Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώνονται εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις
  • [02] Νέα μέτρα για να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση
  • [03] Μπ. Ομπάμα: Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ένα "σοκ"

  • [01] Μειώνονται εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

    Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και στο ύψος του εφάπαξ, αποφασίστηκαν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα:

    1. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία: όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

    2. Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, δυνατότητα που αποτελούσε υπουργικό δικαίωμα.

    3. Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

    4. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.

    5. Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

    6. Προβλέπονται επίσης δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές ορισμένων ελλειμματικών Ταμείων.

    7. Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.

    8. Μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.

    9. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι από 170 ευρώ και άνω.

    10. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Μείωση κατά 15% επιβάλλεται και στις επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (αφορά ασφαλισμένους τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας).

    11. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή.

    [02] Νέα μέτρα για να αποφευχθεί η τραπεζική κρίση

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων με στόχο να βοηθήσει την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της ευρωζώνης και να αποφευχθεί η μετατροπή της κρίσης χρέους σε τραπεζική κρίση.

    Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να υποβοηθήσει τη ρευστότητα των τραπεζών εισάγοντας δύο προγράμματα Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (LTRO), διάρκειας 12 μηνών.

    Ο Τρισέ τόνισε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με "μεγάλη αβεβαιότητα", προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

    Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.

    Οι ενέργειες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο Τρισέ.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το βασικό της επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο 1,5%.

    Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του, Ντέιβιντ Χόουλι δήλωσε ότι "τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

    [03] Μπ. Ομπάμα: Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ένα "σοκ"

    Η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει "πραγματικές" συνέπειες για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε να εγκρίνει το Κογκρέσο το σχέδιό του, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    "Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα ένα ηλεκτροσόκ. Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, σε μια περίοδο που είναι ήδη ευπαθής", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

    Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να δώσει στην αμερικανική οικονομία το "ταρακούνημα" που χρειάζεται και ζήτησε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο. "Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν είναι η ώρα για τα συνήθη πολιτικά αδιέξοδα", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νόμος αυτός θα προστάτευε την αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύσει. "Θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα ξαναβάλει ανθρώπους στη δουλειά", πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2011 - 16:29:36 UTC