Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
  • [02] Εντός Δεκεμβρίου τα πρώτα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
  • [03] Νέο ρεκόρ για το "σπρεντ" των γαλλικών 10ετών ομολόγων
  • [04] Το ουκρανικό κοινοβούλιο καταψήφισε αναστολή καταδίκης Τιμοσένκο
  • [05] Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος
  • [06] Ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων
  • [07] Συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank: Την άνοιξη του 2012 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [08] Αύξηση στα spreads και των ισπανικών ομολόγων
  • [09] Πτώση κατά 5,2% κατέγραψε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
  • [10] Ικανοποιητική η κατάσταση υγείας του πρώην προέδρου Κύπρου Γλ. Κληρίδη

  • [01] Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επαναλαμβάνει σήμερα τις διαβουλεύσεις με τα βασικά πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

    Ο Μόντι άρχισε συζητήσεις με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, βασικού πολιτικού σχηματισμού της ιταλικής Αριστεράς, που εκπροσωπείται από τον ηγέτη του Πιερλουίτζι Μπερσάνι και τους εκπροσώπους του κόμματος στη Γερουσία, Αννα Φινοκιάρο, και στο κοινοβούλιο, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

    Η ηγεσία του Λαού της Ελευθερίας, του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα συναντηθεί αμέσως μετά με τον Μόντι και με τις συζητήσεις αυτές θα κλείσει ο κύκλος των πολιτικών διαβουλεύσεων.

    Ο Μάριο Μόντι προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των μεγαλύτερων κομμάτων στην κυβέρνησή του, στην οποία επιθυμεί να συμμετέχουν εκτός από τεχνοκράτες και πολιτικοί ώστε να έχει μεγαλύτερη στήριξη στο κοινοβούλιο.

    Ο ευρωπαίος πρώην επίτροπος θα ολοκληρώσει τις συναντήσεις το απόγευμα όταν θα δεχτεί εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων, των οργανώσεων γυναικών και νεολαίας.

    Αμέσως μετά θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να αποδεχτεί επισήμως την ηγεσία της νέας κυβέρνησης, την οποία θα παρουσιάσει το βράδυ της Τετάρτης.

    [02] Εντός Δεκεμβρίου τα πρώτα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

    Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα εκκαθαριστικά για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ενώ είπε ότι δεν αναμένονται νέα μέτρα.

    «Υπάρχουν μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς και είτε έχουν εφαρμοστεί μερικώς, είτε μερικές φορές και καθόλου. Νέα μέτρα που δεν έχουν ψηφιστεί, που δεν έχουν ακουστεί δεν προβλέπονται», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά το έκτακτο τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Πλασκοβίτης σημείωσε πως «οι πρώτοι λογαριασμοί που περιλάμβαναν αυτό το τέλος έγιναν πριν δυο μέρες, συνεπώς δεν μπορούμε ακόμη να έχουμε σωστή εκτίμηση της εισπραξιμότητας του μέτρου».

    Σχολιάζοντας τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί είπε ότι «εάν ήταν λάθος τα τετραγωνικά που ήταν εγγεγραμμένα στο λογαριασμό, ήταν λάθος για χρόνια πίσω και κανείς δεν είχε ασχοληθεί να τα διορθώσει- φυσικά τώρα εμφανίζεται ξανά αυτό το λάθος με τις συνέπειες που έχουμε, αλλά δεν είναι λάθος που έγινε τώρα».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε λίγες ημέρες θα προχωρήσει η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλο-οφειλετών, αφού εξαντλείται η προθεσμία που τους έχει δοθεί για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

    Τέλος, ανέφερε πως η συμφωνία με την Ελβετία για όσους έχουν καταθέσεις στη χώρα προχωράει. «Ήδη έχουμε ανταλλάξει τα πρώτα κείμενα με τους Ελβετούς, υπό μορφή σχεδίων και πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη μορφή συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μονογραφεί και στη συνέχεια να προστεθούν οι όποιες νομικού-τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες χρειάζεται για να πάει στα κοινοβούλια των δυο χωρών», ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης.

    [03] Νέο ρεκόρ για το "σπρεντ" των γαλλικών 10ετών ομολόγων

    Παρίσι, Γαλλία 15/11/2011 11:56 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Γαλλία: Νέο ρεκόρ για το "σπρεντ" των γαλλικών 10ετών ομολόγων

    Η διαφορά του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας έφθασε σε ένα νέο ρεκόρ από την δημιουργία της ευρωζώνης σήμερα το πρωί, αφού σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των γαλλικών χρεογράφων.

