Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης"
  • [02] Με το βλέμμα στο Έκτακτο Συνέδριο
  • [03] Νέα γρίπη: Οδηγίες για τον εμβολιασμό
  • [04] "Διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων"

  • [01] "Νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης"

    «Αναπτύσσεται κυβερνητική κινητικότητα, η οποία στηρίζεται στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ενώ προωθήθηκε σχέδιο αλλαγής του κράτους, που υποστηρίζεται και μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης, ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση επιχειρείται τόσο εκτεταμένη επέμβαση εξορθολογισμού στη δομή της κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοια επέμβαση απαιτεί χρόνο και θα συνεχιστεί με ανασυγκρότηση ανά υπουργείο.

    «Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «είναι η πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών».

    Αναφέρθηκε στις αρχές του νομοσχέδιου, το οποίο χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε δυόμισι εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ότι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) και αυτό έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

    Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έγινε, επίσης, ευρεία συζήτηση και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δρούμε συλλογικά και αυτό φαίνεται από την καθημερινότητα της κυβέρνησης».

    Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, ανέφερε ότι η Ελλάδα έθεσε ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την κλιματική αλλαγή, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα αυτά, τον Δεκέμβριο.

  • ** Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κροατίας Στίπε Μέσιτς.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά κοινωνικής ευθύνης, θα αναρτηθεί το απόγευμα στο διαδίκτυο για διαβούλευση και ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με τον υπουργό πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει να επωφεληθούν περισσότερο από 2,5 εκατ. άτομα μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης αυτής θα ανέλθει άνω του ενός δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα επιβάλλεται εισφορά κοινωνικής ευθύνης για κέρδη - πρό φόρων- περίπου 300 επιχειρήσεων. Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που υποβάλλεται στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008.

    Ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "ζητάμε από τους κατόχους ακινήτων αξίας άνω των 600.000 ευρώ να καταβάλουν έκτακτη εισφορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα και σημείωσε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.

    Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

    Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αφορά συνολικά 2.547.500 άτομα τα οποία θα ενισχυθούν με το συνολικό ποσό του 1.068.400.000.

    Τα 348,2 εκατ. ευρώ αφορούν 444.500 άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Ταυτόχρονα τα 720,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 2.103.000 άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).

    Οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα

    Οι δικαιούχοι μθα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.

    Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης.

    Ειδικότερα:

    -Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ. Εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

    -Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

    -Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

    -Με τέσσερα παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

    -Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

    -Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

    Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

    Ειδικότερα οι δικαιούχοι και το ύψος ενίσχυσης για κάθε έναν θα είναι τα εξής:

    -Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ (με εισοδηματικά κριτήρια της κλίμακας του ΕΚΑΣ) θα ενισχυθούν με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 850.000 άτομα.

    -Συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με 300 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 360.000.

    -Χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 170.000.

    -Ατομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνιακά επιδόματα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 185.000.

    -Νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 13.000.

    -Απροστάτευτα παιδιά (του Ν. 4051/1960 και ΠΔ 108/83) θα ενισχυθούν με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 25.000 άτομα.

    -Αποροι δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου του Ν.Δ 57/1973 θα ενισχυθούν επίσης με 400 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 100.000.

    -Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα ενισχυθούν με 400 ευρώ. Πρόκειται για 400.000 άτομα.

    Εκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης

    Οι 300 μεγαλύτερες και πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες θα καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επίσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ που έχουν ακίνητη περιουσία με βάση την αντικειμενική τους αξία από 600.000 ευρώ.

    Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

    Για περιουσία από 1.000.000 - 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

    Για περιουσίες μεγαλύτερες των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

    Το σύνολο των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν από την έκτακτη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ ενώ οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ που θα επιβαρυνθούν από την έκτακτη εισφορά αντιστοιχούν στο 1,7% των ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ.

    Σημειώνεται ότι ακίνητη περιουσία κάτω από 600.000 ευρώ έχουν 3.345.670 οι οποίοι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε σήμερα ότι με το νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση και θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, θα επιβληθεί τέλος 0,3% και στα ακίνητα της εκκλησίας που εκμεταλλεύονται εμπορικά.

    Επίσης διευκρίνισε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΤΑΚ από το 2010.

    Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις θα κλιμακώνεται ως εξής: για κέρδη προ φόρων μέχρι 5.000.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται φόρος. Στο κλιμάκιο αυτό περιλαμβάνονται 212.000 επιχειρήσεις.

    Για κέρδη από 5-10 εκατ. ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 5% και αφορά 140 επιχειρήσεις, για κέρδη από 10 - 25 εκατ. ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα ανέλθει σε 7% και αφορά 85 επιχειρήσεις ενώ για επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 25 εκατ. η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 10% και αφορά 75 μεγάλες εταιρίες.

    Συνολικά θα επιβαρυνθούν 300 μεγάλες επιχειρήσεις (ποσοστό 0,14% του συνόλου και αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ).

    Διευκρινίστηκε επίσης ότι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα αφορά τα κέρδη του 2008. Συνολικά από την εισφορά κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 1,050 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

    Τρισάγιο στη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου

    Το πρωί πρωθυπουργός παρέστη σε τρισάγιο στη μνήμη του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Παρόντες στο τρισάγιο ήταν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ενώ μεταξύ άλλων διακρίναμε τους Απόστολο Κακλαμάνη, Παναγιώτη Κρητικό, Λευτέρη Βερυβάκη, Αντώνη Λιβάνη, Αγγέλα Κοκκόλα, Γιώργο Κατσιφάρα, Δημήτρη Κρεμαστινό και τον έτερο γιο του Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργο Παπανδρέου.

