαντήσεις, στην ουσία των επικρίσεων, που δέχθηκε εκ δεξιών και αριστερών, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, έδωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας παράλληλα, το σύνολο των πολιτικών τάσεων σε «συμμετοχή και ευθύνη».

    Ο κ. Παπανδρέου, στην αρχή της ομιλίας του, παρουσίασε τις θέσεις του για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ ενόψει της κρίσης, δεν έλαβε μέτρα για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας όπως οι άλλες χώρες, δηλαδή με τη χρήση του κρατικού παρεμβατισμού και την κεϋνσιανή οικονομική θεωρία, αλλά μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις και βοήθησε τις τράπεζες, χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα μάλιστα, ορισμένες από τις πρώτες να επιβάλουν ακόμα δυσμενέστερους όρους. Η κατάληξη όλων αυτών, ήταν να στεγνώσει η αγορά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δανειζόταν «διπλασιάζοντας το χρέος μέσα σε 6 μόλις χρόνια».

    «Λεφτά, λοιπόν, υπήρχαν, λεφτά απ' το δανεισμό, από το ΕΣΠΑ, από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

    «Δεν ήταν το πρόβλημα τα λεφτά, αλλά το πού πήγαν τα λεφτά. Θα λύσουν το πρόβλημά μας τα 500 εκ. ευρώ, που εξοικονομήσαμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ζητάτε να πληρώσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας τη διεθνή ύφεση για την ευνοιοκρατία των τελευταίων ετών; Το πρόβλημα δεν είναι αν είμαστε δυσάρεστοι, αλλά για ποιους. Δημιουργήθηκαν εκατοντάδες νέες επιτροπές και υπηρεσίες, με διοικήσεις με υπέρογκες απολαβές, με αποτέλεσμα μια ετήσια επιβάρυνση του κράτους 230 εκ. ευρώ».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για «προγραμματική αντιπολίτευση» και συμφώνησε με πολλές από τις απόψεις του, υπενθυμίζοντας πως ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει κάνει σκληρή κριτική στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Όμως, αύριο που θα διαπραγματεύομαι στο Συμβούλιο Κορυφής, ίσως να τους προβληματίσω με την κριτική μου, ίσως και να πείσω ορισμένους από τους συντηρητικούς πως το Μάαστριχτ έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκεί πηγαίνω πρωτίστως για να προασπίσω τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, για να προασπίσω τα συμφέροντα της Ελλάδας».

    «Θα μας πουν, "νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας και μετά τα λέμε". Ναι, να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά με μια Ελλάδα με κύρος, γιατί η Ελλάδα έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

    Για τη στάση του ΚΚΕ, παρατήρησε πως «εξήγγειλε τόσες κινητοποιήσεις, όσες δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια» για να συνεχίσει αργότερα: «Υπάρχουν και εκείνοι που με ευκολία ισοπεδώνουν και τα βάφουν όλα μαύρα. Ορισμένοι βλέπουν την κυβέρνηση δέσμια του μεγάλου κεφαλαίου, άλλοι διακρίνουν συνομωσίες, δεσμεύσεις, διακύβευση των εθνικών συμφερόντων. Και οι δύο αυτές θεωρίες οδηγούν στον εξτρεμισμό, στον διχασμό, καλλιεργούν φοβία αντί για τόλμη και παρρησία. Απέναντι σ' αυτές λέω απλά: Αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χρωστά σε κανέναν. Και η προσωπική μου πορεία το βλέπει ο ελληνικός λαός, πως δεν χρωστώ σε κανέναν. Για μας, θεός δεν είναι καμία πολυεθνική, καμία μεγάλη δύναμη, κανένα συγκεντρωτικό κράτος. Και στρατηγικές συμμαχίες θα δημιουργήσουμε με Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαίους και Άραβες, αλλά κάθε μας διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».

