Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυναμικό "παρών" από τα συνδικάτα
  • [02] Νέα ίχνη αρχαίου ωκεανού στον Άρη
  • [03] Τί κάνει το καρναβάλι Ρεθύμνου μοναδικό
  • [04] Πανελλήνια ρεκόρ στην άρση βαρών
  • [05] Νέα μέθοδος βελτίωσης της μνήμης
  • [06] Δημοσκόπηση: μοιρασμένοι οι Γερμανοί για πιθανή ελληνική χρεοκοπία

  • [01] Δυναμικό "παρών" από τα συνδικάτα

    Δυναμικό "παρών" έξω από τη βουλή θα δώσουν οι πολίτες, καθώς συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς ετοιμάζουν νέο συλλαλητήριο κατά του νέου μνημονίου και των επώδυνων μέτρων που το συνοδεύει.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα στις 5 το απόγευμα, όταν θα ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση και η ψηφοφορία.

    Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

    Με υπόδειξη της αστυνομίας ο σταθμός του Μετρό στο Συνταγμα θα παραμείνει κλειστός.

    [02] Νέα ίχνη αρχαίου ωκεανού στον Άρη

    Το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ανακάλυψε νέα στοιχεία ότι πιθανότατα ένας ωκεανός νερού κάλυπτε μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2003, εντόπισε γεωλογικά ιζήματα στις βόρειες πεδιάδες του «κόκκινου πλανήτη», που παραπέμπουν σε ωκεάνιο βυθό. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί οπτικές ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων ακτογραμμών.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πλέον αυξάνονται οι ενδείξεις ότι όντως κάποτε υπήρχε αφθονία νερού στον πλανήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA και το New Scientist.

    Το Mars Express, που αναμένεται να συνεχίσει την αποστολή του τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012, χρησιμοποιεί ένα ραντάρ, το Marsis, που «βλέπει» σε βάθος 60 έως 80 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη και ψάχνει για νερό σε υγρή μορφή ή πάγου. Οι ευρωπαίοι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που επί δύο χρόνια συνέλλεξε αυτό το όργανο και εκτιμούν ότι το σημερινό χαμηλής πυκνότητας υλικό που καλύπτει τις βόρειες πεδιάδες του πλανήτη και το οποίο φαίνεται να περιέχει πάγο, προέρχεται από ένα αρχαίο ωκεανό.

    Η νέα ανακάλυψη συνέπεσε με μια άλλη μελέτη, η οποία συμπέρανε ότι ο Άρης κατά πάσα πιθανότητα πέρασε από μια μακρά φάση σούπερ-ξηρασίας, η οποία κράτησε πάνω από 600 εκατ. χρόνια και έχει πια εξαφανίσει κάθε πιθανότητα ύπαρξης ζωής στην επιφάνειά του σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έδαφος του Άρη δεν εκτέθηκε σε υγρό νερό για πάνω από 5.000 χρόνια, από τότε που ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Ο Μουζινό συμφωνεί ότι ακόμα και αν πράγματι υπήρξε ένας τέτοιος ωκεανός, μάλλον δεν θα διατηρήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να γεννηθεί ζωή μέσα σε αυτόν. Το πιθανότερο, κατά τους ερευνητές, είναι ότι το νερό πάγωσε ή εξατμίστηκε στην ατμόσφαιρα σε διάστημα περίπου ενός εκατομμυρίου ετών.

    Άλλοι επιστήμονες πάντως δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα πριν από αυτό τον πρόσκαιρο ωκεανό (πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια), να είχε υπάρξει ένας άλλος ακόμα πιο παλιός (πριν από 4 δισ. χρόνια), που ίσως να διήρκεσε περισσότερο.

    [03] Τί κάνει το καρναβάλι Ρεθύμνου μοναδικό

    Κάθε χρόνο, την περίοδο της Αποκριάς, στο Ρέθυμνο ξεφαντώνει το Καρναβάλι, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και περισσότερα από 30 άρματα.

