Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"
  • [02] "Ανάγκη ενότητας"
  • [03] Έρευνες για τη συμπλοκή
  • [04] Διπλωματική σύγκρουση

  • [01] "Δεν θα ανεχθώ την εσωστρέφεια"

    Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

    "Η κόκκινη γραμμή που θέτω είναι η γραμμή της ενότητας και στη νεολαία και στο κόμμα, εκείνο που δεν θα επιτρέψω και δεν θα ανεχθώ, είναι να επιστρέψουμε στην εσωστρέφεια και στη νεολαία και στο κόμμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μήνυμα από τη βάση είναι ενότητα και δημοκρατία, αλλά όχι εσωστρέφεια.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε αυτοκριτική για την προηγούμενη πενταετία της ΝΔ, αλλά επανέλαβε την επίθεσή του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    "Δίνουμε μια δύσκολη μάχη, ανεβαίνουμε έναν ανηφορικό δρόμο για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος και να ξαναμπούμε σε τροχιά νίκης, όχι μόνο για να διαχειριστούμε ένα σύστημα που κατέρρευσε, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το κόμμα του συνέρχεται από μια πρόσφατη βαριά ήττα και πρόσθεσε, ότι "σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας, θα κάνουμε την αυτοκάθαρσή μας. Οσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας".

    Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί σήμερα να ρίξει τις ευθύνες των δικών του λαθών στη ΝΔ, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "έχουμε βέβαια και εμείς ευθύνες, αλλά το σύστημα που διένειμε δανεικά δεν το φτιάξαμε εμείς, την υπερχρέωση της Ελλάδας δεν την προκαλέσαμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε".

    Συνέχισε, λέγοντας ότι η ΝΔ ευθύνεται, γιατί δεν άλλαξε το σύστημα όταν της δόθηκε η ευκαιρία, υποστήριξε, όμως, ότι τα spreads εκτινάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ από την "απίστευτη ολιγωρία του" και ότι ο δημόσιος δανεισμός με επιτόκιο πάνω από 6% οφείλεται στην "απίστευτη ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ να παρομοιάζει την Ελλάδα με Τιτανικό".

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για "έλλειμμα κοινής λογικής και ρήγμα κοινωνικής συνοχής". Υπενθύμισε, ότι είχε εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και να μην αφήσει την ύφεση να "καταπιεί" τη χώρα.

    Σημείωσε, ακόμη, ότι καθημερινά διαπιστώνεται κρίση αδιαφάνειας που προκαλεί νέα κρίση σκανδάλων και κρίση λιτότητας. Είναι μια λογική παρακμής που οδηγεί στην καχυποψία, κανείς να μην εμπιστεύεται κανέναν και όλοι να κατηγορούν όλους, πρόσθεσε.

    Ειδική αναφορά έκανε στην "προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περάσει στη Βουλή διάταξη για την αδιαφανή ανάθεση σε ξένες εταιρίες ευαίσθητων ή απόρρητων εθνικών υποθέσεων απευθείας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα όριζε και την αμοιβή των εταιριών αυτών".

    Η προσθήκη αποσύρθηκε υπό το βάρος της καταγγελίας μας και θα επανέλθει ως τροπολογία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Το σημαντικότερο λάθος της ΝΔ, είπε ο πρόεδρός της, είναι ότι δεν άλλαξε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ που σήμερα προσπαθεί και πάλι να διασώσει το σύστημά του, ένα σύστημα που αντί να δώσει ανάσα στην αγορά, να τονώσει την οικονομία, να μειώσει το έλλειμμα, οδηγεί σε βαθιά ύφεση.

    Απευθυνόμενος στο κοινό των νεολαίων, είπε ότι "ένα τεράστιο δυναμικό από ανθρώπους με όρεξη και πείρα πήγαινε χαμένο μέχρι τώρα και ότι αυτό θα σταματήσει τώρα, καθώς το κόμμα με τη νέα του οργανωτική δομή θα απορροφά στελέχη της νεολαίας και θα ανανεώσει το δυναμισμό του και το δυναμικό του σε όλη την Ελλάδα".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα μεγάλα μαθήματα που έδωσε η ΟΝΝΕΔ είναι η αγωνιστικότητα, ο πατριωτισμός και η ενότητα. Επανέλαβε το σύνθημά του για "νέα μεταπολίτευση" και σημείωσε ότι "στις 29 Νοεμβρίου κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα, στις 18 Απριλίου με την εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κάνουμε το δεύτερο βήμα, και στο 8ο συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, θα κάνουμε το τρίτο βήμα και θα νικήσουμε".

