Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου για την 76η ΔΕΘ
  • [02] Δραματικοί τόνοι από τον Ομπάμα για την ανεργία στις ΗΠΑ
  • [03] Η Σαμοθράκι θέλει να γίνει Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας
  • [04] Τσάντα, μολύβια, κασετίνα τα...αξεσουάρ της νέας σχολικής χρονιάς
  • [05] Ελεύθεροι, δέκα από τους συλληφθέντες για το θάνατο 21χρονου στο Ηράκλειο
  • [06] Πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
  • [07] Διεθνές συνέδριο για τον N. Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του
  • [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη λόγω καταρρακτωδών βροχών

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου για την 76η ΔΕΘ

    Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα παραμείνει τρεις μέρες στην πόλη για την 76η Διεθνή Έκθεση.

    Στις 2 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο και μία ώρα αργότερα με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στον ίδιο χώρο.

    Το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει δύο αλλαγές σε σχέση με την περσινή διοργάνωση.

    Τα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ δεν θα τα κάνει ο κ. Παπανδρέου, αλλά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, στο κτίριο διοίκησης.

    Ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στις 8 το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ και θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

    Την Κυριακή, η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν θα δοθεί στον συνήθη χώρο του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», αλλά στην Αποθήκη Γ΄του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) στη 1 μ.μ.

    Σήμερα όμωςξεκινούνμε κορύφωση το απόγευμα του Σαββάτου καιοι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στις 5.30 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, οι \"Αγανακτισμένοι\" διοργανώνουν μουσική συναυλία, στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

    Στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο \"Ι. Βελλίδης\", οι \"Αγανακτισμένοι\" θα θέσουν σε εφαρμογή το \"σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ\", όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

    Μισή ώρα αργότερα (στις τρισήμιση), ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

    Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντεξουσιαστών, στην Καμάρα. Για τις 6.30 το απόγευμα, εξάλλου, προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Μετά τις 7 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο \"Ι.Βελλίδης\".

    [02] Δραματικοί τόνοι από τον Ομπάμα για την ανεργία στις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες Πέμπτη το Κογκρέσο να θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων με φορολογικές περικοπές και νέες δαπάνες με στόχο την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να πάρει με το μέρος του τους Ρεπουμπλικάνους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην οικονομική πολιτική του.

    Με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις χαμηλά εν μέσω της απογοήτευσης για την ανεργία που φτάνει το 9,1%, ο Ομπάμα ζήτησε να αναληφθεί επειγόντως δράση παρουσιάζοντας μια ευρεία σειρά προτάσεων 14 μηνες πριν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν αν θα του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

    "Θα πρέπει να περάσετε αμέσως αυτό το σχέδιο για την απασχόληση", δήλωσε με ένταση ο Ομπάμα κατά την ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    "Το ερώτημα είναι αν, ενόψει μιας συνεχιζόμενης εθνικής κρίσης, μπορούμε να σταματήσουμε το πολιτικό τσίρκο και να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την οικονομία", δήλωσε ο Ομπάμα μεμφόμενος τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται σταθερά στις πρωτοβουλίες του.

    Ο Ομπάμα, δήλωσε πως το νέο σχέδιό του θα μειώσει τους φόρους για τους εργάτες και τις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίσει απασχόληση για περισσότερους εργαζόμενους στις κατασκευές και στην εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων υποδομών.

    Εκτιμήσεις από αρκετούς οικονομολόγους δείχνουν πως το πακέτο θέσεων εργασίας του Ομπάμα, εφόσον περάσει, μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

    "Μου φαίνεται ένα ισορροπημένο σχέδιο. Έχει κάτι για τον καθένα", λέει ο Όμερ Έσινερ, αναλυτής αγοράς στην Ουάσινγκτον. "Αν το Κογκρέσο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι όπως αυτό, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για να σταματήσει η παράλυση".

    Στη διάρκεια της ομιλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με απόλυτη σιωπή σε πολλές από τις προτάσεις του Ομπάμα. Ηγέτες του κόμματος είπαν αργότερα ότι θα εργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για να βρουν κοινό έδαφος, μολονότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν ολόκληρο το πακέτο.

