Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμαράς: Σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ
  • [02] Τονωτική ένεση 49,1 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup
  • [03] Ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά - μεσαία εισοδήματα
  • [04] Περαιτέρω βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση
  • [05] Η διαδρομή των παραμυθιών ανά τους αιώνες
  • [06] Ολάντ: Δεν υπάρχει "πολύ σοβαρή προοπτική" για τον Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
  • [07] Εντολή Πανέτα για αποστολή πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία
  • [08] "Στη ζωγραφική, όπως και στη γλώσσα, ανακαλύπτω" λέει ο Θ. Λάλας στο ΑΜΠΕ

  • [01] Σαμαράς: Σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ

    «Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα και σταματούν οι φήμες και οι εκβιασμοί για έξοδο της χώρας από το ευρώ» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει 49,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

    Ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως η Ελλάδα κέρδισε μια μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη, ισχυρότερη και όχι απομονωμένη. "Τα χρήματα που εκταμιεύονται αποτελούν δικαίωση και αφετηρία" δήλωσε χαρακτηριστικά, δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, που πίστεψαν στην αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της, που πίστεψαν στην Ελλάδα της Ευρώπης και όχι σε μια Ελλάδα απομονωμένη.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν είχε τολμήσει να προβλέψει ότι θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. θα μείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 δισ. σβήνουν χρέος της τάξεως των 20 δισεκ. ευρώ.

    «Τους επόμενους μήνες το ελληνικό κράτος θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι με την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισεκ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν παραλύσει, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, και θα τονωθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Να πέσει η ανεργία. Αυτό είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι σήμερα «επιβραβεύεται μια πολύμηνη προσπάθεια» και ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «μεγάλη ανάσα» για τη χώρα. «Κατ' εμέ το ταξίδι αρχίζει σήμερα, αλλά χωρίς τα σύνορα της αβεβαιότητας πλέον» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντ. Σαμαράς: Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες

    [02] Τονωτική ένεση 49,1 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup

    Το Eurogroup ενέκρινετην Πέμπτητην καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του χρέους έναντι του ΑΕΠ στο επίπεδο του 124%, το 2020. Σε αυτή τη βάση οι χώρες του Eurogroup επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να εκταμιεύσει ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ.ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε διάφορες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων ύψους 34,3 δισ.ευρώ θα χορηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας , σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

    Μέσα στον Ιανουάριο, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία,πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση του ποσού που του αναλογεί.Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε σε όσα τόνισε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ με γραπτή δήλωσή της. Η επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στηχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup

    μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο για την εκταμίευση της δόσης και ότι δεν θα χρειαστεί επιθεώρηση όσον αφορά τους τελευταίους μήνες.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι "οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες", ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

    [03] Ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά - μεσαία εισοδήματα

    Ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα ( καθιερώνεται συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ) καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται ξεχωριστή φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο ποσό.

    Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για του μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε συνδυασμό με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 οδηγεί σε μείωση του φόρου για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με εισοδήματα στα επίπεδα των 20.000 ευρώ. Ειδικότερα κερδισμένοι από το νέο φορολογικό είναι οι οικογένειες μισθωτών με ένα παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώ, οι οικογένειες μισθωτών με δύο παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ όπως και οι οικογένειες μισθωτών με τρία παιδιά και εισόδημα ώς 21.000 ευρώ.

    Ενδεικτικό είναι ότι για μισθωτό με ένα παιδί και εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος από τις αλλαγές στην κλίμακα και την επιδοματική πολιτική είναι 160 ευρώ ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκύπτει μείωση φόρου 960 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο μισθωτός με τρία παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση φόρου 1.256 ευρώ.

    Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο προκύπτει για κάθε φορολογούμενο αφού συνυπολογιστούν οι απώλειες από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στα ασφάλιστρα, στα ενοίκια κύριας κατοικίας καθώς και στα δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν. Στο νέο φορολογικό σύστημα διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τη διατροφή μεταξύ συζύγων και τις δωρεές.

    Σημειώνεται ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η νέα κλίμακα φορολογίας προβλέπει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστή 32% και για υψηλότερα προβλέπεται συντελεστής 42%. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ αντικαθίσταται με μείωση του φόρου 2.100 ευρώ που εφαρμόζεται στο σύνολό της για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και στη συνέχεια φθίνει ανά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος έως ότου να μηδενισθεί στα επίπεδα των 42.000 ευρώ.

    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθιερώνεται ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο ποσό. Έτσι εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών έως 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% ο οποίος γίνεται 33% για το υπερβάλλον. Για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επαγγέλματος μετά την 1-1-2013 και για τα πρώτα τρία χρόνια ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 13% για εισόδημα ως 100.000 ευρώ.

    Παράλληλα το τέλος επιτηδεύματος από το 2013 αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους και σε 800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό. Το τέλος αυξάνεται σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και παραμένει στα 500 ευρώ για όσους αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

    - Την καθιέρωση από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 της φορολόγησης των αγροτών με βάση βιβλία και στοιχεία. Για τα εισοδήματα του 2013 καθιερώνεται συντελεστής φόρους 13%.