    «Μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Ζητώ τη συμμετοχή και την ευθύνη όλων μας. Αύριο θα καλέσω όλους τους Έλληνες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλιώς η πατρίδα μας θα χρεοκοπήσει. Αλλά ο Έλληνας θα πρέπει να ξέρει ότι το φορολογικό σύστημα θα είναι δίκαιο και πως κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο και θα πηγαίνει στην ανάπτυξη. Πως αν είναι συνεπής, δεν θα έχει μπλεξίματα με την Εφορία και συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι. Γι' αυτό πήραμε από την πρώτη στιγμή μέτρα για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, για την σπατάλη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και έκλεισε την ομιλία του και ταυτόχρονα την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, λέγοντας:

    «Μπορούμε. Δεν μας λείπει τίποτα. Ξέρω ότι ο Έλληνας, άμα δει μια φιλότιμη προσπάθεια, θα φιλοτιμηθεί και θα συμβάλλει αποφασιστικά. Με μια προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

    -

    [02] Συνάντηση Α.Διαμαντοπούλου με τη ΔΟΕ

    Συνάντηση με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας είχε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσία των δύο υφυπουργών, Εύης Θεοφιλοπούλου και Γιάννη Πανάρετου.

    Στο τέλος της συνάντησης η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε τη σημασία που δίδει η κυβέρνηση στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Χαρακτήρισε «συμβολική» τη συνάντησή της με τους δασκάλους και τόνισε ότι «κέντρο βάρος της πολιτικής της είναι το ολοήμερο σχολείο». Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι σε τέσσερα χρόνια να λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο σε όλη την Ελλάδα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όλοι θέλουμε».

    Για το θέμα των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, η υπουργός δήλωσε:

    «Η αναπλήρωση των κενών είναι μείζον θέμα. Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη και είναι περισσότερα από 5.000. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, είναι πρώτη προτεραιότητά μας και θα ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδος το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη όλων των κενών».

    Σε ερώτηση πως θα αντιμετωπισθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, η υπουργός απάντησε: «Με ορθολογισμό, αξιοκρατία και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν αποσπασματικές κινήσεις, αλλά να συμφωνήσουμε για τον τρόπο που θα λειτουργούν και η διοίκηση και οι εκπαιδευτικοί».

    Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε από την πλευρά του, ότι «τα αιτήματα του πολυήμερου απεργιακού αγώνα του κλάδου πρίν απο τρία χρόνια παραμένουν ανικανοποίητα». Οι δάσκαλοι μάλιστα υπενθύμισαν στην υπουργό τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, αλλά και το γενικότερο αίτημα περί αυξήσεως των δαπανών για την Παιδεία.

    Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, ο κ. Μπράτης επισήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι τοποθετούνται σε διάφορες υπηρεσίες, αντί να πηγαίνουν στα σχολεία, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Παίρνουν τα μόρια αδικώντας άλλους εκπαιδευτικούς, τακτική που χαρακτηρίζεται ρουσφετολογική και πρέπει να σταματήσει».

    Αναφερόμενος στα ολοήμερα σχολεία, είπε ότι δεν λειτουργούν, ενώ είναι εκατοντάδες τα εκπαιδευτικά κενά. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο Κρήτης είναι πάνω από 80 και στην Ανατολική Αττική πάνω από 180. Πρόσθεσε πως «οι δάσκαλοι θα κρίνουν τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου απο τις πράξεις» και πως «δεν πρόκειται να δοθεί πίστωση χρόνου». Ζητήθηκε μάλιστα να ανασταλεί άμεσα η εγκύκλιος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

    Τέλος, ο κ. Μπράτης είπε ότι έλαβαν την υπόσχεση να δοθούν απαντήσεις στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου στις 27 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η σύνοδος των προέδρων των τοπικών συλλόγων των δασκάλων και νηπιαγωγών.

    [03] Συμπλοκή οπαδών ΠΑΟ - Ολυμπιακού

    Συμπλοκή περίπου 200 οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στο ύψος της οδού Ευτυχίδου, στο Παγκράτι.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, περίπου 100 οπαδοί του Παναθηναϊκού με μηχανάκια κατευθύνονταν προς το γήπεδο του ΜΕΤΣ για τον αγώνα βόλεϋ μεταξύ της ομάδας τους και του ΠΑΟΚ, αλλά δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του Ολυμπιακού, που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων της Πειραϊκής ομάδας.

    Για λίγη ώρα η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων με βεγγαλικά. Τα επεισόδια έληξαν γρήγορα με την επέμβαση της Αστυνομίας και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού συνέχισαν μέχρι το γήπεδο, χωρίς άλλα απρόοπτα.

    Προανάκριση για τα επεισόδια διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2009 - 16:30:25 UTC