Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών"
  • [02] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη
  • [03] ΟΑΕΔ: Ειδικό εποχικό βοήθημα
  • [04] Μείωση του ελλείματος
  • [05] Δημοσκόπηση της Public Issue
  • [06] Εκρηξη στο Σαν Φρανσίσκο
  • [07] Αναβάλλει τα σχέδιά του

  • [01] "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών"

    "Εμείς εδώ ήρθαμε να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Όπως είπε, επέλεξε να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αντί μιας τυπικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές και αυτό, χάρη στην πλάτη που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες σε αυτή την πατριωτική προσπάθεια.

    Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, είπε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις. Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια, από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις, σε θέματα που χρειάζονται διϋπουργική αντιμετώπιση.

    Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου τους είπε η διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη να 'ρθουν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς και να δώσουν λύσεις.

    "Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία", επανέλαβε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ταυτιστούν με το υπουργείο αλλά με τα προβλήματα του πολίτη και το πώς, το υπουργείο θα δώσει λύση. "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Δύναμή μας είναι οι δημιουργικές και οι υγιείς δυνάμεις της χώρας. Να βάλουμε τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος σε όσα μας πλήγωσαν", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη λειτουργία δυο διϋπουργικών επιτροπών.

    Η πρώτη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

    Η δεύτερη, είναι η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

    Ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση, είπε είχαν γίνει παράδοση οι μεγαλόστομες εξαγγελίες έργων, τα οποία όμως δεν υλοποιούνταν και οι Θεσσαλονικείς βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και τα ανεκτέλεστα μεγάλα έργα. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ό,τι περνάει από το χέρι της για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.

    Η συνεδρίαση του Υπουργικού συνεχίζεται με παρεμβάσεις των υπουργών.

    "Καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα"

    Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, τόνισε το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ.

    Οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί , επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι "ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν."

    Μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ διότι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση. Κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

    Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.

    Ζήτησε επίσης να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις , σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Άρη Μοσιώνη, τον πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την υγεία του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε νοσοκομείο.

    Συνομίλησε με μετανάστες και Ρομά που είχαν πάει στο νοσοκομείο να κάνουν προληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και με το προσωπικό, εργαζόμενους και ασθενείς του νοσοκομείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

    Συγκέντρωση έξω από την πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του εμπορευματικού σταθμού, πραγματοποίησαν - κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον ΟΛΘ - συνδικαλιστές της «πρωτοβουλίας σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», του «Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ» και συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες.

    Προσωρινή ένταση δημιουργήθηκε, στη συμβολή των οδών ΄Ιωνος Δραγούμη και Τσιμισκή, όπου αστυνομικοί έκλεισαν για περίπου μισή ώρα την Ι. Δραγούμη και εμπόδισαν τους συνδικαλιστές να περάσουν συγκροτημένα με κατεύθυνση το λιμάνι. Έπειτα από συνεννοήσεις επιτράπηκε η διέλευση και οι συνδικαλιστές έφτασαν έξω από την πύλη του λιμανιού.

    Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι του ΟΣΕ πραγματοποιούσαν με τις μοτοσικλέτες τους μηχανοκίνητη πορεία, κορνάροντας και έχοντας αναρτήσει στις μηχανές τους μαύρες σημαίες, από την παραλιακή λεωφόρο και δια μέσω της οδού Τσιμισκή, έως το λιμάνι.

    Οι συνδικαλιστές φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν από την πύλη του λιμανιού, λίγο πριν τη μια και μισή το μεσημέρι.

    Το πρωί οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση με μοτοσικλέτες, έξω από τη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    «Είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε εξυγίανση, αλλά αυτό δε σημαίνει ακρωτηριασμός του δικτύου, εργασιακός μεσαίωνας και ιδιωτικοποίηση. Είμαστε υπέρ του δημόσιου δικτύου του ΟΣΕ και του κοινωνικού του ρόλου. Η ετήσια μισθοδοσία είναι 240 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ταμειακές ανάγκες του ΟΣΕ για το 2010 είναι 2.144 εκατ. ευρώ. Εκεί πρέπει να ψάξουν το πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Νίκος Κιουτσούκης.

    Στο ίδιο σημείο, συγκεντρώθηκαν και συμβασιούχοι πυροσβέστες, που ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

    Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ μετέβησαν αργότερα με τις μοτοσικλέτες τους στην παραλιακή, απέναντι από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να εκφράσουν «ειρηνικά» την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο.

    Επίσης, συμβολική κινητοποίηση στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ της Θεσσαλονίκης. Κρεμώντας ένα τεράστιο πανό στο μνημείο - σύμβολο της πόλης, τα μέλη της οργάνωσης επιχείρησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά μέτρα και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

    Εξάλλου, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας - αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί - θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Λευκού Πύργου, με βασικό αίτημα τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων για την ασφάλεια. Τα μέλη τους θα παραβρεθούν στη συγκέντρωση ένστολα.

