Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα τους κρίνει σύντομα ο λαός» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: «Αστειότητες» ότι ο Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα
  • [03] Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ
  • [04] Ισχυρές απώλειες 3,28% στο Χρηματιστήριο
  • [05] Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων
  • [06] Εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια, μέσω «έξυπνων μετρητών»
  • [07] Χιλιάδες διαδήλωσαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, καταγγέλοντας την κυβέρνηση για την τραγωδία στο ορυχείο
  • [08] Ταϊλάνδη: Ο αρχηγός του στρατού προειδοποιεί με στρατιωτική επέμβαση
  • [09] Το Φεστιβάλ Αθηνών σηκώνει αυλαία την 1η Ιουνίου
  • [10] Περισσότερα από 140 δισ. δολάρια ξεπλένονται μέσω του αθλητικού στοιχήματος

  • [01] «Θα τους κρίνει σύντομα ο λαός» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο

    «Θα τους κρίνει σύντομα ο λαός μας» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα γύρω από τις συζητήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2012 και τα γεγονότα των Κανών.

    Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα άμεσα ή έμμεσα παραδέχονται Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε από την πρώτη στιγμή: Ότι δηλαδή, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ενεργοποιούσε ένα ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων για τις υπόλοιπες χώρες και θα διέλυε την ίδια την ευρωζώνη, όπως άλλωστε ρητά ομολόγησε και η κ. Μέρκελ».

    Τα γεγονότα εκθέτουν διπλά τον κ. Σαμαρά και τον συνεταίρο του τον κ. Βενιζέλο, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Γιατί όχι μόνο συνωμότησαν παρασκηνιακά στις Κάνες με τον Μπαρόζο ώστε να προχωρήσουν σε μια δοτή μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά αποδέχθηκαν και να μη διαπραγματευθούν τίποτα, ενώ γνώριζαν ότι κανείς δεν θα τολμούσε να αναλάβει το καταστροφικό ρίσκο της εκδίωξής μας από το ευρώ».

    [02] Ευ. Βενιζέλος: «Αστειότητες» ότι ο Μπαρόζο επέβαλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

    Για το δίλημμα που τίθεται ενόψει των εκλογικών διαδικασιών των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών και τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα, αλλά και για το θέμα γύρω από τις Κάνες, τοποθετήθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή «LiveU», στο Star Channel. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι καλό, «γιατί οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση και ότι η άλλη επιλογή ήταν η απόλυτη καταστροφή».

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στο θέμα των Κανών, και τις εξελίξεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, τη στάση του ίδιου, ενώ μίλησε και για το ταξίδι της επιστροφής από τις Κάννες και τις συνομιλίες που είχε σε αυτό με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Για το δημοσίευμα είπε ότι είναι μια εκδοχή που έγραψε ένας δημοσιογράφος και ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ούτε και συμφωνούσε με τη λογική αυτή της πρότασης, και ότι «κατελήφθη εξ απήνης» τη στιγμή που το άκουσε, προσθέτοντας: «Εν συνεχεία τοποθετήθηκα προσεκτικά για να βοηθήσω τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα, την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τις καταθέσεις των Ελλήνων, τη δυνατότητα μια αξιόπιστης διαπραγμάτευσης». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα ήταν κατά του δημοψηφίσματος, όπως και πως τάχθηκαν κατά όλοι «οι σημαντικοί υπουργοί».

    Χαρακτήρισε, επίσης, «παιδαριώδη αστειότητα» ότι ο κ. Μπαρόζο επέβαλλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και «γελοιότητες» ότι η επόμενη κυβέρνηση στήθηκε σε συμφωνία με τον κ. Μπαρόζο. Συμπλήρωσε ότι ο κ. Μπαρόζο είναι πρόεδρος της Κομισιόν με πολύ περιορισμένη πολιτική παρέμβαση, ότι «δεν είναι η δουλειά του, ούτε η επιθυμία του να παίζει τέτοιο ρόλο» και πως αυτά «είναι αστεία πράγματα».

