Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκταμιεύεται σήμερα η δόση των 4 δισ. ευρώ
  • [02] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο. Σε ύφεση τα μέτωπα στη Μεσαρά
  • [03] Ευρωπαϊκός στόλος υποβρύχιων αυτόνομων ρομπότ - ανιχνευτών με τεχνητή νοημοσύνη
  • [04] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά στην Κόρινθο
  • [05] Ένα βήμα πιο κοντά σε τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ
  • [06] Ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι
  • [07] Κύμα καύσωνα στα Βαλκάνια
  • [08] Έκθεση για τον Παρθενώνα στο Μεξικό
  • [09] Κλοπή και φωτιές σε ΑΤΜ στην Αττική
  • [10] Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

  • [01] Εκταμιεύεται σήμερα η δόση των 4 δισ. ευρώ

    Στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πιστωθεί σήμερα το ποσό των 4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε και τυπικά από το Euro Working Group, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τον πρόσθετο αριθμό των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας και, κατ' επέκταση, την κάλυψη και των 22 προαπαιτούμενων μέτρων.

    Η συγκεκριμένη δόση κατανέμεται σε 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και σε 1,5 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

    Σήμεραεπίσης, θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει το τμήμα της δόσης (ποσό 1,8 δισ. ευρώ) που αναλογεί στο Διεθνές Ταμείο.

    [02] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο. Σε ύφεση τα μέτωπα στη Μεσαρά

    Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία έχει μέχρι τώρα αποτεφρώσει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

    Από νωρίς το πρωί, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ ρίψεις νερού γίνονται συνεχώς από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, γεγονός που έχει καθηλώσει τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς.

    Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπάρξουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι προκαλούν αναζωπυρώσεις και επέκταση των μετώπων.

    Σύμφωνα επίσης με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν η φωτιά προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια και ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Εν τω μεταξύ, σε ύφεση βρίσκονται από τα ξημερώματα όλες οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, 6 οχήματα ΟΤΑ και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 14 άτομα, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης.

    Οι καταστροφές είναι μεγάλες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής και αναζωπυρώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, λόγω της μεγάλης καταστροφής, εκτίμησε ότι «η περιοχή θα πρέπει να κηρυχθεί πυρόπληκτη».

    [03] Ευρωπαϊκός στόλος υποβρύχιων αυτόνομων ρομπότ - ανιχνευτών με τεχνητή νοημοσύνη

    Στο γαλλικό λιμάνι της πόλης Τουλόν, στα ρηχά νερά της Μεσογείου, ένα ασυνήθιστο υποθαλάσσιο «μπαλέτο» λαμβάνει χώρα εδώ και λίγο καιρό.

    Πρόκειται για τις δοκιμές του πρώτου στόλου από μικρά αυτόνομα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους, μη επανδρωμένα υποβρύχια ρομπότ-ανιχνευτές (marine drones), που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη.

    Πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν στείλει για κοινές δοκιμές τα πρωτότυπα ρομπότ στο πλαίσιο του τετραετούς ευρωπαϊκού προγράμματος MORPH (Marine Robotic System of Self-Organising, Logically Linked Physical Nodes), το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και έχει προύπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

    Το πρόγραμμα MORPH ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 με τη συμμετοχή συνολικά 32 επιστημόνων. Τα ρομπότ, που έχουν σχήμα τορπίλης ή «έλκηθρου», ζυγίζουν από 31 (το ιταλικό) έως 200 κιλά (το ισπανικό), ενώ μπορούν να δράσουν σε βάθη έως 500 μέτρων.

    Τα ρομπότ ποντίζονται στη θάλασσα από ένα σκάφος επιφανείας και στη συνέχεια παρακολουθούνται συνεχώς από την οθόνη του υπολογιστή. Τα ρομπότ, που διαθέτουν βιντεοκάμερες και συστήματα ηχοεντοπισμού, επικοινωνούν ασύρματα τόσο με το σκάφος όσο και μεταξύ τους, συντονίζοντας ανάλογα τις κινήσεις τους.

