Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εντελώς αδικαιολόγητη" η υποβάθμιση
  • [02] Η "Ζήτα-Μι" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • [03] «Τρύπα» 8,5 δισ. ευρώ σε φόρους ετησίως από το παραεμπόριο
  • [04] Διαβουλεύσεις για Λιβύη
  • [05] Υποβάθμιση Ισπανίας
  • [06] "Πίστωση" τέλος
  • [07] Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ο»Ώ

  • [01] "Εντελώς αδικαιολόγητη" η υποβάθμιση

    Σε επιστολές του, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Junker, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, τον επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών, Michel Barnier και τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας "εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

    "Το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά", επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, "αποφάσεις, όπως αυτή της Moody's, μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών, που βρίσκονται σε παρόμοια θέση στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας.

    Επιπλέον, είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον, μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κάθε τρίμηνο.

    Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα έδειξε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης Moody΄s. Εν τέλει, η υποβάθμιση από τη Moody's είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας".

    Ένα επιπλέον στοιχείο εις βάρος των οίκων, για τον υπουργό Οικονομικών, είναι και το γεγονός ότι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην "ανακάλυψη" κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση. Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναγκαία και επείγουσα την αντιμετώπιση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής "οικογένειας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Η "Ζήτα-Μι" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Η γκαλερί "Ζήτα-Μι" στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη και μακροβιότερη αίθουσα τέχνης της πόλης, έκλεισε τον περασμένο Μάιο, ύστερα από 55 χρόνια ιστορίας.

    Το Ζ-Μ "γεννήθηκε" στην πλατεία Αριστοτέλους το 1955 και β¦ "έκλεισε στην οδό Προξένου Κορομηλά το 2010 για να β¦ ξανανοίξει, μέσω μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει στο φετινό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ο δημιουργός της, Αντώνης Κιούκας.

    Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 17:30, στην αίθουσα "Σταύρος Τoρνές", στο Λιμάνι, και σε β΄προβολή, την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα "ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ" του κινηματογράφου "Ολύμπιον"

    "Γέννημα" του Παύλου και της Μίνας Ζάννα (αν και το "Ζήτα-Μι" του τίτλου αφορά στους πρώτους ιδιοκτήτες του Παύλο Ζάννα και Α. Μαυροκορδάτο, που πωλούσαν γραφομηχανές Ολιβέτι και δίσκους κλασικής και τζαζ μουσικής), η "Ζήτα-Μι" άνοιξε στα τέλη του 1955, στον ισόγειο χώρο της οδού Αριστοτέλους 3.

    Από το πατάρι της Αριστοτέλους πέρασαν ονόματα και ιδέες: ο Λουί Αραγκόν και ο Πιέρ Ρεστανί. Ο Αλέξανδρος Ιόλας.

    Η "Ζήτα-Μι" γίνεται το "κουκούλι", στο οποίο γεννιέται το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] «Τρύπα» 8,5 δισ. ευρώ σε φόρους ετησίως από το παραεμπόριο

    Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την δημοτική και την ελληνική αστυνομία, καθώς και απβ όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.

    Στο μεταξύ, σε ποσοστό 60% έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις σε προϊόντα παραεμπορίου, που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας, τους τελευταίους δύο μήνες, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Τάσο Αβραντίνη, αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διαβουλεύσεις για Λιβύη

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα. Όπως διευκρινίζεται από το Yπουργείο, η συνάντηση έγινε κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

    Η συνάντηση, στην οποία έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, πραγματοποιήθηκε ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που συνέρχεται σήμερα και θα είναι αφιερωμένη στη Λιβύη, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, επίσης, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.

    Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώθηκαν και πάλι στην πόλη Ζαουίγια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, ενώ από εδάφους και αέρος, επιτίθεται και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.

    Στο μεταξύ, η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

    Απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν, χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    Ρωσική απαγόρευση στην πώληση όπλων προς Λιβύη

    Η Ρωσία θα απαγορεύσει την πώληση όπλων προς τη Λιβύη, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, αναστέλλοντας τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Υποβάθμιση Ισπανίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε, από Aa1 σε Aa2, την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική και εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    O Οίκος, ο οποίος ανακάλεσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την αξιολόγηση "Aaa" της Ισπανίας, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες αργότερα σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης εξαιτίας των "αυξημένων αναγκών αναχρηματοδότησης", που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Παρά ταύτα, ακόμη και με την διαβάθμιση Aa2 που κατέχει σήμερα, η Ισπανία παραμένει εντός των θεμιτών πλαισίων, για επενδυτικούς σκοπούς.

    Με ανακοίνωσή της η Moody's έδωσε δύο λόγους για την απόφασή της αυτή:

    Πρώτον, την εκτίμησή της ότι τελικώς το κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα υπερβεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ότι θα αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος και δεύτερον τις ανησυχίες της σχετικά με τις δυνατότητες της κυβέρνησης να προωθήσει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Πίστωση" τέλος

    Σταματούν από σήμερα, Πέμπτη, να δέχονται τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. (ΟΠΑΔ).

    Οι γιατροί θα αμείβονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, με βάση το κρατικό τιμολόγιο και θα εκδίδουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών την οποία θα προσκομίζει, στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος στο Ταμείο προκειμένου να πληρωθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ιατρικές εξετάσεις.

    Οι ιατρικοί σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της επί πιστώσει διενέργειας ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων με τον ΟΠΑΔ, μέχρι την πλήρη εξόφληση των οφειλομένων. Σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους, "οι καθυστερήσεις πληρωμών ξεπερνούν τους 15 μήνες και οι οφειλές στην Αττική ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

    «Να είναι μονιασμένοι» και να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους, προέτρεψε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Εχίνο.

    Επανέλαβε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών.

    Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

    Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 11:30:23 UTC