Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογήθηκε ο Α. Σειρινίδης
  • [02] Πένθος για τα θύματα της τραγωδίας
  • [03] "Ο λαός αλλάζει τους νόμους"
  • [04] «Αναγκαστικά "ναι"»
  • [05] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"
  • [06] Τιμή στη μητέρα
  • [07] Για τη σταθερότητα του ευρώ
  • [08] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

  • [01] Απολογήθηκε ο Α. Σειρινίδης

    Ενώπιον της δεύτερης ειδικής ανακρίτριας απολογήθηκε ο Αρης Σειρινίδης, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στον Κεραμεικό, μετά την αιματηρή ληστεία στο "Praktiker" της οδού Πειραιώς.

    Ο Αρης Σειρινίδης απολογήθηκε για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της αρχής. Αν και κατηγορείται σε βαθμό πλημμελήματος, ο Αρης Σειρινίδης απολογήθηκε στην ανακρίτρια, καθώς συμπαρασύρεται η υπόθεσή του με τον δεύτερο συλληφθέντα μετά τη ληστεία, Συμεών Σεϊσίδη, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή.

    Την ώρα που βρισκόταν στο ανακριτικό γραφείο ο Αρης Σειρινίδης εκδόθηκε σε βάρος του και εκτελέστηκε επιτόπου ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά πυροβολισμούς σε βάρος "κλούβας" των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη τον Ιούλιο του 2009.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, DNA του Σειρινίδη ταυτοποιήθηκε με αυτό του δράστη της ενέργειας σε βάρος των αστυνομικών.

    Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, μάσκα που είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης την οποία είχαν συλλέξει οι αστυνομικοί τότε, είχε γενετικό υλικό το οποίο ταυτοποιήθηκε με αυτό του Σειρινίδη. Για το λόγο αυτό ο κατηγορούμενος, που παραμένει κρατούμενος, θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του Χρύσα Πετσιμέρη, ο Αρης Σειρινίδης αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και υποστηρίζει ότι την επίμαχη μέρα που συνέβη το περιστατικό στη Χαριλάου Τρικούπη βρισκόταν εκτός Αθηνών, κάτι που όπως λέει, θα το αποδείξει.

    [02] Πένθος για τα θύματα της τραγωδίας

    Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Μαρούσι, κηδεύτηκε το μεσημέρι η Παρασκευή Ζούλια. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου ετάφη στο Αίγιο στις 5 το απόγευμα. Αύριο το τελευταίο αντίο στον Επαμεινώδα Τσακάλη, στο χωριό Βασιλική της Λευκάδας.

    Με λίγα λουλούδια, αλλά και μηνύματα που αφήνουν στον τόπο της τραγωδίας απλοί πολίτες εκφράζουν τη θλίψη τους αλλά και την οργή τους για το θάνατα των τριών νεών. Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς.

    Σε ένδειξη πένθους για τον τραγικό θάνατο των τραπεζικών υπαλλήλων τα καταστήματα των τραπεζών έκλεισαν σήμερα στη μία το μεσημέρι.

    Στην Marfin Egnatia Bank, ειδικά, όλα τα καταστήματα λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας το πρωί και έκλεισαν στις 11:00 π.μ. ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις κηδείες των συναδέλφων τους.

    "Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ, απαιτούν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Οι αιτίες που στοίχισαν τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα της οδού Σταδίου της Marfin Egnatia Bank πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς", αναφέρει η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση.

    "Είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών", αναφέρει η ΟΤΟΕ.

    Η ΟΤΟΕ αναφέρει επίσης ότι το κατάστημα "δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων, δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών, δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος- για άγνωστους λόγους- ήταν κλειδωμένη και δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών".

    "Ομως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφαλείας, η Διοίκηση της τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.

    Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζόμενων, όταν γνώριζε - όπως άλλωστε, γνωρίζουν όλες οι τράπεζες- ότι τα καταστήματα των τραπεζών της οδού Σταδίου είναι μόνιμοι στοχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες", αναφέρει επίσης η ΟΤΟΕ.

    Η ΟΤΟΕ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται σε όλες τις τράπεζες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

    Απάντηση της Marfin

    «Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της "κακιάς εργοδοσίας" για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή!», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Marfin Egnatia Bank.

