Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [02] Μέσα Δεκεμβρίου η εκταμίευση της 6ης δόσης
  • [03] Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προηγούνται στην Αίγυπτο
  • [04] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS
  • [05] Η γοητεία της εξερεύνησης και του κινδύνου...
  • [06] Στον κατάλογο των πέντε ομορφότερων νησιών στον κόσμο
  • [07] Ο Παντελής Καψής, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [08] Ελεύθερος προσωρινά αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
  • [09] Πέντε νεκροί και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις στην Υεμένη

  • [01] Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Νεκρώνει σήμερα ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα, τις απολύσεις, την εφεδρεία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία.

    Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ασφαλιστικά Ταμεία, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε Τράπεζες, στη Ναυτιλία κ.ά.Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην απεργία.

    Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00, τα τρόλεϊ από τις 08:00 έως τις 22:00, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 09:00 έως τις 21:00 και τα τραμ από τις 06:00 έως τις 00:00. Κανονικά θα λειτουργήσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας το Μετρό, ενώ χειρόφρενο θα τραβήξει για 24 ώρες ο Προαστιακός.Παράλληλα, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ η ΟΣΥΠΑ θα συμμετάσχει με 24ωρη απεργία.

    [02] Μέσα Δεκεμβρίου η εκταμίευση της 6ης δόσης

    Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει και ο ίδιος επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.

    Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.

    Σε ό,τι αφορά, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν στις αλλαγές που θα υπάρξουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την 5η Δεκεμβρίου, προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει σήμερα την κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου όλα τα υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.

    Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες, ενώ όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως.

    Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου.

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, συνεδριάζει στη 1 μετά το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, στη Βουλή, με θέματα την ενημέρωση και τη συζήτηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

    [03] Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προηγούνται στην Αίγυπτο

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο φαίνεται να οδεύουν σήμερα προς μια μεγάλη νίκη, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σηματοδοτούν την μετάβαση της πολυπληθέστερης χώρας του αραβικού κόσμου στη δημοκρατία.

    Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ, όμως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επικαλούμενοι στοιχεία από εκλογικά τμήματα κάνουν ήδη λόγω για νίκη.

    Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, που δημιουργήθηκε από την αδελφότητα, ανακοίνωσε πως συγκεντρώνει ποσοστό 40% στις ψήφους που καταμετρήθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη.

    Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων ακολουθούν το συντηρητικό Αλ Νουρ και το φιλελεύθερο Αιγυπτιακό Μπλοκ.

    Αν οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν στα επόμενα στάδια της ψηφοφορίας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η απαγορευμένη οργάνωση επί καθεστώτος Μουμπάρακ θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της Αιγύπτου.

    Η αδελφότητα τονίζει πως αν καταλάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, θα είναι εκείνη που θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης. "Η απόλυτη πλειοψηφία θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού", επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Μοχάμαντ Μούσρι.

    [04] Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

    Ο αριθμός ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων ζούσαν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχουν σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS).

    Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, κυρίως λόγω της καλύτερης πρόσβασης στις θεραπείες", επισημαίνουν οι ειδικοί της υπηρεσίας.

    Σε σχέση με το 2009 ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε κατά 3,3% και ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό παράμεινε σταθερός στα 2,7 εκατομμύρια, δείχνοντας μια τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την UNAIDS.

    Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS μειώθηκε κατά 5,3% γιατί το σημερινό επίπεδο των ερευνών επιτρέπει να σωθούν περισσότεροι ασθενείς, σύμφωνα με του επιστήμονες.

    "Πριν από λίγα μόνο χρόνια, θα φαινόταν υπερβολή να ανακοινώσουμε ότι το τέλος της επιδημίας του AIDS είναι κοντά, όμως η επιστήμη, η στήριξη της πολιτείας και η ανταπόκριση της κοινωνίας αρχίζουν να φέρνουν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα", υπογράμμισε ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας.

    Στο μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία του AIDS στη χώρα μας, καθώς καταγράφεται αύξηση 52,7%, και 1250% στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

    Βασικοί λόγοι μετάδοσης του ιού, οι τοξικομανείς και η παράνομη πορνεία, σε συνδυασμό με την παράνομη μετανάστευση. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έχουν προσβληθεί από τον ιό, λόγω της τοξικομανούς μητέρας τους ('κάθετη' μετάδοση).

    [05] Η γοητεία της εξερεύνησης και του κινδύνου...

    Η επαγγελματική του κάρτα τον προσδιορίζει ως «Κυνηγό ακραίων καιρικών φαινομένων και εξερευνητή». Ωστόσο, κάθε φορά που καλείται να δηλώσει το επάγγελμά του, δυσκολεύεται, γιατί στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, συγγραφέας και λάτρης της περιπέτειας, ο Ελληνοκαναδός Τζορτζ Κουρούνης ταξιδεύει στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη αναζητώντας και καταγράφοντας τυφώνες, ηφαίστεια, θύελλες, ανεμοστρόβιλους και πυρκαγιές.