    Μεταξύ άλλων, στόχος των ερευνητών είναι, με τη βοήθεια του ρομποτικού υποβρύχιου στόλου, να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες ακριβείας του βυθού, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά το έργο των ωκεανογράφων, αρχαιολόγων, γεωλόγων, θαλάσσιων βιολόγων και άλλων επιστημόνων. Παράλληλα, όπως είναι προφανές, τέτοιοι μίνι-στόλοι μπορούν να έχουν διάφορες στρατιωτικές εφαρμογές (παρακολούθηση εχθρικών σκαφών, εντοπισμός ναρκών κ.α.).

    [04] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά στην Κόρινθο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε καταυλισμό Ρομά στα Εξαμίλια Κορινθίας, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που οργανώνει και πραγματοποιεί η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε όλη την Πελοπόννησο.

    Ήδη έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος σε μεγάλο αριθμό ατόμων, αυτοκινήτων και παραπηγμάτων του καταυλισμού κι έχουν προσαχθεί ως τώρα περισσότερα από 20 άτομα στην Ασφάλεια Κορίνθου, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε διάφορα αδικήματα.

    Η επιχείρηση σε καταυλισμούς τσιγγάνων θα συνεχιστεί όλη την ημέρα και σε άλλες περιοχές της Κορινθίας.

    [05] Ένα βήμα πιο κοντά σε τεστ αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ

    Γερμανοί επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα τεστ αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Σήμερα δεν υπάρχει ακόμα μια αξιόπιστη βιολογική διαγνωστική μέθοδος και οι γιατροί συνήθως αρκούνται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου, νοητικά-μνημονικά τεστ και γενικότερη αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, έδειξαν ότι η ανάλυση μιας μορφής του γενετικού υλικού στο αίμα (των microRNAs) μπορεί να προειδοποιήσει για την αφανή εμφάνιση και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου.

    Το αιματολογικό-γενετικό τεστ δοκιμάστηκε σε 202 ανθρώπους, με ποσοστό επιτυχίας 93% στην ακρίβεια της διάγνωσης.

    [06] Ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι

    Το αστυνομικό μυθιστόρημα γνωρίζει στην Ελλάδα μια πρωτοφανή άνθιση, παρακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς εξελίξεις και διαθέτοντας ήδη στις τάξεις του έναν συγγραφέα με πανευρωπαϊκή αναγνώριση, που δεν είναι άλλος από τον Πέτρο Μάρκαρη.

    Μια περιήγηση στις πρόσφατες εκδόσεις θα μας δώσει μιαν αξιοπρόσεκτη λίστα για τις καλοκαιρινές μας αναγνώσεις.

    Η αρχή δεν μπορεί παρά να γίνει με τον πατέρα του είδους στα καθ΄ημάς: τον Γιάννη Μαρή και το μυθιστόρημά του «Τα χέρια της Αφροδίτης» (εκδόσεις Άγρα, σελ. 290), που πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Η Απογευματινή» το 1963.

    Ο αστυνόμος Μπέκας θα συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, κυνηγώντας εγκληματίες πολέμου (ναζί και δωσιλόγους) οι οποίοι έχουν αποδυθεί στην αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού.

    Ο Φίλιππος Φιλίππου είναι ένας από τους πρώτους που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 να γράφουν αστυνομικά.

    Με τη νουβέλα του «Η κόρη του εφοπλιστή» (εκδόσεις Αιγαίον, σελ. 108), ο Φιλίππου αναθέτει μια καινούργια αποστολή στον Τηλέμαχο Λεντάρη, δημοσιογράφο και ερασιτέχνη ντετέκτιβ, που έχει πρωταγωνιστήσει κατ΄επανάληψη στα βιβλία του.

    [07] Κύμα καύσωνα στα Βαλκάνια

    Κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου, πλήττει τις χώρες των Βαλκανίων.

    Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχει σημάνει "πορτοκαλί συναγερμός" για ακραίες συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές.

    Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στο Μαυροβούνιο, όπου ο υδράργυρος θα "αγγίξει" στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα τους 42 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στην Κροατία, όπου το θερμόμετρο θα φθάσει σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Όσιεκ και τους 40 βαθμούς.

    Σήμερα θα είναι η θερμότερη μέρα από τη αρχή του καλοκαιριού στη Σερβία.

    [08] Έκθεση για τον Παρθενώνα στο Μεξικό

    Τον Παρθενώνα, ένα μνημείο εμβληματικό για τον δυτικό πολιτισμό, σύμβολο αρχιτεκτονικής τελειότητας, ευρυθμίας και αρμονίας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι και φιλέλληνες στο Μεξικό, μέσα από την έκθεση "Παρθενώνας, αρχιτεκτονική και τέχνη", που φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής, στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της χώρας, τον σημαντικότερο εκθεσιακό χώρο στη Λατινική Αμερική.

    Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο φωτογραφικού υλικού και πολυμέσων σχετικά με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, καθώς και αντίγραφα από το μνημείο, αναδεικνύοντας το εξαιρετικό έργο της αναστήλωσής του τα τελευταία χρόνια, ως παράδειγμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η πρωτοβουλία γι' αυτή τη διοργάνωση ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Μεξικού και συγκεκριμένα στον Αλέξανδρο Αποστολάκη, αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης, συντηρητή μνημείων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας.

    [09] Κλοπή και φωτιές σε ΑΤΜ στην Αττική

    Ολόκληρο ΑΤΜ, με άγνωστο χρηματικό ποσό, έκλεψαν άγνωστοι, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, από το κτίριο της ΕΥΔΑΠ, στην οδό Ωρωπού 156 στα Άνω Πατήσια.

    Οι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου, αποκόλλησαν το αυτόματο μηχάνημα της Αγροτικής Τράπεζας, το φόρτωσαν σε φορτηγό της ΕΥΔΑΠ, που ήταν έξω από το κτίριο και το οποίο είχαν διαρρήξει και εξαφανίστηκαν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτηγό βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο.

    Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

    Εν τω μεταξύ, άγνωστοι, στις 4.50 τα ξημερώματα, πυρπόλησαν δύο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας και της EUROBANK, που ήταν τοποθετημένα σε σούπερ μάρκετ, στην οδό 25ης Μαρτίου 48 στο Νέο Ψυχικό.

    Οι δράστες περιέλουσαν τα μηχανήματα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα το ένα να καταστραφεί και το άλλο να υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Για τον εντοπισμό των δραστών διενεργείται έρευνα από την Αστυνομία.

    [10] Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

    Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα δημιούργησαν οι χθεσινές «βουλευτικές εκλογές», από τις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Μεγάλος χαμένος είναι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που ήταν στην «κυβέρνηση» του παράνομου καθεστώτος τα τελευταία χρόνια.

    Από τις εκλογές βγήκαν ενισχυμένα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις που αντιπαρατάχθηκαν στην Άγκυρα, ενώ παραμένει ισχυρός και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) πήρε ποσοστό 38,37%, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) 27,30%, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ)- Εθνικές Δυνάμεις 23,11%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,43% και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος 3,21%.

    Όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα το ΡΤΚ εκλέγει 21 «βουλευτές», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 14, το Δημοκρατικό-Εθνικές Δυνάμεις 12, το Κόμμα Κοινοτικής Ενότητας 3, ενώ το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος δεν εξασφαλίζει είσοδο στη «βουλή».

    Το ΡΤΚ θα αναζητήσει σύμμαχο για σχηματισμό «κυβέρνησης» από τον χώρο της Δεξιάς, είτε με το ΚΕΕ είτε με το ΔΚ. Πάντως, το αποτέλεσμα δεν αποκλείει και τον σχηματισμό «κυβέρνησης» μεταξύ των δύο κομμάτων της Δεξιάς, του ΚΕΕ και του ΔΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 July 2013 - 8:30:23 UTC