    «Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας«, αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Οι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, μετά την ολοκλήρωση της νεκροτομής των τριών θυμάτων. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα. Οπως έγινε γνωστό από χθες πρόκειται για την Αγγελική Παπαθανασοπούλου που βρέθηκε νεκρή στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στην προσπάθειά της να σωθεί.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης, οι οποίοι έσπασαν το τζάμι της τράπεζας με σφυριά και στη συνέχεια έριξαν στο εσωτερικό εύφλεκτο υγρό και μολότοφ, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας τον τραγικό θάνατο τριών από αυτούς.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το βίντεο της τράπεζας έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, αλλά οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν οπτικό υλικό από γύρω και απέναντι καταστήματα, όπου φαίνεται η επίθεση όχι όμως και χαρακτηριστικά των δραστών, λόγω του ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

    Για το λόγο αυτό αναζητούνται μάρτυρες που ενδεχομένως έχουν δει τους δράστες πριν από την επίθεση που δεν αποκλείεται να είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα.

    [03] "Ο λαός αλλάζει τους νόμους"

    «Εμείς δεν πρόκειται να σας συνδράμουμε για να βγει το κεφάλαιο από τα αδιέξοδά του. Για μας, εγγύηση Δημοκρατίας είναι ο λαός, οργανωμένος με πρόγραμμα πάλης, με κατεύθυνση, με αντοχή» τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε, τώρα πια το ζήτημα της αλλαγής τάξης στην εξουσία είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα ανεξάρτητα αν υποκειμενικά αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις.

    «Ο λαός, με την πλειοψηφία του, μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. Και μην μας φοβίσετε γι' αυτό», απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες της Βουλής, λέγοντας πως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε «έκκληση συστράτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, κατά ΚΚΕ».

    «Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διδαγμένοι πιο πολύ από ποτέ. Διδασκόμαστε από την προσφορά μας και από τις αδυναμίες μας. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε: Να μας στριμώξετε, να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Μην σας περνάει από το μυαλό. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε».

    «Αυτός που θα επιβάλλει την πραγματική δημοκρατία είναι ο λαός, όχι το ΚΚΕ. Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και δεν πρόκειται να μας κάνετε να διστάσουμε ή να δειλιάσουμε».

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε θαρραλέοι» για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

    «Περάσαμε από πολλές συμπληγάδες, παραλίγο να γλιστρήσουμε, τώρα δεν θα μας το συγχωρήσει κανένας να υποκύψουμε σε εκβιασμούς», είπε και πρόσθεσε ότι «η κρίση είναι ζήτημα πολιτικό δεν είναι λογιστικό».

    Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Από πού το βγάζετε αυτό όταν λέτε ότι σε τρία χρόνια θα αναγεννηθεί η Ελλάδα αν κάνει αυτές τις θυσίες».

    Οπως είπε, με βάση την εαρινή έκθεση της ΕΕ, μέχρι το 2011 το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, θα έχει αυξηθεί κατά 20% και γενικότερα της ΕΕ κατά 22%.

    "Η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πολύ μικρή στο χρέος της ευρωζώνης. Πώς, λοιπόν, θα αναγεννηθεί η Ελλάδα; Κι επιπλέον όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι στην ευρωζώνη θα είναι κοντά μείον 2% το κόστος των μισθών. Δηλαδή δεν μετέχει το κόστος στα προβλήματα της ευρωζώνης, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να δεχθεί θυσίες για να ανακάμψει", ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι αν δεν σκύψει το κεφάλι, σε δύο-τρεις μήνες δεν θα έχει το κράτος να πληρώσει συντάξεις.

    «Πόσο είναι το κόστος των μισθών και των συντάξεων; 26 δισ. Πόσο είναι τα κρατικά έξοδα; 15 δισ. Σύνολο, στρογγυλλοποιημένα 42 δισ. Τι προβλέπετε ότι θα εισπράξετε; 54 δισ. Γιατί θα γίνει στάση συντάξεων;» ανέπτυξε τον συλλογισμό της η κυρία Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας ότι βασίζεται στην «ταμειακή λογική» της κυβέρνησης.

    «Να πείτε: Θέλουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό, όντως, είναι ένα πολύ λογικό πρόγραμμα», είπε.

    Αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για το πού οφείλεται η κρίση και επίσης ρώτησε: «Ή λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε έναν ανορθολογισμό και προχειρότητα». «Σοβαρά λέτε ότι η κρίση οφείλετε στα λαμόγια και τις μίζες ; Για πρώτη φορά διέρχεται τέτοια κρίση το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα επειδή υπάρχουν λαμόγια παντού;».