    - Την θέσπιση φόρου υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    - Την εφαρμογή ειδικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ενοίκια η οποία φορολογεί με συντελεστή 10% εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% τα υψηλότερα

    - Την αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα εισοδήματα των ναυτικών στο 15% για τα εισοδήματα των αξιωματικών και στο 10% για το κατώτερο πλήρωμα

    - Την αύξηση στο 15% ( από 1.12.2012) του φόρου στους τόκους των καταθέσεων ( από 10%) και την καθιέρωση φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    - Την θέσπιση συντελεστή 26% από 20% σήμερα των αδιανέμητων κερδών των εταιριών και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%.

    [04] Περαιτέρω βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, για να καλύψουν τα οικονομικά τους και να διατηρηθεί η δυναμική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μια ημέρα μετά την κατάκτηση της συμφωνίας για την εποπτεία των τραπεζών και την έγκριση της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Μετά από περισσότερο από οκτώ ώρες συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία ενός μηχανισμού, για την περάτωση των ενοποίησης των τραπεζών, αν και δεν έγινε απολύτως σαφές πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός.

    Συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ, από οικονομικές κρίσεις.

    «Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο ψήφισμα για το μηχανισμό», ανέφερε ο Χέρμαν βανμ Ρομπέϊ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό, κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

    [05] Η διαδρομή των παραμυθιών ανά τους αιώνες

    Η διαδρομή των παραμυθιών διαμέσου των αιώνων, από την εποχή της πρώτης έκδοσης λαϊκών αφηγήσεων- τους μεγάλους παραμυθάδες και μέχρι τις σύγχρονες λογοτεχνικές και εικαστικές δημιουργίες- παρουσιάζεται σε έκθεση στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

    Την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα» και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ (1812), συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Στην έκθεση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζονται σπάνιες εκδόσεις παραμυθιών του 19ου και 20ου αιώνα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, περιλαμβάνονται αφιέρωμα στη ζωή και το έργο των αδελφών Γκριμ, πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Περό, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ, τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό ελληνικών και ξένων παραμυθιών, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από τα παραμύθια.

    «Η έκθεση αντιλαμβάνεται τα παραμύθια ως μια πραγματικότητα που διαρκώς αλλάζει μέσα στον χρόνο. Τα παραμύθια μετασχηματίζονται μέσα στον χρόνο, αλλάζουν φορείς και μέσα διάδοσης και άρα αλλάζουν περιεχόμενο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελήτρια της έκθεσης, Μάνια Καπλάνογλου.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης οι διοργανωτές κάνουν έκκληση στους επισκέπτες να φέρνουν στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο από τη βιβλιοθήκη τους. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν σε σχολικές βιβλιοθήκες ακριτικών περιοχών.

    [06] Ολάντ: Δεν υπάρχει "πολύ σοβαρή προοπτική" για τον Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή πως δεν υπάρχει "πολύ σοβαρή προοπτική" να διαδεχθεί τον Μάριο Μόντι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Δεν πιστεύω πως υπάρχει μια πολύ σοβαρή προοπτική από την πλευρά του κ. Μπερλουσκόνι, που ο ίδιος φάνηκε να αποκλείει την υποψηφιότητά του", δήλωσε ο Ολάντ στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η οποία προσέφερε ευρεία υποστήριξη στον Μόντι.

    "Τέλος, μαζί του, αυτό που είναι αλήθεια τη μια μέρα, δεν είναι οπωσδήποτε και την επομένη", ειρωνεύθηκε.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, η συμμετοχή του "Καβαλιέρε" χθες Πέμπτη στην παραδοσιακή σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του κόμματος των συντηρητικών Ευρωπαίων, πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, φαίνεται πως ήταν "αστεία".

    Ο Ολάντ είπε πως δεν θέλει "να αναμιχθεί στις ιταλικές εκλογές και να οικειοποιηθεί τον κ. Μόντι, όπως άλλοι προσπαθούν να κάνουν". Ο Μόντι, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, προσκλήθηκε χθες στη σύνοδο του ΕΛΚ, στην οποία πήγε.

    "Ήμουν πολύ σαφής στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πραγματοποίησε μια σημαντική και χρήσιμη δουλειά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει και πάλι η Ιταλία", δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε.

    "Ο κ. Μόντι είναι ελεύθερος, θα πάει όπου επιθυμεί να πάει", δήλωσε ο Ολάντ. "Ο ίδιος είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του και οι Ιταλοί είναι αυτοί που το Φεβρουάριο θα επιλέξουν τους ηγέτες τους", επέμεινε.

    "Δεν πιστεύω, για να είμαι εντελώς σαφής, ότι η Ιταλία είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, κατ' ουδένα τρόπο", τόνισε εκτιμώντας πως "η Ιταλία έκανε τις (οικονομικές) επιλογές της" εδώ και πολλούς μήνες και "ανέκαμψε".

