Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου
  • [02] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δις ευρώ
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [04] Συνομιλίες Διαμαντίδη για ενίσχυση της κρουαζιέρας
  • [05] Τραγωδία στο Κερατσίνι με τρεις νεκρούς
  • [06] Αντεπίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη
  • [07] ''Αδικαιολόγητη υποβάθμιση'' ο»Ώ

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαρτίου.

    Στη σύσκεψη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα, παίρνουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

    Συμμετέχουν επίσης ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος και ενδεχομένως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

    Στο μεταξύ, συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, πριν από την αναχώρησή του για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 2.15 το μεσημέρι με τη Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 4.45 μ.μ. με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δις ευρώ

    Αύριο Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011, διενεργείται η Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων (6 μηνών) του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1,25 δισεκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Σεπτεμβρίου του 2011.

    Η ημερομηνία διακανονισμού θα είΒ­ναι η Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

    Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

    Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Στην περιοχή του κόλπου της Σούδας συνεχίζονται σε θάλασσα και στεριά οι έρευνες για τον εντοπισμό των 11 αγνοουμένων υπηκόων Μπαγκλαντές που τα ξημερώματα της Κυριακής έπεσαν στη θάλασσα από το πλοίο "Ionian King" που τους μετέφερε στη Σούδα από την Λιβύη.

    Σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη Χανίων Αντώνη Δασκαλάκη στις έρευνες συμμετέχουν περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και τις Αστυνομίας στη στεριά, ενώ στις έρευνες από τη θάλασσα συμμετέχουν δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος και δυο του Πολεμικού Ναυτικού.

    Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπάρχουν δυσκολίες κυρίως στις έρευνες από τη στεριά καθώς είναι πιθανόν, σε περίπτωση που κάποιοι από τους αγνοουμένους έχουν βγει στην στεριά, δεν μετακινούνται λόγω της βροχής

    Στο "Ionian King" βρίσκονται 1.277 άνθρωποι, ενώ όλοι οι μετανάστες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν επιστρέψει στο πλοίο.

    Ο κεντρικός λιμενάρχης Χανίων έκανε γνωστό ότι εν όψει της άφιξης, αργά το βράδυ, ενός ακόμα πλοίου με μετανάστες, θα ληφθούν επί πλέον μέτρα ασφαλείας.

    Τα ξημερώματα της Τρίτης, στο αεροδρόμιο "Δασκαλογιάννης", αναμένονται δυο ακόμα αεροσκάφη, προκειμένου να μεταφέρουν στις πατρίδες τους όσους παραμένουν στο "Ionian King".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνομιλίες Διαμαντίδη για ενίσχυση της κρουαζιέρας

    Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κρουαζιέρα στη χώρα μας, βρίσκεται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η έκθεση τουρισμού και κρουαζιέρας.

    Στο ταξίδι αυτό, εκτός από τον Γ. Διαμαντίδη, συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης καθώς και οι διοικήσεις των λιμανιών.

    Η ελληνική αποστολή θα έχει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων ομίλων στο χώρο της κρουαζιέρας, προκειμένου τα ελληνικά λιμάνια, να αποτελέσουν τη βάση αναχώρησης και άφιξης πολλών κρουαζιερόπλοιων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Τραγωδία στο Κερατσίνι με τρεις νεκρούς

    Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Κερατσίνι, όταν ένας 66χρονος δολοφόνησε εν ψυχρώ με πυροβόλο όπλο σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό Σάντας 12 στο Κερατσίνι, τον 57χρονο ξάδερφό του και τη σύζυγό του 43 χρόνων, μπροστά στα αθώα μάτια του μωρού τους 14 μηνών.

    Ο δράστης μετά το διπλό φονικό, διέφυγε στη Νίκαια και αυτοπυροβολήθηκε με το ίδιο όπλο στην αυλή του σπιτιού του. Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο γενικό νοσοκομείο της Νίκαιας και μετά απο ώρα κατέληξε. Το μωρό του ζευγαριού είναι καλά στην υγεία του και φιλοξενείται απο την αδελφή της άτυχης 43χρονης, που διαμένει στον πρώτο όροφο και άκουσε πρώτη του πυροβολισμούς. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αιτία του φονικού είναι οικογενειακοί λόγοι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αντεπίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη

    Αντεπιτέθηκαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, με πολλά θύματα να αναφέρονται σε διάφορα σημεία της Λιβύης, την ώρα που κυβερνητικό στέλεχος, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαντάλαχ Αζούς αλ Τάλχι, στην κρατική τηλεόραση ζήτησε "να γίνει διάλογος" με τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη, στα βορειο-ανατολικά.

    Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Εθνικό συμβούλιο, που τόνισε ότι "δεν συζητά με τον Καντάφι, τον γιό του Σαΐφ αλ Ισλάμ ή τον αλ Τάλχι, μετά από την αιματοχυσία".

    Βομβαρδίστηκε η πόλη Ρας Λανούφ, πετρελαϊκός κόμβος, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς πολίτες.

    Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελία του κινήματος της Λιβυκής νεολαίας, κυβερνητικοί έχουν πληρώσει κατοίκους στα γειτονικά χωριά με την πόλη αυτήν, ώστε να λάβουν θέσεις στα σπίτια και να επιτίθενται απ εκεί, πολιορκώντας την Ρας Λανούφ.

    Από τα δυτικά οι εξεγερμένοι προελαύνουν με δυσκολία προς τη Σίρτη, τη γεννέτειρα του Καντάφι με στόχο, απ'εκεί, να βαδίσουν και προς την Τρίπολη.

    Οι κυβερνητικοί επιχειρούν να ανακαταλάβουν πόλεις υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

    Η Μπιν Ζαουάντ, περίπου 100 χλμ.απ τη Σίρτη, δεν ανακαταλήφθηκε απ τους εξεγερμένους, που έχασαν οκτώ άντρες στην προσπάθεια της ανακατάληψης.

    Ο Σαλάχ Μπάντι, ο επικεφαλής των εξεγερμένων στη Μισράτα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι τη σημερινή μέρα μάχες δεν έγιναν, όμως τη νύκτα της Κυριακής έγιναν κι είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 στρατιώτες του Καντάφι και μισθοφόροι, αλλά και 17 εξεγερμένοι, όπως κι ένα δίχρονο κορίτσι. Αργά την Κυριακή εισέβαλαν στη Μισράτα 42 στρατιωτικά οχήματα, μαζί με 7 άρματα μάχης, που όμως απωθήθηκαν.

    Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη να πλημμυριστεί με λίβυους πρόσφυγες, εάν καταρρεύσει το καθεστώς του, κατήγγειλε το Εθνικό συμβούλιο. Καταγγέλεται ότι στις ακτές στο ύψος της Μισράτα, στην αλ Κουμ συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί έβαλαν αναγκαστικά σε πλοιάρια 200 εργάτες (170 Αφρικανούς, 30 Αιγύπτιους) και διέταξαν να κατευθυνθούν στη νότια Ευρώπη.

    Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την ενίσχυση με το ποσό των 15 εκ. δολαρίων ανθρωπιστικών οργανώσεων που συνδράμουν τους Λίβυους.

    Ο ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλα 160 εκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ίδιες ανάγκες τις 90 ερχόμενες ημέρες.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατέστησε σήμερα σαφές ότι "η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει στον Καντάφι να συνεχίσει τις επιθέσεις του κατά των εξεγερμένων".

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι "το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη".

    Αντίθετη είναι η Ρωσία με οιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] ''Αδικαιολόγητη υποβάθμιση''

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.

    Ως «εντελώς αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moodyβs, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η απόφαση του οίκου αξιολόγησης βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.

    Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο.

    Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας. Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Αυτό εντείνει την αίσθηση ότι η απόφαση για την υποβάθμιση της Ελλάδας δεν στηρίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα.

    Σε τελική ανάλυση η υποβάθμιση από τη Moodyβs είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης.

    Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Moodyβs σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για την διαφύλαξη της σταθερότητας και την άντληση ρευστότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Στο μεταξύ, η υποβάθμιση στο αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες έγινε βασική είδηση στα μεγάλα διεθνή οικονομικά πρακτορεία. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά από την ανακοίνωση του οίκου σημειώθηκε άνοδος του spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 4 μονάδες βάσης στις 901 μονάδες βάσης (9,01 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,3975 δολάρια, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 1,40 δολάρια.

    Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας στην ανακοίνωση του οίκου Moodyβs, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα σημεία της, τα οποία χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την απόφαση του οίκου και τονίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης των οίκων αξιολόγησης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει, κατά την πάγια τακτική της, τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της, κληθείσα να σχολιάσει την υποβάθμιση, από τον Moodyβs, της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι: «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2011 - 19:30:26 UTC