    Επανέλαβε ότι «ο κ. Παπανδρέου ζητούσε από τον κ. Σαμαρά, ήδη από τις αρχές Ιουνίου του 2011, να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, έτοιμος να δεχθεί και άλλον πρωθυπουργό», κάτι που, όπως είπε, δεν πέτυχε και έγινε ανασχηματισμός.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στον τόπο, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

    Εκτιμώντας το δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι εχθρικοί απέναντί του και πως «λένε αυτό το οποίο είναι η πραγματικότητα, ότι προσπαθήσαμε να σώσουμε την παρτίδα». «Δεν φοβάμαι τίποτα πολιτικό»

    Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Τον σεβόμαστε ως πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό. Είπε ακόμη ότι είναι εν ενεργεία βουλευτής με κρίσιμη ψήφο και πως είναι ο πρώτος που έχει ενδιαφέρον να πετύχει στο σχέδιο εξόδου από την κρίση, γιατί έτσι θα δικαιωθεί και ο ίδιος. «Και το ξέρει, εμείς θέλουμε να είναι κοντά μας και να βοηθάει» συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για το εάν ένα ενδεχόμενο κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να επιφέρει εσωκομματικές ζυμώσεις, είπε ότι δεν φοβάται τίποτα πολιτικό και πως τον απασχολούν άλλα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα. «Το θέμα είναι ο κόσμος να ξέρει ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν κρίνομαι εγώ στις εκλογές, κρίνεται το μέλλον και η πορεία του τόπου» τόνισε.

    [03] Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

    Πρωτοβουλίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θα πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης του τρίτου πολιτικού πόλου της Κεντροαριστεράς, με προοδευτικό περιεχόμενο και πρόσημο, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Η Κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική στην πολιτική της έκφραση ή δεν θα υπάρχει. Ούτε μπορεί να είναι παρακολούθημα ούτε προσάρτημα της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής" δήλωσε ο κ. Κουβέλης και όσον αφορά τις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: "Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε διαφωνίες και αντιθέσεις για τη σημερινή έκφραση του ΠΑΣΟΚ, που είναι παρακολούθημα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου". Διευκρίνισε ότι δεν είναι προσωπικές οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και έχουν μόνο πολιτικό χαρακτήρα. Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα στοιχίσει εκλογικά στη ΔΗΜΑΡ η αποχώρησή της από την κυβέρνηση και χαρακτήρισε "διχαστικό και εκβιαστικό" το δίλημμα που θέτει ο κ. Βενιζέλος, για να διαμορφώσει "συνθήκες φόβου", όπως είπε. Για τη δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι μπορεί να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σχολίασε πως "οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα είναι τι θα πει". Πρόσθεσε, ότι το ζήτημα του αν υφίσταται κυβέρνηση ή όχι είναι συνταγματικά στα χέρια του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει στήριξη ο ίδιος στην κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Βενιζέλου.

    [04] Ισχυρές απώλειες 3,28% στο Χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών με τον τίτλο της Εθνικής (-11,57%) να διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό το αρνητικό κλίμα στην αγορά. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:35, διαμορφώνεται στις 1.139,44 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 3,28%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 194,635 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. ευρώ αφορούν συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,00%.

    [05] Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων

    Οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς, όπως των γερμανικών και των αμερικανικών, υποχωρούν σε χαμηλό επίπεδο πολλών μηνών, καθώς, μετά την ανακοίνωση των ασθενών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν χαλαρές τις πολιτικές τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρεί κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,37% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων υποχωρεί επίσης κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,54%. Οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο και τα απροσδόκητα σχόλια υπέρ μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας επαναδραστηριοποίησαν όσους επενδυτές προβλέπουν άνοδο των τιμών των ομολόγων.