    Ανάδειξη νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ με ανοιχτές διαδικασίες

    Στις 18 Απριλίου θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες - αντίστοιχες με εκείνες της εκλογής του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά - που θα ισχύσουν για πρώτη φορά και στη νεολαία.

    Στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ σήμερα υιοθετήθηκαν οι αναγκαίες τροποποιήσεις του καταστατικού, ώστε να νομιμοποιηθούν οι νέες ανοιχτές διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΟΝΝΕΔ, ενώ μίλησαν επίσης και οι διεκδικητές του "χρίσματος".

    Μετά την παραίτηση του Κώστα Ιωάννου υπερ του συνυποψηφίου του Βασίλη Φοίβου Αξιώτη, οι υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι τρεις: Βασίλης Φοίβος Αξιώτης, Ανδρέας Παπαμιμίκος και Κώστας Χατζής.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου κάλεσε τους υποψηφίους να αναμετρηθούν με ήθος και ποιότητα, διασφαλίζοντας την ενότητα της νεολαίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και νίκη στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές.

    Ο κ. Παπανικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ενώ διαβεβαίωσε το σημερινό πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά ότι η νεολαία θα βρίσκεται δίπλα του.

    Ακολούθησε η αντιπαράθεση -όχι χωρίς εντάσεις- των τριών υποψηφίων για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.

    Ο Βασίλης Φοίβος Αξιώτης είναι ο νεότερος των υποψηφίων, έχει μόλις κλείσει τα 25 του χρόνια και έχει διατελέσει υπεύθυνος της ΔΑΠ, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς καμιά επαγγελματική σχέση με πολιτικά γραφεία.

    Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Ο Κώστας Χατζής διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ του νομού Ευβοίας, είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και διετέλεσε συνεργάτης σε θέματα Τύπου του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    [02] "Ανάγκη ενότητας"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των αναγκών, των προσδοκιών και της ελπίδας του ελληνικού λαού, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου και, παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Πάγκαλο, με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου, υπέθεσε ότι "τώρα είναι η ώρα της προβοκάτσιας, ότι τώρα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασυκοφάντησης".

    Πρόσθεσε ότι "τελείωσε το παραμύθι με τον εξωτερικό εχθρό, την επίθεση που δέχεται η χώρα και πρέπει να αμυνθούμε ενωμένοι να σώσουμε τη πατρίδα, και τώρα θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι με τον εσωτερικό εχθρό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι στην κυβέρνηση "θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασπείρουν κλίμα διχασμού στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να απογοητευτεί ο κόσμος και να ξαναγυρίσει εκεί που τον θέλουν, στον καναπέ, να παρακολουθεί αμήχανα τις ειδήσεις των οκτώ".

    Ο κ. Τσίπρας αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο για παραμύθια όσον αφορά τη χρεοκοπία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "έξυπνο σενάριο, καλοστημένο σκηνικό σε όλες τις τηλεοράσεις". Το δεύτερο παραμύθι, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, "μπαίνουμε στο δεύτερο πεντάμηνο προετοιμασίας και προπαγάνδας. Αυτή τη φορά το παραμύθι θα τελειώσει και μαζί του θα εξαφανιστούν δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα. Θα εξαφανιστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ώστε να απελευθερωθούν οι απολύσεις".

    Επίσης, το τρίτο παραμύθι, όπως είπε, είναι τα κεκτημένα. Δηλαδή, "αυτό όμως παίζεται πάρα πολλά χρόνια. Προνομιούχοι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.200 ευρώ, πολυτέλεια η δημόσια δωρεάν παιδεία, γραφειοκρατικός και αντι-αναπτυξιακός ο δημόσιος τομέας, ζημιογόνες οι ΔΕΚΟ και η Ολυμπιακή".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, σημείωσε ότι πρέπει "να τελειώνουμε επιτέλους με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Να τελειώνουμε με τις συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν μοναδική απασχόληση να είναι ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής, είτε κυβερνητικής, είτε αντιπολιτευόμενης και να πρωτοστατήσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες, αποκρούοντας κάθε νέα προβοκάτσια από τις πολλές που ετοιμάζουν".

