Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να βγούμε το συντομότερο στις αγορές"

  • [01] "Να βγούμε το συντομότερο στις αγορές"

    Στοχευμένη στην οικονομία, με συνεχή κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου, ήταν η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στη συνέντευξη που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η ΔΕΘ.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους ξένους και ότι ευθύνεται για την άνοδο του κόστους δανεισμού, καθιστώντας το πρόβλημα του ελλείμματος πρόβλημα δανεισμού.

    Κατηγόρησε την πολιτική υλοποίησης του μνημονίου ως αδιέξοδη, λέγοντας ότι οδηγεί σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της μεγαλώνει τα ελλείμματα προσθέτοντας ότι "έτσι κάνουμε μια τρύπα στο νερό".

    Καταψηφίσαμε το μνημόνιο είπε, γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε λευκή επιταγή για τρία χρόνια, εξηγώντας ότι το μνημόνιο έχει όρους για τρεις προϋπολογισμούς και αντίστοιχες εισοδημοτικές πολιτικές.

    Συνοψίζοντας την οικονομική θέση του κόμματός του, ο κ Σαμαράς είπε ότι "εμείς πιέζουμε για αλλαγή στο μίγμα οικονομικής πολιτικής, για να βγούμε πιό γρήγορα στις αγορές, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, απάντησε ότι δεν θα δεχθεί να αφορά μόνον το διάστημα 2004-2009 γιατί υπάρχει και το πριν και το μετά και εμείς αν το αγνοήσουν θα το διερευνήσουμε όταν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

    Για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να μιλήσει, απάντησε ότι δεν θα υποδείξει εκείνος σε έναν πρώην πρωθυπουργό πότε και αν θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι "τους λογαριασμούς με την παράταξή μου τους έχω κλείσει και μάλιστα με αυτοκριτική αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

    Δική μου ευθύνη, συνέχισε στο ίδιο θέμα, είναι το μέλλον της παράταξης και η χάραξη ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα".

    Αντί προλόγου του προέδρου της ΝΔ παρουσιάστηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στα οποία εστιάστηκε η σκληρή κριτική του προέδρου της ΝΔ.Μετά το τέλος της προβολής ο κ.Σαμαράς δήλωσε: "Αυτό λέγεται πολιτική εξαπάτηση".

    (η συνέντευξη βρίσκεται σε εξέλιξη)

    Επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ

    Στη χθεσινή του ομιλία ο κ.Σαμαράς, στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, την οποία παρακολούθησε και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, είτε για την αναφορά «λεφτά υπάρχουν⦻, είτε για τα μέτρα του Μνημονίου και παρατήρησε: «Θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και τη συνηγορία άλλων, όπως για παράδειγμα, ενός πολύ γνωστού σε όλους σας προσώπου, που είπε πρόσφατα το εξής καταπληκτικό:"Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης". Αλήθεια, ποιος είπε τα λόγια αυτά, κατά λέξη μάλιστα; Όχι εγώ. Ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το είπε ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός, πέρσι το Σεπτέμβριο, απ' αυτό εδώ το βήμα. Και το είπε αναφερόμενος σε πολύ πιο ήπια μέτρα, που τότε εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής. Κι ύστερα ήλθε ο ίδιος στην κυβέρνηση και δεν "πάγωσε" απλά τους μισθούς στο δημόσιο. Τους μείωσε κιόλας. Όπως πετσόκοψε και τις συντάξεις ιδιωτικού και Δημόσιου. Ακόμα και τις συντάξεις των 700 ευρώ. Και δεν αύξησε απλώς τους φόρους στη μεσαία τάξη. Τους εκτίναξε κυριολεκτικά. Και διαλύει πλέον τη μεσαία τάξη. Τότε κατήγγελλε το ελάχιστο. Και σήμερα διέπραξε το μέγιστο».

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ανευθυνότητα, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν συναίνεσε και δεν έβαλε πλάτη. Αντιθέτως, είπε ότι η ΝΔ κράτησε στάση υπευθυνότητας κι έβαλε πλάτη όποτε χρειάστηκε. «Είναι θράσος οι πρωταθλητές του λαϊκισμού να μας μιλούν για υπευθυνότητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πω εγώ τι θα πει ανευθυνότητα: Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε «λεφτά υπάρχουν». Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση, όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα.

    Αυτό είναι ανευθυνότητα. Αυτό είναι η Ανευθυνότητα με το άλφα κεφαλαίο: το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν».

    Μας λένε ότι τότε δεν γνώριζαν την κατάσταση. Λένε ψέματα. Την γνώριζαν. Όπως ήξεραν ακόμα, ότι τα ελλείμματα σε όλη την Ευρώπη είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω της διεθνούς κρίσης. Κι όμως βγήκαν προεκλογικά με κεντρικό σύνθημα: λεφτά υπάρχουν! Και τώρα μας κάνουν μαθήματα υπευθυνότητας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 September 2010 - 12:30:47 UTC