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπολείπεστε τόσο, έχετε τέτοιο ανορθολογισμό», είπε και κατέληξε: Σας συμφέρει να τα βάζετε με ορισμένες συνέπειες και όχι με τη βαθύτερη αιτία», συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση και η κρίση έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.

    [04] «Αναγκαστικά "ναι"»

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών ενόψει του θέρους, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

    Όπως επισημαίνει, «η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί, εξαιτίας πυρκαγιών μεγάλης έκτασης, μεγάλες απώλειες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε φυσικό πλούτο. Δε, οι σχετικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας, παράλληλα, τον τουριστικό κλάδο.

    Ερωτά, κατόπιν τούτων, τον πρωθυπουργό, αν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί ότι «δεν θα γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων το προσεχές καλοκαίρι, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ΣΣτη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι με τη διακυβέρνησή τους αύξησαν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι «θα βρεθούν και θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι, που οδήγησαν τη χώρα στη λαιμητόμο».

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα, γιατί, όπως είπε, η απόφαση που πρέπει να πάρουν τα κόμματα είναι «αν θα εκτελεστεί η χώρα, ή αν θα την αφήσουμε να πέσει σε κώμα».«Σήμερα, ψηφίζουμε αν θα έχει μισθό από τη πρώτη του μήνα ο δημόσιος υπάλληλος, ή αν θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αν κάποιος με επιχειρήματα και συγκεκριμένα, μου πει ότι μπορεί να γίνει αυτό χωρίς την είσοδο μας στο ΔΝΤ και να βρούμε τα 10 δισ με άλλο τρόπο, θα προστρέξω», τόνισε και απευθυνόμενος στην ΝΔ πρόσθεσε: «Αν το ΠΑΣΟΚ είχε 149 ψήφους, τι θα ψηφίζατε; Πτώχευση της χώρας;»

    Στη συνέχεια, μίλησε «για ώρα ευθύνης». Αιτιολογώντας, δε, τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο "ναι", όπως η κ. Μυλωνά και η κ. Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».

    Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

    «Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του "ναι". Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και ακολούθως, άσκησε έντονη έντονη κριτική για «"τα παράθυρα με δωδεκάρια", που αφήνει η κυβέρνηση με τους μισθούς των προέδρων και των διοικητών ΔΕΚΟ» για να προσθέσει: «Να βάλουμε οροφή τα 4.000 ευρώ. Για να μπορούμε να πούμε και στον συνταξιούχο και στον εργαζόμενο ότι δεν θα πάρει το επίδομα και θα του κοπεί ο μισθός του», πρόσθεσε.

    [05] "Μας οδηγεί στη χρεοκοπία"

    Την λαϊκή οργή των διαδηλώσεων, αντιπαρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο «θέατρο που παρακολουθήσαμε, για το ποιος καταχράστηκε περισσότερο τον δημόσιο πλούτο». Οι διαδηλωτές, κατβ αυτόν, αποτελούν έναν εναλλακτικό παράγοντα στο σκηνικό που διαμορφώνεται από την τρόϊκα, τις αγορές και τις δυνάμεις του ΔΝΤ, αλλά και τα κόμματα που συναινούν στην κατεύθυνση που δίνεται με τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

    «Χθες έκανε την εμφάνισή της μια νέα ελπίδα. Από τον όγκο και τον παλμό, η συγκέντρωση ήταν μία, και κάνουν λάθος αυτοί που μιλάνε για δύο. Όλος αυτός ο κόσμος είναι λαϊκός κόσμος, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΚΕ - και είναι κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Ένα μήνυμα έδινε: Να ακούσετε την οργή του κόσμου που σας εξέλεξε. Σας ζητά να ακούσετε την συνείδησή σας, γιατί έρχεται και η ώρα της ατομικής ευθύνης και πάνω από το ίδιον όφελος, υπάρχει και το συμφέρον του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    «Κε Παπανδρέου και κε Σαμαρά, δεν έχετε να πείτε τίποτα πειστικό στους χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους. Κανείς απβ τους δυο πόλους δεν μπορεί να εκφράσει την αγωνία του κόσμου» ανέφερε ο κος Τσίπρας. Πλάι δε, στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, στέκεται και η ακροδεξιά, η οποία ανέκαθεν, «υποστήριζε την ολιγαρχία και έστηνε προβοκάτσιες στο λαϊκό κίνημα».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με τη σειρά του στους φόνους των τριών νέων στο υποκατάστημα κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι θρηνούν για τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να βγουν έξω απβ το κτήριο» και πως «σύσσωμη η κοινωνία καταδικάζει τον κυνισμό των αυτουργών, αλλά και της εξουσίας που αναζητεί σωτηρία στα επίχειρα της βίας και του εγκλήματος. Γιατί κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στο συμβάν, ή να εγκαλούν την Αριστερά - να γίνεστε τιμητές της Αριστεράς που καλεί σε αγώνες, εσείς που κυβερνήσατε έως εδώ και ορισμένοι που σε ανακοινώσεις τους μιλούν για «ηθικούς αυτουργούς». Μαζί με τους εγκληματίες που πέταξαν τις μολότοφ, προειδοποιούμε όλους αυτούς που τζιράρισαν με τον δημόσιο πλούτο, να μην επιχειρήσουν την σύγκρουση με το λαϊκό συναίσθημα, την σύγκρουση με το λαό».