    «Πριν από χρόνια αποφάσισα ότι ο στόχος της ζωής μου θα είναι να καταγράψω τα πιο περίεργα μέρη του πλανήτη και τα πιο ακραία φαινόμενα και να τα μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να περιγράψω το επάγγελμά μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω από τη μία βδομάδα στην άλλη και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον για μένα. Είναι τόσα τα πράγματα που κάνω, αλλά κυρίως είμαι εξερευνητής της θυμωμένης μητέρας φύσης».

    Ο Τζορτζ Κουρούνης γεννήθηκε στο Τορόντο από Καναδή μητέρα και Έλληνα πατέρα (από την Κω). Οι παιδικοί του ήρωες ήταν ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ζαν Ζακ Κουστό και το ενδιαφέρον του αποσπούσαν οι τομείς της επιστήμης και του περιβάλλοντος. Ξεκινώντας την επαγγελματική του σταδιοδρομία, εργάστηκε ως μηχανικός κατασκευάζοντας στούντιο ηχογράφησης, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του τον περνούσε ταξιδεύοντας και φωτογραφίζοντας.

    «Όλα ξεκίνησαν ως χόμπι. Στις διακοπές μου άρχισα να φωτογραφίζω αστραπές και μετά μία χρονιά άρχισα να κυνηγώ καταιγίδες σε ένα σύντομο ταξίδι, όπου συνάντησα ανθρώπους που ήξεραν πώς να το κάνουν. Χρόνο με το χρόνο επανερχόμουν σε αυτό όλο και περισσότερο και άρχισα να πηγαίνω μετά σε πυρκαγιές, τυφώνες και ηφαίστεια, στον ελεύθερο χρόνο μου και με δικά μου έξοδα», λέει και συνεχίζει: «Σιγά - σιγά άρχισα να χτίζω τη φήμη ότι ήμουν ο άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί, όταν κάτι συνέβαινε. Αυτό προσέλκυσε την προσοχή ενός τηλεοπτικού παραγωγού στο Τορόντο, ο οποίος μου είπε αυτό που κάνεις είναι εντυπωσιακό και το κάνουν πολύ λίγοι, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή τηλεοπτική εκπομπή». Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν η σειρά ντοκιμαντέρ «Angry Planet», που προβλήθηκε από το 2006 ως το 2010 σε περισσότερες από 100 χώρες.

    [06] Στον κατάλογο των πέντε ομορφότερων νησιών στον κόσμο

    Στη Σαντορίνη αισθάνεσαι όπως σε κανένα άλλο σημείο της γης. Στο σημείο αυτό, τα πάντα είναι πιο φωτεινά: Τα άσπρα σπίτια με τις καμάρες τους, η θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα στην καλντέρα, αναφέρει το BBC στην ιστοσελίδα του στην ενότητα ταξιδιών, κατατάσσοντας το φημισμένο κυκλαδίτικό νησί, πρώτο στον κατάλογο των πέντε ομορφότερων νησιών στον κόσμο.

    Στο κατάλογο ακολουθούν, μετά τη Σαντορίνη, το Μπαλί στη Ινδονησία, το Κέιπ Μπρίτον στον Καναδά, τα νησιά Μπορακάι στις Φιλιππίνες και το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ στην Αυστραλία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαντορίνη στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει αποσπάσει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις από διεθνή περιοδικά του τουριστικού χώρου αλλά και άλλους τουριστικούς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης που την συγκαταλέγουν σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο.

    Οι διακρίσεις αυτές έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα προς την Σαντορίνη αό κάθε γωνιά του πλανήτη και έχουν επιμηκύνει σημαντικά την τουριστική περίοδο. Σημειώνεται ότι τα πρώτα κρουαζιερόπλοια φθάνουν στο νησί στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου και συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

    [07] Ο Παντελής Καψής, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Με απόφαση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναλαμβάνει ο Παντελής Καψής.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού, ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    [08] Ελεύθερος προσωρινά αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ

    Αν θα καταστεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, θα κρίνει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών, μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για την ποινική αντιμετώπιση του μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του.

    Ο ηγούμενος Εφραίμ αφέθηκε ελεύθερος, προσωρινά, λόγω διαφωνίας της εφέτη ειδικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα, ύστερα από πολύωρη απολογία που έδωσε για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κατηγορούμενος μοναχός βρέθηκε ένα βήμα πριν τις φυλακές αφού η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Η προφυλάκιση αποφεύχθηκε γιατί ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με υψηλή εγγυοδοσία 200. 000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η διαφωνία των δύο, οδήγησε στην προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ, η τύχη του οποίου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

    [09] Πέντε νεκροί και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις στην Υεμένη

    Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε πιστούς στο πρόεδρο Σάλεχ και σε μαχητές της φυλής Ταέζ, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο ορισμένων συνοικιών της πόλης αυτής, την οποία έχουν καταλάβει μέλη φυλών που πρόσκειται στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα και συνεχίζονται μέχρι τώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 December 2011 - 7:29:34 UTC