    [06] Εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια, μέσω «έξυπνων μετρητών»

    Η δυνατότητα εφαρμογής νέων, πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια της ημέρας) που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση του ανταγωνισμού και η προοπτική μείωσης του κόστους παραγωγής ρεύματος, είναι ορισμένα από τα οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Έξυπνα Δίκτυα», με την πλήρη ενσωμάτωση συστημάτων ευφυούς μέτρησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Κύθνο και Μήλο, υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΔΑΦΝΗ) ενώ ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου εγκατάστασης των πρώτων 160 χιλιάδων «έξυπνων» μετρητών στην Ξάνθη, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λευκάδα, καθώς και σε καταναλωτές αστικών περιοχών σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης» που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

    [07] Χιλιάδες διαδήλωσαν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, καταγγέλοντας την κυβέρνηση για την τραγωδία στο ορυχείο

    Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα για να διαλύσει ένα πλήθος 20.000 διαδηλωτών στη Σμύρνη οι οποίοι κατήγγειλαν την αμέλεια της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που θεωρούν ότι συνέβαλε στο δυστύχημα στο ορυχείο με τραγικό απολογισμό 282 νεκρούς. Ο Κανί Μπέκο, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, του DISK, διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά την έφοδο της αστυνομίας. Τέσσερα τουρκικά συνδικάτα κήρυξαν σήμερα απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα.

    Ο πρωθυπουργός της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το πολύνεκρο βιομηχανικό δυστύχημα, όμως η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα καταγγέλλουν την αμέλειά της όσον αφορά την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας και την αδιαφορία της έναντι των εργαζομένων γενικά.

    Πολλές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι για να διαδηλώσουν τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των συνδικάτων.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε σήμερα στη Σόμα, όπου έγινε το δυστύχημα, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [08] Ταϊλάνδη: Ο αρχηγός του στρατού προειδοποιεί με στρατιωτική επέμβαση

    Ο ισχυρός αρχηγός του στρατού ξηράς της Ταϊλάνδης προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν σχέση με την πολιτική κρίση, σε μια σπάνια ανακοίνωσή του στους έξι μήνες που σοβεί η κρίση στη χώρα. "Αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια, οι στρατιωτικοί θα πρέπει ίσως να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την τάξη", δήλωσε ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις του "πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουν στη στρατιωτική βία για την επίλυση της κατάστασης".

    [09] Το Φεστιβάλ Αθηνών σηκώνει αυλαία την 1η Ιουνίου

    Η μυθιστορηματική ζωή και ο τραγικός έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, δυο ιστορικών προσώπων του 12ου αιώνα, είναι το θέμα της παράστασης της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Γιάννη Καλαβριανού, που ανοίγει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260. Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο Δ στις 1 & 2 Ιουνίου. Τις ίδιες ημέρες, στη διπλανή αίθουσα Ε, το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την χορευτική περφόρμανς «Stations», με την Μαριάννα Καβαλλιεράτου.

    Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 19 Μαΐου. Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν: - Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr. - Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00. - Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ - Από τα βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα καταστήματα PUBLIC και τα βιβλιοπωλεία Ιανός.

    [10] Περισσότερα από 140 δισ. δολάρια ξεπλένονται μέσω του αθλητικού στοιχήματος

    Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν κάθε χρόνο περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε αθλητικά στοιχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή ένα τεράστιο ποσό που αντανακλά το μέγεθος της απειλής που συνιστά αυτός ο όγκος του παράνομου χρήματος για την έντιμη διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια στις Αθλητικές Δραστηριότητες (ICSS) και του Πανεπιστημίου Paris Ι της Σορβόνης.

    "Η ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών στοιχημάτων συμπίπτει με την αύξηση του κινδύνου διείσδυσης στα στοιχήματα αυτά εγκληματικών οργανώσεων και τεχνικών ξεπλύματος χρήματος", σύμφωνα με τον Κρις Ιτον, διευθυντή του ICSS, ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Ντόχα. To ICSS και το γαλλικό πανεπιστήμιο συνεργάσθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών για την σύνταξη της έκθεσης με θέμα την έντιμη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αποτιμώντας σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια (110 δισεκατομμύρια ευρώ) τα ποσά που οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν μέσω του αθλητικού στοιχήματος, η έκθεση αναφέρει ότι το 80% των αθλητικών στοιχημάτων είναι παράνομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2014 - 12:30:29 UTC