    Περίπου στις 09:40 (10:40 ώρα Ελλάδας) η διαφορά της απόδοσης των επιτοκίων, ή "σπρεντ", έφθασε τις 172,6 μονάδες βάσης, ή ποσοστιαία το 1,726%, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των 170,2 μονάδων στο οποίο είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα.

    Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων κυμαινόταν περί το 3,500% (από 3,424% την προηγουμένη στο κλείσιμο) αφού άγγιξε στην έναρξη των συναλλαγών το 3,528%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2011.

    Αντίθετα τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να θεωρούνται επένδυση - "καταφύγιο" και η απόδοσή τους έπεσε στο 1,775% (από 1,781%).

    Το νέο ρεκόρ του γαλλογερμανικού "σπρεντ" σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται η αμφισβήτηση των αγορών έναντι της ευρωζώνης, ειδικά όσον αφορά το κατά πόσον θεωρείται βιώσιμο το χρέος πολλών χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

    [04] Το ουκρανικό κοινοβούλιο καταψήφισε αναστολή καταδίκης Τιμοσένκο

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας καταψήφισε σήμερα την πρόταση να μετατραπεί σε πταίσμα η κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

    Τον περασμένο μήνα η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας επειδή το 2009 υπέγραψε συμφωνία φυσικού αερίου με την Ρωσία. Η ίδια περιγράφει την ποινή της ως πολιτική δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

    Η υπόθεση της Τιμοσένκο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας πολιτικής συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου.

    [05] Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος

    Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, όπως δήλωσε πριν από λίγο, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια επί των προγραμματικών δηλώσεων.

    [06] Ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων

    Με τις ομιλίες των εκπροσώπων που όρισαν τα κόμματα άνοιξε η δεύτερη ημέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    "Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης", ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης που έχει πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει, δηλαδή την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τη διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης και την προώθηση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων. "Αντιλαμβανόμαστε τη νέα κυβέρνηση ως μια συγκυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο και πλαίσιο ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική", είπε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας, σημείωσε όμως ότι "σε αυτή την κρίσιμη στιγμή το κομματικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν για το συμφέρον του τόπου".

    "Στην κορύφωση της κρίσης που η απελθούσα κυβέρνηση προκάλεσε, ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε το σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό την απεμπλοκή της έκτης δόσης, ακολούθως την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ακολούθως την προκήρυξη εκλογών", δήλωσε ο κ.Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ. "Δεν αμνηστεύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά βάζουμε πλάτη για να μην βουλιάξει το πλοίο", είπε και κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος καθώς αντί για μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περιορισμού του δημόσιου τομέα, επελέγη η μείωση των μισθών και των συντάξεων και ακυρώθηκαν στην πράξη οι βαρύτατες θυσίες των πολιτών". Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι το κόμμα του περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση, διότι η χώρα πρέπει να παραμένει εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι μετά τις 100 ημέρες "χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά, που θα εκπληρώσει το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα".

    "Πρόκειται για μια εχθρική κυβέρνηση στο λαό", δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ που κατήγγειλε ότι "έπεσαν οι μάσκες για τα αστικά κόμματα του κεφαλαίου" που έφτιαξαν τη νέα κυβέρνηση για να προσθέτει ότι "στη σύμπραξη αυτή μετέχουν ακόμη και ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά" και ακόμη ότι "έγινε συμμαχία με το ακροδεξιό τμήμα για να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσει την κοινωνία και το λαό στην κόλαση". Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη για την ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση και θα την ανατρέψει επιβάλλοντας εκλογές ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων. "Ο νέος πρωθυπουργός και τα κόμματα που τον στηρίζουν ξεκαθάρισαν ότι θα εφαρμόσουν όλα τα βάρβαρα μέτρα και θα πάρουν και νέα, με στόχο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δηλαδή τη διάσωση των κερδών του κεφαλαίου", κατήγγειλε ο κ. Παφίλης για να υπογραμμίσει ότι ο λαός πρέπει να κρατήσει το κεφάλι ψηλά γιατί δεν χρειάζεται ούτε την ΕΕ και το σύστημα της ούτε το ευρώ για να πάρει τον πλούτο στα χέρια του.

    "Είναι παρήγορο που επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με κύρος στο εξωτερικό", είπε από τον ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε ότι "είναι κρίμα που και πάλι την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια η αριστερά". Τα δύο κόμματα του κατεστημένου της αριστεράς κρύβονται την ώρα που φλέγεται η ελληνική οικονομία και λαϊκίζουν, είπε ακόμη ο κ. Αϊβαλιώτης και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς να πουν "γιατί όταν συγκυβερνούσαν με τη δεξιά μπούκωσαν με τους δικούς τους οπαδούς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έδιναν συντάξεις από το παράθυρο". Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν αισιοδοξία των πολιτικών μετά την συμφωνία στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου και αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους 25 μήνες και που όπως είπε "έφερε το λαό στη φτώχια και την απόγνωση".

