Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με φοιτητές που διέπρεψαν σε μαθηματικό διαγωνισμό
  • [02] Δικαίωμα σύνταξης από το γερμανικό Δημόσιο αποκτούν πολλοί Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία
  • [03] Περισυλλογή μεταναστών ανοιχτά της Μυτιλήνης
  • [04] Συνελήφθη άνδρας 41 ετών για ασέλγεια σε βάρος 11χρονου
  • [05] Απεργούν αύριο αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ
  • [06] Δεν σχετίζεται με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά ο σεισμός στην Ήπειρο, τονίζει ο σεισμολόγος Μ. Σκορδίλης
  • [07] Η ιαπωνική R&I αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας
  • [08] Δεν βλέπει την ανάγκη για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο Χ. Ζεεχόφερ
  • [09] Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής ο Τάκης Αθανασόπουλος
  • [10] Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία
  • [11] Το Κρεμλίνο σέβεται την έκβαση των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία
  • [12] «Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη»
  • [13] Τσρουγιά Σαλέβ: Το να είσαι συγγραφέας στο Ισραήλ είναι μια μεγάλη αποστολή

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με φοιτητές που διέπρεψαν σε μαθηματικό διαγωνισμό

    Με τους φοιτητές που συμμετείχαν στον 8ο Μαθηματικό Διαγωνισμό χωρών της ΝΑ Ευρώπης «SEEMOUS 2014», Ελευθέριο Μπόλκα και Κωνσταντίνο Ψαρομήλιγκο, οι οποίοι και διέπρεψαν, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός βράβευσε και συνεχάρη τους μαθητές που κατέβαλαν τη 2η και 5η θέση, αντίστοιχα, στον διαγωνισμό, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για ώρα μαζί τους. Τους φοιτητές συνόδευαν ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ι. Εμμανουήλ και ο εκπαιδευτής? συνοδός τους, υποψήφιος διδάκτορας, Σ. Μπραζιτίκος.

    [02] Δικαίωμα σύνταξης από το γερμανικό Δημόσιο αποκτούν πολλοί Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία

    Δικαίωμα σύνταξης από το γερμανικό Δημόσιο μπορούν να αποκτήσουν, λόγω αλλαγών στο γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης, πολλοί Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία και μέχρι σήμερα δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις.

    Όπως τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι νεοσύστατοι "γκριζομάλληδες", μέλη του Σωματείου "Hellenic Silverstars", η κυριότερη αλλαγή του γερμανικού συστήματος αφορά την αύξηση του χρόνου ανατροφής παιδιών που γεννήθηκαν μέχρι το 1992 από ένα σε δύο χρόνια. Αυτός ο επιπλέον χρόνος μπορεί να συνυπολογιστεί στην καταμέτρηση των πέντε ασφαλιστικών χρόνων που απαιτούνται για τη χορήγηση σύνταξης από το γερμανικό δημόσιο.

    Τα παραπάνω εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των "Hellenic Silverstars" Γιώργος Παπαδόπουλος.

    Η σχετική ρύθμιση αφορά: - ανθρώπους που πριν από το 1981, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισαν να πάρουν πίσω από το γερμανικό δημόσιο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεδομένου ότι όσον η Ελλάδα βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτοί δεν δικαιούνταν σύνταξης, - όσους εργάστηκαν για μία τριετία στη Γερμανία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν εργάστηκαν ξανά ή δεν ασφαλίστηκαν, με παιδί που γεννήθηκε μέχρι το 1992, - γυναίκες, συζύγους ή μέλη οικογενειών που στηρίχτηκαν στην δουλειά του συζύγου με λίγα χρόνια ασφάλισης στη Γερμανία και με ένα ή δύο παιδιά που γεννήθηκαν μέχρι το 1992.

    Όλοι οι παραπάνω καλούνται μέχρι την 1η Ιουλίου να καταθέσουν επειγόντως αιτήσεις στον γερμανικό φορέα χορήγησης σύνταξης ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη σύνταξη.

    [03] Περισυλλογή μεταναστών ανοιχτά της Μυτιλήνης

    Σαράντα παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο, ανοιχτά της Μυτιλήνης, περισυνελέγησαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού σώματος. Ένας εκ των μεταναστών είχε πέσει στη θάλασσα, αλλά διασώθηκε από στελέχη του λιμενικού.

    Οι παράτυποι μετανάστες που είχαν καλέσει σε βοήθεια, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο της Μυτιλήνης.