    Απέναντι στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, ο κος Τσίπρας αντέταξε την δική του εκδοχή: «Φαίνεται ότι ο κος Παπανδρέου, όταν μιλάει για την πατρίδα, εννοεί κάτι διαφορετικό απβ αυτό που εννοούμε εμείς. Για τον κο Παπανδρέου, πατρίδα είναι οι αριθμοί. Για μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι. Για σας μπορεί να είναι οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές, το Χρηματιστήριο και το κεφάλαιο - για μας οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της δουλειάς και της επιστήμης, η δημόσια υγεία και παιδεία». Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι επίσης «μηδενική»: Κατβ αρχήν, ο Πρωθυπουργός έχει διαψευσθεί επανειλημμένως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στον ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να διανοηθεί» το μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος που έκρυβε κατά την αποχώρησή της η προηγούμενη. «Αν ο κος Προβόπουλος λέει ψέματα, γιατί παραμένει στη θέση του; Κι αν λέει αλήθεια, τότε ξέρατε τα πραγματικά μεγέθη και εξαπατήσατε το εκλογικό σώμα και τώρα μας πλασάρετε μονόδρομους και ψεύτικα διλλήματα» σχολίασε ο κος Τσίπρας.

    «Ακούσαμε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα. Αν όντως είναι έτσι, ποιος είναι ο ρόλος σας; Τι κάνετε στη θέση αυτή; Και έχετε πει πάνω από τρεις φορές από το βήμα της Βουλής, ότι τα μέτρα που λαμβάνεται είναι τα τελευταία και κάθε φορά μας βυθίζατε πιο βαθειά στη χρεοκοπία. Τώρα μιλάτε για μονόδρομο, αλλά η τεχνογνωσία του ΔΝΤ μας οδηγεί στη χρεοκοπία, όπως έγινε στην Αργεντινή».

    «Οι επιλογές αυτές, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μονόδρομο. Εμείς προτείνουμε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, (58 φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου έχουμε βρει). Θα μιλήσετε ποτέ για τους υπέρογκους εξοπλισμούς όπου δίνουμε τα διπλάσια απβ όσα μας δανείζουν οι εταίροι με 5%; Διεθνοποιείστε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ώστε να διεκδικήσετε και δανεισμό από την ΕΚΤ» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

    - Μετά την ομιλία του κου Τσίπρα, τον λόγο έλαβε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις αιχμές της ομιλίας του προέδρου του Συνασπισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τα σχόλια περί πατριωτισμού, της ευθύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τις απαξιωτικές αναφορές περί κοινοβουλευτικού «θεάτρου».

    Ο κος Κακλαμάνης, ανέφερε ότι εκτός της σωματικής βίας, υπάρχει και η λεκτική - εκείνη που υπέστη ο ίδιος μετά την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς από λούμπεν εργαζομένους αλλά και «καλοντυμένα παιδιά με σινιέ ρούχα που όρμησαν κατά πάνω μου»: «Τις προσωπικές ύβρεις, για την προσωπική μου τιμή, την τιμή της οικογένειάς μου τις κατέγραψα στην Διάσκεψη των Προέδρων για να καταγραφεί που οδηγείται η χώρα με ανθρώπους που δεν ξέρουν την ιστορία του τόπου, που τους έχουμε παραδώσει στα κανάλια στους δήθεν γκέι, τις δήθεν ωραίες κυρίες, στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, όπου πολλοί και από σας εκεί θητεύουν» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

