Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά"
  • [02] Νέα απεργία των εφοριακών
  • [03] Με απόλυση απειλούνται δύο ειδικοί φρουροί
  • [04] "Να αντιδράσει ο λαός"
  • [05] Πάνω από 700 νεκροί
  • [06] "Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα"

  • [01] "Επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

    ''Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ένας ναυπηγοεπισκευαστικός κολοσσός, όπως η Abu Dhabi Mar που έχει τέσσερα ναυπηγεία στην ιδιοκτησία της, εμπιστεύεται και επενδύει στην Ελλάδα.

    Μετατρέπει, έτσι, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ναυπηγική της βάση, όχι μόνο για την κατασκευή υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για την κατασκευή πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων άλλων αναδυόμενων οικονομιών''.

    Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης σχετικά με το Σκαραμαγκά, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων, και των Αρχών του Εμιράτου Αμπου Ντάμπι να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.

    H υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι ''πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση, με ιδιαίτερα επωφελή αναπτυξιακά αποτελέσματα για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της''.

    Τέλος, η κυρία Κατσέλη θεωρεί ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η KWD, θυγατρική της εταιρίας ThyssenKrupp Marine Systems, παραμένει ως υποκατασκευάστρια των υποβρυχίων ενώ εκτιμά ότι η απόφαση της Abu Dhabi Mar να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα θα δημιουργήσει και θα διασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει σημαντικά την ελληνική τεχνογνωσία και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

    [02] Νέα απεργία των εφοριακών

    Σε νέα 48ώρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 8 και Τρίτη 9 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στις εφορίες.

    Αυτό αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΟΥ σε έκτακτη συνεδρίαση αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική για το 2010.

    [03] Με απόλυση απειλούνται δύο ειδικοί φρουροί

    Την αυστηρότερη ποινή, που είναι η απομάκρυνση από το Σώμα της Αστυνομίας, προτείνει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τους δύο ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην κακοποίηση και απρεπή συμπεριφορά σε βάρος αλλοδαπής υπηκόου Αρμενίας και του ανήλικου παιδιού της, τη 19η Νοεμβρίου 2009, στην περιοχή της Κυψέλης.

    Η υπόθεση είχε εξαγριώσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος προχώρησε άμεσα στην ίδρυση γραφείου για την υποβολή παραπόνων σε βάρος αστυνομικών από την πλευρά των πολιτών.

    Μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμπονται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων, Υπαρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων Αθηνών με το ερώτημα της απόλυσης, που ισοδυναμεί με την οριστική αποπομπή τους από το Σώμα.

    [04] "Να αντιδράσει ο λαός"

    Έκκληση για λαϊκή αντίδραση απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, που έγινε με αφορμή την 8η του Μάρτη, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, καλώντας παράλληλα το λαό: "να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, που ισχυρίζεται ότι τον σταματάνε στο δρόμο και του ζητάνε να δώσουν το μεροκάματο και τους μισθούς τους".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία Ολι Ρεν, χαρακτήρισε "αδιανόητο και αδύνατο" ο ελληνικός λαός "να δεχθεί να παραδώσει στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχει αποσπάσει με αίμα, κόπους και θυσίες".

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ "πρέπει να λογοδοτήσουν στο λαό, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς την ΟΝΕ και το ευρώ", τόνισε επίσης η γγ του ΚΚΕ και αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο για "γελοιογραφία αντίστασης απέναντι στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ", επισημαίνοντας ότι είναι υπαρκτές οι πιέσεις, αλλά "αποτελούν το καλύτερο χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και στη συμμαχία της με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι αιματηρές θυσίες είναι τάχα για το καλό τους".

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε "πλασιέ της σύγχρονης βαρβαρότητας" τη μεγάλη, όπως είπε, πλειοψηφία των στελεχών των ΜΜΕ "που προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό, ότι τάχα θα είναι μεγάλη επιτυχία αντί για τα είκοσι βάρβαρα μέτρα να περάσουν τα δεκαεννιά ή δεκαεννιάμιση".

    Έκανε δε την εκτίμηση, ότι "βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από ένα νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα, με το οποίο θα δρομολογείται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της λαϊκής οικογένειας, των γυναικών, των νέων ζευγαριών, των νέων ανθρώπων, με μέτρα που μας φέρνουν σε ένα σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, για να σωθεί, όπως αδιάντροπα λένε, η πατρίδα από την πτώχευση".

    Αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της δήλωσε ότι "το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του δεν έπαψε να παλεύει για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, πολεμώντας τους διαχωρισμούς των εργαζομένων σε υπόγεια και ρετιρέ".

    Πρόσθεσε ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ και τη ΓΕΣΑΣΕ "είναι επιλογή που βοηθάει την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων".

    Εξάλλου, κάλεσε τον ελληνικό λαό να δείξει τη δύναμή του, την πείρα και την αποφασιστικότητά του, "να δείξει ότι δεν φοβάται, να αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΝΑΤΟ και να πει "όχι" στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και στις ενώσεις που στηρίζουν τα μέτρα αυτά με κάθε τρόπο".

    "Βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα"

    Με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, η κυβέρνηση προωθεί τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, τονίζει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε επιστολή της προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, με την οποία απαντά αρνητικά σε πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

    «Ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι θα αφαιρεθούν εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων που παλαιότερα είχαν παραχωρηθεί και σταδιακά είχαν αποδυναμωθεί ή καταργηθεί πολλές από αυτές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της 10ετίας β90 και 2000» τονίζει η κα Παπαρήγα

    Υποστηρίζει ότι «ο διάλογος και η διαβούλευση έχουν εξελιχθεί σε μια καθαρά διακοσμητική διαδικασία» που προκαλεί «αποπροσανατολισμό, ψευδαίσθηση και σύγχυση» και «καλλιεργεί στο λαό άσκοπη και κυρίως επικίνδυνη αναμονή» και τονίζει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει όχι μόνο θέσεις και εκτιμήσεις αλλά και συγκεκριμένο πλαίσιο κατεύθυνσης και στόχους πάλης για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, τις οποίες το Υπουργείο γνωρίζει.