    Χιλιάδες επισκέπτες «συγχρονίζονται» με τους καρναβαλιστές των ομάδων, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης παρέλασης, καταλήγουν στην παραλία, όπου καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω πυροτεχνημάτων.

    Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και των εορτών της ίδιας περιόδου, που χρονολογούνται από το 1914, με ισχυρούς δεσμούς στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο. Είναι οι Αποκριές μιας άλλης εποχής που, όπως τονίζουν οι συνεχιστές του εθίμου, «έχουν αφήσει το νοσταλγικό τους άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθυμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την "Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο" μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου».

    Είναι οι ίδιες αποκριές, που, παραδόξως μεν αλλά συμβαίνει, δίνουν μια άλλη φυσιογνωμία στην πόλη του Ρεθύμνου, μια διαφορετική αίσθηση αντίληψης της ζωής από τους κατοίκους της, η οποία διακρίνεται και διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται το Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και σειρά άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για έθιμο της παλιάς Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, η οποία έγινε αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες», που αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από τον δήμο Ρεθύμνης, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 «100.000 ήταν οι θεατές και οι συμμετέχοντες απ' όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο.

    [04] Πανελλήνια ρεκόρ στην άρση βαρών

    Σπουδαίες επιδόσεις, με συνολικά τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος άρσης βαρών σε πάγκο που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Παύλος Μάμαλος στην κατηγορία των 100 κιλών σήκωσε 235,5κ. καταρρίποντας το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος με 235 κιλά, ενώ ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (56κ.) σήκωσε 119 κιλά, τέσσερα περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που επίσης του ανήκε. Πανελλήνιες επιδόσεις σημείωσαν ακόμη η Αναστασία Καζαντζίδου (γυναικών) και ο Πασχάλης Κουλούμογλου (τζούνιορ).

    Οι Μάμαλος και Νίκος Γκουντάνης (75κ.), έδειξαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ενόψει του πανίσχυρου διεθνούς τουρνουά Fazaa, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 21-27 Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι και αποτελεί το τελευταίο... σκαλοπάτι για το Λονδίνο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [05] Νέα μέθοδος βελτίωσης της μνήμης

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο βελτίωσης της μνήμης, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου. Υποβάλλοντας σε μικρής ισχύος «ηλεκτροσόκ» τον εγκέφαλο, πέτυχαν τον ευκολότερο σχηματισμό και την καλύτερη διατήρηση της μνήμης.

    Το επίτευγμα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό μελλοντικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.

    Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νευροπροσθετικής συσκευής στο κεφάλι, την οποία θα χρησιμοποιούν οι υγιείς άνθρωποι, όταν θέλουν να συγκρατήσουν στην μνήμη τους καλύτερα ορισμένες νέες πληροφορίες ή οι ασθενείς που πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, Αλτσχάιμερ ή απλώς προχωρημένης ηλικίας.

    Πάντως αυτές οι εντυπωσιακές δυνατότητες θέλουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν πειράματα με επτά εθελοντές ασθενείς που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις και στους οποίους, μετά από έγκριση, εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος.

    [06] Δημοσκόπηση: μοιρασμένοι οι Γερμανοί για πιθανή ελληνική χρεοκοπία

    Να αποδεχθούν οι χώρες της Ευρώπης την χρεοκοπία της Ελλάδας ζητεί το 46% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ωστόσο ακριβώς ίδιο είναι το ποσοστό εκείνων που έχουν την αντίθετη άποψη. Παρόλα αυτά, το 66% των ερωτηθέντων αμφισβητεί τη θέληση της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, ενώ μόλις στο 27% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι γίνονται κάποια σοβαρά βήματα στη χώρα.

    Το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και για την οικονομία της Γερμανίας, ενώ στο 17% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι θα έχει θετικές συνέπειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 February 2012 - 11:28:52 UTC