Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού

  • [01] Θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού

    Την Ελλάδα ως θεμέλιο του δυτικού Πολιτισμού και τον Αριστοτέλη ως πατέρα και πρόδρομο της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και επιστήμης αλλά και ως παιδαγωγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξήρε στην ομιλία της η υφυπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας, Αγκνες Βαντάι, εγκαινιάζοντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Βουδαπέστης, τη Σχολή Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας.

    Στη Σχολή αυτή, της οποίας οι αίθουσες διδασκαλίας φέρουν το όνομα «Αριστοτέλης», θα φοιτούν από τον Ιανουάριο Ούγγροι αξιωματικοί, που μετά από διετείς σπουδές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, θα μπορούν να μετεκπαιδευτούν στις αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς ελληνο-ουγγρικής στρατιωτικής συνεργασίας.

    Όπως τόνισε κατά τα εγκαίνια η κ. Βαντάι, η ίδρυση της Σχολής είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Άμυνας Ουγγαρίας και Ελλάδας, της Μικτής Ελληνοουγγρικής Επιτροπής και του Γλωσσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Βουδαπέστης.

    Η υφυπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας εξέφρασε την ελπίδα, ότι η ελληνοουγγρική συνεργασία θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα και πως η νέα Σχολή, πέραν της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, θα δώσει στους Ούγγρους φοιτητές τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία στον πολιτισμό και των Ελλήνων.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ταξίαρχος Ανδρέας Βλάνος, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν μια «υποδειγματική διμερή σχέση» γενικότερου επιπέδου και ειδικότερα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    Στη συνέχεια ο ελληνορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Καλότα τέλεσε αγιασμό των αιθουσών, μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ για επιτυχία του έργου της Σχολής.

    Στα σημερινά εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας Γιάνος Σάμπο και ο διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης του ουγγρικού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιστβαν Γιούχας, ενώ από ελληνικής πλευράς ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Ουγγαρία Ιωάννης Σταματέκος, ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας συνταγματάρχης Αλέξανδρος Δεσπύρης, και οι ηγεσίες ελληνικών ομογενειακών συλλόγων και ιδρυμάτων στην Ουγγαρία.

    Η αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε αργότερα το πλησίον του Πανεπιστημίου ευρισκόμενο Μνημείο του Ελληνισμού το οποίο είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2006 και είναι αφιερωμένο στον ανά τους αιώνες Ελληνισμό της Ουγγαρίας που με τη δημιουργική του παρουσία έχει γράψει ιστορία στη χώρα αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2009 - 18:49:31 UTC