    Τη δυναμική υπέρβαση του μνημονίου πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την εσωτερική κοινωνική συνοχή της.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με αφορμή το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποίησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως "φερετζέ" για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά "κατάψυξη".

    Επεσήμανε, τέλος ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΟΑΕΔ: Ειδικό εποχικό βοήθημα

    Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

    Η πίστωση του επιδόματος στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 κατά μέσο όρο εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.

    Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών- οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

    Ταυτοχρόνως οι συνταξιούχοι την 10/9/2010, που κατά το έτος 2009 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2010, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφβ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2010 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 ευρώ.

    Όσοι καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/10 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

    Πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν στον δικτυακό τόπο του Οργανισμού, www.oaed.gr.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μείωση του ελλείματος

    Μείωση 32,2% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, σε δημοσιονομική βάση, και διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και καταγράφουν αύξηση των εσόδων το οκτάμηνο κατά 3,3% και μείωση δαπανών 7,7%.

    Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «η πορεία μείωσης του ελλείμματος συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5%. Η πορεία μείωσης του ελλείμματος το τελευταίο δίμηνο έχει προσωρινά επιβραδυνθεί λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που συγκεντρώνουν περίπου το 40% του ετήσιου προγραμματισμού των αποπληρωμών τόκων, αλλά και λόγω υστέρησης στο σκέλος των εσόδων».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Στο 11,6% η ανεργία τον Ιούνιο

    Στο 11,6% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο 2009 (8,6%) και κατά 4,3 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (7,3%).

    Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 582.364 άτομα και αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα ή κατά 36,2% σε σχέση με τον Ιούνιο 2009.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, επίσης, ότι η ανεργία στις γυναίκες (15,5% τον Ιούνιο 2010 από 12,4% τον Ιούνιο 2009) είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης των ανδρών (8,9% τον Ιούνιο 2010 από 5,8% τον Ιούνιο 2009).

    Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (29,8%) και 25- 34 ετών (16,2%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).

    "Θα πετύχουμε το στόχο"

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας το 2010 και ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Δημοσκόπηση της Public Issue

    Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 44% έναντι 27% της ΝΔ, στην εκτίμηση της εκλογικής τους επιρροής, καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας Πάμπλικ Ίσιου (Public Issue) για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Ο-Π με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.

    Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 27% απαντούν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 7% μια κυβέρνηση ΝΔ ενώ το 60% καμιά από τις δύο.

    Οι ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι κατά 19% από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και δυσαρεστημένοι κατά 80%. Στο ίδιο ερώτημα για τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, ικανοποιημένοι είναι το 9% και δυσαρεστημένοι το 88%.

    Παρά ταύτα, μόλις 29% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, με το 72% να θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

    Τέλος στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 41% απαντά ο Γ. Παπανδρέου, το 18% ο Α. Σαμαράς ενώ ένα άλλο 41% «κανένας από τους δύο/ΔΓ/ΔΑ».

    Η έρευνα της Πάμπλικ Ίσιου διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων το διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εκρηξη στο Σαν Φρανσίσκο

    Μεγάλη πυρκαγιά, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκλήθηκε από έκρηξη σε κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του προαστίου Σαν Μπρούνο του Σαν Φρανσίσκο προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι.

    Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα από την πυρκαγιά στο προάστιο αυτό που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης.

    Πυροσβεστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πυρκαγιά που πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Αναβάλλει τα σχέδιά του

    Ο πάστορας μιας μικρής εκκλησίας της Φλόριντας επανέλαβε σήμερα πως δεν σχεδιάζει να κάψει αντίτυπα του Κορανίου κατά την επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο ιμάμης της Νέας Υόρκης θα οργανώσει μια συνάντηση με αυτούς που σχεδιάζουν την οικοδόμηση ενός ισλαμικού κέντρου κοντά στον τόπο των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη.

    "Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να μην το κάνουμε", δήλωσε στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του ABC ο πάστορας Τέρι Τζόουνς από το Γκέινσβιλ της Φλόριντας και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι ο ιμάμης θα κρατήσει το λόγο του, αυτό που μας υποσχέθηκε χθες ... Πιστεύουμε ότι, όπως είπε, και υποσχέθηκε, πρόκειται να συναντηθούμε με τον ιμάμη αύριο στη Νέα Υόρκη".

    Ο φανατικός πάστορας είχε δηλώσει χθες Πέμπτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του σε αντάλλαγμα με την αλλαγή τοποθεσίας του τεμένους. Όμως ο ιμάμης της Νέας Υόρκης διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.

    "Με δεδομένο αυτά που ακούμε τώρα, είμαστε αναγκασμένοι να ξανασκεφτούμε την απόφασή μας", τόνισε ο Τζόουνς στο NBC. "Ετσι λοιπόν δεν ακυρώνουμε την εκδήλωση, απλώς την αναβάλλουμε", υπογράμμισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 12:31:02 UTC