    "Ας κάνουμε τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε, ας παραμερίσουμε τα πράγματα στα οποία διαφέρουμε και ας πιάσουμε τη δουλειά για να έχουμε κάποια αποτελέσματα για τους ανθρώπους που πλήττονται τόσο πολύ εκεί έξω", δήλωσε ο Έρικ Κάντορ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Ομπάμα ζητάει από το Κογκρέσο να περάσει το "Νόμο για τις Αμερικανικές Θέσεις Εργασίας" --που κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως θα κοστίσει 447 δισεκατομμύρια δολάρια-- ως το τέλος του χρόνου και να αντισταθμιστεί το κόστος με μειώσεις του ελλείμματος.

    Εντούτοις ενδέχεται να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία, καθώς οι πολιτικοί ήδη επικεντρώνουν στην εκστρατεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2012.

    Αν ο Ομπάμα καταφέρει να περάσει το σχέδιό του, μπορεί να υπάρξει μια οικονομική ώθηση αρκετά γρήγορα ώστε να αποκομίσει πολιτικά ωφέλη. Αν το σχέδιο μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, η στρατηγική του θα είναι να κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να επεκταθεί η ασφάλιση ανεργίας με κόστος 49 δισεκατομμύρια δολάρια, να εκσυγχρονισθούν τα σχολεία με κόστος 30 δισεκατομμύρια και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές των μεταφορών έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όμως ο κύριος όγκος του κόστους του σχεδίου του είναι τα 240 δισεκατομμύρια σε φορολογικές μειώσεις με την περικοπή στο μισό (στο 3,1%) των φόρων στους μισθούς των εργαζομένων τον ερχόμενο χρόνο και τη μείωση επίσης των φόρων που πληρώνουν οι εργοδότες για τους μισθωτούς τους.

    Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης πως επιδιώκει να διευρύνει την πρόσβαση στην αναχρηματοδότηση των υποθηκών για να βοηθήσει την αγορά ακινήτων που αντιμετωπίζει προβλήματα, αποσπώντας λίγα χειροκροτήματα από τους Ρεπουμπλικάνους.

    Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι των ΗΠΑ που επικρίνει συχνά τον Ομπάμα, ανακοίνωσε πως το σχέδιο "φαίνεται να υπολείπεται" των αναγκών και κάλεσε τον πρόεδρο να μειώσει την αβεβαιότητα όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις.

    Η βουλευτής Μισέλ Μπάκμαν, υπερσυντηρητική υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012, απάντησε στον πρόεδρο σε μια συνέντευξη Τύπου: "Το Κογκρέσο δεν πρέπει μόνο να απορρίψει αυτό το σχέδιο. Λέω 'κ. πρόεδρε, σταματήστε. Το τελευταίο σχέδιό σας δεν λειτούργησε και η αμερικανική οικονομία υποφέρει'".

    Ωστόσο φαίνεται πως ο Ομπάμα κατάφερε να κατευνάσει ένα μέρος της φιλελεύθερης βάσης του.

    Ο Ρίτσαρντ Τράμκα, πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, επαίνεσε τον Ομπάμα λέγοντας ότι έκανε ένα "σημαντικό" βήμα. Ο Τράμκα είχε προειδοποιήσει ότι τα συνδικάτα θα κρίνουν το σχέδιο για να αποφασίσουν ποιόν θα υποστηρίξουν στις εκλογές του 2012.

    [03] Η Σαμοθράκι θέλει να γίνει Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας

    Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας φιλοδοξεί να χαρακτηρισθεί από την Unesco το νησί της Σαμοθράκης, μετά την κατάθεση σχετικής υποψηφιότητας, που αναμένεται να αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα Man and the Biosphere (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), που με πρωτοβουλία των ερευνητών του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης (Klagenfurt University), της καθηγήτριας και προέδρου Μαρίνα Φίσερ Κοβάλσκι (Marina Fischer-Kowalski) και του υποψήφιου διδάκτορα, περιβαλλοντολόγου Λάζαρου Ξενίδη, καθώς και με τη στήριξη του δήμου Σαμοθράκης, κατατέθηκε φάκελος υποψηφιότητας.