    "Η τρικομματική κυβέρνηση επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Έρχεται μετά την ολοφάνερη αποτυχία και κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει όμως την ίδια αποτυχημένη πολιτική που επέβαλε η τρόϊκα των δανειστών μας", είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι αυτή την πολιτική που εξήγγειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Παπαδήμος "την έχει επιβάλει η τροϊκα των δανειστών, την προσυπέγραψε η τροϊκα των πολιτικών αρχηγών και θα την εφαρμόσει η κομματική τροϊκα". "Αυτή η κυβέρνηση είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ΛΑΟΣ και 100% μνημόνιο και τροϊκα", είπε ο κ. Παπαδημούλης εκτιμώντας ότι "πίσω από το σοβαρό τεχνοκρατικό πρόσωπο και τον συγκροτημένο λόγο του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται μια πολιτική που τους επόμενους μήνες θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις". Πίσω από το "φωτοστέφανο" του κ. Λουκά Παπαδήμου, είπε ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται "ένα υπουργικό συμβούλιο με τους κολλητούς του κ. Παπανδρέου, του κ. Σαμαρά, του κ. Καρατζαφέρη, δηλαδή εκείνους που έριξαν τη χώρα στα βράχια και τώρα λένε ότι θα την σώσουν". Ταυτόχρονα επισήμανε ότι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων δεν διευκρινίστηκε αν η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση της αποτυχημένης συνταγής του Μνημονίου, τι θα γίνει με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη λίστα των μεγαλοοφειλετών, τη λίστα από την Ελβετία και τις τράπεζες. Ειδικά για τις τελευταίες ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι μόνο από τον έλεγχο της PROTON BANK προέκυψε ότι "ο μεγαλομέτοχος έφαγε πάνω από 1 δισ. ευρώ" ενώ "ο κ. Γούσιος που διενεργεί έλεγχο στις τράπεζες είχε ένα μασούρι με δυναμίτιδα στην πιλοτή του σπιτιού του".

    [07] Συγχώνευση Alpha Bank- Eurobank: Την άνοιξη του 2012 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Την άνοιξη του 2012 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας, που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων της τράπεζας ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι "δεν δώσαμε 'στραβά' δάνεια" και τα όποια προβλήματα οφείλονται στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και στις χρηματοδοτήσεις του δημόσιου τομέα" και πρόσθεσε: "Με τη συνένωση με τη Eurobank κάνουμε μία καινούργια αρχή και ελπίζω τώρα και με τη νέα κυβέρνηση, ίσως συμμαζευτούν λίγο τα πράγματα".

    [08] Αύξηση στα spreads και των ισπανικών ομολόγων

    Τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έφθασαν στο 6,27%, προσεγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 6,29% του περασμένου Ιουλίου.

    Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας είχε ήδη χθες ξεπεράσει το 6%, εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί στις αγορές σχετικά με την οικονομική κατάσταση των χωρών της νότιας Ευρώπης.

    Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει σήμερα από τις αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσων 12 μηνών και 18μηνων ομολόγων.

    [09] Πτώση κατά 5,2% κατέγραψε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο

    Πτώση σε ποσοστό 5,2% κατέγραψε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σημειώνεται οτι το ΑΕΠ είχε παρουσιάσει μείωση 7,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και μείωση 8,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Υπενθυμίζεται οτι η μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση φέτος εκτιμάται σε 5,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προυπολογισμού.

    Τα στοιχεία ταυτίζονται και με την Eurostat, η οποία και αυτή παρουσίασε την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ στο 5,2%.

    [10] Ικανοποιητική η κατάσταση υγείας του πρώην προέδρου Κύπρου Γλ. Κληρίδη

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί του.

    Ο εκ των θεραπόντων ιατρών του Πάμπης Νικολαϊδης ανέφερε πως ο κ. Κληρίδης πέρασε ήσυχη νύκτα.

    Είπε, επίσης, ότι αν και θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις σε σχέση με τις γαστρεντερικές διαταραχές για τις οποίες εισήχθη χθες σε κλινική, ο κ. Κληρίδης είναι δυνατό να επιστρέψει αύριο στο σπίτι του.

    "Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά", είπε ο κ. Νικολαϊδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 November 2011 - 11:29:36 UTC