Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνταξη στα 67, το "κλειδί" για το νέο πακέτο
  • [02] Στο τραπέζι η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης
  • [03] "Δεν είναι εφικτοί οι στόχοι της Ελλάδας"
  • [04] Ο Ομπάμα στον ΠΟΕ κατά του Πεκίνου
  • [05] Αναζητώντας τη χαμένη μνήμη
  • [06] Υλικό υπόσχεται τέλος στα προβλήματα δοντιών
  • [07] Έκθεση ΟΟΣΑ: Υστερεί σε έρευνα και ανάπτυξη η Ελλάδα

  • [01] Σύνταξη στα 67, το "κλειδί" για το νέο πακέτο

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πακέτο των μέτων ύψους 11,8 δισ.ευρώ.

    Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών οι οποίοι συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Τα μέτρα που απομένουν να συμφωνηθούν με την τρόικα φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ , ενώ το βάρος πέφτει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

    Η τρόικα εμφανίζεται διαλακτική στα εργασιακά και στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

    Σύμφωνα μέ όλες τις ενδείξεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο χρόνια.

    [02] Στο τραπέζι η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης

    H εξίσωση του ειδικού φορου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καθώς και τα κριτήρια για την ενίσχυση των κατηγοριών του πληθυσμού που θα πληγούν περισσότερο από το μέτρο, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    Στο τραπέζι της συζήτησης έχει επανέλθει το σενάριο η εξίσωση να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αντικατασταθεί από επιστροφή φόρου που, επίσης, θα γίνεται με βάση εισοδηματικά, ηλικιακά και άλλα κριτήρια. Και αυτό γιατί στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί δαπάνη για την καταβολή επιδόματος. Στην περίπτωση που η εξίσωση του φόρου γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα σημερινά δεδομένα όταν θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου θα ανέλθει σε 1, 6 ευρώ το λίτρο.

    [03] "Δεν είναι εφικτοί οι στόχοι της Ελλάδας"

    Οι πιστωτές της Ελλάδας εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Αθήνα, κυρίως όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, δεν είναι πλέον εφικτοί, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handlesblatt στοσημερινό της φύλλο.

    «Μέχρι στιγμής, οι πιστωτές ξεκινούσαν από την αρχή ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο ποσοστό χρέους ως το 2020. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον εφικτός», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

    Βάσει του δεύτερου πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, προβλεπόταν ότι το ποσοστό του χρέους της χώρας θα μειωνόταν στο 120,5% του ΑΕΠ το αργότερο ως το 2020, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο για μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επισημαίνει η Χάντελσμπλατ, η Αθήνα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ της ήδη από το 2014. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2016.

    [04] Ο Ομπάμα στον ΠΟΕ κατά του Πεκίνου

    O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα προσφύγει εκ νέου σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας την οποία κατηγορεί για αθέμιτη υποστήριξη των εξαγωγών των αυτοκινήτων της, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα ότι κινεί δικαστική διαδικασία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατηγορώντας το Πεκίνο για παράνομες επιδοτήσεις στον τομέα των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών τους, κατά την προεκλογική του περιοδεία στο Οχάιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Το Οχάιο στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι μια πολιτεία που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι το Πεκίνο παραβιάζει την εμπορική νομοθεσία επιβάλλοντας τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων.

    [05] Αναζητώντας τη χαμένη μνήμη

    Μια παρέα δέκα ατόμων αναζητά καθημερινά τη χαμένη της μνήμη στον 4ο όροφο ενός κτιρίου επί της οδού Καραολή και Δημητρίου 1 στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόκειται για τους τακτικούς θαμώνες του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης (ΚΗΑΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), για άτομα ηλικίας από 50 έως 87 ετών που βρίσκονται στο πρώτο ή μεσαίο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.

    «Μέσα από κοινωνικές και γνωστικές δραστηριότητες, ασκήσεις μνήμης, εικαστική ψυχοθεραπεία , ρετρό μουσική, διοργάνωση εκδηλώσεων όπως γιορτές και γενέθλια και ομαδικές εξόδους κλπ προσπαθούμε να κρατήσουμε τους πάσχοντες δραστήριους και ενεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταφέρνουμε να αναχαιτίσουμε και να σταθεροποιήσουμε τη νόσο» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΗΑΑΔΜ, ψυχολόγος Αρετή Αγγέλου.

    Με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Αλστχάιμερ θα πραγματοποιείται καθημερινά στο ΚΗΑΑΔΜ ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με την άνοια και τους τρόπους αντιμετώπισης από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:00πμ -13:00μμ).

    [06] Υλικό υπόσχεται τέλος στα προβλήματα δοντιών

    Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα πολύ λεπτό φιλμ που επικαλύπτει τα δόντια και τα εμποδίζει να σαπίσουν ή τα κάνει να φαίνονται λευκότερα. Πρόκειται για ένα σκληρό και ταυτόχρονα πολύ εύκαμπτο υλικό από υδροξυαπατίτη, ο οποίος αποτελεί το βασικό συστατικό της αδαμαντίνης (σμάλτου), δηλαδή του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος των δοντιών.

    Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σιγκέκι Χόντσου της Σχολής Βιολογικά Προσανατολισμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Κίνκι στη δυτική Ιαπωνία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «είναι το πρώτο εύκαμπτο φύλο απατίτη στον κόσμο, το οποίο ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία των δοντιών ή για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης αδαμαντίνης. Οι οδοντίατροι θεωρούσαν κάτι τέτοιο απλώς ένα όνειρο, όμως εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης».

    Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια εωσότου το φιλμ του νέου υλικού χρησιμοποιηθεί από τους οδοντίατρους ως τεχνητή αδαμαντίνη, αλλά απλώς για τη λεύκανση των δοντιών η αξιοποίησή του θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, μετά από μια τριετία περίπου.

    [07] Έκθεση ΟΟΣΑ: Υστερεί σε έρευνα και ανάπτυξη η Ελλάδα

    Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω ή πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά όλα σχεδόν τα κριτήρια που αξιολογούν, συγκριτικά, τις επιδόσεις του εθνικού συστήματος επιστήμης και καινοτομίας της, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «OECD Science, Technology and Industry Outlook 2012».

    Ο Οργανισμός τονίζει ότι τρία είναι τα θέματα αιχμής στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: να βελτιωθούν το θεσμικό πλαίσιο και οι γενικότερες συνθήκες ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία, να αποτελέσει η καινοτομία τον πυρήνα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και, τέλος, να μετατραπεί η επιδεινούμενη «διαρροή εγκεφάλων» σε «κυκλοφορία εγκεφάλων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 September 2012 - 4:30:43 UTC