    Στο περιθώριο της συνάντησης του ΕΛΚ, ο 76χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή ενώ οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ευρωπαίοι σύμμαχοί του επέδειξαν σαφώς την προτίμησή τους στον Μάριο Μόντι. "Θα είμαι υποψήφιος μόνον αν είναι απαραίτητο", δήλωσε.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [07] Εντολή Πανέτα για αποστολή πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα έχει υπογράψει τις εντολές για να σταλουν πύραυλοι Πάτριοτ και 400 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία για να αντιμετωπισθούν πυραυλικές επιθέσεις από τη Συρία, μετέδωσαν νωρίς σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Συνολικά θα σταλούν στην Τουρκία έξι συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, δύο από τις ΗΠΑ, δύο από τη Γερμανία και δύο από την Ολλανδία, αναφέρεται σε δημοσίευμα των "Νιού Γιόρκ Τάιμς". Οι έξι συστοιχίες θα τεθούν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα, και έχει προγραμματιστεί να είναι επιχεριησιακές ως το τέλος Ιανουαρίου.

    Το σύστημα Πάτριοτ είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει αεροσκάφη ή πυραύλους. Η Τουρκία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ για να ενισχύσει τα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορά της με τη Συρία.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] "Στη ζωγραφική, όπως και στη γλώσσα, ανακαλύπτω" λέει ο Θ. Λάλας στο ΑΜΠΕ

    «Λέω περισσότερα και αλλιώτικα πράγματα μέσα από τη ζωγραφική, πράγματα τα οποία δεν ξέρω. Στη ζωγραφική, όπως και στη γλώσσα, ανακαλύπτω. Ακόμα και τις συνεντεύξεις τις αντιμετώπιζα σαν λογοτεχνία, αλλά η ζωγραφική νομίζω ότι με πάει πιο βαθειά στα σκοτάδια μου, γι' αυτό είναι τόσο χρωματιστός ο κόσμος αυτός», είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο Θανάσης Λάλας στα εγκαίνια της έκθεσής του «Ο αινιγματικός κόσμος του Θανάση Λάλα: Ζωγραφική 2012- 2012», στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς.

    Πρόκειται για την πέμπτη ατομική έκθεση του γνωστού δημοσιογράφου που είναι επικεντρωμένη στην παρουσίαση σαράντα και πλέον έργων ζωγραφικής, κυρίως ακρυλικά σε μουσαμά μεγάλων διαστάσεων, αλλά και λάδια μαζί με έργα μικτής τεχνικής. Επίσης περιλαμβάνει ζωγραφισμένα ξύλινα κουτιά καθώς και ζωγραφική σε γυναικεία παπούτσια.

    Ο Θανάσης Λάλας εξήγησε ότι η αιτία της ενασχόλησής του με τη ζωγραφική ήταν η αγωνία του για το πώς θα μεγαλώσει τον γιό του και σημείωσε: «άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική όταν βρισκόμουν άνευ λόγου μπροστά σε ένα καμβά χωρίς να έχω τίποτα στο μυαλό μου να κάνω, αλλά και χωρίς να έχω καμία διάθεση να βγω από τον χώρο που δούλευα. Ασχολούμενος με αυτό το τίποτα, άρχισα να φτιάχνω πράγματα και σε λίγο υπήρχε ένα ποτάμι από ιδέες που μου έρχονταν στο μυαλό. Σε περίοδο κρίσης όλοι οι άνθρωποι έχουν μία διάθεση φυγά, ενώ εάν μείνεις μέσα στην κρίση, αν την αντιμετωπίσεις, μπορεί να είναι το πιο δημιουργικό σημείο της ανθρώπινης ύπαρξης».

    Την έκθεση εγκαινίασε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος αφού μίλησε για τον Θανάση Λάλα που γνώρισε μέσα από τις συνεντεύξεις του, μέσα από τις οποίες όπως είπε «αποκάλυπτε τον άλλο και ταυτόχρονα αποκαλυπτόταν ο ίδιος» τόνισε: «μέσα από τη ζωγραφική του φαίνεται η δύναμη του ψυχικού και πνευματικού του κόσμου».

    «Στον Θανάση Λάλα βλέπω μια γραφή ελεύθερη, παρορμητική, η οποία ακολουθεί έναν εσωτερικό ειρμό. Μοιάζουν λίγο παιγνιώδη αυτά που ζωγραφίζει αλλά στην πραγματικότητα διαβάζουμε ιστορίες του αιώνα μας. Αυτά τα χαρούμενα χρώματα που βλέπουμε, στην πραγματικότητα πρέπει να τα δούμε σαν ξόρκια για τους φόβους του αιώνα μας. Πρέπει κανείς να διαβάσει πιο βαθιά για να δει ότι μέσα εδώ έχει περάσει με παιγνιώδη τρόπο η τεχνολογία, το σεξ, στερεότυπα κλπ. Μοιάζει αφελής, αλλά είναι σπουδαία ζωγραφική» είπε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

    Η έκθεση της οποία επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς θα παραμείνει στον Πολυχώρο Αθηναΐς έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 December 2012 - 7:30:35 UTC