    «Ποιοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα; Πρώτα εκείνοι που άρπαξαν συχνότητες χωρίς να δίνουν μία στο ΙΚΑ, μία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Αλλά είναι τυχεροί γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έναν-έναν τους κλείνουν το στόμα. Όχι να λέμε στα παιδιά, «ότι χρειάζεται φωτιά και τσεκούρι, αγώνες, θυσίες ίσως και αίμα». Λυπάμαι που μιλήσατε για θέατρο. Εδώ δεν είναι θέατρο. Και όσοι αποπειρώνται να παίξουν θέατρο, πρέπει να αγωνιστούμε να καταλάβει ο λαός ότι είναι οι ίδιοι που βγαίνουν στα παράθυρα» ανέφερε ο κος Κακλαμάνης.

    - «Τιμώ τους αγώνες σας και τη διαδρομή σας» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Μιλήσατε για λεκτική βία. Ειλικρινά θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μας γιβ αυτό που είδαμε ότι υποστήκατε. Έχετε δώσει αγώνες για την μεταπολίτευση και δεν είναι πρόβλημα της Αριστεράς που αυτοί οι αγώνες απαξιώνονται. Εξέφρασα την άποψη ότι υπάρχει διαφορετική συναίσθηση για το τι σημαίνει πατρίδα. Θα σας έλεγα λοιπόν, ότι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στους δρόμους, την Πρωτομαγιά, στις κινητοποιήσεις, θα είστε καλοδεχούμενος στα μπλοκ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

    - «Δεν χρειάζομαι την ανοχή ή την άδεια κανενός για να βρίσκομαι κοντά στο λαό που με εκλέγει 30 χρόνια» επέμεινε ο Απ. Κακλαμάνης.

    [06] Τιμή στη μητέρα

    Με ανθοτάπητες και παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κλαυθμώνος θα γιορταστεί φέτος, το προσεχές Σαββατοκύριακο 8-9 Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που διοργανώνει μια μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, αυτή των πολύτεκνων μητέρων.

    Έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά, στην πλειοψηφία τους ανώτατη μόρφωση και είναι εργαζόμενες, δραστήριες και πολύ δυναμικές διεκδικώντας μια άξια θέση κάτω από τον ήλιο. Είναι οι φοβερές πολύτεκνες μητέρες της Θεσσαλονίκης που, "αρματωμένες" με την ιδιότητά τους αυτή και τις ειδικές ανάγκες που την ορίζουν, ανασκουμπώθηκαν και έχτισαν την δική τους νησίδα πρόνοιας. Μια οργάνωση που την ονόμασαν "Μητέρας Έργον" και σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους άρχισαν να την μεγαλώνουν και να την εμπλουτίζουν με επιμονή και υπομονή.

    Σήμερα αυτό το παιδί είναι 14 ετών, έχει 540 μέλη, πολλά έργα στο ενεργητικό του και πολλά να διδάξει, για τη θέληση που μπορεί να κινητοποιήσει φορείς, υπουργεία, δήμους, νομαρχίες και κονδύλια, για την αλληλεγγύη που μπορεί να τρυπώσει σε σπίτια για να μοιραστεί και να αγκαλιάσει κοινά προβλήματα και ανάγκες. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συλλογικότητα, μια αξία που έχουμε ξεχάσει, μπορεί να γίνει βασικό εργαλείο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    'Ολα ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη το 1996 όταν μια χούφτα από πολύτεκνες μητέρες, με επικεφαλής την Αικατερίνη Σιδηροπούλου, ίδρυσαν την ΜΚΟ "Μητέρας Έργον", μια οργάνωση που θα μπορούσε με τη σύμπραξη των μελών του να διευκολύνει και να ενισχύσει την καθημερινότητα των πολύτεκνων οικογενειών μέσα από τους άξονες της εκπαίδευσης, της κοινωνικής φροντίδας και της ψυχολογικής και θεσμικής στήριξης.

    Οικογενειακές κατασκηνώσεις, πρόγραμμα παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι, πρόγραμμα φύλαξης με δημιουργική απασχόληση των παιδιών, συμβουλευτική υποστήριξη για μητέρες και οικογένειες, φυσιοθεραπευτήριο, συνέδρια και ημερίδες, έρευνες και εκδόσεις, δράσεις εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια": Ένας ολόκληρος κορμός από παροχές για την πολύτεκνη οικογένεια που κτίστηκε αξιοθαύμαστα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν μια στέρεα βάση για πολλές πολυπληθείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης και τώρα πια όλης της Ελλάδας.

