Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat
  • [02] Επίσκεψη Αντ.Σαμαρά στην Κέρκυρα
  • [03] Σπιναλόγκα. Το νησί που δεν ήθελε κανείς να θυμάται...
  • [04] Ισόβια κάθειρξη
  • [05] Σε τρεις το Νόμπελ Οικονομίας

  • [01] Στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat

    Επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος για το 2009, θα έχει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το οποίο φθάνει σήμερα στην Αθήνα.

    Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, καταφθάνει στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

    Η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιασθεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, σημειώνοντας ότι το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει "ακριβώς ότι χρειάζεται" για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.

    Πριν από τη συνέντευξη του στο Bloomberg, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

    Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας ότι στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η εικόνα της θετικής εξέλιξης του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.

    Διευκρινίσεις για τις επίμαχες δηλώσεις Γιούνκερ - Αντιδράσεις

    Ο Γκι Σιουλέρ εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε σήμερα στο ΑΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».

    Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».

    Τέλος, καταλήγει ο εκπρόσωπος, ο πρόεδρος του Eurogroup «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

    Ο εκπρόσωπος τους Γιούνκερ προέβη σε αυτή την διευκρίνιση, καθώς μεταδόθηκε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι ανέφερε σε Έλληνα πρωθυπουργό -χωρίς να τον κατονομάσει- το γεγονός ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά έλαβε την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα», γεγονόςπου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

    «Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη, ή όχι», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

    «Φυσικά ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: Τον αποπροσανατολισμό», τόνιζαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

    Κατά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, η δήλωση του κ. Γιούγκερ «δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που, εδώ και επτά μήνες» διατυπώνει.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης , επισήμανε ότι «οι πρωθυπουργοί είναι μετρημένοι. Ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής γνώριζε τον διάλογο. Όποιος από τους δύο τον γνωρίζει πρέπει να το πει».

    Σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, «η κρίση ειλικρίνειας του κ. Γιούνκερ έρχεται να επιβεβαιώσει, τόσο τη βαθιά υποκρισία των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κύκλων της ΕΕ».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Επίσκεψη Αντ.Σαμαρά στην Κέρκυρα

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ήδη έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες.

    Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο, ο οποίος υπενθύμισε στον Πρόεδρο της ΝΔ ότι νομάρχης στο νησί των Φαιάκων διετέλεσε το 1941 για ένα δίμηνο ο Ευάγγελος Αβερωφ.

    Αμέσως μετά, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε διαδοχικά με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων που στηρίζει η ΝΔ Σ. Σπύρου και με τον υποψήφιο δήμαρχο Κερκυραίων που επισης στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση Ι.Τρεπεκλή.

    Ο κ. Σαμαράς έκανε και μία βόλτα στους δρόμους της πόλης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες στο εμπορικό κέντρο.

    Στις κουβέντες που αντάλλαξε με αρκετούς κερκυραίους κυριάρχησαν το Μνημόνιο και ο "Καλλικράτης", ενώ κάποιος πολίτης ευχήθηκε στον κ.Σαμαρά "σύντομα και πρωθυπουργός".

    Το απόγευμα στις 18.30 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς του νησιού στην αίθουσα του επιμελητηρίου της Κέρκυρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σπιναλόγκα. Το νησί που δεν ήθελε κανείς να θυμάται...

    «Σ' αυτό το μέρος νοιώθεις ότι υπάρχει μία αόρατη δύναμη, που σε ωθεί να πεις την ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, που μετέφερε στη μικρή οθόνη το μπεστ σέλερ για το δράμα της Σπιναλόγκας. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνθηκε και η Αγγλίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που αναβίωσε μέσα από το μυθιστόρημα της «Το νησί» μια στιγματισμένη εποχή, που κανείς δεν ήθελε να θυμάται.

    Μετά το 1957, όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής, ακολούθησαν χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης στη Σπιναλόγκα, μήπως και σβηστούν από τη συλλογική μνήμη όσα συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στο νησί «των ζωντανών νεκρών», τόπο εξορίας των Χανσενικών (λεπρών). Μέχρι που, καιρό μετά, το ανακάλυψαν ξανά οι τουρίστεςβ¦

    Όμως, η Σπιναλόγκα δεν ξεκίνησε σαν τόπος εξορίας. Έχει ένδοξες σελίδες η ιστορία της. Οχυρωμένη από την αρχαιότητα, αξιοποιήθηκε από τους Ενετούς στους οποίους οφείλει και το όνομα της Spira Lunga, που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους (1649), η Σπιναλόγκα έμεινε στα χέρια των Ενετών άλλα 65 χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην άρτια οχύρωση της.