    "Με χρηματοδότηση της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, εκπονήθηκε αρχικά μελέτη σκοπιμότητας για να αποδειχτεί, εάν η Σαμοθράκη είναι κατάλληλη για το πρόγραμμα αυτό", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ξενίδης.

    Η μελέτη περιελάμβανε τη συγκέντρωση πληροφοριών από παλιότερες έρευνες για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και τη συλλογή 1511 ερωτηματολογίων από επισκέπτες του νησιού.

    "Τα αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας ήταν θετικά, παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία και οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν θετικές εξίσου", αναφέρει ο κ. Ξενίδης.

    Η επίσημη αίτηση προς την UNESCO υπογράφτηκε από τον δήμαρχο Σαμοθράκη Γεώργιο Χανό, τον πρόεδρο της Ελληνικής επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα Δρ.Μιχαήλ Σκούλο και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

    Σημειώνεται ότι σκοπός των αποθεμάτων βιόσφαιρας είναι να προωθήσουν και να επιδείξουν μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα.

    [04] Τσάντα, μολύβια, κασετίνα τα...αξεσουάρ της νέας σχολικής χρονιάς

    Τσάντες, τετράδια, κασετίνες, μολύβια αλλά και διάφορα άλλα, λιγότερο ή περισσότερο απαραίτητα, είναι τα αξεσουάρ που θα συνοδεύσουν τους μαθητές και αυτή τη σχολική χρονιά. Αρκετοί είναι αυτοί που θα «βολευτούν» με τα περσινά τους, όμως οι περισσότεροι, μαζί με τους γονείς τους, θα επισκεφτούν κάποιο κατάστημα για να αγοράσουν έστω και λίγα, καινούργια.

    Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι τιμές στα περισσότερα σχολικά είδη έχουν παραμείνει στα περσινά επίπεδα, ενώ μειωμένες έως και 10% είναι οι τιμές στα τετράδια και τα μολύβια. Όσον αφορά το κύριο έξοδο που είναι η αγορά μίας καινούργιας τσάντας, καταστηματάρχες της Αθηνάς επισημαίνουν ότι πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, εάν επιλεγούν τσάντες που έμειναν αδιάθετες από την προηγούμενη χρονιά, οι τιμές των οποίων μπορεί να είναι και 50% πιο κάτω.

    Πάντως, αν και έχουν μείνει μόνο λίγες ημέρες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι τιμές στα ράφια είναι ικανοποιητικές η κ. Ελένη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με βιβλία και σχολικά είδη στους Αμπελοκήπους, υποστηρίζει ότι η κίνηση, σε σχέση με πέρσι, είναι μειωμένη, καθώς όπως λέει «ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να διαθέσει».

    Ωστόσο, σημειώνει ότι τη μεγαλύτερη ζημιά στα συνοικιακά καταστήματα δεν την κάνει η οικονομική κρίση, αλλά τα πολυκαταστήματα. «Ο κόσμος προτιμάει να πηγαίνει σε αυτά γιατί είναι ενδεχομένως λίγο φθηνότερα, αλλά τα πράγματα που πωλούν είναι κατώτερης ποιότητας», λέει.

    Στα ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν τα συνοικιακά καταστήματα επικεντρώνεται και η κ. Καίτη, που διατηρεί παρόμοια επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο Λέει: «Εμείς πουλάμε τσάντες μέσα στον Οκτώβριο ή και το Νοέμβριο, επειδή πολλές από αυτές, που τις προμηθεύτηκαν από κάποιο πολυκατάστημα, σκίζονται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα».