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για ένα ευρύ μέτωπο που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να "περάσει" τα μέτρα. "Για ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων που μπορεί να γίνει πλειοψηφικός. Ένα συνασπισμό δυνάμεων που θα δώσει νέα πνοή στο όραμα της ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς".

    Η ΚΠΕ ενέκρινε το κέιμενο για το έκτακτο συνέδριο

    Η Κεντρικη Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων για το έκτακτο συνέδριο αφού προηγουμένως απέρριψε πρόταση του κ. Π. Λαφαζάνη να υπάρξει μια αναβολή 15 ημερών και να επανέλθει η ΚΠΕ για την ψηφοφορία. Επομένως ο προσυνεδριακός διάλογος θα έχει ως "κορμό" της συζήτησης το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων.

    Σε αντιπαράθεση με το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων τέθηκε το σχέδιο θέσεων της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Χατζησωκράτης, Κάρης) που μειοψήφησε, ενώ στην ίδια ψηφοφορία, οι υποστηρικτές του κειμένου των Λαφαζάνη, Καλύβη, Στρατούλη, Τόλιου ψήφησαν λευκό. Ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη που είχαν καταθέσει δικό τους κείμενο Θέσεων δεν το έθεσαν σε ψηφοφορία .

    Τελικά μετά από πρόταση του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα, η ΚΠΕ αποφάσισε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (Βούτσης, Μπαλάφας, Λαφαζάνης) για τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνθεσης-ενσωμάτωσης μέρους των διαφορετικών κειμένων στον βασικό κορμό που υπερψηφίστηκε.

    Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο στην επόμενη συνεδρίαση της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα οριστικοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες της προσυνεδριακής συζήτησης.

    Οι θέσεις της ΚΠΕ

    Η ανάγκη αναδιοργάνωσης των οργάνων του ΣΥΝ, αυστηρή αυτοκριτική για τις επιδόσεις του αλλά και για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κριτική στην κυβέρνηση και σε όλα τα άλλα κόμματα για τη στάση τους έναντι της κρίσης, διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των Θέσεων για το έκτακτο συνέδριο που παρουσιάστηκε σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.

    Το κείμενο που επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή υπό τον κ. Γ. Δραγασάκη καταγράφει διεξοδικά τη συνολική πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κόμματος, ενώ αναλύει από πολιτική και ιδεολογική πλευρά την οικονομικη κρίση και προτείνει λύσεις εξόδου από αυτήν.

    Στις θέσεις επισημαίνεται ότι το έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού συγκαλείται σε μια οριακή στιγμή τόσο για την ελληνική κοινωνία συνολικά όσο και για το ίδιο το κόμμα, καθώς η οικονομική κρίση εξακολουθεί να διευρύνεται προς νέες κατευθύνσεις και να βαθαίνει με εντελώς απρόβλεπτη έκβαση. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προστίθεται, όπως αποφασίζονται υπό την ασφυκτική πίεση της ΕΕ, αλλά και υπό αδιατάρακτη σύμπνοια μαζί της σε όσα αφορούν τη στρατηγική αναθεμελίωσης του νεοφιλελευθερισμού, όχι μόνο δεν συγκροτούν αναχώματα στην κρίση, αλλά την εντείνουν και την παροξύνουν μέσα από την κατεδάφιση όλων εκείνων που έχουν απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την εργασιακή ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

    Στο κείμενο γίνεται η εκτίμηση ότι η κρίση συνδέεται με το μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας, την κρατική σπατάλη (ιδιαίτερα στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών), τις ιστορικά διαμορφωμένες πρακτικές του πελατειακού κράτους μέσω της δικομματικής διακυβέρνησης, τη συστηματική διαπλοκή, τη διάχυτη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τις εισφοροαπαλλαγές, προβλήματα που τείνουν όλα να εκλάβουν διαστάσεις πρωτοφανείς, οδηγώντας σε μια αντίστοιχα πρωτοφανή κρίση πολιτικής και ιδεολογικής νομιμοποίησης του συνόλου των κρατικών και πολιτικών θεσμών, αλλά και των μεγάλων συνδικαλιστικών φορέων.

    Στις Θέσεις γίνεται επίσης η εκτίμηση ότι την αναντιστοιχία κοινωνίας και παγιωμένου πολιτικού συστήματος προσπαθούν να συγκαλύψουν με κάθε μέσο τα περισσότερα ΜΜΕ, και ιδιαιτέρως τα τηλεοπτικά, τα οποία τείνουν να αναχθούν σε βασικό πυλώνα και απολογητή όλων των στρεβλώσεων του κοινωνικού και πολιτικού μας συστήματος.