    Όλο αυτό το διάστημα έβρισκαν εκεί καταφύγιο οι επαναστάτες Κρητικοί, γνωστοί ως «Χαΐνηδες», που επειδή δεν άντεξαν τις λεηλασίες και τους σκοτωμούς από τους Τούρκους κατακτητές, ανέβηκαν στο βουνό και άρχισε το αντάρτικο με τις συνεχείς επαναστάσεις έως το 1898 που έφυγε και ο τελευταίος Τούρκος από την Κρήτη.

    Κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν πάτησαν το πόδι τους στο νησί, γι αυτό λειτούργησαν εκεί παράνομα ραδιόφωνα, ενώ ο γιατρός διευθυντής του νοσοκομείου Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις και τις μοίραζε σαν δελτία ειδήσεων.

    O χαρακτήρας της Σπιναλόγκας άλλαξε δραματικά, όταν ο ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας, πρίγκηπας Γεώργιος, αποφάσισε στις 30 Μαϊου του 1903 την ίδρυση «λεπροκομείου» στο νησί αρχικά για τους λεπρούς της Κρήτης, και στη συνέχεια όλης της χώρας. Συνήθως μεταφέρονταν οι πιο «άτακτοι» και «αντιδραστικοί» ασθενείς. Σταδιακά η Σπιναλόγκα λειτούργησε ως «διεθνές λεπροκομείο της Ευρώπης».

    Παρότι υπήρχαν γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί ήταν άθλιες. Όσοι είχαν δυνάμεις, ασχολούνταν με το ψάρεμα και την καλλιέργεια κηπευτικών. Πολλές φορές στην απελπισία τους δραπέτευαν αναζητώντας κάτι να φάνε στα κοντινά χωριά. Όταν γίνονταν αντιληπτοί κλείνονταν για σωφρονισμό σε φυλακή η οποία βρισκόταν σε βράχο και αργότερα καταργήθηκε ως απάνθρωπη. Πολλοί πέθαναν αβοήθητοι και μέσα σε φρικτούς πόνους, παραμορφωμένοι, τυφλοί, ή ακρωτηριασμένοι από την αρρώστια.

    «Πρόκειται για κόλαση που μόνον η φαντασία ενός Δάντη θα μπορούσε να περιγράψει», έγραφε στον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 6 Αυγούστου 1925 ο νομάρχης Λασιθίου μετά την επίσκεψή του στη Σπιναλόγκα, προσθέτοντας ότι «ακόμη και ως τάφος είναι ανεπαρκής».

    Σημειώνεται ότι κάτοικοι του νησιού, που δεν ήταν ασθενείς, αλλά δεν ήθελαν να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα ακολούθησαν στην εξορία. Ώσπου, το 1948 ανακαλύφθηκε το πρώτο φάρμακο κατά της ασθένειας του Χάνσεν και η Σπιναλόγκα άρχισε να αδειάζει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ισόβια κάθειρξη

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στο συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

    Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου, υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β. Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν ακόμη και σήμερα.

    Το αίτημα της υπεράσπισης πυροδότησε την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη Μεταξία Γεράκη, η γιαγιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ. Τσαλικιάν, να σηκωθεί δείχνοντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και αρχίζοντας να φωνάζει:

    Γιαγιά: "Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε".

    Μητέρα Σαραλιώτη: "Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου".

    Γιαγιά: "Βοήθησε, βοήθησε".

    Τη στιγμή εκείνη αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει προς τους συναδέλφους του της φρουράς, "βγάλτε την έξω", εννοώντας την κ. Τσαλικιάν.

    Η εντολή αυτή του αστυνομικού προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: "Εσείς θα πάρετε το δίκιο; με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;"

    Η γιαγιά, απευθυνόμενη προς τη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε, είπε: "Το δικό μας το παιδί, είναι στον ουρανό".

    Για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας, Βασιλική Βλάχου.

    Το δικαστήριο έχει διακόψει, για να αποφασίσει αν θα δοθεί αναστολή στο Βασίλη Σαραλιώτη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σε τρεις το Νόμπελ Οικονομίας

    Δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός κυπριακής καταγωγής τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010 για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ.

    Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ), απονέμεται στους Πίτερ Ντάιμοντ, Ντέιλ Μόρτενσεν και Χριστόφορο Πισσαρίδη σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα για την απασχόληση.

    "Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές προσφορές θέσεων εργασίας; Πώς η οικονομική πολιτική επηρεάζει την ανεργία; Οι τιμηθέντες φέτος με το βραβείο ανέπτυξαν μια θεωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά", διευκρινίζει η Επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 12:31:10 UTC