    «Μέσα και έξω από τη Βουλή εργαζόμαστε με τέτοιο τρόπο, που αντικειμενικά γίνεται διάλογος και αντίλογος» σημειώνει η γγ του ΚΚΕ.

    Τέλος, η κα Παπαρήγα ατηγορεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο για συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και άλλο πράγμα η καταφυγή στη συκοφαντία».

    Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει: «Η θέση του πρωθυπουργού, ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός είναι για την πατρίδα, είναι πελώριο ψέμα. Τα άγρια μέτρα που θέλει να επιβάλει, μαζί με την ΕΕ, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να ξεσηκωθεί για να τα αποκρούσει και να επιβάλει το δίκιο του».

    [05] Πάνω από 700 νεκροί

    Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Επισήμως ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 723, εκ των οποίων η πλειοψηφία (544) βρέθηκε στο κεντρικό και νότιο μέρος της Χιλής, ενώ επισήμως υπάρχουν και 19 αγνοούμενοι.

    Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία ακούν τρεις επιζώντες στα χαλάσματα ενός 14οροφου κτηρίου που κατέρρευσε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Κονσεψιόν μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ.

    "Ρωτήσαμε διάφορα πράγματα και πήραμε απαντήσεις, με χτυπήματα, από τους δύο ενώ φαίνεται ότι κάποιος τρίτος έσπασε ένα τζάμι. Δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσοι είναι αλλά φαίνεται πως τουλάχιστον τρεις ζουν ακόμα κάτω από τα χαλάσματα και μάλλον βρίσκονται στα χαλάσματα του διαμερίσματος αριθμός 602", ανέφερε ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων, Χουάν Κάρλος Σουτμπερκασό.

    Πυροσβέστες έχουν συρρεύσει εκεί και εργάζονται σκληρά για να βγάλουν τους ζωντανούς καταπλακωμένους από τα τσιμέντα. Ήδη έχουν ανασύρει 25 ζωντανούς αλλά ανέσυραν και οκτώ πτώματα από διάφορα κτίρια στην Κονσεψιόν.

    "Προσπαθούμε να κάνουμε μικρές-μικρές τρύπες στα χαλάσματα ώστε να αποκτήσουμε μια επαφή οπτική ή λεκτική με τους επιζώντες", ανέφερε ο κ. Σουτμπερκασό.

    Μιλώντας για το συγκεκριμένο πολυώροφο κτήριο ο ίδιος ανέφερε ότι είχε τέσσερα διαμερίσματα σε κάθε όροφο και εικάζει ότι οι μισοί από τους κατοίκους βρίσκονταν μέσα την ώρα του σεισμού.

    "Η πρόοδος που έχουμε είναι πολύ μικρή γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρά και μεγάλα αντικείμενα από το φόβο της επιπλέον κατάρρευσης ή του τραυματισμού κάποιου εγκλωβισμένου", πρόσθεσε και καταλήγοντας ανέφερε ότι με κάθε μετασεισμό η εικόνα αλλάζει και αυτό είναι το πιο δύσκολο για μας".

    Το κτήριο αυτό είναι ένα από τα δύο χιλιάδες σπίτια που κατέρρευσαν από τον σεισμό στη Χιλή.

    [06] "Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα"

    «H στιγμή είναι κρίσιμη για τη χώρα», δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, και πρόσθεσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες πρέπει να υποστηρίξουν τα μέτρα».

    Ο κ. Ρεν είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για να υπερπηδήσει τις δυσκολίες και πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ισχυρή αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά.

    «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, που επικρατεί με το δημόσιο χρέος και δεν υπάρχει πιο αντικοινωνικό, από το να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τα δημόσια οικονομικά», τόνισε και πρόσθεσε πως «τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4%, δεν πρέπει να ληφθούν για να είμαστε αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή αλλού, αλλά διότι πρέπει να ληφθούν».

    Είπε επίσης ότι υπάρχει η πλήρης υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων και ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει με διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Ρεν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ το 2010. Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν σωστά οι προτεραιότητες στα δημόσια οικονομικά και ότι μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο σκέλος των δαπανών.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική υποστήριξη και ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αναλάβει συντονισμένη δράση για τη σταθερότητά της. Δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα και ότι στις 15 Μαρτίου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα έκθεση, σχετικά με τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ το Μάϊο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες και φήμες ότι ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κοπεί ο 14ος μισθός είπε ότι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν διάφορα μέτρα. Εμείς προτείναμε, πρόσθεσε, να μειωθεί το μισθολογικό κόστος αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποιά θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου.

    "Οι αγορές πρέπει να είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος στην περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης και τα επιπλέον μέτρα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε ο επίτροπος.

    Ερωτηθείς για το εάν τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στο σκέλος των εσόδων ή στο σκέλος των δαπανών, ο επίτροπος επισήμανε ότι το ECOFIN στα μέσα Φεβρουαρίου συνέστησε στην κυβέρνηση να δοθεί τώρα έμφαση στο σκέλος των δαπανών και τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση να είναι μόνιμου χαρακτήρα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί πως τα επιπλέον μέτρα που συζήτησε σήμερα με την κυβέρνηση θα πετύχουν το στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ φέτος και αυτό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι αγορές για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Επανέλαβε ότι κατά την άποψή του είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να ασχοληθεί όχι μόνο με άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εγγυηθεί τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συντονισμού για την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 19:30:23 UTC