    Η στέγη της οργάνωσης βρίσκεται σε διαμέρισμα σε ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Αμύντα στην Θεσσαλονίκη, παλιό κληροδότημα της Ελευθερίας Στεργίου στον ναό του Αγίου Δημητρίου που παραχώρησε δωρεάν ο μητροπολίτης ¶νθιμος. Εκεί βρίσκονται όλες οι "υπηρεσίες". Ο χώρος φύλαξης όπου οι πολύτεκνες μητέρες μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους, ο χώρος μάθησης για την κατάρτιση και προετοιμασία σε θέματα εργασίας με παράλληλη λειτουργία δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, ο χώρος για εβδομαδιαίες συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και φυσιοθεραπευτήριο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία εκφυλιστικών μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με τις πολλές κυήσεις και την καθημερινή φροντίδα μιας μεγάλης οικογένειας.

    Έξω από αυτό το άξιο θαυμασμού κέντρο η οργάνωση έχει αναπτύξει συνεργασίες με οργανισμούς και κλινικές για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών όπως η δυσλεξία, όπως και ένα πρόγραμμα διδακτικής στήριξης με την εθελοντική βοήθεια σπουδαστών στο σπίτι, αξιοποιώντας το δυναμικό των ΑΕΙ.

    Αλλά οι γυναίκες της "Μητέρας Έργον" δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και στο θέμα των διακοπών, καθώς αυτό ήταν από τα πρωταρχικά προβλήματα για μια πολυμελή οικογένεια. Σήμερα, μετά από χρόνια δουλειάς και την αρχική προσφορά εργασίας των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν για 170 οικογένεις κάθε χρόνο πέντε κατασκηνώσεις- σε Θάσο, Σάμο, Κέρκυρα, Αγ. Παρασκευή Λάρισας και Αγ. Ανδρέα Αττικής- όπου να μπορούν να συσπειρωθούν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί για 10 μέρες.

    ¶θλοι που φαντάζουν ονειρικοί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που συνήθως μένει στο "θα", ξεκινά εύκολα μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά και εύκολα τα εγκαταλείπει μέσα στη διάρκεια του χρόνου.

    Και ο κατάλογος των δράσεων δεν σταματά εδώ. ¶ξιο λόγου είναι- εκτός από την διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και ημερίδων-, η έκδοση εφημερίδας αλλά κυρίως η έκδοση ενός πολύτιμου βιβλίου, που διανέμεται δωρεάν, το "Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου", που επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, το οποίο εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις για αυτοπροστασία, όπως τα δικαιώματά του, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τα ατυχήματα, τη σωστή διατροφή, την προστασία των δοντών, προτάσεις για ομαδικά αθλήματα κ.α.

    Το "Μητέρας Έργον" δεν έμεινε έξω ούτε από το διαδίκτυο. Διαθέτει έναν ιστότοπο με πλήρη στοιχεία για τις δράσεις και τα προγράμματά του, τις προτάσεις και τις παροχές που μπορεί να προσφέρει για όσες οικογένειες δεν το γνωρίζουν ακόμη και θα έβρισαν ανακούφιση κοντά του.

    Και τέλος το φεστιβάλ "Μητέρα- Παιδεία- Οικογένεια". Ένας θεσμός τώρα πια από το 1997 που ιδρύθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε επί σειρά ετών στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλους δήμους. Και φέτος κατεβαίνει και στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Με έναν ανθοτάπητα που θα συνθέσουν μητέρες και παιδιά στέλνοντας μήνυμα ελπίδας για το ρόλο της μητέρας και τη σημασία της οικογένειας. Με θεατρικά μονόπρακτα από την καθημερινότητα της οικογένειας. Με διανομή ενημερωτικού υλικού και τέλος με ένα φόρουμ με θέμα "Η κατάρτιση της μητέρας στην Ευρώπη του 2010". Εκδηλώσεις που δέχτηκε να βάλει υπό τη σκέπη του ο δήμος Αθηναίων, γιατί όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, "η ΜΚΟ "Μητέρας Έργον" γνωρίζει καλά τον τρόπο να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, πολυεπίπεδη μέριμνα και να γαλουχεί την κοινωνία μας με τις αρχές καιτις αξίες της αγάπης και της συλλογικότητας που τόσο χρειάζεται".