    Για την εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΝ αυτή την περίοδο, οι Θέσεις αναφέρουν ότι:

    "το κόμμα μας περνά μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, που ξεκίνησε ήδη πριν τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την κατάσταση, που οδηγεί σε προϊούσα απογοήτευση ή ακόμη και αποστράτευση των μελών του κόμματος: η κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις βάσης και ηγεσίας, η αποδιάρθρωση του οργανωτικού ιστού, η ελλιπέστατη λειτουργία των κεντρικών οργάνων και η παντελής, ουσιαστικά, απουσία οργάνων σχεδιασμού και ανάλυσης, η αδυναμία ελέγχου της εφαρμογής των αποφάσεων, η αυξανόμενη "ανεξαρτητοποίηση" των τάσεων απέναντι στο κοινό κεκτημένο, η κατά βούληση παρουσία στελεχών στα τηλεοπτικά κανάλια και οι επίσης κατά βούληση δηλώσεις τους χωρίς καν την ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων, η διγλωσσία ή και πολυγλωσσία που εμφανίζει η δημόσια εικόνα του κόμματος με την αμφισβήτηση βασικών πολιτικών επιλογών του, η αδυναμία του κόμματος να μετατρέψει σε πολιτική πράξη και να επενδύσει σε πολιτικό και ιδεολογικό κύρος συνεκτικές αναλύσεις και προγραμματικές επεξεργασίες που ωστόσο δικαιώθηκαν και δικαιώνονται κατά τρόπο εντυπωσιακό, και τέλος η συνεχιζόμενη ασάφεια ως προς τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τείνουν κάποιες φορές να αποσταθεροποιούν το κοινό εγχείρημα, του απαγορεύουν να πάρει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις εύστοχες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει".

    Στην εκτενή κριτική που ασκεί προς τα κόμματα εξουσίας και ιδιαίτερα τώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Θέσεις του ΣΥΝ τονίζουν ότι:

    "Για μια ακόμη φορά στην ελληνική ιστορία οι δυνάμεις του συστήματος εξουσίας καταφεύγουν στην πατριδοκαπηλία και στο μύθο της εθνικής ενότητας για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους. Η κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων παρουσιάζεται ως ``θυσία`` προς την πατρίδα. Προβάλλεται η ιδέα ενός ``πατριωτικού μετώπου`` ή μιας ``εθνικής συναίνεσης`` για την ``απελευθέρωση`` της χώρας από την ``επιτήρηση`` της ΕΕ και του ΔΝΤ, τους οποίους ωστόσο οι ίδιοι προσκάλεσαν, ή για την ανάκτηση της ``εθνικής κυριαρχίας``, που όμως οι ίδιοι παραχώρησαν. Ωστόσο, πίσω από αυτές τις ιδέες κρύβεται η προσπάθεια να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι οικειοθελώς τους όρους και τις απαιτήσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου και των κερδοσκοπικών αγορών. Με άλλα λόγια, η περικοπή των μισθών και των συντάξεων εντάσσεται σε μια πολιτική που στόχο έχει να μην αλλάξει το σύστημα που μας οδήγησε στην κρίση και να μη χάσουν τα προνόμιά τους όσοι εκτρέφονται από το σύστημα αυτό. Οι ``θυσίες`` που ζητούνται είναι θυσίες χωρίς ελπίδα για το λαό και για την πατρίδα, αφού επιδεινώνουν τη θέση όχι μόνο των μισθωτών αλλά και της κοινωνίας συνολικά".

    Στην ειδικότερη αναφορά που γίνεται για τη στάση των άλλων κομμάτων υπογραμμίζεται ότι:

    "-Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού εξαπάτησε τον ελληνικό λαό παρουσιάζοντας μια φαινομενικά ηπιότερη πρόταση διεξόδου από την κρίση, έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στην ταξική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, επίθεση που αποσκοπεί στην ισοπέδωση όλων των ιστορικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Σε συντονισμό με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αξιοποιεί τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της τελευταίας και τις διεθνείς χρηματαγορές ως μέσο εκβιασμού και μηχανισμό πειθάρχησης σε μέτρα που αποτελούσαν επί δεκαετίες βασική στόχευση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας στη χώρας μας.Προκειμένου να συγκρατήσει τις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να διολισθαίνει σε έναν εντεινόμενο αυταρχισμό, σε μια επιθετική αντι-αριστερή ρητορεία και στην επίκληση ενός ψευδεπίγραφου και παρωχημένου εθνικιστικού λόγου που συνδέει το ΠΑΣΟΚ με τον εθνικισμό των παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά όμως καθιστούν το κόμμα αυτό εύθραυστο και ευάλωτο. Η κυβερνητική πολιτική του τείνει να κλονίσει τα λαϊκά του ερείσματα, ενώ τα συνδικάτα και οι αυτοδιοικητικοί φορείς που ελέγχει έχουν αρχίσει να βιώνουν μια σχεδόν εκρηκτική αντίφαση.