    [04] Συνελήφθη άνδρας 41 ετών για ασέλγεια σε βάρος 11χρονου

    Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων αναμένεται να οδηγηθεί ένας άνδρας 41 ετών, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς για ασέλγεια σε βάρος 11χρονου αγοριού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο συλληφθείς οδήγησε, με τη χρήση βίας, το νεαρό αγόρι σε πρόχειρο κατάλυμα όπου διέμενε και στη συνέχεια ασέλγησε σε βάρος του.

    [05] Απεργούν αύριο αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ

    Σε κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, συγκέντρωση στις 9:30 στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑ, η κινητοποίηση αφορά, μεταξύ άλλων, τις «νέες αδικαιολόγητες αποχωρήσεις απαραίτητου προσωπικού από το ήδη υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ» που πρόκειται να συμβούν, καθώς «η περίοδος διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας σχεδιαστών, εργατών και λοιπών ειδικοτήτων λήγει στις 21 Μαΐου», χωρίς, όπως υποστηρίζουν, «να φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανόδου των συναδέλφων στην εργασία τους». Τέλος, ο Σύλλογος ζητά «την ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση.

    [06] Δεν σχετίζεται με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά ο σεισμός στην Ήπειρο, τονίζει ο σεισμολόγος Μ. Σκορδίλης

    Δεν σχετίζεται η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα επί αλβανικού εδάφους και έγινε αισθητή σε όλη την Ήπειρο, με τους πρόσφατους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, ενώ η περιοχή δεν παρουσιάζει εικόνα γενικότερης διέγερσης.

    Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Σεισμολογικού Κέντρου του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, επισημαίνοντας πως μπορεί ο σεισμός να έγινε αισθητός γιατί ήταν σε κοντινή απόσταση από τις ελληνικές περιοχές, όμως δεν υπάρχει καμία εικόνα διέγερσης.

    Ο σεισμός, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:54 τα ξημερώματα, με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αγίων Σαράντα και 27 χιλιόμετρα βόρεια της Ηγουμενίτσας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Ήπειρο.

    [07] Η ιαπωνική R&I αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας

    Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στη βαθμίδα Β- με σταθερή προοπτική από τη βαθμίδα CC, ανακοίνωσε ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R & I (Rating and Investment Information). Ο R&I αναφέρει στην αιτιολόγηση της απόφασής του ότι η ελληνική οικονομία φθάνει στο κατώτερο σημείο της και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει πιθανόν να μειώνεται σε ένα έως δύο χρόνια.

    «Η ελληνική οικονομία επιτέλους φθάνει στο κατώτερο σημείο της. Με τη δημοσιονομική προσαρμογή να εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο έγινε θετικό. Το δημόσιο χρέος είναι ογκώδες σε σχέση προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), αλλά θα αρχίσει πιθανότατα να μειώνεται σε ένα έως δύο χρόνια, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους από το ελληνικό δημόσιο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο επίπεδό της, λόγω της βελτίωσης της χρηματοδοτικής θέσης του. Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 0 έως 1%, λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης των επενδύσεων. Ο ιαπωνικός οίκος αναβάθμισε αντίστοιχα στο B- από CC το αξιόχρεο του Οργανισμού Ελληνικών Σιδηροδρόμων, αναφέροντας ότι η επιχείρηση έχει μία αμετάκλητη και χωρίς όρους εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    [08] Δεν βλέπει την ανάγκη για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο Χ. Ζεεχόφερ

    «Στην παρούσα φάση, δεν βλέπω την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και τάσσεται υπέρ ενός σκληρού και σταθερού ευρώ και κατά της πολιτικής υψηλών ελλειμμάτων. Απορρίπτει δε, κατηγορηματικά κάθε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    «Όποιος ανακοινώνει επιτυχίες, θα πρέπει και να τις αποδεικνύει» δηλώνει ο κ. Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τους «επαίνους της ίδιας της Ελλάδας για την πρόοδό της» και, σχολιάζοντας την επιθυμία της Γαλλίας για τεχνητή μείωση της αξίας του ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μηδενίσει το επιτόκιο, σημειώνει: «Είναι λάθος δρόμος: Το ευρώ πρέπει να παραμείνει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα. Είμαι κατηγορηματικά εναντίον τού να χειραγωγείς τη συναλλαγματική αξία του ευρώ για προφανείς πολιτικούς λόγους. Το ευρώ δεν επιτρέπεται να γίνει μαλακό νόμισμα. Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οικονομική σταθεροποίηση. Η απομάκρυνση από το σταθερό ευρώ θα ήταν ιστορικό λάθος» και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος βέτο της Γερμανίας σε θεμελιώδη ζητήματα στην ΕΚΤ, «με δεδομένο το οικονομικό και νομισματικό βάρος» της χώρας.