    Οι τιμές στις σχολικές τσάντες, στα συνοικιακά καταστήματα, κυμαίνονται από 10 έως 60 ευρώ. Μία καλή τσάντα πάντως κοστίζει 45-50 ευρώ. Τα τετράδια ξεκινούν από 60 λεπτά και φτάνουν το 1 ευρώ και 90 λεπτά, ένα κλασικό 50φυλλο κοστίζει 1 ευρώ, τα μολύβια από 30 λεπτά έως 1 ευρώ και οι κασετίνες κοντά στα 10 ευρώ. Αντίστοιχα στα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών και σχολικών ειδών οι τιμές κυμαίνονται στα τετράδια από 50 λεπτά έως 1,80, οι τσάντες από 5-50 ευρώ, οι κασετίνες από 2 ευρώ και τα μολύβια κατά μέσω όρο 50 λεπτά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί η τεράστια ποικιλία που διαθέτουν τα πολυκαταστήματα σε όλα τα είδη και οι ειδικές προσφορές που κάνουν (π.χ. 4 μολύβια, 1 γόμα και μία ξύστρα 60 λεπτά).

    Η κ. Παύλου, που η κόρη της θα πάει φέτος στο σχολείο για πρώτη φορά, επέλεξε για τις αγορές της ένα πολυκατάστημα. «Είναι φθηνότερα και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορώ να διαθέσω πάνω από 50-60 ευρώ», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

    Τα πολυκαταστήματα προτιμάει για τις μαζικές της αγορές και η κ. Ζανέτ, γιατί όπως λέει, είναι λίγο φθηνότερα και συμφέρουν περισσότερο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «για μεμονωμένες αγορές σχολικών θα πάω και στο γειτονικό μαγαζί για να ενισχύσω την τοπική αγορά». Πάντως, δηλώνει ότι «φέτος θα ψωνίσω μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Τα περσινά, που είναι σε καλή κατάσταση θα χρησιμοποιηθούν και φέτος κανονικά».

    [05] Ελεύθεροι, δέκα από τους συλληφθέντες για το θάνατο 21χρονου στο Ηράκλειο

    Άλλα δέκα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους από τους συλληφθέντες που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ηρακλείου για τα επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη.

    Στους ενήλικες, που απολογηθήκαν κατά δύο ομάδες, επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα και να δίνουν το παρών σε αστυνομικό τμήμα κατά τις ώρες που θα αγωνίζονται οι ομάδες τους.

    Κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου τους αποδοκίμασαν άτομα που βρισκόταν στον χώρο έξω από τα Δικαστήρια, φίλοι του θύματος.

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους είχαν αφεθεί, μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια και οι τρεις ανήλικοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή της παραλιακής λεωφόρου.

    Στους ανηλίκους, ηλικίας 15, 16 και 17 χρονών αντίστοιχα, επιβλήθηκε καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, συνάντηση με το Δικαστικό Επιμελητή Ανηλίκων μία φορά το μήνα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κατά τις ώρες που θα αγωνίζονται οι ομάδες τους. Επίσης ελεύθεροι έχουν αφεθεί και οι γονείς των ανηλίκων.

    Ο 24χρονος που φέρεται ως ένας από τους δυο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, αναμένεται να οδηγηθεί στην ανακρίτρια αύριο το μεσημέρι ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον δεύτερο κατηγορούμενο, η σύλληψη ή παράδοση του οποίου αναμένεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άμεσα.

    [06] Πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα ενόψει 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χθες Πέμπτη εντολή να διπλασιαστούν οι προσπάθειες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καθώς υπάρχει μια "αξιόπιστη αλλά ανεπιβεβαίωτη" απειλή ενόψει της 10ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν δήλωσαν πως η απειλή αφορά την Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη -- τις πόλεις που δέχθηκαν τις επίθεσεις της Αλ-Κάιντα, από τις οποίες κλείνουν δέκα χρόνια την Κυριακή και οι οποίες είχαν αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων.

    Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως διεξάγεται ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δύο ή τριών υπόπτων.

    Ωστόσο αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας επισήμανε πως εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η απειλή τελικά δεν θα επαληθευτεί.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υπογράμμισε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η απειλη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ανακοινώνοντας ωστόσο αύξηση των μέτρων ασφαλείας από τα οποία, όπως είπε, "μερικά μπορεί να παρατηρήσετε και μερικά μπορεί να μην παρατηρήσετε".

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης διευκρίνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει την αύξηση κατά 30% του αριθμού των περιπολιών, τον έλεγχο οχημάτων, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων σε τσάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξημένη επιτήρηση των γεφυρών, των σηράγγων, των μνημείων και των επίσημων κτιρίων και ενισχυμένη χρήση ανιχνευτών σκύλων.

