Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους"
  • [02] Νέα συνάντηση με την τρόικα
  • [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών

  • [01] "Νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους"

    Συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «πολύ καλό κλίμα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της Οκονομίας, όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με τπν οποίο συζήτησε το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το Μεσανατολικό, την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της χιλιετίας.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως τόνισε, είχε μία «πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

  • ** Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων".

    Επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Στο πλαίσιο προώθησης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης στους οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ.

    Σήμερα, θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Γουόλ Στριτ, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, θα μιλήσει σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.

    Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Αύριο Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.

    Την Τετάρτη, θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Θα ξεκινήσει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Την Πέμπτη το πρωί, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης που θα γίνει στη Ν. Υόρκη είναι να δημιουργηθούν και συνεργασίες που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους.

    Όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, «πρωτοβουλίες συνεπείς στις αρχές μας που εξυπηρετούν παράλληλα τα εθνικά μας συμφέρον».

    Στις επαφές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ιδίου στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του που ξεκίνησαν χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με αρκετούς ομολόγους του.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ, ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε τις "κόκκινες γραμμές" της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τον "προβληματισμό" για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κλιματικές αλλαγές και στη σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

    Μίλησε, επίσης, για το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου και αναμένεται, όπως είπε, να συμμετάσχουν σημαντικοί ηγέτες της περιοχής, όπως ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Δρούτσας έδωσε συνοπτικά το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα παρουσίας και συμμετοχής της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή και κυρίως στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Επίσης, αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και στάθηκε ειδικά στη συνάντηση της Τετάρτης του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Γκιούλ, όπου θα λάβουν μέρος επίσης ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Νταβούτογλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας τόνισε ότι η συνάντηση εντάσσεται στη "συστηματική επαφή" που έχουμε αναπτύξει με τον ηγέτη του Ιράν, τόσο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όσο και για προώθηση ειρηνευτικών προσπαθειών στην περιοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέα συνάντηση με την τρόικα

    Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο την υλοποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και την κατάρτιση του νέου, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ενδιάμεσος αυτός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται με την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας μεθαύριο Τετάρτη. Έπεται ο νέος έλεγχος τον Οκτώβριο, με βάση τα αποτελέσματα του οποίου θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου τον Δεκέμβριο.

    Όσον αφορά την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η τρόικα εστιάζει τόσο στην υστέρηση των εσόδων και τον τρόπο κάλυψής της, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), οι οποίες «απειλούν» να εξανεμίσουν το «μαξιλάρι» των περίπου 5 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών. Για τον προϋπολογισμό 2011, εξετάζεται η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων, όπως είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13% κατά πάσα πιθανότητα (μπορεί να αποδώσει περί το 1 δισ. ευρώ) και η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επιπλέον, εξετάζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις διαρθρωτικές αλλαγές (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών φορέων, αρχής γενομένης από τον ΟΣΕ), οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν έως το τέλος του έτους.

    Εν τω μεταξύ, επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς για το θέμα της επικείμενης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών

    Από νωρίς, σήμερα το πρωί, "έπιασαν δουλειά" η αστυνομία και οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι, όπως έχουν προαναγγείλει εδώ και μέρες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν και το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, θα είναι σε δύο μέρες νόμος του κράτους.

    Το πρωί επικράτησε ένταση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψους του Δαφνίου, η οποία έμεινε εντελώς κλειστή για αρκετές ώρες.

    Ιδιοκτήτες φορτηγών έκλεισαν πεζή και την κάθοδο της λεωφόρου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η Τροχαία δεν τους επιτρέπει να μετακινήσουν τα φορτηγά που είναι παραταγμένα από το πρωί στην άνοδο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Φορτηγών Πάνος Τζωρτζάτος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "εμείς διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, η Τροχαία ωστόσο, έχει κλείσει το δρόμο και δεν μας αφήνει να μετακινήσουμε τα φορτηγά".

    Δημιουργήθηκε ουρά αρκετών χιλιομέτρων, ωστόσο οι αυτοκινητιστές αποφάσισαν το μεσημέρι να ελευθερώσουν την κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

    Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Συγκέντρωση φορτηγών έχουμε και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης, όπου σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά, τα οποία παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης. Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

    Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

    Ελλείψεις αγαθών

    Την ίδια ώρα, εμφανείς είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους φορτηγατζήδες να βρουν τη χρυσή τομή και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.

    Για καθεστώς ομηρίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις κάνει λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς κ. Δ. Μαθιός και, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων καλεί την κυβέρνηση να προσμετρήσει και τις τεράστιες ζημιές που υφίστανται οι επιχειρήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 September 2010 - 10:30:25 UTC