    Παρόντες ήταν επίσης παλαιά μέλη και φίλοι της Ένωσης Κέντρου.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέθεσε κόκκινα τριαντάφυλλα στον τάφο του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    -

    [02] Με το βλέμμα στο Έκτακτο Συνέδριο

    Στις 29 Νοεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, όπως αποφάσισε σήμερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ύστερα από συνεννόηση με τον Κώστα Καραμανλή και με τους υποψήφιους για την ηγεσία.

    Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί και η εταιρία η οποία θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση και την ηλεκτρονική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

    Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι εγγραφούν ως μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας και θα περνούν, έτσι, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος.

    Το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου. Το συνέδριο θα αρχίσει το Σάββατο στις 11 το πρωί με ομιλίες των Δημήτρη Σιούφα, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κώστα Καραμανλή, των υποψηφίων για την ηγεσία και ακολούθως των στελεχών που θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο.

    Απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος της κρίσης που υπάρχει στο κόμμα, μετά τη συντριπτική ήττα της παράταξης. Την ίδια ώρα, με περιοδείες συνεχίζουν τον εσωκομματικό προεκλογικό τους αγώνα οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, ενόψει και της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του δήλωσε:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

    Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

    Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    "Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του που τον οδήγησαν στις σημερινές του αποφάσεις. Θέλω όμως να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας. Την επόμενη μέρα της ΝΔ θα είμαστε όλοι μαζί. Θα είμαστε όλοι εκεί! Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο", δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι», ανέφερε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Το σεβασμό, αλλά και τη θλίψη του για την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ν.Δ., εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επισήμανε ότι έχει επικροτήσει θέσεις του Δ. Αβραμόπουλου και πρόσθεσε πως «στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού».

    Ως προς τη δική του υποψηφιότητα, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και σημείωσε: «Θα μείνω μέχρι το τέλος γιατί έμαθα να πολεμάω. Θα μείνω γιατί είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά». Ο κ. Π. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί σήμερα, στις 19.00, τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο του διαλόγου με αφορμή την εκλογή προέδρου του κόμματος. Ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει και σε ραδιοφωνική εκπομπή στο διαδυκτιακό ONNED RADIO.

    [03] Νέα γρίπη: Οδηγίες για τον εμβολιασμό

    Εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και δίδονται οδηγίες για τη διενέργεια των εμβολιασμών, απέστειλε σήμερα προς τις διοικήσεις όλων των αρμόδιων φορέων, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και μέλη ο Διευθυντής Φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής ή Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ή Δ/ντής ΜΕΘ, όπου υπάρχει) ο Γιατρός Εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής Λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας Διοικητικός Υπάλληλος.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας, είναι:

    Διενέργεια Εμβολιασμών

    α. Ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    β. Σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Την δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα Νοσοκομεία στα ΚΥ.

    γ. Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία, η επιτροπή πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά Νοσοκομείο, Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

    δ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι με ευθύνη του Διοικητή, θα ορισθεί εμβολιαστικός χώρος ή χώροι ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (π.χ εξωτερικά ιατρεία, ήδη λειτουργούντες χώροι εμβολιασμών), όπου εκτός των άλλων, θα υπάρχει ψυγείο, ένα έπιπλο (γραφείο) διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

    Χρόνος Λειτουργίας

    Συστήνεται και η λειτουργία των παραπάνω εμβολιαστικών κέντρων στα Νοσοκομεία να γίνεται καθημερινά απογευματινές ώρες καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

    Ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ορίζεται η Δευτέρα 16.11.09 και κατά την πρώτη εβδομάδα θα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου.

    Επιπλέον θεωρείται ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (μετά από ιατρική γνωμάτευση).

    Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το Νοσοκομείο, θα έχουν την δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο παρακολούθησης τους.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η οργάνωση εκπαίδευσης των συνεργείων εμβολιασμού θα γίνει με βάση έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, που θα αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως τις 10.11.09.

    Το προσωπικό των υπολοίπων δομών Υγείας θα εμβολιαστεί ως εξής:

    α. Το προσωπικό των Ιδιωτικών Κλινικών και Θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο Δημόσιο Νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

    β. Για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους οι αντίστοιχοι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι στους οποίους ανήκουν θα ενημερώσουν με αναλυτικές καταστάσεις τις αντίστοιχες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

    γ. Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλλένειο Μπενάκειο (ΕΕΣ).

    δ. Το ΩΝΑΣΕΙΟ Κ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των Δημόσιων Νοσοκομείων.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των εμβολιαστικών συνεργείων, διευκρινίζεται ότι θα γίνει σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών από δεσμευμένους γι΄αυτό το σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Τέλος, καλούνται οι Διοικητές των Νοσοκομείων ως τις 5.11.09, εγγράφως, να ενημερώσουν:

    Α. Τη συγκρότηση και τη σύνθεση της επιτροπής πανδημίας της γρίπης.

    Β. Τον ορισμό της ομάδας παραλαβής φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    Γ. Έως 10.11.09 τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.

    [04] "Διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων"

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το επίδομα αλληλεγγύης.

    "Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που «προσφέρουν» οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει, με την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό, που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος και προστίθεται ότι: "το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετονομασία του επιδόματος θέρμανσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχθούν τη φτώχεια ως σταθερό και μόνιμο φαινόμενο και ότι κοινωνική πολιτική είναι τα ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 15:30:34 UTC