    Ο Μπλούμπεργκ υπογράμμισε πάντως πως "δεν υπάρχει λόγος για κανέναν μας να αλλάξει οτιδήποτε στην καθημερινή ρουτίνα του" και αρνήθηκε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην απειλή.

    Πάντως ο Μπλούμπεργκ ζήτησε από τους πολίτες να αναφέρουν ύποπτες ή επικίνδυνες δραστηριότητες που παρατηρούν, προσθέτοντας: "Στη διάρκεια των τριών επόμενων ημερών, πρέπει όλοι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά".

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Ομπάμα ενημερώθηκε χθες Πέμπτη το πρωί για μια συγκεκριμένη πληροφορία για απειλή και επισήμανε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει την ασφάλεια ενόψει της επετείου.

    "Εντούτοις ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ως απάντηση σ' αυτή την αξιόπιστη αλλά ανεπιβεβαίωτη πληροφορία", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ζητώντας να μην κατονομαστεί.

    [07] Διεθνές συνέδριο για τον N. Γκάτσο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

    Διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Γκάτσο με θέμα «\'Ενας χαμένος ελέφαντας», διοργανώνεται από τις 23 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του \"ποιητή της Αμοργού\".

    Στο διήμερο αυτό, Έλληνες και ξένοι μελετητές του έργου του και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιητές και μεταφραστές, θα προσεγγίσουν το έργο του, με σκοπό να \'\'αναζητήσουν\'\' το σύμπαν του δημιουργού, να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πολυεπίπεδου έργου του, αλλά και να αποτυπώσουν την ευρύτερη συνεισφορά του στην ανανέωση της ποίησης και στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσώπου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με την ενότητα \"Το τραγούδι του Νίκου Γκάτσου\", στη διάρκεια της οποίας μουσικοί και μελετητές του ελληνικού τραγουδιού θα αναδείξουν την ποιητικότητα, τους κώδικες και το \"πολιτικό\" στοιχείο, τη δισκογραφική διαδρομή των στίχων του, αλλά και την σημασία τους, σήμερα.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα πλαισιωθούν από ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου φίλοι και ομότεχνοί του θα συζητήσουν για τον άνθρωπο και το έργο του, ένα θεατρικό αναλόγιο και προβολή ντοκουμέντων και συνεντεύξεων του Νίκου Γκάτσου.

    [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη λόγω καταρρακτωδών βροχών

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την πολιτεία της Νέας Υόρκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

    Η επίσημη αυτή απόφαση επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τον συντονισμό των προσπαθειών με στόχο \"τη διάσωση ζωών και την προστασία της δημόσιας υγείας\", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα την απομάκρυνση από τις εστίες τους περίπου 100.000 ανθρώπων που απειλούνταν από την πλημμύρες. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Βιρτζίνια και την Πενσιλβάνια.

    Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιήσεις για πλημμύρες ισχύουν σε πολλές κομητείες στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, του Κονέκτικατ, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ. Στις πολιτείες αυτές έχουν πλημμύρισε ολόκληρες πόλεις και αγροτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότεροι δρόμοι.

    \"Αναμένουμε πλημμύρες που μπορεί να χαρακτηριστούν ιστορικές σε αρκετές περιοχές της πολιτείας\", δήλωσε η Ρουθ Μίλερ εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Πενσιλβάνια.

    Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο τόνισε πως \"η κατάσταση είναι τρομακτική\".

    Πλημμύρες σημειώθηκαν και σε ορισμένες περιοχές της Ουάσινγκτον και γύρω από την αμερικανική πρωτεύουσα.

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκλήθηκαν μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Λι που έπληξε την περασμένη Κυριακή τη Λουιζιάνα.

    Στο μεταξύ, τίποτε καλό δεν προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: η τροπική καταιγίδα Νάτε απειλεί το Τέξας, αφού περάσει από το Μεξικό και η τροπική καταιγίδα Μαρία μπορεί να πλήξει το Πόρτο Ρίκο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 6:29:40 UTC