    [07] Για τη σταθερότητα του ευρώ

    Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, συγκρίνοντας τις συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτές από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers.

    "Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν τον Σεπτέμβριο του 2008 πού θα οδηγούσε η χρεοκοπία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers", σχολιάζει ο Ρεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική εβδομαδιαία έκδοση Suomen Kuvalehti.

    "Το αποτέλεσμα ήταν η παράλυση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε σημείο να προκληθεί η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δεκαετία του 1930 (...). Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες", επισημαίνει ο Ρεν στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε σήμερα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι 16 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ θα επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ελλάδα "δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα δάνειο με τόκο" και υπογραμμίζει ότι το πακέτο της βοήθειας θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και θα εμποδίσει μια βουτιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αναρρώνει αργά από την κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman στις ΗΠΑ.

    "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που καμία χώρα δεν θα γλίτωνε από τις συνέπειες" της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταλήγει ο Ρεν, σημειώνοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εισηγήθηκαν στις χώρες μέλη της ευρωζώνης να ψηφίσουν το πακέτο βοήθειας.

    Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη Τύπου τόνισε "για μένα δεν τίθεται θέμα" και πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση και οι δημοσιονομικές δυσκολίες της Πορτογαλίας δεν μπορούν να συγκριθούν".

    "Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's έχει υποβαθμίσει τα μακροπρόθεσμα δάνεια της Πορτογαλίας, όπως και της γειτονικής της Ισπανίας, εντείνοντας τους φόβους για διάχυση της ελληνικής κρίσης στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.

    Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

    Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα είναι μέτρια το 2010, ενώ η αβεβαιότητα που υπάρχει εξακολουθεί να είναι "αυξημένη", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι "το επίπεδο των βασικών επιτοκίων "εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο".

    Τηλεδιάσκεψη της G7 για την Ελλάδα

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στην Ουάσινγκτον.

    Η είδηση αυτή ενίσχυσε το Ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) θα έχουν τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

    Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Ναότο Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επέλθει σταθεροποίηση ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, αλλά επανέλαβε ότι οι χώρες του G7 θεωρούν ανεπιθύμητες τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    Την Κυριακή συνέρχεται το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια Ευρώ.

    Η Γερμανία υιοθέτησε το νόμο για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα

    Η Γερμανία υιοθέτησε σήμερα το νόμο για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προς την Ελλάδα, αφού τόσο η άνω βουλή του κοινοβουλίου (Μπούντεσρατ), όσο και η κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) τον υπερψήφισαν.

    Oι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ υπέρ του σχεδίου βοήθειας ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Πρέπει να υπερασπιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή ιδέα στο σύνολό της", επισήμανε ο Σόιμπλε.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι γερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο της βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Η εθελοντική συνεισφορά έχει τη μορφή υφισταμένων δανείων προς ελληνικές τράπεζες τα οποία τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποσχέθηκαν να διατηρήσουν ως το τέλος του 2012.

    Επιπλέον τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κοινό δάνειο της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα αγοράζοντας ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, η οποία προσφέρει το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.

    Νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει την αποδέσμευση ενός πρώτου μέρους, ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, της συνολικής βοήθειας την οποία θα χορηγήσει η Ιταλία στην Αθήνα, ενέκρινε, σήμερα επίσης, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να χορηγήσει στην Ελλάδα βοήθεια συνολικού ύψους 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε μακρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα συμμετάσχει απόψε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 16 της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής στην Ιταλία, θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο σε διάστημα 60 ημερών.

    Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα την συνεισφορά της χώρας ύψους 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ένας εκ των προέδρων του σώματος.

    Τα δάνεια τα οποία θα καταβληθούν σε διάστημα τριών ετών,εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία παρά τις διεθνείς ανησυχίες για χρέος που έχει η Πορτογαλία.

    Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Κάρλος Κόστα Πίνα χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης ως "σημαντικό"για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το ευρώ.

    "Οταν ομιλούμε για κίνδυνο επέκτασης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες δεν πρόκειται για κίνδυνο αλλά ήδη για ένα γεγονός. Η Πορτογαλία,η Ισπανία και η Ιρλανδία ήδη δοκιμάζονται από την επέκταση",πρόσθεσε.

    Στο Παρίσι,ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο ομόλογό του Φρανουά Φιγιόν, δήλωσε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της Πορτογαλίας "δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση".

    Αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα ρεκόρ της τάξης του 9,4% του ΑΕΠ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο πορτογαλλικό κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να το μειώσει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2013 χάρις σε ένα σχέδιο λιτότητας που στηρίζεται στη μείωση των δαπανών.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε σήμερα διάταγμα με το οποίο αποδεσμεύεται η βοήθεια των 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσει η Μαδρίτη σε περίοδο τριών ετών στην Ελλάδα.

    "Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε διάταγμα με το οποίο χορηγείται έκτακτο δάνειο στην Ελλάδα ύψους 9.794.387.450 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο χρέος", σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η Ισπανία θα χορηγήσει στην Ελλάδα το 12,24% της συνολικής βοήθειας των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθούν σε περίοδο τριών ετών από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά η Ισπανία θα χορηγήσει 3,672 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το διάταγμα που υιοθετήθηκε σήμερα θα πρέπει να επικυρωθεί από τους κοινοβουλευτικούς. Η χορήγηση της βοήθειας στην Ελλάδα υποστηρίζεται επίσης από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα (συντηρητικό, PP).

    Ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν αγωγή

    Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές κατέθεσαν σήμερα αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε σήμερα το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

    Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πέντε ευρωσκεπτικιστές που προσέφυγαν, ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι.

    Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τους ενάγοντες, η χορήγηση της χρηματοπιστωτικής αυτής βοήθειας στην Αθήνα είναι αντίθετη προς τις αρχές της Συνθήκης της Λισαβόνας και το γερμανικό Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με νομικές πηγές στην Καρλσρούη, το Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανότατα θα αρνηθεί να εξετάει την υπόθεση και θα την παραπέμψει στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 "βυθίστηκε" στις 6.592,13 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, με ημερήσια απώλεια 3,41%.

    Βουτιά έκανε και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 "έκλεισε" στο επίπεδο των 8.954,2 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -4,26%.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε απότομη πτώση σήμερα μετά από αρκετές δύσκολες συνεδρίες. Ο δείκτης Dow Jones είχε απώλεια σε ποσοστό 1,80% και ο Nasdaq 2,92%.

    Υποχώρηση κατέγραψαν και τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο τους λόγω του φόβου μιας πιθανής "μετάδοσης" της ελληνικής οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες του ευρώ. Το κύριο χρηματιστήριο της Μόσχας RTS έκλεισε στις 1.370,07 μονάδες σε ποσοστό 5,54%, ενώ το Micex στις 1.291,69 μονάδες σε ποσοστό 5,38%.

    Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο του Μιλάνου Borsa Italiana ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις λόγω "τεχνικών προβλημάτων". Έτσι, ο δείκτης FTSE Mib, που ήταν ιδιαίτερα ασταθής κατά τη διάρκεια της ημέρας έκλεισε στις 18.943 μονάδες με ποσοστό 2,77%.

    Στο χρηματιστήριο της Αθήνας με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες της αγοράς στο 12,81%. Η εκτόξευση των spreads σε συνδυασμό με την αναταραχή που χαρακτηρίζει την εικόνα των διεθνών αγορών με αφορμή και το "ελληνικό πρόβλημα" προκάλεσαν ισχυρούς τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,86%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 171,119 εκατ. ευρώ.

    -

    [08] Νίκη χωρίς αυτοδυναμία

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, οι Τόρις, απέσπασε τελικά 306 έδρες μετά τη διεξαγωγή των χθεσινών γενικών εκλογών στη Βρετανία, αριθμός όμως που δεν τους εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (χρειάζονται 326 έδρες).

    Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεύτερο έρχεται το κόμμα των Εργατικών με 258 έδρες και τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που κατέλαβαν 57 έδρες.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

    "Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

    Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε νωρίτερα ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μία ισχυρή, σταθερή και ηθική κυβέρνηση.

    Ο Μπράουν είπε ότι έχει ζητήσει από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου - τον ανώτατο, δηλαδή, δημόσιο λειτουργό- να παράσχει στήριξη σε όλα τα κόμματα που μπορεί να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες πρέπει να επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση, για λόγους εθνικού συμφέροντος.

    "Σήμερα φαίνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αν και όχι την απόλυτη πλειοψηφία, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι εναπόκειται στο Συντηρητικό Κόμμα να αποδείξει ότι είναι ικανό να επιδιώξει να αναλάβει τη διακυβέρνηση για το εθνικό συμφέρον", δήλωσε ο Νικ Κλεγκ στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 May 2010 - 16:30:45 UTC