    [09] Πρόεδρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής ο Τάκης Αθανασόπουλος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίασή του (την 9η Μαΐου 2014) εξέλεξε τους Παναγιώτη (Τάκη) Αθανασόπουλο και Αγησίλαο Καράμπελα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων Μανώλη Χρ. Κυπριανίδη από τη θέση του προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πάνου Κυριακόπουλου από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκλογή των νέων μελών ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας τους (μέχρι την 22.6.2015) η οποία μπορεί να παραταθεί αυτόματα έως την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2015 που θα κρίνει τα πεπραγμένα της χρήσης 2014. Η επικύρωση της εκλογής του νέων μελών θα γίνει κατά την πρώτη γενική συνέλευση της εταιρείας που θα συγκληθεί (Τακτική ή Έκτακτη).

    [10] Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απορρίπτουν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία

    Υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ απέρριψαν σήμερα τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεξήχθησαν χθες υποστηρίζοντας την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

    «Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Φραντς Τίμερμανς δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία». Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε ότι αύριο Τρίτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.

    [11] Το Κρεμλίνο σέβεται την έκβαση των δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σέβεται την έκβαση του δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση των δύο αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πρέπει να εφαρμοσθεί ειρηνικά. «Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

    «Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Εν τω μεταξύ, οΡώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες διεθνείς συνομιλίες για την Ουκρανία επί του παρόντος.

    [12] «Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη»

    Ο σημερινός αναγνώστης είναι γυναίκα, διαβάζει ελληνική λογοτεχνία, δανείζεται βιβλία από τις βιβλιοθήκες (ειδικά αυτές των λεγόμενων «υποβαθμισμένων» περιοχών), δανείζεται περισσότερο απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια- παρά αγοράζει βιβλία (η οικονομική κρίση μείωσε και την αγορά βιβλίου) και ζητά από τις βιβλιοθήκες να ανανεώνουν το περιεχόμενο τους με περισσότερα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής.

    Το συμπέρασμα προκύπτει από την πολύωρη συζήτηση, με θέμα «Τι διαβάζουμε, πώς διαβάζουμε. Το προφίλ του σημερινού αναγνώστη», που διοργάνωσε χθες στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό «Ο Αναγνώστης» στις εγκαταστάσεις της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    [13] Τσρουγιά Σαλέβ: Το να είσαι συγγραφέας στο Ισραήλ είναι μια μεγάλη αποστολή

    Δέκα χρόνια πριν, βρέθηκε περιστοιχισμένη από άψυχα κορμιά, τραυματισμένη και η ίδια σε τρομοκρατική επίθεση, στην Ιερουσαλήμ. Δέκα χρόνια ύστερα από εκείνη την ημέρα, που λάβωσε το σώμα αλλά και την ψυχή της, η διεθνώς καταξιωμένη Ισραηλινή συγγραφέας Τσρουγιά Σαλέβ «αγγίζει» το θέμα αυτό στο επόμενοβιβλίο της, που βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

    «Συνήθως μού παίρνει μια διετία ώσπου να ξαναρχίσω να γράφω. Αλλά αυτή τη φορά ήμουν ταχύτερη και ήδη έχω αρχίσει να ετοιμάζω το επόμενο βιβλίο μου. Είναι πολύ νωρίς να αποκαλύψω την πλοκή, αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση, στην οποία τραυματίστηκα, που αναφέρομαι σε αυτό το γεγονός μέσα από ένα έργο μου. Δεν είναι το βασικό θέμα του βιβλίου, αλλά κάνω αναφορά σ' αυτό. Όχι με αυτοβιογραφικό, ωστόσο, τρόπο. Όταν "αγγίζω" στοιχεία της ζωής μου, προσπαθώ πάντα να δημιουργήσω κάτι νέο, διαφορετικό. Χρησιμοποιώ, λοιπόν, αυτή την εμπειρία του τραυματισμού, αλλά τη συσχετίζω με ένα εντελώς διαφορετικό άτομο κι έτσι δημιουργώ κάτι καινούργιο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ισραηλινή συγγραφέας.

    Γεννημένη στο κιμπούτς της Κινερέτ (όπως λέγεται στα εβραϊκά η θάλασσα της Γαλιλαίας), από γονείς πολωνικής και ρωσικής καταγωγής, η Τσρουγιά Σαλέβ έχει εκδώσει συλλογή ποιημάτων και μυθιστορήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 May 2014 - 10:30:25 UTC