    [03] Έρευνες για τη συμπλοκή

    Συνεχίζονται μεθοδικά οι έρευνες της αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη, όπου έπεσε νεκρός ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας.

    Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στα προσωπικά του αντικείμενα, εκτός των άλλων, βρέθηκε και ένα σχεδιάγραμμα, με ιδιόχειρες σημειώσεις που αποκρυπτογραφήθηκε χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Το σχεδιάγραμμα περιλαμβάνει όλες τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στην Αθήνα, με σημειώσεις που αφορούν την ακτίνα που καλύπτουν αυτές, καθώς και τα σημεία τα οποία δεν μπορούν να καταγράψουν.

    Οπως λένε οι αξιωματικοί, το σκαρίφημα αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της μεθοδικότητας του 35χρονου βιολόγου, καθώς και των προφυλάξεων που ελάμβανε. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν σημαντικό μέλος μιας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία χρόνια, και γίνεται προσπάθεια για την ανεύρευση γιάφκας. Στη φάση αυτή ερευνώνται κάποια κλειδιά που βρέθηκαν στο σπίτι του 35χρονου και δεν ταιριάζουν σε κανέναν από τους χώρους τους οποίους χρησιμοποιούσε.

    Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί υπό επιτήρηση άτομα του στενού περιβάλλοντός του στην Αθήνα και στην επαρχία.

    Εξάλλου, αναμένονται από αύριο τα αποτελέσματα για το DNA από κηλίδες αίματος, που είχαν βρεθεί στον τόπο της συμπλοκής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στο νεκρό 35χρονο ή στο συνεργό του, ο οποίος διαφεύγει.

    Ταυτόχρονα, θα γίνει σύγκριση με υλικό DNA που έχει ληφθεί από σημεία διάφορων τρομοκρατικών ενεργειών, για να διαπιστωθεί αν ταυτίζεται με του Λάμπρου Φούντα.

    [04] Διπλωματική σύγκρουση

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή 1.600 κατοικιών Εβραίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρείται ως "προσβολή" από τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι "καταστροφική" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ανώτερος Σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    "Μόλις ξεκινήσαμε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Κάνουμε τις ενδιάμεσες επαφές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Και το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή γίνεται τη στιγμή αυτή είναι πολύ καταστροφικό", δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Αξελροντ στο CNN.

    Αυτή η ανακοίνωση θεωρήθηκε ως "προσβολή (από την Ουάσινγκτον). Πάνω απ' όλα όμως, αυτό υπονόμευσε την πολύ εύθραυστη προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή", τόνισε.

    Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως "ξεχωριστό και ισχυρό σύμμαχο" των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αξελροντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι "είναι ακριβώς για τον λόγο αυτό που το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι".

    Η ανακοίνωση του Ισραήλ για την κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή και αμέσως προκάλεσε αναστάτωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα.

    Ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση "ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

    Το Ισραήλ ορθώνει τείχος στα σύνορα με Αίγυπτο

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα το σχέδιο για την κατασκευή ενός φτάχτη κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο για να εμποδιστεί η είσοδος "τρομοκρατών" και λαθρομεταναστών και να περιοριστεί το λαθρεμπόριο.

    "Πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος του Ισραήλ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο φράχτης, μήκους 240 χιλιομέτρων, καθώς και τα άλλα μέτρα ασφαλείας (όπως ραντάρ) που προβλέπεται να ληφθούν, θα στοιχίσουν περί τα 358 εκατομμύρια δολάρια. Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβουν τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών.

    Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι κάθε εβδομάδα περνούν παράνομα τα σύνορα από την Αίγυπτο γύρω στα 100-200 άτομα -- καταζητούμενοι εγκληματίες, πρόσφυγες ή άνθρωποι που αναζητούν εργασία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 March 2010 - 19:30:27 UTC