Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προσηλωμένοι σε ριζικές αλλαγές"
  • [02] Μείωση αφορολογήτου, αύξηση εισφοράς
  • [03] Συνεπείς κι απόψε στο ραντεβού οι "Αγανακτισμένοι"
  • [04] Τις επόμενες εβδομάδες η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
  • [05] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

  • [01] "Προσηλωμένοι σε ριζικές αλλαγές"

    Η Ελλάδα είναι αυστηρά προσηλωμένη σε ριζικές αλλαγές, προκειμένου να κάνει την οικονομία της βιώσιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν η κρίση στην ευρωζώνη και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

    Αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από την ΕΕ, θα υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση και από το ελληνικό κοινοβούλιο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη "μίνι-σύνοδος", με τη συμμετοχή των Βαν Ρομπάι, Τρισέ, Μέρκελ, Σαρκοζί, και του Γ. Παπανδρέου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Μείωση αφορολογήτου, αύξηση εισφοράς

    Μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται:

    Β· Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται, περίπου 600.000 άτομα συνολικά, ήτοι οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, και τα Άτομα με Αναπηρία. Στο κλιμάκιο από 8.000 έως 12.000 ευρώ, μπαίνει νέος φορολογικός συντελεστής 10%.

    Β· Η εισφορά αλληλεγγύης (έκτακτη εισφορά) έως το 2015, κλιμακώνεται ως εξής: Για εισόδημα 12.000- 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%. Για 20.000- 50.000 ευρώ, συντελεστής 2%. Για 50.000- 100.000 ευρώ, συντελεστής 3%. Για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 4%. Στους βουλευτές, τους αιρετούς των ΟΤΑ και στα μετακλητά στελέχη (γενικοί και ειδικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, κ.λπ.) επιβάλλεται έκτακτη εισφορά με συντελεστή 5%. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην τελευταία περίπτωση είναι «ηθική υποχρέωση». Η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, με ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή. Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.

    Β· Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 300 ευρώ ετησίως, που δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

    Β· Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα (π.χ. ειδικό τέλος στην αντικειμενική αξία, μέσω ΔΕΗ).

    Β· Αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

    Β· Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.

    Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου. Αύριο, ο νόμος αυτός θα επιδοθεί στα κόμματα της Βουλής.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Ό. Εμμανουηλίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Συνεπείς κι απόψε στο ραντεβού οι "Αγανακτισμένοι"

    "Αγανακτισμένοι" πολίτες συγκεντρώθηκαν και απόψε έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

    Εν μέσω συνθημάτων, οι ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι διαμηνύουν γι άλλη μια φορά πως δεν προτίθενται να φύγουν από την πλατεία Συντάγματος, αν δεν ληφθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα, που επιβάλλονται από το μνημόνιο.

    Οι «Αγανακτισμένοι» σημειώνουν ότι στον σχεδιασμό τους προέχει η επόμενη, 5η κατά σειρά, πανευρωπαϊκή συγκέντρωση, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Τις επόμενες εβδομάδες η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

    Διαδικασίες-εξπρές για έκδοση οικοδομικών αδειών, κατάργηση των πολεοδομιών και μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στους μηχανικούς, σύσταση νέου σώματος ελεγκτών που θα κάνουν τουλάχιστον μία αυτοψία σε κάθε οικοδομή και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για το σύνολο των κτιρίων της χώρας, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των αυθαιρέτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες (δεν θα περιληφθεί δηλαδή στον εφαρμοστικό νόμο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο), αφού προηγηθεί συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα περιληφθούν σε αυτήν αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν τα τελευταία ένα έως τρία χρόνια. "Δεν αλλάζω άποψη επειδή άλλαξα κυβερνητικό πόστο", ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Η ρύθμιση θα θέτει κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για ημιυπαίθριους και λοιπές αλλαγές χρήσης χώρων, καθώς διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες.

    Το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες πέρασε χθες από πρώτη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά τη δεύτερη ανάγνωση και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του φθινοπώρου.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Κ. Βουτσαδάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    Σταθερός στη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, παρέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις εντονότατες πιέσεις, οι οποίες του ασκήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε στους ομολόγους του πως συμφωνεί με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δηλαδή με την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Όπως μάλιστα επεσήμανε, όλα αυτά αποτελούν προτάσεις του κόμματός του, προτάσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο κ. Σαμαράς μάλιστα ξεκαθάρισε πως ζητά πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και σε αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση περιουσίας, όμως ήταν σαφής τονίζοντας πως η ΝΔ διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής, που έχει ήδη οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που έχει παραλύσει την Οικονομία κι έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε πως "οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους ηγέτες παρέμειναν πιστοί στις θέσεις τους", ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Δ. Κοτταρίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2011 - 18:30:23 UTC